Concerte tandre, la început de octombrie: PROCONSUL și MIRABELA DAUER

Dana Ene
- Iubitorii muzicii românești sunt poftiți la două serbări muzicale cu infuzii de melancolie -

Proconsul
"Bun și simplu"


Așa se numește cel mai nou spectacol pe care trupa Proconsul îl va susține la Sala Palatului din Capitală, pe 7 octombrie. Mai exact, muzică bună și simplu de ajuns la sufletul omului. Foștii câștigători ai ediției din 2001 a Cerbului de Aur vin înarmați cu cele mai tari piese ale lor: "Cerul", "De la ruși", "Pentru tine", "Lângă mine", "Altceva", "Nu mi-e bine fără tine", "Mi-ai luat inima" sau "Un om mai bun", dar și cu cel mai nou single lansat chiar vara aceasta, "A mea și-a ta", un cântec cu dor de soare și de iu­bire. ?n cei 17 ani de existență, Pro­consul au lansat zece discuri, ce cuprind nume­roase șla­găre, și au cucerit o mul­țime de premii im­por­tante, printre care și Cer­bul de Aur.
Trupa a prins contur în 1994, în Suedia, și s-a numit o perioadă "Take Five", nume sub care a și concertat, timp de patru ani, în largul lumii. ?n 1999, după întoarcerea în țară, și-au schimbat și numele și destinul, zicându-și Proconsul. Au cucerit destul de repede piața muzicală românească cu melodii plăcute, ușor de reținut și de fredonat, ceea ce le-a adus popularitate. Cel mai mare succes al lor a fost "Cerul", o melodie pe care Dragoș Dincă, chi­taristul trupei, a trimis-o fără știrea colegilor săi la preselecția Festivalului de la Mamaia, dar și la cea pentru Cerbul de Aur. Ea a fost inclusă în al treilea album al trupei, "Mi-ai luat inima" onorat cu un Disc de Aur și câteva premii Radio România, pentru "Cea mai bună trupă pop rock" sau "Cea mai bună melodie".
De la înființare și până azi, în componența for­mației au mai intervenit mici schimbări, dar în mare parte Proconsul este alcătuită încă din aceiași mu­zicieni care au pornit la drum împreună, acum mai bine de 20 de ani: Dragoș Dincă (chitară), Bogdan Marin - "Bodo" (solist), Robert Anghe­lescu (clape), Valentin Petricenco (tobe), Robert Ursache (basistul trupei din 2012 încoace) și ultimul venit Gheorghe Emanuel (clape, un instru­mentist ce cântă alături de formație din pri­măvara lui 2015).
Chiar dacă în ultimii ani formația a dat sem­ne de nesiguranță, anul acesta băieții de la Proconsul par hotărâți să revină în fruntea plutonului muzical. Un pas în această direcție este și acest concert-eveniment pe care l-au pregătit, "Bun și simplu". "Calitatea nu se de­modează niciodată. Vino să cântăm împre­ună piesele pe care le iubești!", scriau mem­brii trupei pe pagina lor de Facebook, invi­tându-și astfel fanii la acest concert important pentru ei.
(Bilete pentru concertul Proconsul găsiți în re­țeaua "iabilet". Au prețuri cuprinse între 50 și 160 lei. La acest spectacol, organizatorul pune la dis­poziție și 20 de bilete pentru persoanele cu diza­bi­lități. Pentru a intra în posesia lor, puteți să trimiteți un e-mail la adresa proconsul@sublime.ro.)

MIRABELA DAUER
"Te-aștept să vii..."


...s-ar putea intitula concertul Mirabelei Dauer, de sâmbătă, 8 octombrie, de la Berăria H din Bu­cu­rești, unde cântăreața noastră cea dragă, cu o voce mai mare decât ea, își poftește admira­to­rii.
Pentru Mirabela Dauer, 69 de ani este o simplă cifră. Ce con­tează vâr­sta din bule­tin, când vocea îți stră­lucește și debordează de energie? În plus, Mira­bela vine la în­tâlnire cu zeci de hituri ce au marcat sce­na muzicală româneas­că - "Ce dor mi-a fost de ochii tăi", "Grădina lui Ion", "Dor­meau pe-o frun­ză două stele" sau "Te-aș­tept să vii" - spe­rând că și fanii ei (care-o urmează peste tot pe unde are spectacole) așteaptă să danseze și să cânte îm­preună cu ea, într-o noapte frumoasă, de început de octombrie.
De peste 40 de ani, Mirabela Dauer (alintată de fani și prieteni Mira) ține fruntea muzicii româ­nești cu vocea ei extraordinară și are, după cum știți, un CV cu adevărat impresionant. De la debu­tul ei, din 1970, în cadrul emisiunii TV "Tele Top", și până astăzi, a lansat nu mai puțin de 28 de albu­me și a câștigat zeci de premii naționale și inter­naționale. ?n lunga și împlinita ei ca­rieră a inter­pretat crea­țiile celor mai mari compozitori de mu­zică ușoară, contri­buind la consacrarea lor: Marcel Dragomir, Marius Ței­cu, Vasile Vasi­lache, Ma­rian Nistor, Ionel Tu­dor, Anton Șuteu, Temis­to­cle Po­pa, Ion Cristi­noiu, Geor­ge Grigoriu, Va­sile Șirli, Mircea Dră­­gan și alți noro­coși ale căror melodii le-a trans­format în șlagăre nemuritoare.
(Biletele la con­cert pot fi cumpărate online, de pe bilete.ro și iabilet.ro, sau direct de la Berăria H, la intrare. Costă: 15 lei - Cat. B - acces gene­ral cu loc la masă, sau 25 lei - Cat. A, în fața sce­nei, cu loc la masă.)