CERUL NU E ÎNTOTDEAUNA ALBASTRU

Redactia
- Raport despre universul în care trăim. Cum a devenit omul propriul său dușman -

Mesagerii din spațiu

Calculele astronomilor de la Universitatea Iowa, SUA, arată că în jurul anului 2030-2040, Pământul va trece printr-o situație dificilă. Astfel, după cum arată M.W. Albertson, poziția siste­mului solar față de cele­lalte constelații va fi în curând ase­mănătoare aceleia care a gu­vernat apariția glaciațiunii. Interac­țiile mag­ne­tice cosmice ce vor urma fac posibilă chiar o "brus­că" schimbare a climei, cu răci­rea rapidă a întregii atmosfere. Acest fenomen, ale cărui conse­cințe nu pot fi cal­culate încă cu exactitate, poate conduce la dis­pa­­riția mul­tor specii vegetale. În­trebarea este: un pământ deja "de­frișat" va mai putea respira, în cazul în care jungla Amazo­nului, "plămânul" lumii vii, va muri, lăsând locul micilor ierburi rezistente la frig?
Un alt fenomen cosmic alar­mant a fost semnalat de o echipă de cercetători ai aceleiași univer­sități ame­ricane. Aceștia au re­mar­cat o creștere pro­gre­sivă a pă­trunderii în atmosferă a unor corpuri solide, de proveniență necunoscută, în greu­tate de 20 până la 40 de tone. După pătrunderea în atmosferă, acestea dispar mira­culos, după cum spun oamenii de știință, dezagre­gându-se. Se pare, însă, că bombarda­mentul este din ce în ce mai asemănător unei ploi torențiale. Într-un viitor apropiat, se esti­mează o reală amplificare a acestui fenomen.
Dacă ipoteza cercetătorilor că acești bolizi sunt "bulgări" de gheață înveliți în carbon este adevărată, este foarte posibil ca ei să explice și misterul apariției inițiale a oceanelor. Oare ce se va întâmpla dacă nive­lul apei tuturor oceanelor va crește într-un ritm ne­controlat?
O altă problemă ar fi dacă aceste corpuri necu­nos­­cute ce bombardează Pământul nu aduc cu ele ger­meni patogeni extratereștri.
Microbiologii britanici de la Universitatea Cam­bridge au studiat proveniența prionilor, elementele care produc celebra encefalită, numită boala vacii nebune. Ei bine, agenții acestei groaznice boli s-au do­vedit a nu semăna cu niciun germen patogen pre­zent pe Pământ. Genetica acestora nu respectă legile biologiei nici unui microorganism terestru, fiind "proteine vii" care dispar după ce produc îmbol­nă­virea.
Chiar în octombrie 1997, eco­lo­giștii din Pennsyl­vania au con­statat că forme de encefalită cu cauze necunos­cute apar statis­­tic mai frecvent în zo­nele în care au că­zut meteoriți de di­men­­­siuni mai mari.
Chiar dacă mulți oameni de știință se abțin să emită ipo­teze legate de invazii extraterestre, s-a de­monstrat că în unii meteoriți există asociații moleculare orga­ni­ce care par a fi codificate de un sistem organizat de gene asemă­nătoare codificării protei­nelor terestre de ARN sau ADN.
Nivelul cunoașterii actuale în domeniul geneticii permite omu­lui să atingă doar o anumită li­mită a cunoașterii. Din acest mo­tiv, este greu de apreciat cu aju­to­rul cunoștin­țelor actuale, dacă din cosmos primim doar "protei­ne vii" sau chiar și for­me evo­lua­te de viață extraterestră. Au­to­rii de ro­mane și filme SF pe această temă abordează câteodată mai inteligent și mai responsabil probleme reale de care știința, de multe ori, se ferește.

Un Auschwitz contemporan

Problema distrugerii stra­tului de ozon al atmo­sferei, o crimă nestăvilită, sau cea a defrișărilor, a creșterii nive­lului radiațiilor ori poluarea sunt arhi­cunos­cute. Mai greu de înțeles es­te faptul că în mintea omu­lui, aceste alar­me nu par a avea prea mare im­pact.
Unele organizații politi­ce ecologiste sunt în reali­tate factori de șantaj politic, urmărind mai puțin pro­gra­mele concepute de adevă­rații ecologi și țintind același scop ca orice partid: puterea. Aceste partide au reușit, în realitate, să denigreze ideile nobile ale ecologiștilor și, mult mai grav, să le banalizeze. Gestul lor seamănă cu o con­damnare la moarte.
Pericolul scurgerilor radioactive și al experien­țelor nucleare se pare că are efect asupra geneticii în­tregii lumi vii și mai ales asupra omului, iar reper­cusiunile sunt, practic, imposibil de prevăzut. Dacă la TV suntem uneori spectatorii unor emisiuni care re­clamă nivelul acestor dezastre, în realitate situația este mult mai gravă. Efectele catastrofei de la Cer­nobîl au fost ascunse multă vreme chiar de țările cele mai afectate, din motive politice.
Valoarea reală a creșterii nivelului radioactivității este mult mai mare. Publicarea chiar în reviste de popularizare a acestor date este supusă cenzurii de oficialitățile multor țări civilizate. În schimb, creș­te­rea ratei mutațiilor în întreaga lume vegetală și ani­mală poate fi sesizată cu ochiul liber (neavizat știin­țific).
Geneticienii de la Universitatea din Minesotta sunt de părere că nivelul crescut al radioactivității consti­tuie o principală cauză a apariției mutațiilor implicate în anumite forme de schizofrenie și a psi­hozelor cu simptomatică depresivă. Mai mult decât atât, sunt sem­nalate tot mai multe cazuri de femei care nasc "monștri" într-o proporție crescută, în ulti­mii ani. Este de subliniat faptul că toate aceste date vizează numai fenomenele vizibile, decelabile prin tehnicile actuale ale medicinei. Din acest motiv, ge­ne­ticienii sunt înclinați să creadă că anvergura pro­blemei este mult mai îngrijorătoare.
Psihologii de la "New School of Social Science" au remarcat faptul că 65% dintre sadicii sexuali pre­zintă în realitate mutații genetice. Aceștia au emis ipo­teza că dereglările psihice care conduc la violență în sex sunt cauzate în mai mare măsură de carac­terele ge­ne­tice patologice, decât de aspectele sociale. Nu este exclus deci ca, într-un viitor mai îndepărtat, lumea să fie condusă de o specie de mutanți. Dar mutațiile nu ne afectează numai pe noi. Apariția unor mutații abe­rante în cadrul unor specii vegetale sau animale poate modifica radical relația omului cu natura-mamă.
Se știe că numărul speciilor de insecte, ca și efec­tivul populațiilor acestora, este imens. Biologii spun că în realitate trăim într-o lume a insectelor. Oare ce ar însemna apariția unor specii de insecte "uci­gașe" ale culturilor agricole, în fața cărora știința să nu poată face față, așa cum nu poate lupta nici împotriva cance­rului sau maladiei SIDA? Această întrebare nu este doar rodul imaginației unui scriitor SF. În reali­tate, insectele prezintă o ridicată vulnera­bilitate la ac­țiunea factorilor mutageni. Acest pericol a fost su­ge­rat chiar de Darwin, în epoca în care nu erau cu­nos­cute bazele geneticii.

Chimia morții

Industria chimică și mai ales cea farmaceutică au avut un dublu efect negativ. În primul rând, chimica­lele de orice natură au modificat biologia speciilor vii. Orice element chimic artificial care nu este regă­sit în natură sau există în proporții anormal de ridi­cate în mediu determină o reacție biologică de adap­tare la noile circum­stanțe. Astfel, po­lua­rea chimică nu este nocivă numai în relație cu omul, ci mai ales prin adap­­tarea forțată la care obligă spe­ciile. Dar modificările impuse dere­glează în­trea­ga cibernetică a funcțio­nării eco­sferei, conducând la aberații biologice ucigașe: un efect direct al acestora este apariția noilor boli con­tagioase sau a unor forme de cancer.
Deși se știe că o specie de bacterii devine rezisten­tă în urma utilizării anti­bioticelor timp îndelun­gat, încă mai există medici care recurg la astfel de tratamente. Trăind într-o lume co­mer­cială, nu vom putea lupta decât sin­guri împotriva acestui fenomen, în care me­dicamentele au devenit o simplă marfă, adeseori ucigașă.
Metafizic, putem spune că dacă sun­tem prea violenți cu natura, chiar în ca­zul bacteriilor, ea ne răspunde cu o violență înzecită. Mai stilizat sau mai direct spus, omul nu înțelege că, luptând cu natura, luptă de fapt cu Dumnezeu.

Virușii ucigași ai viitorului

Numărul bolilor umane produse de virusuri trans­formate genetic este în continuă creștere, după cum se confirmă prin ultimele date oferite de cercetătorii în ecologia umană de la Institutul "Max Planck".
Conform acestora, cauzele sunt datorate nu nu­mai poluării chimice și radioactive, vaccinurilor, ci mai ales scăderii rezistenței imunitare a omului, în ultimii ani. În plus, se știe că, la aproximativ doi ani, scapă cel puțin un virus patogen din laboratoarele genetice de fabricare a armelor biologice sau chiar din cele de cer­cetare fundamentală.
Omul, hrănit mai ales cu produse conservate și fa­­bricate industrial, în plus și mare consumator de medi­camente, a reușit să transforme el însuși, în la­bo­ratorul propriului său corp, virușii în monștri mu­tanți extrem de agresivi. S-a demonstrat că virusul HIV produce din ce în ce mai multe forme de tulpini virale, cu po­tențiale diferite de apărare contra sistemului imunitar uman. Virusul hepatitei B, C și D, implicat în cancerul viral, are forme care sunt în plină evoluție, atât prin mutații naturale, cât și induse artificial de acțiunile (inconștiente) ale omului.
Banala gripă a devenit o boală ce decimează popu­­lații din Africa și Asia. Virusul gripal este un pericol alarmant, acesta producând, prin re­com­binări cromozomiale naturale, din ce în ce mai multe combinații patogene, foarte agre­sive.
La populațiile amintite, boala este stăvilită prin moartea bolnavilor, în urma epidemiei ră­mâ­nând doar indivizii rezistenți, dar poten­țiali pur­tători. Dezvoltarea rapidă a căilor de trans­port în întreaga lume face ca boala să poa­tă circula pe glob și să nu rămână localiza­tă în re­giunea în care a apărut. Astăzi - și mai ales în viitor - orice boală cunos­cută poate fi trans­por­tată în câteva ore dintr-o parte în alta a globului.

Nu se mai nasc genii

Ne extaziem adesea în fața minunilor teh­ni­cii, de la succesele lumii computerelor la cele ale comunica­ției prin satelit și la excur­siile în cosmos. În realitate, numărul creierelor geniale este mai mic decât ne imaginăm. Ra­portat la explozia demografică, se poate spune că așa-nu­mitele genii sunt numai accidente mi­racu­loase. Astfel, după cum afirmă psiho-antropo­logii de la Universitatea din Cali­for­nia, genele inteligen­ței s-au scufundat într-un ocean uman și s-au dizolvat. Studiile efec­tuate arată că săl­baticii au un coeficient de inteli­gen­ță în medie net supe­rior mediei țărilor occi­dentale. Acest lucru se datorează faptului că în lu­mea oame­nilor sălba­tici legile naturii sunt res­pectate, iar omul este obligat să învețe să supra­vie­țuiască. Acești săl­batici sunt obligați de mediu să-și folo­sească inteligența înțelept, și nu în scop comer­cial. În lu­mea civilizată, oamenii inteligenți cad în cele mai dese cazuri pradă marilor rechini ai lumii afacerilor (armatele marilor puteri sau ale ma­fiilor). Acest lucru face ca genialitatea să fie practic "ares­tată", fiind cumpărată la prețuri de rigoare, dar fo­losită de fapt împotriva propriei specii.

O epidemie a bolilor psihice?

Omul civilizației moder­ne este supus oboselii psi­hice, nesiguranței (și mai ales derutei informaționale cauzată de dezvoltarea sis­te­me­lor de comunicare, cum ar fi internetul și telefonia mo­bi­lă). Acești factori de stres, adăugați consu­mu­lui alar­mant de me­di­camente, sunt cauze­le creșterii generali­zate a incidenței bolilor psi­hice. Datele oferite de "Cor­nell University Medi­cal Center" arată că 78,22% din popu­lația europeană și nord americană pre­zintă simp­tome de natură nevro­tică. În viitorul apropiat, se esti­­mează atingerea unui nivel de peste 92-95% a incidenței nevrozelor.
Formele schizofrenoide au o creștere a incidenței la fel de amenințătoare. Întrebarea este: oare ce se va întâmpla cu civilizația ai cărei conducători prezintă simptome nevrotice sau schizofrenoide? Din istorie este cunoscut faptul că simpla greșeală de a alege un astfel de leader poate duce la o catastrofă, nefiind necesar să dăm exemple. Acum, însă, trăim într-o epocă a unor posibilități distructive nemăsurabile, armele clasice fiind demodate.

Expansiunea sterilității

Constatarea că în triburile de sălbatici fenome­nele de frigiditate sunt rar întâlnite, ca și cele ale sterili­tății, vin în sprijinul ideii că mediul artificial creat de om este o cauză importantă. În lumea mileniului trei, intoxicația informațională legată de sex, cât și polua­rea chimică, în special prin medi­ca­mente (calmante, antibiotice și anticoncepționale), vor accentua con­tinuu extinderea fenomenului steri­li­tății.

Naufragiul culturii

Aproape în toată lumea, atât marile edituri, cât și marii producători de filme sunt obligați să defavo­rizeze realele valori artistice, în fața "operelor" cu valoare comercială. Majoritatea filmelor produse la Hollywood au rețeta impusă. Cine o respectă se afir­mă. Cine nu... În acest fel, cultura se scufundă în oceanul infinit al romanelor și filmelor cu violență și pornografie.
Cum să faci educația unui tânăr orientându-i gus­tul către adevăratele valori umane și culturale, când majoritatea mijloacelor de informare vorbesc despre violență, răzbunări și sex?
Mai mult decât atât, cercetătorii de la Cambridge au demonstrat că nici măcar literatura și filmele co­merciale nu mai reprezintă o atracție pentru adoles­cenți și tineri, în ultimii ani. Astfel, numai 11,1% din tinerii europeni (și 23% din SUA) acordă săptă­mânal timp lectu­rii sau filmului, în fața al­tor genuri de dis­trac­­ții, cum ar fi jocu­rile pe calculator.
Scufundarea ine­vi­­tabilă a culturii, da­că așa vor evo­lua lu­cru­rile, reprezintă în reali­tate scufundarea inevi­tabilă a umani­tă­ții: Apo­calipsa. O­mul este o spe­cie cultu­rală.

Fuga de sacru

Studiile de an­tro­po­logie religioasă și psi­ho-an­tro­­po­­logie reali­zate de o echipă de cer­cetători din sta­tul american South Ca­ro­lina asupra psiholo­giei cre­din­cio­și­lor creș­tini (catolici, orto­docși, pro­tes­tanți) au ajuns la concluzia că religia a căpătat mai degrabă va­loarea unei tradiții decât cea a cre­dinței, în adevăratul sens al cuvântului. Astfel, din cei care se pretind reli­gioși, o mare parte merg la bise­rică din tradiție, o parte se roagă la Dumnezeu pentru a se ușu­ra de pă­cate și numai o parte Îl iubesc pe Dum­nezeu, cu ade­vărat.
Psihologic, se știe că sentimentele devin cu atât mai pure, cu cât credința este prezentă nu în gândire, ci în inimă. "Sufletul este suflul lui Dumnezeu, prin care acesta i-a dat viață, după ce era doar pământ".
Ultimele date ale cercetărilor asupra izvoarelor istorice privind religia creștină dovedesc că Iisus nu a fost prins, ci a dorit să fie judecat și răstignit, pentru a fi un exemplu de sacrificiu, din dragoste pentru om și Dumnezeu. Iisus a reușit să trezească în om senti­mentul de dragoste și încredere în divin și în suflet. Hristos nu părăsește pe nimeni, ci oamenii îl părăsesc pe el, prin lipsa de credință, ucigând în ei tot ce au dumnezeiesc: adevărata încredere în sine, în dragoste, în sacru.

MARIUS RADU, antropolog