ARDERI

Cititor Formula AS
Trăiesc!

Este 26 octombrie 2014... Mă privesc în oglin­dă, trag aer în piept, închid ochii și mă întreb: "Oare mie mi s-au întâmplat toate astea?". Au trecut trei ani de atunci...
26 octombrie 2011. Stau întinsă și privesc cum curge perfuzia. Prima dată durează trei ore, a doua oară, mai puțin. "După trei săptămâni, o să vă pice părul", îmi spune doamna asistentă. Astăzi am început chimioterapia. De dimineață am căutat o perucă. "Îți stă bine!", zice sora mea. Le-am refuzat pe toate. Închid ochii, am timp să mă gândesc la tot. Oare unde am greșit? În pri­măvara acestui an, am descoperit un nodul la sân. Am consultat câteva păreri, același răspuns, este hormonal. Am stat până în toamnă, dar în acest timp am știut că nu sunt bine. Am plecat în sep­tembrie la un spital de specialitate on­co­logică să fac biopsie și răspunsul a venit brusc: "Aveți can­cer". Am simțit în acel moment că to­tul s-a ter­minat. Mă întrebam: de ce eu, Doam­ne? Era septembrie, mamele pregăteau copiii de școală, eu mă pregăteam să mor. A fost cumplit pentru mama mea, pentru băiatul meu, pentru toți ai mei.
Perfuzia s-a terminat... "Poate să vă fie rău, ne întâlnim peste trei săptămâni". Au urmat opt ședințe de citostatice. După fiecare zăceam la pat câte o săptămână și ziceam că n-o să mai merg, dar prindeam puteri și mergeam. Am în­tâlnit acolo copii, bătrâne și, credeți-mă, mi-era rușine să mă mai vait. Am legat multe prietenii, pe viață, zic eu. Prima dată m-am tuns scurt, am plâns foarte mult, sora mea plângea și ea. "Dacă vrei, mă tund și eu!". În ajun de Crăciun a venit tata la mine și m-a tuns de tot. M-a sărutat și mi-a zis: "Ești frumoasă și așa". O săptămână am refuzat să-mi pun mâna în cap, dar m-am privit în oglindă și m-am acceptat și așa. La pri­mele patru ședințe am fost însoțită de surorile mele, după aceea am mers singură. Am fost aju­tată foarte mult! Le mulțumesc tuturor! Se în­tâm­pla că trebuia să plec la spital, nu aveam ni­ciun ban, și până seara cineva se gândea la mi­ne. Soțul meu rămăsese la muncă, plecase în Ita­lia. Eu lucrez la Casa de Copii din Târgu Căr­bunești, și toate colegele au fost alături de mine. Iubesc foarte mult copiii, dar o fată care este mai specială pentru mine îmi zicea: "M-am rugat la Dum­nezeu să nu mori, Clau a mea!". Spu­ne­ți-mi, cum să nu prind puteri?
După citostatice a urmat operația. Am plecat singură, cu Dumnezeu, zic eu. Învățasem în spi­tal să mă pansez singură, și am venit acasă cu un tub de dren. Rezultatul după operație a fost bun, domnul doctor s-a bucurat mult, mă în­dră­gise. O analiză a fost rea, și am făcut 24 de șe­din­țe de radioterapie. Venise vara, începuse să-mi crească părul. Acum zâmbesc, dar am su­ferit foarte mult. La radioterapie am stat o lună și jumătate în spital. Faptul că vedeam mulți oa­meni care mu­reau sub ochii mei mă deprima cumplit. Pe 16 august 2012 am terminat radio­te­ra­pia. Doamne, am învins boala! A fost cumplit, dar a trecut.
În aprilie 2013, am început serviciul. Când plecasem în medical, credeam că nu mă mai întorc, dar n-a fost așa. Timpul a trecut, de multe ori nici nu-mi vine să cred că tot ce v-am po­ves­tit mi s-a întâmplat mie. Dacă n-ar fi uitarea! Le mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care au fost lângă mine, îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a că­lăuzit în acest drum al suferinței, care m-a fă­cut să văd altfel viața.
Mulțumesc, Doamne, pentru fiecare zi. Mă bucur pentru fiecare lucru cât de mărunt. Tre­buie să învățăm să ne iubim pe noi și pe toți cei ce ne înconjoară. Și să nu uităm să fim buni! Cel mai pu­ternic medicament pentru mine a fost dra­gos­tea celor apropiați. Sper din toată inima s-o pot întoarce înzecit.
ȘERBAN CLAUDIA - tel. 0785/23.67.44