DIETA DE 7 ZILE

Rodica Demian
- Este de origine americană și promite pierderea unui kilogram pe zi. Avantaje: este rapidă, simplă și nu presupune înfometare. Noutatea pe care o aduce: mâncați pe săturate, dar... un singur aliment. Deci: luni - zi de sucuri; marți - zi de cartofi; miercuri - orez; joi - fructe proaspete; vineri - paste; sâmbătă - legume; duminică - tot ce vreți -

LUNI

SUCURI (spală grăsimile)
Dimineața, la prânz și seara, se con­sumă sucuri de fructe și de legume (600 calorii).

Ce aveți voie să beți
În total, 1,5 l suc. Important: su­cu­rile pot fi ames­te­cate după dorință. Bi­ne ar fi să le beți proaspete, stoarse chiar înainte de a le consuma. Atunci con­ținutul în vitamine e foarte înalt. Re­comandabile sunt următoarele cock­tailuri:
* Aduc multă vitamina C - o por­tocală și un grep­fruit stoarse în ace­lași pahar. Amestecați-le cu două lin­gurițe de suc de lămâie.
* Reglementează di­ges­tia - 100 ml suc de sfeclă roșie ameste­cat cu 100 ml suc de țe­lină, în care adăugați o lin­­guriță de oțet de mere.
* Dă senzație de sațietate - 300 g cas­traveți + o lingură de pătrunjel to­cat se bagă în centrifugă și se ames­tecă apoi cu 100 ml suc de roșii și o lin­guriță suc de lămâie.
* Aduce multă vitamina A - 200 ml suc de morcovi + 100 ml suc de mere + 1 lingură de ghimbir ras.
* Activează circulația sângelui - 150 ml suc de ananas, 100 ml suc de por­to­cale, o linguriță de miez de lămâie tocat.
În plus: apă minerală, ceai de plante și fructe la discreție.
Dacă nu aveți acasă un mi­xer electric, puteți cum­păra sucu­rile de la magazine. Dar aten­ție: să scrie pe ele "na­turale", fără zahăr și acid. Pentru o zi, vă ajung o cutie de me­re și una de suc de roșii, sau o cutie de suc de porto­cale și una de suc de ananas. Dacă vi se par scum­pe, înlocuiți-le cu sucuri obținute prin stoar­cere, din fructele de sezon.

Slăbitul cu sucuri
Dacă o zi întreagă beți doar su­curi și ceaiuri, puteți pierde ușor 1-2 kg. Bineînțeles, corpul slăbește. De aceea, e recomandabil ca ziua de su­curi să fie fixată la sfârșitul săptă­mâ­nii, atunci când nu aveți prea mult de muncit. Dacă vă hotărâți altfel, lua­ți-vă sti­cle­le cu suc la serviciu.

MARȚI

CARTOFI (aduc putere)
Se mănâncă un kilogram de cartofi pe zi (700 calorii).

Ce aveți voie să mâncați
Fierbeți un kilogram de cartofi timp de 20 de mi­nute în atâta apă cât să-i acopere. Apoi scurgeți apa și cu­­rățați cartofii. Iată cum să-i pre­gătiți:
* Pentru salată: tăiați cartofii felii și amestecați-i cu puțin suc de lă­mâie.
* Pentru piure: zdrobiți cartofii fierți, amestecați-i cu trei linguri de lapte și pre­sărați pe ei pătrunjel.
* Pentru supă-cremă: fier­beți car­tofii cruzi, curățați de coa­jă, în apă a­mes­tecată cu o lingură de Ve­geta. Pasa­ți-i prin sită, adău­gați lichi­dul și verde­țu­rile care vă plac.
* La ziua de car­tofi se îngăduie un ou fiert.

Ce aveți voie să beți
La micul dejun: cafea sau ceai. Pes­te zi - ceai de plante și fructe la discreție.

Subțire cu ajutorul cartofilor
Multă vreme au fost "pârâți" că în­grașă. Dar pe nedrept. Cu 68 de calorii la 100 de g cât au, sunt niște veritabili campioni ai slă­bitului. Încă un avantaj: cartofii conțin albu­mină. Când ea se com­bină cu laptele sau cu oul, dezvoltă energii mai pu­ternice decât un biftec.

MIERCURI

OREZ (elimină toxinele)
În ziua a treia aveți voie să mân­cați pe săturate orez (îm­părțit în por­ții). Im­portant de știut: la fier­be­re, orezul pre­ia o can­titate du­blă de apă. Din 200 g de orez uscat (800 calorii) se obțin 600 g de orez fiert.

Ce aveți voie să mâncați
200 g orez fiert în apă fără sare vre­me de 25 până la 30 de minute. Apoi se strecoară și se împarte în 5 por­ții. Ideal ar fi ca porțiile să se mă­nân­ce ca atare. Dar dacă pare un me­niu prea sec, se poate adăuga pes­te orez o lingură de suc de portocale sau de grepfruit, 5 linguri de suc de roșii.

Ce aveți voie să beți
Cel puțin doi litri și jumătate de apă. Cel mai bine apă minerală sau ceai de plante. Dimineața, se îngă­duie o cană de ceai sau de cafea fără zahăr.

Deshidratați-vă cu orez
În ziua de orez dați jos ușor 1-2 kg. Motivul: în afară de vitaminele B și E, orezul conține și săruri mine­rale: fier, magneziu și potasiu, acesta din urmă un ade­vărat maestru al deshi­dra­­tă­rii. Așa cum sodiul conținut în sa­rea de bu­că­tărie reține apa în orga­nism, potasiul o elimină.

JOI

FRUCTE
Începeți ziua cu un mic dejun de 200 de calorii! Peste zi - la prânz și seara - mâncați doar fructe.
Micul dejun: 1 felie de pâi­ne pră­jită sau graham + o felie friptură rece sau brânză uscată. Alături, un fruct: măr, pară sau căpșuni.

Ce aveți voie să mâncați
În total, 1,25 kg fructe (circa 600 cal). Cu excepția bananelor care au prea multe ca­­lorii, toate ce­­lelalte fruc­­te sunt ad­mise. Le pu­teți con­suma ca atare, cru­­de, sau pre­gă­tite în sa­la­tă, a­dău­gân­du-le puțin suc de porto­cale sau lămâie. Za­hărul este exclus.
Vă recomandăm următoarele com­­binații de fructe:
* Curățați un kiwi, tă­ia­ți-l bucă­țele și ames­te­ca­ți-l cu o bu­ca­tă, tăiată și ea, de pepene galben.
* Amestecați 100 g căpșuni cu 150 g pepene roșu tăiat bucăți.
* Curățați o pară, tăiați-o cubulețe și amestecați-o cu câteva boabe de strugure.
* Tăiați o piersică și amestecați-o cu zmeură.
* Curățați și tăiați un măr cubu­lețe, amestecați-l cu mure.

Ce aveți voie să beți
Alături de apă minerală (2 l) sunt admise doar ceaiul și cafeaua, dar fără zahăr.

Slăbiți cu ajutorul enzimelor
Enzimele conținute în fructe acti­vează meta­bolismul și coboară nece­sarul de calorii. Urmarea: stratul de grăsime se topește și kilogramele se pierd mai ușor. În afară de asta: fruc­tele conțin multă vi­tamina C.

VINERI

PASTE

Ziua de paste făinoa­se vă aduce 850 de calo­rii. 200 dintre ele fac parte din micul dejun. Peste zi, mâncați pe să­turate macaroane și tăie­ței.
Micul dejun: 1 felie de pâine pră­jită sau gra­ham + un strat subțire de margarină + 1 ou fiert.

Ce aveți voie să mâncați
Fierbeți vreme de 10 minute în apă sărată 150 g ma­caroane sau alte paste. De ținut minte: pastele își mă­resc volumul la fiert. Din 150 g pas­te uscate se ob­țin 450-500 g pas­­te fierte. Iată cum puteți să le pre­pa­rați:
* 150 g macaroane fierte se ames­tecă cu 2 linguri pline de ver­dețuri tocate: pătrunjel, mărar etc. Deasu­pra radeți 30 g brânză usca­tă (o lin­guriță cu vârf).
* 150 g macaroane fierte în apă cu Delikat sau Vegeta, peste care se presară un fir de usturoi verde, tăiat mărunt.
* 150 g macaroane fierte se ames­tecă cu o roșie tăiată mărunt, 2 lin­guri de mazăre din conservă, 1 lingu­ră oțet de mere sau lămâie și pă­trunjel tocat.

Ce aveți voie să beți
În total, cel puțin 2,5 l lichide pe zi. Dimineața, o ceașcă de cafea sau ceai fără zahăr. În rest, apă mi­ne­rală.

Pastele făinoase dau o stare bună de spirit
Indiferent dacă sunt spaghetti, scoici, melcișori, tăieței, ele conțin în proporție de 70% hidrați de carbon care se mistuie greu. În concluzie: senzația de foame dispare. În plus, hi­drații de car­bon activează în creier producerea de serotonină și asta ne dă o dispoziție bună.
Notă: macaroanele transformate în salată (vezi rețeta) pot fi luate în­tr-un borcan la birou.

SÂMBĂTĂ

LEGUME (produc elan)

Dimineața pornește "clasic", cu 200 de calorii. Peste zi se mănâncă legu­me, circa 600 calorii.
Micul dejun: 1 felie de pâine de graham sau două felii de pâine pră­jită unse cu o linguriță de margarină. Un ou fiert tare se taie felii și se pune pe pâine.

Ce aveți voie să mâncați
La alegere, cumpărați un kilo­gram din legumele ca­re vă plac.
* Jumătate din ele puteți să le fier­­beți. De e­xem­plu, 250 g de co­no­­pidă și de gulii, înă­bușite 15 mi­nu­te în puțină apă cu Vegeta.
* Din restul de legume preparați o salată. De exemplu: morcovi, ri­dichi, roșii, castraveți curățați și tă­iați felii, amestecați cu două linguri de suc de lămâie sau oțet de mere.
* La o masă se poate mânca ori un ou fiert (în afară de cel de dimi­neață) sau 60 g de brânză degresată (20% grăsimi).

Ce aveți voie să beți
La micul dejun sunt îngăduite ca­feaua sau ceaiul, dar fără zahăr. Peste zi, beți cel puțin 1,5 l de apă mi­nerală.

Fibrele din legume
Pentru om, fibrele sunt nedige­ra­bile, dar sunt mai absorbante decât orice: pectina, celuloza umplu sto­ma­cul și ne satură. Ele absorb apa, cu­răță substanțele toxice din intestine și pun în ordine activitatea lor. Cele mai multe fibre se află în gulii, cono­pidă, mor­covi și fasole.

DUMINICĂ

BANCHET (asta e răsplata)

În săptămâna asta ați reușit să slă­­biți. Pentru ziua a șaptea, vă de­monstrăm cât de simplu este să com­pui un meniu de 1000 de calorii pe zi, având senzația că ești poftit la ban­chet. Tot ce urmează aveți voie să mân­­cați:

Micul dejun
Sandviciuri cu brânză și roșii

Tăiați o chiflă de graham în două sau folosiți 2 felii de pâine prăjită (pes­met). Ungeți-le cu o linguriță de margarină, apoi puneți pe ele o feliuță de brânză (30 g, 20% grăsime) și dea­supra o roșie tăiată subțire.

PRÂNZUL
Grătar cu salată de cartofi și de țelină

Curățați o țelină de 400-500 g. Fier­beți-o în apă sărată vreme de 10 minute. Separat, fierbeți în coajă 125 g cartofi. Curățați-i. Frigeți pe grătar o bucată de mușchi de vacă (sau carne de pasăre) de 100 g. Tăiați car­tofii și țelina calde și pu­neți peste ele, amestecân­du-le, o lin­gură de unt.

CINA
Salată din carne de pasăre

100 g salată verde, o ceapă verde, 3 roșii și 100 g ardei se spală, se cu­răță și se taie mărunt. Se amestecă cu 100 g piept sau carne de pui tăia­tă, de asemenea, în bucățele. Se ames­tecă totul cu o lingură de ulei și una de oțet de mere. Se amestecă cu salata, se sărează. E voie să se mănânce alături o bucată de pâine prăjită.

DESERT
Puteți mânca de două ori pe zi 125 g căpșuni fără zahăr.

Ce aveți voie să beți
La micul dejun - cafea sau ceai ne­îndulcite. În rest, apă minerală la dis­creție, ceai de plante sau fructe.