Rețete cu castraveți

Iulia Vlad
- Ce "scapă" din borcanul cu murături se pune pe față -

Nimeni nu știe cum a ajuns castravetele împăratul legu­me­lor. Plin de apă și fără cine știe ce gust, nu lipsește, totuși, din nici o salată, și nici din rețetele de frumusețe ale fe­meilor. Ghici, ghicitoarea mea! Răs­punsul e totuși simplu. Tocmai datorită conținutului lor mare de apă și a bogă­ției de vitamine și minerale, castraveții au efect de hidratare intensivă a pielii, iar măștile, loțiunile cu castraveți, ba chiar și sim­pla aplicare a feliilor de castraveți proas­păt tăiate, au darul de a înviora și în­tineri pielea, dându-i pros­pețime și catifelare.

Suc de castraveți pentru orice tip de ten
Înmuiați o bucată de vată în suc proaspăt de castraveți (pe care îl puteți obține dacă dați pe răză­toare un castravete bine copt și apoi îl stoarceți) și ștergeți-vă obrazul. Lăsați să-și facă efectul o oră, apoi clătiți-vă cu apă cu­rată sau ștergeți-vă cu un tampon înmuiat în apă de trandafir. Dacă tenul este foarte uscat și are tendință de descua­mare, ameste­cați sucul de castraveți cu puțin ulei de măsline. După o jumătate de oră, în­de­părtați amestecul cu apă călduță sau infuzie de mușețel.
Efect: sucul de castraveți adună porii dilatați și împrospătează pielea.

Lapte de castraveți
Ingrediente: o parte suc proaspăt de castraveți, o parte lapte proaspăt. (Se prepară "la minut", nu se păstrează de pe o zi pe alta!)
Amestecați-le bine, înmuiați un tampon de vată în loțiunea obținută și loționați-vă fața, gâtul și decolteul. Se lasă să acționeze asupra pielii o ju­mă­tate de oră, apoi se clătește din abun­dență.
Efect: face minuni, mai ales în cazul te­nu­rilor us­ca­te și îm­bătrâ­nite.

Mască pentru ten cu pori dilatați
Ingrediente: un albuș de ou bătut spumă, 2 linguri de suc proaspăt de castraveți, o linguriță de suc proaspăt de lămâie, o linguriță de glicerină.
Se amestecă ingredientele până la omogenizare și se unge fața cu pasta obținută. După 20 de minute, se clă­tește cu apă călduță.
Efect: pielea dobândește o structură de porțelan.

Mască împotriva ridurilor
Ingrediente: 2 linguri cu suc proaspăt de castraveți, o lingură cu ulei de migdale, o linguriță de miere zaharisi­tă, o jumătate de banană bi­ne coaptă, făcută piure.
Amestecați ingredientele și ungeți-vă fața cu crema obținută. Lăsați să acționeze 15 minute, apoi clătiți-vă.
Efect: reface elasti­cita­tea pielii.

Rețetă contra cearcănelor
Se folosesc rondele proaspăt tăiate, din castraveți ținuți la frigider. Se apli­că pe pleoape și pe zona afectată de cear­căne și se lasă 15-20 de minute. Se pot aplica cu același efect și tampoane de vată înmuiate în suc proaspăt de cas­traveți.
Efect: antiinflamator, răcoritor, re­la­xant.

Mască pentru albit pielea
Ingrediente: 2 linguri cu suc proas­păt de castraveți, o lingură de suc de lămâie, 2 linguri cu droj­die de bere.
Se amestecă ingredientele și se aplică pe față ca o mască. După 20 de minute se clătește din abundență cu apă călduță. În final, pulverizați-vă fața cu apă minerală.
Efect: Tenul devine mai alb, lu­minos, iar petele sunt estompate.