Olimpiada legumelor

Rodica Demian
- Să mâncăm și noi, la fel de bine și de-nțelept ca grecii, spaniolii și italienii -

Spaghete cu legume - à la bolognese
Ingrediente (pentru 4 porții): 500 g spaghete, sare, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 1/2 de țelină (300 g), 300 g morcovi, 1 tulpină de praz (250 g), 400 g roșii, 3 linguri ulei de măsline, 1 crenguță de cimbru, 1 crenguță de rozmarin, 4 linguri pastă de roșii, 100 ml vin roșu, 125 ml concentrat de legume (apă+knorr), 1 cutie fileuri de sardele (35 g), piper.
Mod de preparare: Spaghetele se fierb circa 10 minute în apă cu sare, se strecoară și se lasă să se scurgă. Se curăță ceapa și usturoiul și se taie mărunt. Legumele și roșiile cojite de pieliță se spală și se taie cubulețe mici. Ceapa și usturoiul se pun la călit în uleiul bine încins, după care se adaugă legumele și ierburile și se mai călesc încă 3 minute. Se amestecă pasta de roșii cu vinul, se toarnă peste legume și se lasă să dea în câteva clocote. Apoi se adaugă concentratul de legume și sar­de­lele tocate mărunt, se acoperă vasul și se lasă să fiarbă încet 15 minute. Se condimentează și se servește îm­preună cu spaghetele. (Gustul rețetei depinde mult de ca­litatea pastei sau a pulpei de roșii.)

Salată Toscana
Ingrediente (pentru 4 porții): 500 g roșii, sare, piper, 2 bulbi de praz, 1 cățel de usturoi, 3 linguri vin alb sec, 4 linguri oțet aromat, 200 g pâine, 4 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare: Se spală roșiile, se taie felii și se presară peste ele sare și piper. Se lasă 20 de minute să zemuiască. Se curăță prazul, se spală și se taie rondele. Usturoiul se cu­răță, se taie mărunt și se amestecă cu vin și oțet. Se ta­ie pâinea felii, se prăjește și se rupe bucăți. Se înmoaie bucățile în marinată și se așează peste feliile de roșii. La urmă, se stropesc cu ulei de măsline și cu zeama de la roșii.

Ciuperci cu sherry
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 cepe de arpagic, 2 căței de usturoi, 250 g ciuperci, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri sherry sec, sare, piper, 1/2 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare: Se cu­răță ceapa și usturoiul și se taie fideluță. Se curăță ciupercile și se taie în patru. Se pun la prăjit ceapa și usturoiul (în uleiul în­cins), apoi se adaugă ciupercile și se lasă să se prăjească încă 3 minute. Se sting cu sherry, se condimentează și se presară deasupra pătrun­jelul verde tocat.

Tortilla de dovleac
Ingrediente (pentru 4 porții): 500 g cartofi, 750 g dovleac, 100 ml ulei de măsline, 2 bulbi de praz, 2 căței de usturoi, 8 ouă, sare, piper.
Mod de preparare: Se curăță de coajă cartofii și dovleacul și se taie felii subțiri (cartofi pai). Cartofii se călesc 10 minute în 70 ml de ulei (la foc mic). După 7 minute se adaugă dovleacul și se călește și el (3 minute), apoi se lasă să se răcească. Se curăță prazul, se spală și se taie rondele. Usturoiul, curățat, se zdrobește. Prazul și usturoiul se bat bine împreună cu ouăle, se con­di­men­tează, iar la urmă se încorporează cartofii și dovleacul. Se încinge bine uleiul care-a rămas, se toarnă în tigaie legumele și ouăle și se lasă să se coacă pe flacără mică circa 10 minute (până se întărește). Se întoarce pe partea cealaltă și se prăjește până ce se rumenește).

Dulciuri

Mere coapte
Ingrediente (pentru 4 per­soa­ne): 4 mere verzi, 1/2 ceaș­că de prune uscate sau smo­chine tăiate fin, 1 lingură sâm­­buri de nucă to­cați, 1 lin­gură coajă ra­să de lă­mâie, 1/2 ceașcă apă, 1/2 ceașcă za­­hăr, 30 g unt, 1/4 linguriță scor­ți­șoară pisată, 1/4 lin­guriță nuc­șoară mă­cinată, înghețată sau frișcă pentru servit.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 1800, se scobesc merele pentru a îndepărta * Se ames­tecă bine smochinele (prunele), sâmburii de nucă și coa­ja de lămâie și se umplu cu ele merele, apăsând bi­ne. * Se așează pe o tavă. * Separat, se pun pe foc, în­tr-o crăticioară, apa, zahărul, untul, scorțișoara și nuc­șoara. Când dau în clocot, se toarnă peste mere și se dau o oră și un sfert la cuptorul încins, stropindu-le, din când în când, cu zeamă. Se servesc fierbinți, cu în­ghețată de vanilie sau cu frișcă.