Doctorul din adâncul pădurii - MURUL

Ilie Tudor
Este un arbust nu prea arătos, care mai degrabă se furișează pe pământ decât se îndreaptă spre lumină.

Dar umilința lui nu trebuie să ne păcălească, pentru că murul este un învingător pursânge, greu de egalat în competiția sănătății. Originar din Himalaya, a cucerit în ulti­mul secol întreaga lume. Cultivat ini­țial pe suprafețe mici, murul a "eva­dat" și, folosindu-se de uimitoa­rele sale calități de supraviețuitor, s-a aclimatizat prin luncile și marginile de pădure de pe mai toate continen­tele. Astăzi îl găsim din America de Sud și până în Alaska, din Oceania până în Africa de Sud. Un adevărat triumf vegetal, datorat vitalității sale, ascunsă în boabele negre-brumate ale murelor. Ves­tea bună este că ener­gia lui ne poate fi transferată și nouă, oamenilor, ajutându-ne să ne redo­bân­dim sănă­tatea.
Murul este o variantă ceva mai sălbatică a zmeu­rului, cele două plan­te fiind rude apropiate. Față de zmeur, murul ajunge la dimensiuni mai mari (poate atinge și 9 metri!), are fruc­tele mai viguroase, cu nu­an­țe de la roșu foarte închis la negru, iar arsenalul de apă­rare ascuns în fructele și frun­zele sale este mai pu­ternic. Denumirea științifică a murului este Rubus hirtus și are nenumărate varietăți și hibrizi, care su­pravie­țuiesc în climate din cele mai diferite. Crește din zo­nele de câmpie și până spre crestele munților, pu­tându-se adapta la aproape orice condiții: oriunde este un loc suficient de umed și cu sol fertil, rugii de mur se instalează, întinzându-se cu o viteză de campioni mondiali. Vitalitatea murului este atât de mare încât, în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămâ­nând verzi sub zăpadă, chiar și la temperaturi de -20 de grade Celsius. De asemenea, este printre puținii arbuști care rezistă la inundații, în luncile râurilor, supraviețuind și săptămâni, acoperit de apă.
În ultimii ani, reputația murului ca plantă medi­cinală a crescut, frunzele, mugurii și mlădițele, dar și fructele sale fiind folosite tot mai mult în scopuri terapeutice.

O farmacie într-o plantă

În bobițele brumării ale murului se ascund ade­vă­rate comori de sănătate. De pildă, murele conțin nu mai puțin de șapte vitamine, în cea mai mare par­te din complexul B (aproape tot complexul), dar și vitaminele E și C, la ultima dintre ele murul numă­rându-se printre campioni, din punct de vedere al concentrației. Apoi, murele conțin și nenu­mărate mine­rale și oligoelemente, între care fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul și fosforul. Ca și când nu ar fi fost de ajuns, în aceleași bobițe dulci-acrișoare se găsesc și derivați ai acidului salicilic (murele fiind o adevarată "aspirină de pădure"), pigmenți puternici, care îi dau culoarea închisă (între care și resvera­trolul), toate cu efecte antitu­morale și antivirale extrem de puternice.
Frunzele murului nu sunt nici ele de lepă­dat, fiind foarte bogate în taninuri. Ajută la dezinfectarea și în­chiderea rănilor, la oprirea sân­gerărilor (inclusiv menstruale), la cicatrizarea leziu­nilor la nivelul stomacului și intestinelor. În me­dicina populară românească, frunzele de mur, culese toamna, erau leacul cel mai folosit împotriva infec­țiilor digestive și a diareei.

Preparate din mure

Cum spuneam, murele sunt o adevărată colecție de minerale, vita­mine, pigmenți și acizi organici cu efect puternic antioxidant. Cu o con­diție: aceste substanțe vindecătoare pot fi asimilate numai din fructul proaspăt și, într-o măsură ceva mai mică, din cel congelat, nu însă și din fructele preparate termic. Ca atare, pentru a obține efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fruc­telor netrecute prin foc.

Cura cu mure
Doza minimă pentru a obține beneficii de pe urma administrării acestui fruct este de 150 de grame pe zi. De altfel, aceasta este și porția zilnică minimă reco­mandată de nutriționiști, fie că este vorba de mure, zmeu­ră, coacăze negre, afi­ne sau merișoare. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele de prevenire a bolilor țintă. Pentru a le vindeca, însă, este necesar să mărim doza și să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură, care arată astfel: se con­sumă înainte de fiecare masă 150-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rând. După ad­mi­nistrarea mu­relor, nu se con­sumă niciun ali­ment vreme de 15 minute, după care ar fi bine să mân­căm cât de curând, pentru că murele, mai ales cele nu foarte coapte (care au un gust acru pro­nunțat) sunt un sti­mulent digestiv remarcabil. Aso­cierea murelor cu mierea dimi­nuea­ză parțial efectul lor tonic di­gestiv și de stimulare a apetitului alimentar.

Siropul de mure
Se spală boabele foarte bine, se zdrobesc cu o furculiță, se pun într-un tifon cu ochiuri fine și se storc, obținându-se un suc limpede. Pes­te acest suc se adaugă câteva frun­ze de mentă și miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc - și se ames­tecă, după care se lasă să se omo­genizeze vreme de 7 zile. Se fo­lo­sește ca atare, administrat cu lingu­rița, pentru tratarea diferitelor afecțiuni, sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.

Maceratul de mure
Într-un borcan de cinci litri se pun 400-500 gra­me de mure, zeama de la trei lămâi, 15-20 de linguri de miere de albine, iar restul se completează cu apă de izvor (plată). Tot acest amestec se lasă să mace­reze la temperatura camerei (aproximativ 21 de grade Celsius), vreme de 2-4 zile, după care se fil­trează. După două zile, va rezulta o băutură cu o culoare violacee, dulce-acrișoară cu efecte de creș­tere a diurezei, antiinflamatoare, dar și tonică pentru sistemul nervos. După patru zile, băutura obținută va avea un gust înțepător (asemănător cu apa mi­nerală, datorat prezenței dioxidului de carbon), fiind un excelent anti-febril, stimulent al poftei de mân­care, dar și un remediu anti-oboseală.

Preparate din frunze de mur

Pulberea de frunze

Se obține din frunzele de mur culese vara și la începutul toamnei, care se usucă la umbră, în strat nu foarte gros. Frunzele uscate se macină cu râșnița de cafea, iar din pulberea obținută se ia câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se poate lua și conjunctural, vreme de 3-5 zile, pen­tru oprirea sângerărilor menstruale sau combaterea diareei. Cure de 2-3 luni, urmate de 14 zile de pauză, se folosesc contra afecțiunilor ginecologice cronice, dar și pentru combaterea bolilor tumorale.

Ceaiul de frunze și fructe
Se culeg vârfurile tufelor de mur (tulpini verzi, cu frunze și câteva fructe), făcându-se din ele mici buchețele, care se pun în locuri foarte bine ventilate. După uscare, se mărunțesc și se folosesc la obținerea unui ceai cu o ușoară aromă de fructe de pădure și cu proprietăți vindecătoare excepționale: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun într-o cană de apă clocotită și se fierb un minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească și se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.

Tratamente interne

* Diabet
- murele se pot administra în toate tipurile de diabet, cantitatea de hidrați de carbon pe care o conțin fiind derizorie în raport cu efectul lor terapeutic. O cantitate de 200 de grame de mure, administrată de-a lungul zilei, stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină), stimulează diureza. Pigmenții și vitaminele din fructe previn complicațiile vasculare ale diabetului, protejează vederea și sistemul nervos.
* Valori ridicate ale colesterolului - o cură de mure are un efect de reglare a funcționării ficatu­lui, în condițiile în care acest organ produce apro­ximativ 90% din colesterolul din sânge, doar 10% fiind preluat din alimente. Fructele consumate zilnic reduc semnificativ colesterolul rău (LDL) din sânge și previn oxidarea acestuia pe artere.
* Constipație, sindromul colonului iritabil - murele sunt printre fructele cele mai bogate în fibre alimentare și, în plus, conțin substanțe cu pu­ter­nic efect laxativ. Acizii organici și zaharurile com­plexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu mure este unul din cele mai simple și mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Se consumă, cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție con­sistentă de mure (de minimum 100 de grame), even­tual amestecate cu puțină miere lichidă și câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul durează măcar 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simțim nevoia.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duode­nal - se face o cură cu ceai de frunze și fructe de mur, vreme de 15-30 de zile. Se consumă fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă și primăvara, se va bea regulat ceai de mure (frunze și fructe) minimum două căni pe zi, frunzele de mur având efecte cica­trizante și antiacide foarte puternice.
* Candidoză digestivă - un studiu finlandez arată că murele, zmeura și coacăzele negre sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans. Antocianii con­ținuți de ele inhibă dez­voltarea acestui fung și ajută la eli­mina­rea sa din organism. Se reco­mandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic un ames­tec din 100 de grame de mure proaspete, 400 de gra­me de iaurt Bifidus și miere după gust. Se folosește un mixer (blender). Prepa­ratul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, îna­intea meselor principale. Este un tratament delicios ca gust și care restabilește echili­brul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. Această cură este un bun adjuvant și în candidoza genitală.
* Boala canceroasă în general - după corelarea zecilor de cercetări despre aceste fructe, ele au fost declarate aliment funcțional anti-cancer. Pigmenții din fructele de mur, împreună cu acizii și taninurile din acestea, au un efect anticancerigen remarcabil, potențat și de vitaminele și mineralele cu proprietăți puternic antioxidante, cum ar fi vita­mi­nele C și E sau seleniul natural. Apoi, fibrele pe care le conțin din belșug murele protejează împotri­va cancerului cu localizare digestivă, în timp ce po­lifenolii protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar și contra celor induse prin iradiere.
* Cancerul la sân și de col uterin - datorită conținutului ridicat de substanțe naturale cu efect de reglare endocrină (active mai ales la femei), murele sunt în mod special recomandate în afecțiunile tu­morale care apar ca efect al dereglărilor hormonale. Studii preliminare arată că anumiți compuși naturali ai acidului salicilic, prezenți în fructele de mur, sunt toxici pentru celulele canceroase din țesutul mamar.
* Cancerul vezicii urinare - un studiu ame­ri­can a stabilit că pigmenții antocianici din mur pre­vin formarea celulelor canceroase la nivelul vezicii urinare. Substanțele care dau culoarea închisă mu­relor declanșează procesul de auto-distrugere a ce­lu­lelor canceroase, eliminându-le înainte ca ele să creeze formațiuni vascularizate.
* Cancer al cavității bucale, cancer eso­fa­gian - studiile științifice de laborator au arătat faptul că o anumită categorie de substanțe conținute de către mure (polifenolii) au efecte antitumorale asupra celulelor canceroase din cavitatea bucală și din esofag. În cadrul testelor făcute pe culturi de celule, extractul de mure a redus cu peste 40% dezvoltarea tumo­ri­lor maligne locali­zate la nivelul epite­liului din aceste zone.
* Cancer de colon - mai întâi de toate, trebuie spus că murele sunt un ex­ce­lent profilactic pentru cancerul cu această localizare. Un studiu de medicină experi­mentală făcut în China arată că adminis­trarea murelor reduce consi­de­rabil riscul de a dezvolta cancer de colon. "De vină" pen­tru acest efect sunt sub­stan­țele fenolice din acest fruct, care pre­vin malignizarea celu­le­lor normale și inhibă creșterea tumorilor deja existente. Și fibrele alimentare, în care murele sunt foarte bogate, care curăță sis­tematic tu­bul digestiv, sunt un factor activ în prevenirea cancerului de colon și de rect. Administrarea acestor fructe, câte 150-300 de grame pe zi, încetinește evoluția bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum și la menținere tonu­sului fizic și psihic al bolnavului de can­cer.
* Răceli, afecțiuni infecțioase în­so­țite de febră - pigmenții care dau cu­loarea specifică murelor (antocianii) sunt un adevărat coșmar pentru virușii care pro­duc răceli și gripă, împiedicând multipli­carea lor și infectarea celulelor sănătoase. Apoi, murele conțin compuși ai acidului salicilic, adică exact substanța activă regă­sită în aspirină, care dă un efect de scădere a febrei, de diminuare a durerilor de cap și musculare, extrem de binevenit la persoa­nele bolnave de gripă.
* Imunitate scăzută - murele, la fel ca și ruda lor apropiată zmeura, sunt un stimulator excepțional al imunității. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi, în cure de 12 zile mini­mum. După cum spu­neam, murele conțin mari canti­tăți de vitamina C (300 de grame asigură mai mult decât necesarul pentru o zi întreagă), dar și sub­stanțe care stimulează producția de celule ale sistemului imunitar. Copiii bol­năvicioși, care răcesc ușor, care mani­festă o sensibilitate foarte mare la infecții și un apetit alimentar capricios, ar trebui neapărat să facă o cură cu mure. Pentru întărirea imunității, cura cu mure este bine să fie făcută direct la sursă, adică mâncând fructe culese direct de pe tufele din pă­dure, unde sunt proaspete și au maximul efectelor imu­nostimulente. Însuși de­mersul de a merge în pădure pentru a le culege are un efect extrem de to­nic asupra capacității natu­rale de apărare a organis­mului.
* Alergie - murele sunt o sursă foarte bună de quercitină, o substanță care diminuează reacția alergică, având efect antihis­taminic și imunomodulator. Trei-patru sute de grame administrate odată aduc un aport masiv de vitamina C, care reduce intensitatea alergiei.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze și fructe de mur face adevărate minuni în această afecțiune. S-au înregistrat cazuri când tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nicio altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni, cu 3-4 căni de ceai de mur consumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de ca­fea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
* Degenerescența maculară - conținutul mare de antociani (substanțele care dau culoarea specifică murelor) și de vitamine, în special vita­mina C și vitaminele din complexul B, recomandă murele ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afecțiuni degenerative. Un studiu, publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă mure și alte fructe de culoare neagră (ceea ce arată prezența anumitor pigmenți), de 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescență maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe.
* Îmbătrânire prematură - mai multe studii au arătat că murele sunt extrem de bogate în sub­stanțe cu efect anti-oxidant, fiind - se pare - printre cele mai puternice fructe în acest sens. Antioxidanții din mure protejează organismul de așa-numiții radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția dife­ritelor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxi­dant al murelor, trebuie con­sumate zilnic 150 de grame, în cure de măcar 7 zile. În prelungirea curei cu mure, se pot consuma și fructe us­cate, sub formă de macerat, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele negre, afinele sau cătina.
* Avitaminoză C - o doză de doar 300 de grame de mure asigură aproxi­ma­tiv 90% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma minimum 400 de grame de mure, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecțiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație, în general.

Precauții și contraindicații

Femeile gravide nu vor consuma mai mult de o sută de grame de mure pe zi.
Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudență aceste fructe, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intes­tinale. Dacă apar probleme digestive, se va con­suma ceaiul de frunze și fructe de mur, câte 2-3 căni pe zi.