Răspuns pentru VLAD ION - Galați, F. AS nr. 956 - "Am fibrilație atrială paroxistică"

Redactia
Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicină de familie, competențe de acupunctură, homeopatie, apifitoterapie - București, tel. 0747/30.81.12, www.doctor-badea.com

Boala nodului sinusal reprezintă un grup de tul­burări ale ritmului cardiac (arit­mii), în care nodul sino-atrial, stimu­latorul natural al inimii, funcționează inadec­vat. El este compus dintr-o gru­pare de celule specializate într-un anumit tip de transmitere a stimulului electric, aflându-se localizat în atriul drept și controlând ritmul cardiac. În mod normal, el descarcă impulsuri electrice cu o frecvență de 60-80 bătăi pe minut. Când există o afectare, o suferință la nivelul nodului sinusal, impulsurile electrice sunt anormal descărcate, ceea ce generează o frecvență car­diacă fie prea rapidă (tahi­cardie), fie prea lentă (bra­di­cardie), sau, așa cum des­crieți dumnea­voas­tră, alter­nanța tahicardie-bradi­car­die. Când durata pauzei din­­tre bătăile cardiace dife­ră de la o bătaie la alta, vor­bim despre fibrilație atria­lă.
Printre cauzele care pro­duc boala nodului sinu­sal, cele mai importante sunt:
* Cardiopatia ischemi­că - este o afecțiune în care arterele își micșorează cali­brul, nemai­fiind capabile să asigure nece­sarul de sânge de care este ne­voie pentru ca oxigenul să ajun­gă în cantitate suficientă la celulele cardiace.
* Infarctul de miocard - este o suferință acută, în care coronarele se astupă brusc, ceea ce duce la necroza unei zone de miocard, putând compromite total sau parțial funcția cardiacă.
* Creșterea anormală a concentrației potasiu­lui în sânge (hiperpotasemie), cum se întâmplă la bolnavii cu insuficiență renală cronică.
* Disfuncțiile electrolitice - concentrații neco­res­punzătoare ale sodiului, potasiului, calciului și magneziului, între care există așa-numita balanță electrolitică.
* Disfuncțiile tiroidiene - hiper- sau hipo-tiroi­dia - sunt frecvent incriminate în boala nodului sinusal.
Simptomele cele mai importante care pot apărea în boala nodului sinusal sunt: * slăbiciunea, obo­seală sau chiar leșinuri (lipotimia); durerile pre­cordiale; tulburări ale somnului; stare confuzională cu somnolență, dezorientare, tulburări de echilibru; neliniște și anxietate, agitație psiho-motorie; pal­pitații, dureri de cap; tensiune arterială normală sau scăzută.
Diagnosticul de certitudine al suferinței nodului sinusal este exclusiv electrocardiografic, fie electro­cardiograma clasică, fie monitorizare în sistem Holter. De multe ori, diagnosticul de certitudine, cu excluderea celorlalte cauze care pot produce ace­leași simptome, se face cu ajutorul unor teste supli­mentare, cum sunt proba de efort, sau testele cu diverse substanțe farmacologice (atropina, ade­no­zina).
Ați făcut referire la tratamentul pe care îl urmați și mi-a atras atenția faptul că luați Miofilin. Acesta este un medicament care crește frecvența cardiacă și, uneori, poate provoca agitație psiho-motorie. El vă poate fi util în situația când sunteți bradicardic, adică frecvența dumneavoastră cardiacă se află undeva între 50-60 bătăi pe minut. Dar dacă există momente în care sunteți predispus la tahicardie, și frecvența cardiacă se apropie sau depășește limita superioară a normalului de 80 bătăi pe minut, o creștere suplimentară a acesteia este de natură să vă provoace o stare de disconfort.
Iată recomandările mele pentru dumnea­voas­tră:
* Măsurați-vă cu regularitate valorile frec­venței cardiace și ale tensiunii arteriale și folosiți Miofilinul doar în situația la care m-am referit.
* Folosiți un supliment care să conțină magne­ziu. Eu, de obicei, prescriu Panangin, 3 tablete zil­nic, sau MgB6, 2 tablete zilnic. Magneziul, după cer­cetările care s-au făcut în ultimii ani și după numeroase studii clinice, este un redutabil cardio­protector.
* Asociați terapiei medicamentoase, pentru un timp, să spunem două luni, produsele fitotera­peu­tice și gemoterapeutice pe care le voi enunța. Ele contribuie la tonifierea inimii și a aparatului cir­culator, reglează tulburările de ritm cardiac, nor­malizează valorile tensiunii arteriale și ale co­les­terolului.
- Extract din muguri de Liliac - câte 50 picături, dimineața.
- Extract din mlădițe de Păducel - câte 50 picături, dimineața.
- Extract din muguri de Sânger - câte 50 picături, seara.
- Extract din muguri de Tei argintiu - câte 50 picături, seara.
- Bitter cardiovascular sub formă de capsule - câte 3 capsule pe zi. Acesta conține un amestec de plante care reechilibrează atât siste­mul car­diovascular, cât și aparatele și sistemele de a căror bună funcționare de­pin­de sănătatea acestuia.
Dacă după două luni de administrare a acestei com­binații vă veți simți bine și veți dori să folosiți în conti­nuare produsele recoman­date, o pu­teți face astfel: * fie câte 3 săptămâni în fiecare lună, minimum 6 luni pe an; * fie în cure de câte 2 luni, cu pauze între ele o lună (4 cure de 2 luni pe an).
* Evitați, în măsura în care este posibil, situațiile conflic­tuale și efortul fizic intens.
* Mergeți pe jos, în ritmul care vă convine dumnea­voas­tră, minimum 2-3 kilometri zilnic.
* Încercați, tot în fiecare zi, să aveți momentele dumneavoastră de liniște interioară, în care să vă aplecați înlăuntrul dvs., lăsând tot ceea ce vă împo­vărează, în afara gândurilor. Pur și simplu, timp de 30 de minute, nu vă gândiți la nimic. Stați întins, relaxați-vă și contemplați-vă relaxarea. Mintea se va liniști, la început cu greu, apoi din ce în ce mai ușor, iar dacă veți continua să practicați acest exer­cițiu zilnic, liniștea minții va aduce cu sine liniștea trupului și, cu siguranță, vă veți simți mai bine.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Nu înțeleg mai nimic din ce se vorbește în jurul meu"
(Răspuns pentru "Un pensionar" - Constanța, F. AS nr. 1227)


Scăderea acuității autiditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Surditatea de percepție este provocată de leziuni ale urechii interne (organul lui Corti) sau ale căilor neurale auditive. Surdi­tatea de percepție se clasifică în: sen­zorială (cohleară), neurală (retro­cohlea­ră) și neuro-senzorială. Prezbi­acu­zia de care suferiți este o hipo­acuzie neuro-senzorială, când vocea șoptită nu se aude, sunetele ascuțite, înalte sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele peste o anumită in­ten­sitate deranjează (apare recruitment). Hipoacu­zia neuro-senzorială este însoțită adesea de zgo­mote în urechi (acufene) și amețeli (vertij). "Slă­birea acuității vizuale îi îndepărtează pe oameni de lucruri, iar surditatea îi desparte de oameni", afirma Helen Keller, scriitoare surdă și oarbă. Tratamentul surdității neuro-senzoriale este definit în raport cu diversele cauze, și rezultatele sunt variabile de la caz la caz. În cel descris de dum­neavoastră, recomand administrarea a 10 perfuzii cu: Vitamina B1, B6, Pentoxifilin, Piracetam, He­misuccinat de hidrocortizon. Perfuzia se admi­nistrează lent, intravenos, 20-40pic/minut. Atenție la bolile asociate (hipertensiune, diabet)! Se continuă tratamentul cu ceai pentru circulație cere­brală (Ginkgo Biloba), Gerovital H3 (2 x1 dra­jeuri/zi) și Vitamax (ex­tract din lăptișor de matcă și ginseng).
Tratamentul surdității este dificil și adeseori este nevoie și de protezare auditivă.
Multă sănătate!