Festivalul PLAI!

Dana Ene
Și la muzici, Banatul e "fruncea"

- După ce i-au lăsat pe clujeni și pe bucureșteni să se dueleze în evenimente și muzici sub soarele fierbinte al verii, timișorenii, care au stat până acum deoparte, și-au reamintit că, totuși, "Banatul e fruncea", și inaugurează prima lună a toamnei, cu un eveniment de-a dreptul bubuitor: Festivalul Plai, cu doi monștri sacri din Anglia - Joss Stone și Bob Geldof. În afară de ei, vor mai urca pe scenă: Milky Chance, Aziza Brahim, Marinah y Chicuelo și Oi Va Voi. Festivalul se desfășoară între 8 și 11 septembrie -

Joss Stone
"Îmi place să fac parte din muzică"


Frumoasa și talentata englezoaică Joss Stone (29 de ani) vine în premieră la noi chiar în prima zi a festi­va­lu­lui, pe 8 septembrie. Deținătoare a unui premiu Grammy și a două "Brit Awards", ea a vândut până acum 14 milioane de discuri în lumea întreagă și se află în topul "Celor mai bine vânduți artiști ai gene­rației 2000".
Joscelyn Eve Stoker (după numele de pe actul de naștere) s-a născut în Dover Kent, pe 11 aprilie 1987. Ta­lentul muzical i-a fost descoperit de mama ei, care i-a fost și impresar. La nici 13 ani, câștiga primul ei con­curs muzical, "Star for a Night" (Stea pentru o noap­te), organizat de BBC, pentru descoperirea tinerelor talente. Un an mai târziu, semna primul contract cu renumita casă de discuri EMI, și părăsea școala, dedi­cându-se total muzicii. La doar 16 ani, își lansează primul disc, "The Soul Sessions" (2003), și cucerește atât Europa, cât și piața americană. Minunat de frumoasă, înaltă, blondă, cu siluetă de manechin, Joss putea să cânte rhythm and blues și soul fără să cunoască măcar notele muzicale. "Nu știu să citesc notele muzicale și nici să cânt la vreun instrument. Nu am primit o educație mu­zicală. Nu știu nici titlurile unor melodii sau în ce an au fost compuse și de către cine. ?mi place doar să ascult muzica și să fac parte din ea. Uneori, aud în capul meu melodii și îmi dau seama că le pot cânta", se confesa într-un interviu recent. Tot sub "pălăria" EMI a mai lansat încă trei albume: "Mind Body & Soul" (2004), "Introducing Joss Stone" (2007) și "Colour Me Free!" (2009), dar lucrurile începuseră deja să scârțâie, căci Joss nu mai era tânăra naivă de 14 ani și voia să-și tră­iască viața fără constrângerile industriei muzicale. Se săturase să i se spună cum să se îmbrace sau ce culoare să-și vopsească părul... "Vreau să mă și distrez. Vreau ca viața să-mi fie plină de veselie", declara într-un in­ter­viu. S-a despărțit de EMI în 2009, deși avea să piardă o mulțime de bani. S-a pus însă repede pe picioare. A fă­cut o mică pauză muzicală, a jucat timp de două sezoane în serialul "The Tudors" (cu mare audiență), apoi, în 2011, a revenit pe scenă cu discul LP1, produs de propria ei casă de discuri "Stone'd Records". Nu a avut un succes nebun, însă a dovedit că se poate descurca și singură. La nici un an distanță, mai scoate un album - "The Soul Sessions" vol. 2 (2012), care s-a bucurat de mai mult succes.
Dar faima nu i-a adus cântăreței britanice doar bucu­rii. ?n 2013, lângă casa artistei au fost prinși doi bărbați înarmați, care intenționau s-o jefuiască și s-o omoare. Cei doi au fost condamnați de un tribunal din Marea Britanie la câte 10 ani de închisoare cu execu­tare. Joss a fost ajutată să treacă peste acest episod ne­plăcut de familia ei (are o relație foarte bună cu părinții, cu sora și cei doi frați) și de noul ei iubit, producătorul asiatic SiChai.
Concertul lui Joss Stone de la Timișoara face parte din turneul de promovare al ultimului ei disc, Water for Your Soul" (2015).

Muzicianul înnobilat
Sir Bob Geldof


În Anglia, sir Bob Geldof este o somitate care depășește domeniul muzical prin acțiunile sale umani­tare. În cazul când numele lui nu vă e cunoscut, e important să știți că este cel care a cântat împreună cu for­mația rock irlandeză The Boom­town Rats, compunând celebrul hit "I don't like Mondays" (Nu-mi plac zilele de luni). ?n lunga lui carieră, a reușit să adune o mulțime de premii, printre care și un Brit Award, în 2005, pentru "Contribuție deosebită în domeniul muzical".
Robert Frederick Zenon Geldof s-a născut pe 5 octombrie 1951, în orășelul Dún Laoghaire, din Irlanda. A absolvit colegiul Blackrock, fiind deseori ținta glumelor colegilor săi, datorită numelui pe care îl poartă. "Sunt un sfert catolic, un sfert evreu, un sfert protestant și un sfert... nimic. Nimicul a câștigat", povestea cu haz într-un interviu. După absolvirea co­legiului, a avut tot felul de slujbe mo­deste: a fost măcelar, muncitor ne­ca­lificat pe un pescador, pentru ca mai apoi să ajungă să scrie cronicile mu­zi­cale la un săptămânal canadian din Vancouver, "The Georgia Straight". Dar nimic din ce făcea nu-l mulțu­mea, așa încât se întoarce acasă, în Irlanda, unde, în 1975, pu­nea bazele unei trupe rock - The Boomtown Rats. Bob era solistul și compozitorul. Cu această trupă, ajunge pentru prima dată în topuri, în 1978, cu melodia "Rat Trap". Un an mai târziu, trăgeau lozul câștigător cu "I don't like Mondays". Formația a lansat șase al­bume, între 1977 și 1984, ce cuprind în special melodii scrise de Bob. Cel mai cunoscut dintre discurile lor este Mondo Bongo (1981), dar Bob începuse să se îndepăr­teze de colegii lui de trupă încă de la începutul anilor '80. Profund impresionat de sărăcia din Africa și foame­tea din Etiopia, simte nevoia să ajute, să ia atitudine, în timp ce colegilor lui de trupă nu prea le pasă.
?n 1984, împreună cu muzicianul scoțian Midge Ure (62 ani), Bob pune bazele unei super trupe - Band Aid, prin care se vor perinda, periodic, alți și alți artiști irlan­dezi și britanici, cu scopul de a strânge fonduri pentru ajutorarea celor care suferă de foame. ?mpreună cu Midge, el compune melodia "Do They Know It's Christ­mas?" (Ei știu că e Crăciunul?), care devine una dintre cele mai bine vândute melodii din toate timpurile. Fondurile strânse au fost o picătură de apă în deșertul sărăciei africane, dar efortul le-a fost remarcat. Regina Elisabeta a Marii Britanii l-a înnobi­lat pe Bob, ridi­cându-l la rangul de ca­valer, ba mai mult, el a fost nomi­na­lizat și pentru Premiul Nobel pen­tru Pace. Artistul nu s-a mulțumit însă doar cu un spectacol de succes și niște fonduri strânse cândva. Din '84 a rămas fidel ideii ajutorării Afri­cii. ?n 2005, a reușit să reunească Pink Floyd și The Who pentru con­cer­tele caritabile din seria "Live 8", susținute în țări din Africa, Europa și America de Nord.
?n paralel cu munca de activist, și-a continuat și cariera muzicală solo. A lansat cinci discuri de studio, primul dintre acestea, în 1986 - "Deep in the Heart of Nowhere", iar cel mai recent, "How to Compose Popular Songs That Will Sell", în 2010. Însă melodiile lui nu au mai atins niciodată popularitatea lui "I don't like Mondays"...
Din 1997, Sir Bob și-a crescut de unul singur cele trei fiice pe care le-a avut cu ziarista Paula Yates (cele­bră pentru legătura ei ulterioară cu ma­rea vedetă a muzicii rock, Michael Hutchence, solistul formației INXS). Fetele sunt: Fifi (născută în 1983), Peaches (născută în 1989, top-model și vedetă TV, care, din păcate, a de­ce­dat la numai 25 ani, în urma unei supradoze), Pixie (născută în 1990, care a încercat o carieră și în mo­delling). Tiger Lily Hutchence (năs­cută în 1996) este cea de-a patra (fiica fostei lui soții, Paula, și a lui Michael Hutchence). Viața ei a fost înconjurată de tragedie. Tatăl, Michael, s-a sinucis în 1997, iar mama, Paula, a murit în 2000, în urma unei supradoze de stupefiante. Dând dovadă de o generozitate aparte, Bob Geldof a adoptat-o, încercând astfel s-o protejeze de vânătorii de avere și să-i ofere o copilărie cât de cât normală, alături de cele trei surori vitrege ale ei. Lily este acum singurul copil care mai stă acasă cu tata și cu cea de-a doua soție a acestuia, actrița franceză Jeanne Marine.
(Prețul unui abonament la Plai este de 160 lei, iar biletul de o zi în perioada 9-11 septembrie este de 70 de lei. Informații suplimentare găsiți pe plai.ro.)