O dimineață cu... FLAVIA HOJDA - "Dragu-mi-i unde-am vinit/ Și cu cin' m-am întâlnit"

Dia Radu
- Vine de la Sighetul Marmației, unde oamenii sunt blonzi, neatârnați, și unde nici limba vorbită nu se-asemănă cu nimic. «Om fi și noi ceva daci», îmi zice râzând și-și împletește părul. E bucuroasă. «Selfie», pelicula cu cele mai mari încasări ale anului 2014, își lansează continuarea pe marele ecran. Cu Flavia în rol principal -

- Bun găsit, Flavia. Ai făcut cafeaua?

- Bună dimineața, Dia. Mai bine un ceai negru sau un ceai din plante culese de mama! Îmi amintește de curtea bunicilor.

- Tu te-ai născut în Sighet. Bunicii de unde erau?

- Din Ieud și Săliștea de sus. Dar când mă gândesc la copilărie, mă gândesc, de fapt, la casa din Ieud a bu­nicii mele. O căsuță din lemn, construită în vârful unui dâmb, înconjurată de prispă pe toate laturile. Era un loc fermecat, cu o livadă uriașă în spate, plină de meri și pruni.

- Ai trăit într-o poveste...

- Chiar așa. Am locuit acolo până am intrat la școală și o parte a vacanțelor din generală. Când mă gândesc la câți copii erau vara pe capul bunicii, mă în­treb cum, Doam­ne, o fi reușit biata să ne țină pe toți.

- Mai ai vreo poză cu locul ăla?

- ...îl am în minte.

- Și ce vezi?

- Mai degrabă simt. Simt miros de lemn ars, de supă de păstăi, de mentă. O văd pe bunica venind spre mine, cu o frunză de nuc pe care o strivește între de­gete și mi-o dă s-o miros. Mai miroase și a mere puse pe per­vaz, a compot de prune. În șatră (prispa casei n.r.) mirosea a leuștean. În casă mirosea a flori proas­pete, pe care mă trimitea bunica să le rup din strat.

- Dacă n-ai putut lua cu tine la Bucu­rești casa bunicii, ai luat cu tine aromele ei...

- Am luat mirosurile și câteva lucruri care-mi mai amintesc de ea, o cruciuliță sculptată de bunicul în lemn, o năframă dragă ei și rozariul. Iar de la cealaltă bunică, din partea tatălui - cămeșa, că fiecare din noi, fetele, are o cămeșă, zadiele și zgărdanul de pus la gât. Dar dacă vii pe la noi, mai găsești și alte lucruri de-acasă: slănină și brânză frământată. Și horincă de prune, că niciun moroșan nu te lasă să pleci la drum fără să-ți dea o oiagă.

- Ce-a zis bunica ta când ai luat drumul Ca­pi­talei?

- Bunica din Ieud a murit când eram în clasa a șaptea, n-a mai apucat să mă vadă dusă. Iar părinții și ceilalți bunici, din Să­liște, s-au obișnuit. Întâi a plecat de-acasă Maria, sora mea. A venit la București și a dat admitere la Conservator și la Actorie, a intrat la ambele și a decis să rămână la Con­servator. Apoi a venit Ligia să facă un master. Le știți pe amândouă, de la Vocea Ro­mâniei. Eu am venit prima dată che­mată de Maria. La vreun an după ce a în­ceput facultatea, a descoperit că are un no­dul pe corzile vocale și că trebuie să facă pauză de cântat. Așa că între timp a făcut ac­torie. Și cum noi suntem amândouă Văr­să­toa­re, m-a chemat în anul ăla la Bucu­rești, să ne sărbă­to­rim împreună. Și m-a luat la teatru. Mi-a plăcut la nebunie.

- Așa se face că după participarea ta la X-Factor, când erai încă în ultimul an de liceu, ai decis să dai la UNATC?

- După ce s-a terminat X-Factor, am fost chemată la câteva castinguri de film, printre care și cel pentru filmul "Selfie", în echipa căruia am fost cooptată. O vre­me am fost ocupată cu filmările. Iar apoi, decizia a venit natural. Îmi doream să fac film, eram încon­ju­rată de actori. Aveam, pe vremea liceului, niște pri­e­­teni la Cluj, care făceau Regie și Teatrologie. De câ­teva ori am asistat și la repetițiile lor.

- «Selfie» a ajuns să aibă și o continuare, «Selfie 69», a cărei lansare a fost chiar acum, în septem­brie.

- Peste tot pe unde am umblat, oamenii au pri­mit filmul cu mult entuziasm, au fost încasări bune și publicul a cerut continuarea. Voiau să știe ce li se mai întâmplă personajelor. Așa că sequelul reia poveștile după câțiva ani. Mie îmi place chiar mai mult decât primul, e mai complex, sunt mai multe fire narative.

- Spune-le citito­rilor câte ceva despre rolul tău.

- Joc rolul Anei, o fată cuminte, cu pi­cioa­rele pe pământ, care știe ce vrea de la viitorul ei și învață foar­te bine. Doar că acum, în "Selfie 69", Ana se răz­vrătește puțin, începe să-și câștige in­de­pendența, trece o altă etapă a maturizării. Își îm­bră­țișează viața și se descoperă pe ea.

- Cât de diferită e Ana de Flavia?

- Nu foarte diferită, și eu am fost copilul cuminte, care, la un moment dat, s-a rupt de casă, a plecat de­parte să-și facă un drum. Am luat multe trăsături de-ale mele și le-am împrumutat Anei. Într-un fel, Cris­tina Iacob, regizoarea, a gândit și adaptat rolul du­pă firea mea. Dar sunt și lucruri pe care le-am în­vățat eu de la Ana, de care nu mă credeam în stare, dar pe care filmând, am aflat că pot să le fac. Ana m-a obli­gat să mă autodepășesc.

- Flavia, cum se face că toți în familie aveți voci așa frumoase?

- În familia mamei erau multe voci bune. Dar cred că mai mult ni se trage de la tata. Când era tânăr, în facultate, cânta folk.

- Chitara de la el o ai?

- Nu, o am de la o prietenă foarte bună, Paula, de pe vremea când obișnuiam, în liceu, să ne strângem cu toții pe malul apei să cântăm. Mi-a dat-o cadou înaintea unei vacanțe mai lungi, în care urma să stau trei luni de zile.

- Sunteți o gașcă măricică de maramu­re­șeni aici, la București.

- Cred că suntem cam șapte, permanent în legătură. Uneori gașca se mai mărește. Sunt eu cu su­rorile mele, în primul rând, apoi sunt Pa­vel Ulici, iubitul meu, actor și el, și Co (Cor­ne­liu Ulici), fratele lui, tot actor, care e de fapt primul venit. E cel mai mare dintre noi. Acum a venit și fratele meu mai mic, Augustin, la fa­cultate. Și mai avem un prieten foarte bun, Cosmin, care e tot de-acolo. Ne întâlnim destul de des, trecem unii pe la alții, mâncăm îm­preună. Co gătește foarte bine, are multă grijă de noi.

- Diminețile le petreceți tot împreună?

- Uneori, da. Ne place să ne trezim târziu, să ne strângem la unul sau la altul și să înșirăm pe masă tot felul de bunătăți. Nu lipsesc dulcețurile și zacuștile de la mamele și bunicile noastre. O groază de oameni se zbat pentru noi, au grijă să ne fie bine aici, la Bucu­rești, și părinții mei, și ai lui Pavel, și bunicile noastre. Și uite așa, punem de ceai, de cafea și de-o mică ie­șire. Până terminăm de mâncat ne vine o idee, unde să fugim cu toții două zile, la munte, la mare, la pescuit. Și se știe regula: cine n-a gătit spală vasele! (râde)

- Mi se pare normal!

- Alteori, ieșim direct în parc și im­provizăm un fel de picnic de mic dejun. Zilele mele nu-s niciodată la fel. Dar nici serile...

- ... «când se lasă seara, peste Bucu­rești», vorba cân­tecului.

- Când se lasă seara, ne adunăm în balcon. Ne uităm cum apune soarele peste Teatrul Național, luăm chitara și improvizăm. Folk, rock, de toate. Pavel și Corneliu cântă și ei foarte bine. Am și o strigătură pre­ferată, pe care o zicem eu și Pavel: "Dragu-mi-i unde-am vinit, cu cin' m-am întâlnit".

- Vi se potrivește!

- Da, pentru că Pavel e tot actor și tot mara­mure­șean, din Baia Mare, dar l-am întâlnit la București, pe holurile facultății, exact când eu mă înscriam, iar el își ridica diploma de master. Mai târziu, ne-am re­văzut în facultate și ne-am în­dră­gostit. Dar adevărul pe care n-am vrut să-l recunosc e că timpul s-a oprit în loc de când l-am văzut prima oară. Parcă ne știam dintotdeauna.

Fotografiile autoarei

Machiaj și styling: Ayfer Cadîr