MĂRGĂLINA CIDOIU - "Mă gândesc la cât am umblat, la câte nunți am cântat, la câtă lume m-a iubit"

Iulian Ignat
MARI LĂUTARI ROMÂNI

"Hai, Gorju!" se strigă din sală, și spectatorii apla­­udă cu multă căldură, încântați de ceea ce aud, în vreme ce în spatele sălii, tineri și oameni de-o vârstă la care nu te-ai gândi că s-ar ridica de pe scaune au în­cins o horă cu scântei. În sfârșit, muzicile tradiționale s-au întors la Muzeul Țăranului printr-un concert mar­­ca Speranța Rădulescu, garant al calității. La spec­­tacolul acesta din 23 septembrie, care ne dorim să fie primul dintr-o lungă serie, pe scenă au urcat mu­zi­canți de seamă din vechiul sat de lăutari Pârâu de Pri­por, având-o ca "șef de trib" pe Mărgălina Cidoiu. A fost o ade­vărată seară de gală, cu doine, hori, sârbe și cân­tece "decent deocheate".

Născută cu vioara-n cui

Tăvălugul uniformizării și al mo­der­nizării a trecut și peste muzicile tra­di­ționale gorjene, ștergând din far­mecul lor aparte ce le-a făcut atât de îndrăgite. Însă Gorjul ră­mâne una din­tre puținele zone în care mai poți as­culta la câte o pe­trecere re­strânsă câte o doină stră­ve­che, cân­tată fără stație, ca acum o sută de ani. Satele lă­utarilor, cum este și Pâ­râu de Pripor, sunt păs­tră­toarele aces­tor comori, trans­mi­se din generație în gene­rație, iar Măr­gălina Cidoiu, cu vocea ei mă­ias­tră, face legă­tu­ra cu lu­mea cea ve­che și cu mu­zica ei plină de emo­ție. De fapt, Măr­gă­lina nu-i din Pripor. A ajuns în sat la 16 ani, ea s-a născut la vreo trei­zeci de ki­lo­metri distanță, în Oha­ba. "Eu m-am năs­cut cu vioara-n cui, așa se zice pe la noi. Da' chiar așa a fost, că tata, So­fronie Busnei, zis Gavrilă, cânta cu vioara și cu chi­tara, cânta și mama, Ana, pe care toți o știau de Le­nu­ța, cân­tau și su­rorile mele mai mari. Ce se-n­tâm­­plă, eu am fost sin­gurul copil al lor împre­ună, da' ma­ma avea trei fete și un băiat, pe Va­lerică Fe­raru, din prima căsătorie. De când m-am născut, cânta muzica în ca­să. Era lumea săracă, nu ca acum, mă punea mama în pat, cât făcea ceva de mâncare, eu mă pu­neam pe cân­tat și mă lua somnu'. Am început să cânt de mică, de la patru-cinci anișori. Cum eram cea mai mică din familie, toa­tă lumea mă iubea. Cum mă vedeau, mă luau în brațe și mă pupau. Și la vârsta de zece ani, asta era-n '53, am vrut să merg cu tata, cu mama și cu sora mare la cân­tare. «Ia-mă, și pe mine, tată, la o nedee, la un hram, să cânt cu voi!». Tata n-a vrut, «Mă tată, e departe, e vreo zece kilo­metri, mergem pe jos și te dor pi­cioa­rele». Și nu m-a luat. Eu am luat o sapă, am zis că fac curățenie prin curte, tai iarba, da' de necaz, am tăiat cu sapa toate florile și m-am tăiat un pic și la picior. După aia, n-am mai răbdat, am aruncat sapa, mi-am luat papucii-n mână și-am fugit după ei, în satul Covrigi. Pe vremea aia nu-ți era frică să mergi singură, am mers singură ani de zile, și mai aveam și eu un cercel, un inel, da' nu m-a afectat nimeni. Nu s-a legat nimeni de mine. Mai mergi și azi pe stra­dă singur, că imediat cum ieși, te-a și afectat. Și când m-a văzut tata, a rămas să­racu' cu gura căscată: «Cum ai venit tu, mă, ta­tă, până aici?». Eram mică, mă urcau oamenii pe mese să mă vadă cum cânt."

"E drăguță foc, și dac-o auzi cum cântă..."

Pe când avea 16 ani, un lăutar cu firmă se­rioasă din satul Pârâu de Pri­por, Nicolae Ci­doiu, a venit la Ohaba să o ceară de nevastă. Avea 23 de ani, făcuse armata, dar Mărgălina ar mai fi copilărit. Nici tatăl ei nu a vrut să-i dea drumul, i-a spus omului că-i prea mică. "Ce se-ntâmplă, un ve­rișor de-al meu s-a că­sătorit cu o fată din Pâ­râu de Pripor și băr­ba­tu' ăsta-l meu l-a întrebat atunci, «Mă, n-ai și tu o fată la tine-n sat s-o iau de nevastă?». «Am una, o verișoară de-a mea, da-i mică. E și drăguță foc și dac-o auzi și cum cân­tă...». Eu am zis că mă mă­rit după 20 de ani, nu era ca acum, să știe fetele tot des­pre băieți, eu la 16 ani nu știam nimic. Tata a zis că-s mică și că n-are ce să-mi dea zestre, dar Cidoiu a zis că lui nu-i trebuie nimic, de­cât pe mine. Și mi-a zis «Măi, fată , eu nu pot să vin aici la fa­milia ta, că nu pot să-mi las părinții și nu am cu cine cânta aici, așa că vii tu cu mine». Mie mi-a plă­cut de el cum cânta cu vioara, foar­te bine, mai era și drăguț, cu­rat, sim­patic. Și ade­văru' e că și eu voiam să plec din satul meu, că acolo nu prea aveam cu cine cânta, erau doar două-trei fa­milii de lăutari. Când am ajuns la Pâ­râu de Pripor, acolo era plin de lăutari, da' n-aveau cân­tă­rețe, mai cântau oa­me­nii cu gura. Așa că am fost cam­pioană acolo, le-am mai învățat eu pe câteva fete să cânte. Alt sat, altă lume, și eu singură acolo, prin­tre ei. Da' m-am obișnuit, de dragul soțu­lui, al co­pii­lor, m-am obișnuit și am stat cu bărbatu' pâ­nă s-a întâmplat să moară, la 62 de ani. Am doi bă­ieți, la amândoi le-am fă­cut ca­să, a­mân­doi cântă, și am nepoți și ne­po­țele, un nepot profesor de mu­zică la Motru, și am două stră­nepoate, pe Daria, de cinci ani și pe Iulia, de zece ani, care e la școala de muzică. Când se face mare, o dau și pe ai­laltă. Astea două mă moștenesc pe mine."

Străbunica la nuntă

- Dumneavoastră pe cine ați moș­te­nit?

- Pe mama, pe su­rorile mai mari, pe bu­ni­ca. La noi se spunea că dacă ți se naște fată, ai cântăreață. Da' mai mult am moș­tenit-o pe străbunica, Leana lu' Coadă, ca­re-a trăit pâ­nă la 104 ani. Ea ne spunea să fim cuminți, să cântăm la fel, și ăluia bun, și ăluia rău, să nu facem sepa­ra­tis­me de astea. Că dacă râzi de unu' mai nă­rod, mai să­rac, râzi de tine. Săracu', poate așa l-a lăsat Dum­ne­zeu și eu ce să fac, să-l bășcălizez? Păi atunci pe mine mă bășcălizez. Ehei, câți bețivi n-am împăcat eu pe la nunți, să nu ajungă să se certe, să se bată, îi luam pe fiecare și le spuneam la ureche: "Lasă, că îi cânt lu' ăsta mai întâi și după aia ție, da' ție ți-oi cânta mai fru­mos." Eu, că eram cea mai mică, mer­geam cu stră­bunica pe la nunți, pe la petreceri, că toată lumea o invita, cât era ea de bătrână. Avea daru' ăsta, să ci­teas­că omu' și să-i facă pe loc un cântec , îi spunea cum s-a născut, cum o să-i fie, ca o vrăjitoare. De la ea am învățat eu până la 16 ani, plus haru' pe care l-am primit de la Dum­nezeu, să inventez cântece. Uneori, melo­dia e veche, da' cuvintele-s ale mele. Că altfel îi cânți fiecăruia, nu-i ca la concerturi de astea, de le cânți la toți la fel. Dacă-i unu' tinerel, îi cânți "Ridică, mândră perdeaua/ Ca să văd să-mi iau mantaua/ Că mă prinde zorile și mă prinde ziua-n sat/ Nesătul de sărutat." Dacă-i cânți lu' unu' despărțit de nevastă, îi cânți "Ce credeai, mândruță, c-am să mor de dorul tău?" Dacă-i unu' însurat, îi zici "Am nevastă cam drăguță/ Mă ia-n brațe, mă desculță/ Îmi dezbracă hai­nile,/ Îmi blesteamă mândrele" As­tea-s cântece pe care nu le auzi la radio și la televizor. Ce auzeam eu la radio și nu mai puteam de bucurie erau cântecele doamnei Maria Lătărețu.

- Ați cunoscut-o?

- Foarte mult am iubit-o. Eram mică, la Ohaba, și cum auzeam un cântec de-al ei la radio, o luam la fugă într-o pădurice aproape de casă, cu un creion și un caiet, și notam acolo. Imediat prindeam, cu melodie cu tot. Așa i-am ținut minte cântecele. Și mai târziu, aveam 26-27 de ani, i-am văzut ultimul spectacol la Târ­gu Jiu. Eram cu soțul, a doua zi trebuia să mergem să ne facem buletin, că 10 ani n-am fost căsătoriți ofi­cial. Și noaptea, după concert, când am ajuns la oa­me­nii ăștia la care trebuia să dormim, prietenii lu' soțu', am găsit poarta încuiată. Ce ne facem, unde ne ducem? "Hai la hotel", zice el. Și acolo, peste cine dăm? Peste doamna Maria. Soțul meu o știa, cântase cu dânsa, așa că au început să vorbească. "Mă bă­iatule, asta-i ne­vasta ta?" "Da, doamnă, Mărgălina o cheamă." "Mi se păru că seamănă cu un lăutar cu ca­­re am cân­tat eu". Era vorba de tatăl meu, care cân­tase mai demult cu ea. Nici n-a trebuit să-i spun, a știut din prima că sunt cântăreață. Mi-a zis:"Măi fată, da' ce accent fru­mos ai, și știi și să râzi, ai toate ta­len­tele să fii o cân­tăreață mare.""Vai, doamna ma­es­tră", i-am zis, "da' eu cânt pe la nunți, pe la bo­te­zuri". "Și eu am cântat la fel, cu chitara, cu gura, pe unde ne lua. Poate ajungi și tu ca mine". M-a în­trebat dacă tata are pensie, i-am zis că n-are, că n-a păstrat nicio hârtie, iar dânsa mi-a scris pe un colț de ziar o adresă unde să mă duc, și așa a avut și tata o pensie mică, acolo. Mi-a mai zis că mă invită la București, să dau un examen, da' s-a întâmplat că nu m-a mai che­mat. Am rămas la Pârâu de Pripor, cu soțu', și ne-am făcut firmă mare și am muncit serios. Trebuie să mun­cești din greu. Muncesc și acum, la 74 de ani.

"Se bucură lumea de mine când mă vede"

- Unde mai cântați, unde vă mai cheamă lu­mea?

- La nunți, la petreceri, mă duc pentru că se bucură lumea de mine când mă vede. I-e drag lumii de mine, altfel aș mai sta și eu pe acasă. Da' nu mai e ca pe vre­muri, când își puneau oamenii nunta după programul nostru, cu un an, șapte-opt luni înainte, ca să ne prindă.

- Aveți o doină frumoasă, "Mi-aduc aminte de­mult", care zice așa "Foaie vede mărgărit/ Mi-aduc aminte demult/ Stau în loc și-ncep să plâng/ Mă gân­desc la viața mea/Și m-aprind ca vâlvăra".

- Asta peste tot a fost apreciată, a luat premiu' întâi la Viena, la Israel, Elveția, la Craiova, Suceava, Baia Mare. Și acum am ajuns să mă gândesc și eu la viața mea. E greu să nu te gândești cum a fost, ce-ai făcut, pe unde-ai umblat, câtă lume te-a iubit. Și nu mai poți întoarce roata să mai fii ce-ai fost. Și cât am mai umblat... Acu', nu mai merge nimeni pe jos, nici 50 de metri. Cum mai umblam noi, și cu acordeonul în spinare, câte 10-15 kilometri, peste văi, prin păduri, vai mama noas­tră, ca să ajungem să cântăm unde eram chemați. Mai plecam și cu o noapte înainte, când era mai departe. De Crăciun, cântam colinde toată noap­tea, dimineața tră­geam la cineva în sat, dormeam câ­teva ore și por­neam iar din casă-n casă, că seara în­cepea balul. A doua zi ne spălam un pic, trăgeam un pui de somn și por­neam, că veneau finii la nași și mer­geam să le cân­tăm. Și așa o țineam patru zile. Toată viața am fost plecată de acasă. Da' nici că-mi pare rău. Acu' mi-aș lua papucii în mâini și aș pleca pe jos până la Covrigi, la nedee.

Foto: MIRELA RADU (2), GEORGIANA VLAHBEI (2)