Prof. ELI ANDRONE PETRU - "Când văd că pe podium se ridică steagul României, trăiesc bucurie cât pentru zece vieți"

Catalin Manole
Vocile de aur din Orăștie

Când am auzit că în Orăștie există un cor de copii de talie europeană, ba chiar mon­dială, condus de un profesor care trăiește la țară, unde crește câteva găini, câteva oi și mun­cește pământul ca orice țăran, am crezut că este o neînțelegere la mijloc sau că, pur și simplu, sunt vorbe pornite dintr-o firească mândrie locală. Ideea că asemenea valori sunt ignorate și total ne­cu­nos­cute în societatea românească m-a înfricoșat, încât mă întrebam dacă e mai bine să fie adevărat sau nu. Chiar să existe într-un mic oraș de provincie o ast­fel de performanță? Și dacă există, cum de afli întâmplător despre ea și nu este ridicată, așa cum ar trebui, la rang de exemplu sau de blazon, acum, când România are nevoie mai mult ca oricând de repere? Pen­tru a lămuri lucrurile, mi-am dat în­tâlnire cu cel ce conduce acest cor, Eli Androne Petru, profesorul Eli, cum îi spun cunoscuții.

- Domnule profesor, am auzit că "Vlăstarele Orăștiei", corul con­dus de dvs., are performanțe la nivel european, ba chiar mondial. Ma scuzați că trebuie să vă pun această în­trebare: este ade­vă­rat?

- Vă scuz, nu e ni­cio problemă... Ne-am obișnuit ca în lumea aceasta, în care can-can-urile și detaliile de budoar se află în prim plan, noi să ne facem treaba cât pu­tem de bine, fără să ne plângem. Da, este adevărat ceea ce ați auzit. Dar ca să nu mă laud eu, cred că ar fi mai bine să las tro­feele să vorbească despre munca noas­tră de 20 de ani. Am obținut 33 de premii în competițiile inter­na­ționale, dintre ca­re 8 diplome de ex­ce­lență, 16 medalii de argint și 6 de bronz. Toate sunt impor­tan­te, desigur, dar noi ne-am bucurat în mod special pentru dis­tinc­țiile obținute la Olimpiada Corală de la Bremen, la Cam­pio­natul Mondial Co­ral de la Graz sau Olim­piada Corală Mondială de la Riga. Pe lângă aceste com­pe­tiții, am fost in­vitați în foarte multe festivaluri inter­na­ționale, unde m-am bucurat să văd un public care ne apreciază. Acum tocmai am venit de la Viena, unde am participat la Festivalul "World Choir Peace". Ni s-a acordat trofeul ,,Angel of Peace'' pentru a doua oară, și Diploma de mulțumire a Na­țiunilor Unite - Viena.

- Este adevărat că trăiți ca un ță­ran, în satul dvs. de baștină, Orăș­tioara?

- Singurele mele ve­­nituri sunt ca pro­fe­sor la școala gim­na­zială "Aurel Vlai­cu" din Orăștie. Du­pă ore, merg la gos­po­dăria mea din O­răș­tioara, unde am 11 oi și doi ber­be­cuți, gră­dina... Va­ra, când am timp, merg și lucrez și pe șantier, tot ca să mai câștig ceva. Din păcate, asta e situația, pentru că la competițiile co­rale nu se câștigă bani, ci respect, or în România, nu prea ai ce să faci cu el... Ne bucurăm, totuși, că partici­pa­rea corului la competiții este finanțată în parte de primăria Orăștie și de Con­siliul Județean, res­tul banilor fiind de la sponsori și de la părinții copiilor. Știu, poate să vi se pară ciudat, pentru că în orice altă țară europeană aș fi avut un altfel de statut și de trai, eu am ales însă să rămân aici.

- Ce anume v-a făcut să rămâneți și să fiți motivat în munca pe care o faceți?

- În primul rând, copiii. Corul are în permanență 80 de copii, cu care lucrez pe grupe se­parate la școală și în afara orelor de curs. Acești copii vin din medii diferite, mulți din familii foarte să­race. Pentru ei, corul înseamnă o du­blă deschidere: pe de o parte, către mu­zică și cultură, pe de altă parte a­ceste ieșiri în lume înseamnă foarte mult pentru ei. Au șansa să vadă și alt­ceva, să se îm­bo­gățească spiritual și cultural, să des­chi­dă ochii dincolo de orizontul limitat al unui mic orășel de provincie. Acest cor le-a dat șansa de a vedea o bună parte din Europa, Vaticanul, unde am fost primiți chiar de Papa, sau China, unde câțiva au mers și au cântat de sărbători. Acest cor es­te pentru ei o poartă către normalitate și valori firești, iar asta mă motivează. Apoi, am vrut să fiu aici, pen­tru că iubesc Ro­mânia. Când văd pe podium că se ridică stea­gul României, nu pot să îmi opresc la­crimile de fericire și simt că în acele mo­mente trăiesc bucurie cât pentru zece vieți. Nu se poate să lăsăm imaginea țării să rămână repre­zentată doar de hoți și cerșetori, trebuie să ne arătăm nouă, dar și altora, că putem face și altceva și încă la cel mai înalt nivel. În 2007, când toata Europa vuia împotriva românilor, din cauza crimei făcute de Mai­lat în Italia, noi am mers la Festivalul Franz Schubert de la Viena. Nu vreți să știți cum se uitau la noi... Și ne-am îmbrăcat în costume tradiționale și am cântat din tot sufletul. Am reușit să obținem două diplome de argint. A fost felul nostru de a spune acolo că România este și altceva decât mizeria re­vărsată în presă.

- Cum v-a venit ideea acestui cor și cât de greu a fost să îl formați?

- În 1980, am absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. Inițial, înființasem o fan­fară la Orăștie, cu care am și luat premii, în Rusia și în Franța. Apoi, în 1996, am decis înființarea acestui cor pentru copii. Am cântat mult și la biserica Ador­mirea Maicii Domnului din Orăștie, și am ajuns să cântăm Liturghia integral, în peste o sută de bi­se­rici, inclusiv la Paris. Astăzi, corul are un re­pertoriu de 170 de cântece și sacre, și laice, în peste 20 de limbi. Nu pot să spun că a fost greu. Munca în sine nu este grea, când o faci cu pasiune. Important este să fii per­severent. Copiii îi selectez și din clasa zero, adică de la doar câțiva anișori. Îi văd la clasă: care sunt ta­lentați sau care este determinat și disciplinat, pentru că aceste două calități contează în egală măsură. Efor­tul efectiv este de a avea răbdare ani de zile, pâ­nă se formează o voce, din cele 80 câte ai în cor. Sunt ani de studiu și de repetiții, până se ajunge la re­zul­tatul final. Copilul poate să fie și mai puțin ta­lentat, dar dacă a înțeles că munca și disciplina con­tează, poate, mai mult, l-ai câștigat pentru cor, dar și ca for­mare de caracter pentru viitor, indiferent ce profesie va alege.

- Când vă uitați în urmă, dincolo de per­for­manța în sine, dincolo de medalii și diplome, ce ră­mâne?

- Rămân câțiva tineri care au păstrat calea mu­zi­cii și au devenit profesori în Japonia, Canada și Eu­ro­pa. Peste 50 de adolescenți care au fost membri ai corului au păstrat ca pasiune muzica și, câteodată, trăiesc din ea, au înregistrat CD-uri sau cântă în for­mații. Dincolo de diplome și medalii rămân bucu­ria de a cânta și tot ceea ce au acumulat copiii pen­tru a reuși în viață. Și, nu în ultimul rând, "Vlăstarele Orăștiei" au transmis mesajul minunat, că România are, într-adevăr, și o altă față, mai curată, și mai fru­moasă.