Mâncăruri delicioase cu roșii

Redactia
- E timpul lor. Acum sau niciodată, transformați legumele coapte și parfumate în conserve și bulionuri, dar și în capodopere ale căror rețete le aflați de la noi -

Plăcintă cu roșii și ierburi

Ingrediente (pentru 6-8 bucăți): * Pentru aluat - 250 g făină, un ou, 5 linguri smântână, sare, grăsime pentru tavă. * Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 2 ouă, 2 linguri amidon (zeamil), 2 căței de usturoi, 150 g cașcaval ras, 1 legătură verdeață (pătrunjel, codițe de ceapă verde), piper, sare, trei roșii.
Mod de preparare: Se amestecă bine toate in­gre­dientele pentru a­luat. Apoi se întinde aluatul și se așea­ză în­tr-o formă de tartă (un­să) cu diametrul de 24 cm. Se lasă să stea la rece, apoi se coace (fără umplutură) circa 15 minute în cuptorul încins. Se amestecă bine brânza de vaci, oul, ami­donul, usturoiul presat, cașcavalul, ver­dea­ța tocată mărunt, sarea, piperul și se toarnă pe fun­dul tartei. Peste umplutură se așează roșiile tăiate felii. Se coace circa 40 de minute la 180°.
Aluatul pus la rece: ca să fie crocant, aluatul trebuie lăsat la rece circa 30 de minute și doar apoi băgat la cuptor.

Roșii cu vinete "au gratin"

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cepe, 3 căței de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, 800 g roșii bine coapte, 1 linguriță cimbru, 10 frunze de busuioc verde, 3 fi­re de pătrunjel, sa­re, piper, 3 vinete mij­lo­cii (750 g), 150 g par­mezan (sau caș­­­­ca­val) ras, 6 ro­șii mici (Cherry).
Mod de prepa­ra­re: Se curăță ceapa și ustu­ro­iul și se taie cu­bu­lețe mici. Se călesc în uleiul încins, după care se ada­ugă roșiile. Se toarnă deasupra 100 ml de apă. Se toacă ver­deața și se amestecă cu ceapa, us­turoiul și roșiile și se lasă să fiarbă încet, circa 30 de minute. Se trec prin sită (sau se bagă în mixer), iar piureul astfel obținut se sărează și se piperează.
Vinetele se spală, se îndepărtează capetele, apoi se taie felii groase de 1/2 cm. Se țin două minute în apă clocotită (cu sare) și se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. Se unge o formă de budincă și se așează rând pe rând un strat de vinete, sos de ro­șii și cașcaval ras. Deasupra se așează roșiile mici tăiate în două. Se bagă la cuptor (încins) și se lasă să se gratineze circa 15 minute (temperatura: 200°C).
Roșii coapte: cumpărați numai roșii coapte. Gustul sosului este mult mai intens.

Dulciuri

Cremă de mere crude

Ingrediente: 4 mere mari, zeamă de lămâie, 50 g nuci măcinate, o ceaș­că de frișcă, 3-4 lin­guri zahăr pudră, coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare: Se curăță merele și se dau pe răzătoarea cea mare, se stropesc cu zeamă de lămâie, se adaugă zahărul pudră, nucile și coaja rasă de lămâie. Se lasă să stea 1-2 ore la gheață, apoi se amestecă cu frișcă.

Compot de pepene galben

Ingrediente: 3 felii de pepene galben, 2 1/4 pahare de apă, 200 g zahăr, zeama de la o lă­mâie.
Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul, lăsând să dea câteva clocote. Feliile de pepene, curățate de semințe și coajă, se taie în cubulețe, se așează în compotieră și se stropesc cu zeama de lămâie. Se toarnă deasupra siropul de zahăr rece și se bagă la frigider, până când se servește.