TESTUL TOAMNEI - Vă alimentați corect?

Rodica Demian
- Așa cum mașinile au nevoie de revizie înainte de a pleca într-o călătorie, organismul trebuie și el verificat înainte de marea competiție a toamnei -

Bifați răspunsul corect și calculați rezultatul con­form punctajului.

1. Ciocolată sau cozonac - ce trecere are la dvs. alimentația cu mult zahăr și făină albă?
* nu consum sau consum cu măsură = 2 p.
* sunt nebună după ele = 6 p.
* mănânc mai multe decât ar trebui = 4 p.

2. Cam cum arată micul dvs. dejun?
* chifle, marmeladă, salam = 6 p.
* fulgi, fructe, pâine integrală = 2 p.
* pâine neagră, müsli, unt, brânză grasă = 4 p.

3. Cât de des mâncați fructe proas­pete, legume sau sa­late?
* rar = 6 p.
* zilnic = 2 p.
* de 3-4 ori pe săptămână = 4 p.

4. Ce fel de alimente consumați cel mai frec­­vent?
* cumpăr alimente proaspete o dată pe săptămână = 4 p.
* consum mai multe alimente conge­late și conserve = 6 p.
* cumpăr cât mai des alimente proaspete și țin seama de calitatea lor = 2 p.

5. Cât lichid beți zilnic?
* cam 3-4 cești = 6 p.
* cam 1 litru = 4 p.
* cel puțin 2 litri = 2 p.

6. Ce anume beți?
* sucuri dulci, limonadă = 4 p.
* apă minerală, ceaiuri de plante = 2 p.
* ceai, cafea = 6 p.

7. Câtă grăsime consumați?
* destul de multă; fără grăsime, mâncarea n-are gust = 6 p.
* încerc să evit grăsimile = 4 p.
* nu consum grăsimi = 2 p.

8. Care sunt cuvintele care se po­tri­vesc cel mai bine cu felul dvs. de a vă hrăni?
* preparate de gata, mai puțină oboseală = 6 p.
* plăcerea de a găti înseamnă savoare = 2 p.
* mesele regulate sunt lege = 4 p.

9. Vă alimentați corect?
* da, îmi dau toată oste­nea­la = 2 p.
* pe cât se poate = 4 p.
* nu prea mă interesează = 6 p.

Rezultatul testului


Între 46-54 puncte
Mâncați pentru că așa trebuie sau ca să vă uitați frus­trările de zi cu zi. Din păcate, nu prea vă preocupă o alimentație echilibrată. Sfatul nostru: ar trebui să în­cer­cați propunerile noastre.


Între 25-45 puncte
Știți ce e sănătos și ce nu, doar că nu res­pectați în­tot­deauna regulile alimen­tației corecte. Sfa­tul nos­tru: con­sumați cu con­sec­vență ali­mente proaspete și ali­men­­te care con­țin celuloză.


Între 18-24 puncte
Chibzuiți bine ce trebuie să mâncați și respectați cele mai noi des­co­periri făcute de știința nu­tri­ției. Sfa­tul nostru: dacă vă permiteți totuși să mân­cați o felie de tort, nu vă faceți mustrări de conștiință. Sa­vurați-o!


Program pentru o alimentație corectă

Un meniu model
Gata cu prescripțiile alimentare rigide sau cu cal­cu­lul greoi al caloriilor asimilate! Compuneți-vă un pro­gram zilnic de alimentație din cele 5 gru­pe de ali­mente. Ia­tă și un exem­plu pentru un astfel de meniu, gân­dit pen­tru per­soanele care lu­crea­ză:

Dimineața:
- cafea cu lapte sau iaurt, ceai, cafea (fă­ră zahăr);
- 2 felii de pesmet cu brân­ză sau șuncă slabă sau frip­tură rece;
- 1 roșie sau ridichi, castra­vete, ardei;
- suc de fructe.

La prânz:

- salată de legume (și cu fasole albă);
- un grătar (carne, pește);
- 1 chiflă.

Seara: pește sau carne fiartă cu legume, orez;

Între mese: 1 măr, o banană.

Beți suficient de multe lichide

Și nu uitați lichidele! Respectați canti­tatea corectă de lichide. Corpul nostru pierde zilnic circa 2-5 litri de li­­chid, care trebuie înlocuit. Ideal: cu apă minerală, cea­iuri de plante. Cafea neagră și ceai tare (negru) - doar 2-3 cești pe zi. Vin: până la 0,2 litri/zi.

Sfaturi alimentare

Mâncați încet
Mâncarea bine mestecată e pe jumă­tate digerată! Cei care mănâncă încet și savurează conștient bucatele au mult mai multe foloase: mâncarea e mai gustoasă, mes­­­tecând mai mult se satură mai repede și sunt mai să­nă­toși.

Ierburi în loc de sare
Ierburile (verdețurile) proaspete conțin multe sub­stan­țe vitale și dau gust mân­că­rii, ajutându-ne astfel să fa­cem economie la sare. Abuzați de ele!

Mese ușoare
Mai multe mese ușoare (ideal 5-6) în lo­cul celor trei mese consistente produc energie uniformă și ușurează digestia.

Mâncați usturoi
Cățelul de usturoi (atât de aro­mat) subțiază sângele și are efectul unui antibiotic natural. Ideal: 4 g de us­­tu­roi proaspăt (cel puțin 2 căței) pe zi. Contra miro­su­lui, mestecați ver­­­dețuri.

Consumați pâine integrală
Făina albă, măcinată fin, nu prea con­­ține vitamine și minerale; cea in­­te­grală le conține în schimb din bel­șug! Celuloza din ea sa­tură mai re­pede, pentru o du­rată de timp mai lungă, și ajută la neu­tra­lizarea sub­stan­țe­lor toxice.

Atenție la fiert
Legumele crocante conțin mult mai multe sub­stanțe vitale decât cele făcute terci. În plus, ele își păstrează mult mai bine gustul. Fier­beți-le puțin și în aburi!

Cumpărați produse de sezon
Produsele care se coc natu­ral, la soare, conțin mult mai mul­te vitamine și mult mai puține substanțe dău­nătoare decât cele din supermarket. Din păcate, și țăra­nii au început să trișeze. Ui­tați-vă bine înainte să cumpărați. Evitați legumele mari. Sunt "false". Pre­ferați-le pe cele mai mici, cu miros de copilărie.

Gătiți cu grăsime puțină
Folosiți tigăile de teflon, gră­tarul - economisind ast­fel ca­loriile inutile din grăsimi. În fe­lul acesta, puteți in­tro­duce ule­iul de măsline sau untul - în can­tități re­du­se - pentru ase­zo­na­rea mân­cărurilor (și nu pentru pră­jit).

Păstrarea corectă a alimentelor
Vitaminele sunt sensibile: păstrați deci le­gu­me­le și fruc­­tele în locuri răcoroase, fără lu­mină. Fructele și le­gu­mele o dată curățate și tă­iate trebuie consumate ime­diat.

Fructe în loc de ciocolată
Ciocolata și dulciurile, în general, con­țin multe gră­simi și zahăr. Între me­se, ciuguliți mai bine fructe dulci, proas­pete, decât ciocolată sau bom­boa­ne. Fructele conțin puține calorii și, cu tim­pul, le veți prefera și ca gust dul­ciu­ri­lor. Iar dacă din când în când vă veți per­­mite să mâncați și o bucățică de ciocolată, gustul aces­teia va fi de două ori mai bun!