Basarabia duce tot!

Dana Ene
- Toamna muzicală vine în România cu roade bogate: cântăreți de frunte de peste Prut. Nu știu cum li s-o părea altora, dar nouă, românilor, artiștii basarabeni ne toarnă în suflet, nu doar bucurii muzicale, ci și dragul frăției care ne leagă de ei. Și-același suflet deschis, care transformă cântările în sărbători -

Pavel Stratan - "Numai ce-i cântat cu sufletul ajunge la sufletul altcuiva"

Pavel Stratan n-ar mai avea nevoie de prezentări. L-am adoptat de cum a cântat prima oară pe scenele noastre, melodiile lui tandre și pline de haz. Dar tocmai pentru a-i înțelege mai bine cântările pline de amintiri din copilărie, îi reluăm, pe scurt, firul biografiei. S-a născut pe 11 noiembrie 1970, în Niș­cani, raionul Călărași, Republica Moldova. Acolo și-a încercat pentru prima dată talentul, pe scena școlii. Avea 7 ani și o chitară cât el de mare, de care era tare mândru. ?n doar câteva clipe, a reușit să-și cucerească colegii și a hotărât pe loc că vrea să devină artist. Apoi, pe la începutul anilor '80, a început să compună pri­me­le cântece. ?n 1996, apare pentru prima dată pe "sce­na mare", dar nu în postura de cântăreț, ci în cea de magician. Absolvise Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și pe lângă muzică, scamatoria era o altă mare pasiune a lui. Cum muzica nu îi dădea însă pace, se apleacă din nou asupra notelor și, în 2002 lansează primul lui disc în Republica Moldova - "Amintiri din copilărie". Succes fulminant!, căci discul se vinde în peste 50 de mii de exemplare, extrem de bine pentru modesta piață muzicală moldovenească. Albumul avea să apară doi ani mai târziu și în România, unde s-a bucurat de același succes nebun. Cum să nu-ți pla­că niște melodii șugubețe, în care e vorba chiar de copilăria ta. Plus bucuria de-a înțelege, de data asta prin muzică, că Prutul nu desparte, ci leagă, același neam. Așa se face că melodii precum: "Eu Beu", "Tata", "M-am născut de ziua mea" au devenit șla­găre românești. "La mine, dintr-o sută de cântări, 99 sunt cu lacrimi. Așa am fost întotdeauna, și oamenii simt imediat asta și se emoționează și ei, odată cu mine ...", spunea Stratan într-un interviu acordat în 2004, chiar revistei "Formula AS".
?ncântat de succesul obținut cu cele două discuri ale sale, Pavel continuă în aceeași notă. ?n 2005, el își lansează cel de-al treilea album, "Amintiri din copi­lărie 3", chiar la Sala Palatului din Capitală, plină până la refuz. Succesul a fost enorm. Deși s-a insinuat că promovarea, foarte bine făcută, dusese la creșterea încasărilor, secretul noului triumf al lui Pavel Stratan a fost tocmai sensibi­lita­tea și autenticitatea muzicii lui. "Nu­mai ce-i cân­tat cu sufletul ajunge la sufletul altcuiva", se con­fesa el încre­zător în emoția pe care muzica trebuie să o conțină, pentru a ajunge la as­cul­tători.
Cel mai re­cent disc al lui, "Amin­tiri din copilărie 4", a apărut în 2011, an în care se mu­tă cu întreaga fa­milie în Româ­nia. A făcut a­ceas­tă mișcare pentru a fi mai aproape de casa de discuri "Cat Music", care îi repre­zintă atât pe el, cât și pe fiica lui, Cleopatra (acum în vârstă de 13 ani), devenită și ea vedetă la doar trei ani, mulțumită melodiei "Ghi­ță". Fetița intra atunci chiar și în Cartea Recordurilor, căci era cea mai tânără cântăreață, cu vânzări record de CD-uri. Cleopatra nu a moștenit însă tot talentul tatălui ei. Fratele ei, Ce­zar (șapte ani), pare a fi deopotrivă de dăruit. El cântă la chitară de la doi ani și recită poezii cu patimă.
Discul cu numă­rul pa­tru al lui Pavel Stratan nu a mai avut parte, însă, de succesul primelor lui al­bume, și o vreme, artistul a in­trat într-un con de umbră. Nu a re­nunțat însă de tot la muzică și a cân­tat melodii în colabo­rare cu alți artiști, precum CRBL, Alessia, Kapu­shon, Anna Lesko și alții.
(Pavel Stratan cântă pe 27 septem­brie, ora 23, la Be­ră­ria "H". În seara specta­colului, intrarea este liberă, până la ora 20.30, apoi se vor vinde bilete. Biletele costă 15 lei și le puteți găsi online pe bilete.ro și iabilet.ro, sau direct la Berărie.)

ZDOB și ZDUB

S-au remarcat încă din 2005, când formația se clasa pe locul 6 la Eurovision cu "Bunica bate doba". Înzestrați cu un talent uriaș, nu le-a fost greu să se strecoare în inimile români­lor, care, și în cazul lor, "au secat Prutul dintr-o sorbire".
Trupa a fost înființată pe la începutul anilor '90, de trei prieteni: Roman Iagupov (solist vocal), Mihai Gîncu (chi­ta­ră-bas) și Anatol Pugaci (tobă), colegi de școală, în lo­cali­ta­tea Strășeni, nu departe de Chișinău. "Băteam rit­mul pe cărți, în loc de tobe, și cântam în microfoane ante­diluviene. Instru­mente proprii nu aveam, în afară de furcu­lițe, linguri, cărți și o chitară acustică foarte chinuită. Toate creațiile noastre le înregistram la un magnetofon «Elec­tronica 302M»", povestea Roman, solistul trupei. Cu toate aceste impedi­mente, au ajuns însă depar­te, căci pe lângă sonurile și rit­mu­rile tra­diționale, au cochetat și cu rockul, inven­tând mereu noi sonorități, care au prins imediat la pu­blic.
La început, trupa s-a numit Santa Ma­ria, și a debutat în cadrul festivalului "Ave Beatles", de la Chișinău, în 1990, pe niște instrumente împrumutate. Încu­ra­jați de mo­dul în care au fost primiți de public, și-au cumpărat instrumente pro­prii și, în 1994, și-au luat numele de Zdob și Zdub, lansând primul album, "Hardcore Moldovenesc", în 1996. Nu au reușit să devină cunoscuți peste noapte. Dar me­lodia "Boonika Bate Doba" (2005), pe care au cântat-o pe scena Eurovisionului, le-a deschis drumul către succes. Până astăzi au concertat în peste 20 de țări europe­ne. ?n 2010, au lan­sat un album în limba rusă, numit "Beloe Vino/ Kras­noe Vino" ("Vin alb/ Vin roșu"), iar doi ani mai târ­ziu, sco­teau sub egida casei de discuri germane "Asphalt Tan­go Records", un album în engleză, intitulat "Basta Mafia!". În 2015, cu ocazia albumului aniversar " 20 de Veri", au reve­nit la dulcele grai moldovenesc, căci cine alții de­cât moldo­venii și românii îi ascultă și îi iubesc cu adevărat, de atâta vreme?...
Azi, din trupa inițială mai fac parte doar Roman Iagupov și Mihai Gîncu. Lor li s-au alăturat în decursul timpului patru nou veniți: Sveatoslav Stăruș (chitară), Andrei Cebo­tari (tobe), Valeriu Mazîlu (trompetă, cimpoi) și Victor Dan­deș (trombon și in­stru­mente populare).
La concertul din București, ar­tiștii basarabeni vor cânta atât melodii noi, cât și hiturile care i-au... consacrat: "DJ Va­sile", "Zdubii bateți tare" sau "Bu­nica bate doba".
(Concertul are loc pe 28 sep­­tembrie, ora 21.30, la "Hard Rock Ca­fé", în parcul Herăs­trău. Bile­te­le se gă­sesc în rețea­ua iabilet.ro dar și la Hard Rock Cafe. Costă între 120 lei, cu loc la masă, și 65 de lei în fața scenei.)