Afecțiunile toamnei: SINUZITA

Gilda Fildan
- Nu e legată neapărat de gripe și de răceli. Poluarea, alergiile persistente, schimbările bruște de temperatură ale toamnei duc la mucozități abundente, dureri de cap și gât inflamat. Dacă aveți "alonjă" rapidă și reacționați pe loc, ca în tenis, aveți șanse mari să nu ajungeți la antiinflamatoare, ci să vă tratați cu o supă fierbinte de usturoi -

Sinusurile sunt cavități în interiorul oaselor craniene, situate în spatele frunții, al ochi­lor și obrajilor. La persoanele sănătoase, ele sunt lipsite de mucus, pline doar cu aer, însă în momentul când intervine o răceală sau o gripă, sinu­surile se umplu cu secreții care constituie un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme. Blocarea lor provoacă o senzație de presiune dureroasă. La aceasta se adaugă o serie de alte simptome tot atât de neplăcute: nasul înfun­dat, mu­cozitățile abundente, câteo­dată vâs­­coase, durerile de cap, gâ­tul in­flamat, tusea, o stare de slăbi­ciune generală și, eventual, febra.
Sinuzita este o afecțiune frec­ventă atât la adulți, cât și la copii. Ea necesită de obicei câteva săptă­mâni de tratament, dar în unele cazuri, poate fi nevoie de luni în­tregi pentru a se obține o vindecare deplină. Me­di­cii prescriu de regulă antiinfla­ma­toare, spray-uri cu cor­tizon și anal­gezice. Dacă se presu­pune că este vorba de o infecție microbiană, rețeta va include și un antibiotic. Unii me­dici recomandă în plus un spray cu apă de mare.
Pe lângă tratamentul medical, aveți posibilitatea de a vă ajuta și cu anumite alimente care întăresc sistemul imunitar și, astfel, atenuează manifestările bolii, eliberând sinusurile.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva sinuzitei

** Usturoiul și ceapa
Primul lucru pe care ar fi nimerit să-l faceți este să vă preparați o "supă anti-sinuzită", în care puteți pune, alături de usturoi și ceapă, orice condimente iuți care se găsesc la îndemână prin bucătăria dvs., ca de pildă hrean, boia de ardei, boabe de muștar și de piper negru. Datorită conținutului lor bogat de quercitină, usturoiul și ceapa reduc inflamațiile și, acționând într-un mod similar cu medicamentele antihistami­nice, fac să dispară secrețiile din sinusuri.

** Cruciferele
Familia plantelor crucifere cuprinde toate soiu­rile de varză, ca și alte legume înrudite mai îndea­proape sau mai pe departe cu ea. Să amintim aici broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza albă, guliile, ridichile, sfecla și năsturelul. Toate își merită locul în "supa anti-sinuzită", deoarece ajută la de­blo­carea sinusurilor , având totodată și un efect antiseptic. Deși n-are legătură cu tema articolului de față, este bine de reținut și faptul că legumele din această categorie sunt de asemenea utile în preve­nirea cancerului.

** Menta și mentolul
Mentolul este o terpenă, adică o hidrocarbură aromată, conținută în uleiul eteric de mentă. Virtuțile mentei ca plantă de leac sunt cunoscute și utilizate de multă vreme în medicina populară, însă ele au fost confirmate de numeroase studii în ultimii ani, cercetătorii reușind să explice și mecanismul prin care se realizează acțiunea bactericidă a vaporilor degajați de uleiul esențial de mentă. Ei au observat că moleculele uleiului vegetal se atașează de mole­culele de grăsime din membrana celulară a bac­teriilor și astfel, în final, le distrug.
Puteți beneficia de ajutorul mentei în cele mai variate forme și în primul rând ca infuzie, inspirând mai întâi timp de câteva minute vaporii ceaiului, îna­inte de a-l bea. Gu­mele de mes­tecat și bomboanele mentolate con­tribuie și ele la des­­fundarea sinusu­rilor, ca și frun­zele de mentă puse în so­suri. Unii se încumetă chiar să-și intro­ducă în nări frunze proas­pete de men­tă sau de rotun­gioa­ră (Gleo­choma hederacea), o plantă înrudită cu iedera, având la rândul ei multi­ple utilizări medicale. Metoda func­ționează, însă nu este lipsită de riscuri, deoarece poate provoca iri­tații locale.

** Apa cu sare
Dr. Andrew Weil, profesor la University of Ari­zona din Tucson, recomandă lavajul nazal cu o soluție salină, obținută din dizolvarea unei mici can­tități de sare - el propune un sfert de linguriță - într-o cană de apă caldă. Vă atragem atenția că nu este o idee bună să întrebuințați sarea iodată din comerț, ci ar fi de preferat să alegeți între sarea ma­rină, cea grunjoasă ori de Himalaya.
Metoda este de fapt foarte veche, fiind practicată în mod tadițional în medicina ayurvedică. Yoghinii o numesc jala-neti și o utilizează în scopuri de puri­ficare. Spălătura se execută cu aju­torul unei căni speciale, ce amintește oare­cum de forma unui ceai­nic. După ce ați pus apa cu sare în micul vas neti, trebuie să vă aplecați deasupra unei chiuvete, cu capul înclinat lateral, și să turnați lichidul în nara de deasu­pra. El va curge afa­ră prin nara aflată dede­subt. Solu­ția salină poate fi îmbunătățită prin adău­garea unor plante cu acțiune antiseptică din familia labiatelor, cum ar fi salvia, menta sau lavan­da. Ea favorizează eliminarea se­crețiilor din sinusuri, reducând astfel pericolul unei infecții. Puteți apela cu încredere la lavajul nazal, atunci când vă luptați cu simptome de sinuzită, răceală sau alergie. Există și persoane care își fac această spălătură zilnic, pentru a preveni în­cărcarea sinusurilor cu mucozități.

** Oregano
Folosit frecvent la fripturi, în salate și sosuri, oregano (sau, pe numele său neaoș, sovârful) este nelipsit de pe raftul cu mirodenii din bucătărie. În același timp însă, el conține cantități însemnate de antiseptice (în special timol), antihistaminice și antioxidanți, datorită cărora poate fi întrebuințat cu bune rezultate pentru ameliorarea simptomelor sinu­zitei. Chiar și uscată, planta nu-și pierde nici aroma, nici proprietățile terapeutice.
Blocarea sinusurilor poate fi provocată de viru­suri, bacterii sau fungi. Dar nu toate sinuzitele sunt infecțioase. Mai ales cele apărute în sezonul cald pot fi declanșate de o sensibilitate alergică la diferiți antigeni. În acest caz, vă va fi de mare folos un de­coct din oregano, tulpini de țelină și zeamă de lă­mâie - o fiertură combinată, care vă pune la dis­poziție o întreagă farmacie naturală, respectiv o sumedenie de substanțe cu efect antihistaminic: zece din oregano, douăsprezece din țelină și cincispre­zece din lămâie. Dacă n-aveți la îndemână decât oregano, beți o infuzie fierbinte, umplându-vă nările cu aroma ei. Totodată, este indicat să vă masați zona sinusurilor cu o cremă sau puțin ulei vegetal în care ați amestecat câteva picături de ulei eteric de ore­gano.

** Citricele
Vitamina C conținută în fructele din categoria citricelor întărește sistemul imunitar , ferindu-vă de infecții. Deci protejați-vă bând sucuri de portocale, grepfruit, mandarine sau mâncând fructele ca atare. Dacă vă căutați și alte surse de vitamina C, încercați cu ardeii grași (mai ales cei roșii, tăiați mărunt), varza, cartofii, spanacul, sucul de roșii, broccoli, pepenii galbeni, nectarinele, căpșunile, mango și papaya. Nu strică să luați din când în când și câte un supliment cu vitamina C naturală, extrasă din lămâi și măceșe, de pildă.

* Ananasul
Unii terapeuți afirmă că enzima din ananas, bromelaina, ar combate eficient formele gra­ve de sinuzită. În ultima peri­oadă, cer­cetătorii nu s-au mai arătat inte­resați de această acțiune a brome­lainei, însă există studii din anii '60 care consemnează într-adevăr ame­liorări ale simpto­melor. Dar, indiferent de efectul enzimei, vă putem oferi un alt mo­tiv întemeiat pentru a consuma fruc­tul de care vorbim: într-o cană plină cu cubulețe de ananas se gă­sesc 79 de grame de vitamina C, un aliat redutabil în preve­nirea infecțiilor.

* Legumele și fructele
Flavonoidele conținute în legume și fructe îm­piedică eliberarea de histamină, care este respon­sabilă pentru nasul înfundat și simptomele de aler­gie. De asemenea, în numeroase vegetale se găsește și vitamina A, despre care se crede că ar ajuta la prevenirea infecțiilor virale. Așadar, vă îndemnăm să consumați cât de multe mere, caise, prune, struguri negri, căpșuni, zmeură, afine, mure, lămâi, pătrunjel, oregano, cimbru, varză albă și roșie, ardei iuți, broccoli, ceapă (în special roșie), praz și leguminoase. Surse bogate de flavonoide sunt și vinul roșu, ceaiul verde și negru, ca și ciocolata amă­ruie.

* Ceaiul
În ce privește con­ținutul de quer­citină, ceaiul ocupă locul al doilea, du­pă ceapă. Cu acțiu­nea ei antihista­mini­că, această substanță participă la deblocarea sinusurilor. V-o mai pu­teți procura și din mere, varză albă, varză creață, usturoi, boia de ardei, se­mințe de floarea-soa­relui și fructe de merișor.

Alimente de evitat

Printre cauzele blocării sinusurilor se numără și fumatul, dar și alergiile alimentare. Acestea declan­șează o reacție a sistemului imunitar, care duce la formarea de mucozități. Dintre cele mai frecvente alergii, le vom menționa pe cele la arahide, lapte, grâu sau pește, dar practic orice aliment poate da naștere, în anumite condiții, unei reacții alergice. De aceea, este necesar să le identificați pe cele care prezintă potențial alergen pentru dvs., ca să le puteți evita.

Din cămara cu ierburi de leac

* Gențiana și echi­nacea - Am­bele plante au un puternic efect anti­biotic, fiind deseori aso­ciate în preparatele des­tinate consolidării imu­nității. Se pot administra sub formă de infuzie sau capsule.
* Ginsengul siberian și kalmegh (An­dro­graphis pani­culata) - Experimentele au de­monstrat că aceste două plante pot înlocui cu succes antibio­ticele în tratarea infecțiilor din zona sinusurilor și a gâtului. 185 de pacienți cu sinuzită sau cu infecții ale căilor respiratorii au participat voluntar la un studiu, fiind împărțiți în două grupuri. Cei din primul grup au primit zilnic, timp de cinci zile, câte 12 tablete cu 10 miligrame de ginseng siberian și 85 miligrame de kalmegh, în vreme ce subiecților din gru­pul-martor li s-a dat numai un pla­cebo. În finalul testului, la pa­cienții tratați cu extractele de plante s-a constatat o ameliorare importantă a stării ge­nerale, dispariția oboselii, calmarea durerilor de cap și de gât, precum și reducerea vizibilă a secrețiilor nazale.
* Eucaliptul (Eucalyptus globulus) - În cadrul unui studiu efectuat în anul 2004, 76 de pacienți care sufereau de sinuzită au luat de trei ori pe zi, vreme de o săptămână, câte 100 mili­grame de cineol (principala componentă a uleiu­lui de eucalipt). Concomitent, alte 76 de persoa­ne diagnosticate cu aceeași afecțiune au primit un placebo. La sfârșit, tuturor li s-a făcut o eco­grafie. Investigația a arătat că 95% dintre bolna­vii tratați cu cineol nu mai aveau nici inflamații și nici mucozități în sinusuri, pe când în al doilea grup, numai 51% dintre participanți se aflau în această situație.
Eucaliptul nu are doar un efect dezinflamator, ci și antioxidant. Amestecați puțin ulei eteric de eucalipt cu un ulei vegetal neutru și inspirați-i parfumul, punând o cantitate mică în cadă, când faceți baie, și masându-vă tâm­plele cu această combinație. Însă fiți atenți să nu înghițiți, fiindcă uleiul de eucalipt este foarte toxic. O altă procedură care vă poate fi de ajutor: umeziți cu puțină apă niște frunze zdro­bite de eucalipt și de mentă și fricționați-vă cu ele pe piept. Eventual, introduceți unele și în nări, dar cu mare prudență și în niciun caz la copii.