Trei necazuri și soluția lor: DURERILE DE PICIOARE

Rodica Demian
- O viață cu-adevărat sănătoasă implică și o libertate neîngrădită de mișcare. Pentru care există nenumărate remedii -

Contuzii și inflamații

Sportul, căzăturile sau ciocnirile de obiecte tari sunt cele mai frecvente cauze pentru contuzii, luxații, entorse și întinderi. În cazul unei luxații este vorba de un traumatism al capsulelor și ligamentelor articulației respective. O contuzie provoacă un hematom, care duce la umflarea încheieturii, ce devine dureroasă, sau la strivirea terminațiilor nervoase. Toate au în comun faptul că produc tumefieri dureroase și că trebuie tratate imediat.

Comprese cu arnică
Pe lângă aplicațiile reci, obligatorii (săculețe reci, perne, cuburi de gheață în pungi cu apă), o măsură rapidă de vindecare o reprezintă compresele cu arnică. Acționează asupra vaselor de sânge, a țesutului con­junctiv și a mușchilor. Este stimulată irigarea sangui­nă, este stopată inflamația, sunt calmate durerile și sunt "absorbite" hematoamele.
Mod de preparare:
Se opăresc 4 lingurițe de flori de arnică cu o ceașcă de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se înmoaie în ceaiul cald un prosop de in, se aplică pe zona dureroasă și se lasă să acționeze 30 de minute. Procedeul se poate repeta de 3-4 ori pe zi. (La fel de eficientă este și o compresă cu trifoi alb.)

Alifie cu brusture
Brusturele este o plantă cunoscută din timpuri stră­vechi, ale cărei extracte se re­găsesc în multe preparate far­maceutice.
Ingrediente: 40 g rădăcină de brusture, 12 linguri ulei de floarea-soarelui, 60 g untură de cocos, 3-4 frunze de brus­ture, 20 g ceară de albine.
Mod de preparare:
Se spală rădăcina de brus­­ture și se taie mărunt. Se pune într-un borcan, se toarnă deasupra uleiul de floarea-soarelui, se închi­de cu capac și se lasă 3-4 zile, într-un loc cald, să se pătrundă. Se topesc apoi untura de cocos și ceara pe baie de apă, se taie mărunt frunzele de brusture, se amestecă toate cu rădăcina de brusture și uleiul din borcan și se încălzesc ușor. Se lasă să se răcească, se strecoară și se toarnă într-o cutie specială pentru cremă. Se păstrează la rece.
Efect:
Datorită alantoinei pe care o conține, brusturele acționează eficient în cazul rănilor ușoare: este antiin­flamator, calmant și dezinflamant.

Acetat de aluminiu
Este un remediu foarte folosit în caz de contuzii, mai ales dizolvat în oțet. Se găsește în farmacii sub diferite forme - alifii, tincturi și tablete.
Pentru forma clasică, lichidă, se procedează în felul următor: se înmoaie un prosop de in într-o soluție de alcool (70%) și acetat de aluminiu (3%) și se aplică - cât mai ud - pe zona afectată.

Remediul bunicii
Extinderea unui hematom poate fi oprită cu ajutorul unei cataplasme cu hrean și oțet de mere. Oțetul de mere are, în plus, un efect calmant, producând cedarea mult mai rapidă a durerilor.


Febră musculară, cârcei...

Atunci când ne dor mușchii, este vorba, în majori­tatea cazurilor, de o simplă febră musculară sau de cârcei. Mușchiul se contractă, în general, producând adevărate accese, cauzele putând fi o irigare sanguină defectuoasă, starea de oboseală sau probleme de natură nervoasă ori metabolică. Dar și o dereglare a nivelului apei și substanțelor minerale din organism, cârceii producându-se după o activitate sportivă susținută, de obicei noaptea, din cauza unei carențe de calciu și de magneziu.

Clătite cu brusture
Din frunzele de brusture se pot pre­pa­ra niște clătite delicioase. Se înmoaie, pur și simplu, cu codițe cu tot într-un aluat subțire de clătite și se prăjesc în mult ulei încins. Învelișul crocant și mie­zul moale formează un contrast foarte plăcut.

Ceai de hrișcă
În caz de crampe musculare (cârcei), zona respectivă nu trebuie răcită, ci în­călzită. Trebuie re-stimulată iriga­rea sanguină. Plantele folositoare în acest sens sunt: hrișca, ghimpele și castanul sălbatic. Picioarele gre­le, obosite, se "tratează" pe durată lungă cu ceai de hrișcă. Se opăresc 2 lingurițe de plantă cu 1/4 l de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară ceaiul. Se beau 2-3 cești pe zi, vreme de 8 săp­tămâni.

Rachiu de vin pentru frecții
Este un remediu arhicu­nos­cut, folosit împotriva con­tracturilor și a febrei muscu­lare. Pentru frecții, se încor­porează în rachiul de 50-80% eter acetic, mentol și diferite plan­te - de obicei arnică și mușețel.
După fricționarea zonelor dureroase, datorită pielii iritate, la început apare o senzație de rece, după care urmează o încălzire plăcută, cu efect antiinflamator, calmant și relaxant.
Atenție!
Rădăcina de brusture conține piro­li­zidină, un alcaloid, care, în can­titate mare, poate fi dăunător pentru ficat. De aceea, curele intense cu ceai de rădăcină de brusture ar trebui ți­nute cu rezervă și numai cu acordul unui expert.

Articulații dureroase

Instalarea durerilor în articulații, mai ales la nivelul șoldurilor și al genunchilor, indică un fenomen de uzură a cartilajelor, proces de altfel normal, produs de îmbătrânire și favorizat, în special, de supragreutate, de poziții defectuoase ale picioarelor, de urmări ale unor accidente sau de suprasolicitări unilaterale extreme (muncă). Tendința de inflamare a articulațiilor poate fi redusă cu ajutorul unor ceaiuri de urzică (rădăcină), de țelină sau de gheara-diavo­lului.

Ceai de țelină
Se taie țelina bucățele (circa 20 g), se toarnă deasupra 250 ml apă rece, se dau într-un clocot și se lasă să se pătrun­dă circa 2 minute. Se strecoară ceaiul și se beau 2-3 cești pe zi. Se poate îndulci - după gust - cu miere de albine.

Ceai de rădăcină de gheara-diavolului
Efectul medical al acestei plante ce provine din Kalahari (Namibia) în cazul unor afecțiuni precum artroza și reuma­tismul este bine stabilit. Ceaiul se gă­sește în farmacii și se prepară în felul următor: se opărește o linguriță de plantă uscată, mărunțită, cu circa 300 ml de apă clocotită, după care se lasă să se pătrundă 8 ore, la temperatura camerei. Se stre­coară și se împarte în 3 porții, care se beau pe parcursul zilei.

Cataplasme cu varză albă
Varza albă, apreciată pentru efectul ei răcoritor și detoxi­fiant, este recomandată pentru aplicații locale, sub formă de comprese. Se îndepărtează ner­vu­rile, se "zdrobesc" frunzele cu o sticlă sau cu o ver­gea, până ce încep să zemuiască, se aplică pe articu­lația inflamată și se acoperă cu un prosop. Alternativ se poate folosi - în același mod - și varza creață.

Comprese cu bitter suedez (Maria Treben)
Se aplică, zilnic, comprese cu bitter suedez pe zonele dureroase, lăsând să acționeze 4 ore. Se unge, înainte, zona respectivă cu alifie de gălbenele, ca să nu usuce alcoolul pielea, după care se îmbibă o bucată mare de vată cu bitter suedez și se pune pe încheietura bolnavă. Se acoperă cu o pânză uscată, pentru a menține căldura, apoi cu o folie de plastic de protecție și se fixează cu un prosop curat.
După îndepărtarea compresei, se presară pudră de talc, pentru a evita eventuale mâncărimi.

Remediul bunicii
O cataplasmă cu brânză de vaci este bi­nevenită pentru calmarea durerilor articu­lare. În funcție de articulație, este nevoie de circa 250 g de brânză de vaci, care se în­tinde într-un strat gros de 1 cm. Brânza se amestecă cu puțin ulei de măsline și se aplică foarte rece (de la frigider) pe încheietură. Se lasă să acționeze 20 de minute.