CRISTINA BĂLAN - "Îmi doresc enorm să creez melodii cu emoție și mesaj"

Bogdana Tihon Buliga
"În muzică, nimic nu «trebuie»"

- Tocmai a reînceput concursul Vocea României la Pro TV, a cărui mare câștigătoare ai fost în 2015. Ce-a însemnat atât de râvnitul premiu în viața ta? S-a schimbat ceva de atunci?

- Trofeul "Vocea României" m-a relansat. M-a motivat, m-a inspirat și m-a mobilizat incredibil. Eu îmi pierdusem bucuria de a cânta, de a compune și scrie, rătăcindu-le printre cutremure sufletești destul de mari. N-o spun să stârnesc compasiune, ci pentru a picta un tablou complet. Mai am de lucrat la unele aspecte, de exemplu încrederea în mine, deși pare greu de crezut că în ur­ma unui trofeu atât de râvnit pre­cum "Vocea Ro­mâ­ni­ei", cineva mai poate a­vea momente de neîn­cre­dere în sine­le artistic. Nu vreau să mă las îmbătată de-acel succes. Îl con­si­der doar o etapă în de­ve­nirea mea. O etapă solară, ce-i drept, dar drumul spre stele abia începe. 

- Câteodată, succe­sul premiilor dispare rapid. Mulți câști­gă­tori de con­cursuri dis­par în ne­ant...

- Sunt foarte mul­țu­­mi­tă de tot ce s-a în­tâm­plat. Eu am con­vingerea că lucrurile de valoare necesită timp, răbdare și multă mun­că. Nu vreau nimic i­me­­diat. Sunt pre­gătită să confirm, în timp. Pen­tru mine, muzica nu e o afacere, deși implică și latura asta. Dar, mai pre­sus de orice, muzica e natura mea. Gabi, soțul meu, care se ocupă de tot ce ține de organizare, este atât de motivat, atât de plin de imaginație și de en­tu­ziasm, de parcă ar avea douăzeci de ani și acum a pornit la drum în industria muzicală. Avem planuri, toate realiste, avem răbdare și ne dorim să facem lucruri de calitate, chiar dacă uneori nu iese "la cân­tar". Consider că am fost în școală anii care au trecut. Cu Impact (trupa care m-a făcut cunoscută) a fost com­promisul pe care a trebuit să-l fac la vremea res­pectivă. Impact s-a numit șansa mea să cânt pe sce­nele țării și nu regret nimic, însă din start am știut că nu voi face asta decât temporar, până voi avea matu­ritatea necesară pentru pop-rock-ul care mi-e atât de drag.
Eu am fost întotdeauna îndrăgostită de muzica celor de la Queen. Cu dantura am stat mereu bine, la fel ca și Fredy Mercury, așa că-mi lipseau doar Deacon, Taylor și May, ceilalți mem­bri Queen. Ha ha ha! Nu i-am găsit chiar pe ei în persoană, însă mi-am întregit trupa cu niște instru­men­tiști grozavi, care mai au și talent com­ponistic pe deasupra. Concerte sunt, lucrul la piese noi se află în plin avânt, deci e bine.

- Am remarcat pe posturile mu­zicale de radio o melodie nouă a ta, grozavă și de mare succes: "Unbreakable" (De neînvins). Un cântec cât o bio­grafie, aș spune. Care e povestea lui?

- Pentru oricine ascultă și dă importanță ver­su­rilor, este evident că piesa asta vorbește despre mine. E foarte personală. Dar mai mult de atât, este și po­vestea oricărui om care a suferit și a reușit să se adu­ne de pe jos. Și cred că toți ducem lupte, mai mici sau mai mari, reușind cumva să ne cărăm bagajele emoționale și să funcționăm. Îmi doresc enorm să creez melodii cu emoție, cu mesaj. Eu însămi iubesc muzica ce îmi dă stări, care mă alină sau mă stimu­lează intelectual și emoțional. Unele din cele mai in­tense momente pe care le trăiesc sunt cele în care se conturează o piesă no­uă. "Unbreakable" a fost un tribut pe care l-am adus celor care m-au votat la Vocea Ro­mâniei. Votul lor a însemnat încredere, iar eu le-am promis mu­zi­că. Nu sunt politician, deci mă țin de promi­siune! Versurile sunt în engleză fiindcă nu m-a interesat să fac o piesă comercială, ușoară. Iar la vremea când am scris cuvintele, așa am fost inspirată. Spun aceste lucruri ca răspuns către cei care m-au criticat și spun că trebuia ca piesa să fie în română... Nu, nu trebuia nimic. În mu­zică nimic nu tre­buie! Muzica e, înainte de toate, simțire. Măcar asta să avem în vedere: că muzica a apărut din nevoia omului de a-și exprima trăirile, nu pen­tru a vinde discuri. Însă oportuniștii au trans­format totul în afacere, și acum, cine mai vrea să fie artist trebuie să se com­pro­mi­tă la anumite niveluri, ca să reușească să trăiască din ceea ce face... Dar ăsta e un alt su­biect...

- Pe lângă faimă, Vocea României ți-a adus și un important câștig bănesc. Ai investit totul în ca­rieră?
 
- Inițial, am zis că ne vom ocupa de un centru pentru copiii cu Sindrom Down, Tabăra de Zâmbete, cum vrem s-o numim, dar apoi am realizat că acest lucru va cere mult mai mult timp decât anticipasem, că va dura infinit până reușim să trecem de birocrație și să ridicăm propriu-zis acel centru. Este un hățiș mare cu actele, te ia durerea de cap și de suflet când îți dai seama că trebuie să-ți consumi nervii ca să faci ceva bun și util societății și că statul nu numai că nu te ajută, dar te și descurajează. Așa că ne-am cons­truit întâi "cuibul", o casă unde să locuim așa cum ne place, cu grădină, curte, multă verdeață, cum me­rită copiii noștri. Nefiind în oraș, e mai multă liniște, ceea ce mă ajută și la creativitate. În rest, am mai investit în muzică, așa cum e firesc. 

"Mi-am iubit copiii încă de când erau două liniuțe pe testul de sarcină"

- "Tabăra de zâmbete" e legată, cu siguranță, de faptul că băieții tăi gemeni au sindrom Down. De ce n-ai vorbit despre asta în interviurile care ți s-au luat în cadrul concursului Vocea României?

- Am considerat că nu este un amănunt important în ecuația concursului sau a carierei mele. Nu am văzut relevanța acestei informații, și mai știu că oamenii tind să empatizeze, fiindcă mulți au suflete sensibile și, cu siguranță, ar fi fost influențați. Nu simțeam nevoia să plusez cu ceva ce e perceput ca o dramă. Ar fi fost chiar simplu să apelez la compa­siu­nea colectivă, fiindcă oamenilor le este milă, oricât s-ar strădui s-o mascheze. Și apoi, mie îmi place de­cența, în orice. Decență sufletească, trupească, emo­țională. Din păcate, indecența e la modă. Oamenilor li se pare că libertatea înseamnă să faci ce vrei, când vrei, cum vrei, să te bați cu pumnul în piept că ai drep­turi, însă uită atât de ușor că liber­tatea unui om se termină unde înce­pe libertatea altuia.

Toma și Matei

- Ai știut că pruncii tăi se vor naște cu acest sindrom, și totuși nu ai renunțat la sarcină. Unii ar numi gestul tău expresia dragostei su­preme, alții poate că te consi­de­ră nesăbuită...

- Existența noastră pe pământ este imprevizibilă. Ceea ce se naște sănătos și "perfect" poate oricând să devină bolnav și imperfect. Mi s-a imputat cel mai mult că mi-am condamnat copiii la suferință, fără ca oamenii aceia să știe cum suntem noi și copiii noștri. Vorbitul ăsta, în necunoștință de cauză, este atât de răspândit, încât ar trebui introdus la Olimpiade. Hai să abordăm altfel problema: oare când aducem copii pe lume, de ce o facem? Să naș­tem genii? Să ne împlinească ei visurile ratate? Să lăsăm averea cuiva? Ne facem planuri, în mintea noastră, despre cum va fi pruncul, și dacă se întâmplă să aflăm că socoteala de acasă nu se prea pupă cu cea din târg, ce facem? Ne ucidem copiii fără remușcare, ba chiar credem că e normal? De "normalitatea" asta permite-mi să mă dezic. Poate oricine să mă acuze de orice, dar eu i-am conceput pe fiii noștri din dra­gos­te, împreună cu soțul meu, de care mă leagă senti­mente profun­de, sedimentate în ani. Am visat să am copii pentru a iubi și a fi iubită într-un fel anume, necondiționat. Nu mi-am făcut planuri despre ce și cum să fie picii mei. Și i-am iubit încă de când erau două liniuțe pe testul de sarcină. Cum să nu-i mai iubesc, după ce i-am simțit mișcând în pântece, doar pentru că societatea aceasta, mult prea modernă, consideră că feții ne­co­respunzători standardelor nu ar trebui să vină pe lume? Oameni buni, am doi copii fascinanți! Iar acum, e corect să vorbesc și despre cei care ne susțin, ne înțeleg și ne înconjoară cu căldură, atât de multă căldură încât se simte ca un scut. De aceștia ne "lo­vim" cu mare drag și e reconfortant să vezi oa­meni cu o spiritualitate bogată, evoluați, luminoși. 

- Ce este, de fapt, Sindromul Down?

- Mongoloidism. Așa i se mai spune. Pentru noi este o întâmplare miraculoasă, ieșită din comun. Nu pot explica prea bine, dar copiii noștri îmi încălzesc inima, palpabil. Mărturisesc, însă, că ne-a fost și teamă. Cel mai tare mă temeam de boli, ca să fiu sin­ceră. Am fost de la bun început determinată să fac tot posibilul pentru a le asigura o stare cât mai bună a sănătății (atât fizic, cât și emoțional). Am făcut totul să-i alăptez îndelung, iar apoi am început să-i hră­nesc foarte natural. Dieta picilor mei exclude za­hărul, dulciurile procesate nici nu intră în discuție, folosesc uleiuri valoroase extravirgine (cocos, măsline, chiar și floarea-soarelui, presat la rece, e foarte bun). Am convingerea că alimentația în­seam­nă enorm când vine vorba de sănătate și co­piii îmi confirmă asta. Sunt foarte robuști, iar dacă se pricopsesc cu o viroză, trece în mod natural și rapid. Evit medicamentele alopate, tocmai pentru a stimula răspunsul natural al organismului. Emo­țional și mental la fel, am fost atenți să nu-i su­prastimulăm, dar nici să nu-i stimu­lăm prea puțin. Altă mare temere a mea era legată de intelectul copiilor. Scrie negru pe alb, în orice articol legat de SD, că ei suferă de retard intelectual, mai mic sau mai mare, însă nu știam exact ce presupune, cât și când vor înțelege copiii mei unele lucruri. Ei bine, mă declar uimită, zi de zi, de evoluția geme­nilor. Au o capacitate de înțelegere la care nu m-am așteptat. Mult peste ce credeam! Acești co­pii sunt revelația vieții mele. Sunt atât de sensibili și em­patici, încât e nevoie doar să-mi schimb mi­mica, și ei percep deja ce vreau să spun. De multe ori comunic cu ei doar din priviri. Cu vorbitul e mai complicat, deoarece ei fiind gemeni, își creează un limbaj al lor și asta le întârzie vorbirea (și la copiii tipici se întâmplă la fel, dacă sunt gemeni). În cele din urmă, SD este o provocare, nu un verdict clar, fi­nal. Sunt exemple de oa­meni cu SD care și-au depășit cu mult con­di­ția, fiindcă au fost iu­biți, fiindcă părinții le-au dăruit încredere, curaj. E atât de im­por­tant acest lucru! Cu­nosc oameni care sunt schilodiți sufletește și nu pot funcționa în so­cietate, chiar dacă fizic sau mental nu au nicio problemă. Și iată că oa­meni cu handicap fizic sau intelectual pot func­ționa nu bine, ci ex­traordinar de bine, în ciuda condiției lor. Așadar, selecția și nașterea unui copil normal nu garantează, pe viitor,  un adult func­țional, după cum nici un copil cu handicap nu în­seam­nă sfârșitul lumii, așa cum cred unii. Ba aș în­drăzni să spun că un copil special îți poate aduce mai multe satisfacții, dar asta depinde mult de ce lecții dorești să înveți în scurta ta existență terestră. 

- Se zice că acel cromozom în plus pe care îl au oa­menii cu acest sindrom s-ar numi "cel al iu­bi­rii". Așa este? Sunt Toma și Matei mai tandri decât alți copii? 

- Aș fi absurdă să fac afirmații, din moment ce nu am cunoștință despre cum sunt ceilalți copii. Pot doar să spun că Matei și Toma sunt, într-adevăr, foar­te afectuoși. Sunt foarte pupăcioși, și la asta ne po­trivim perfect, fiindcă și noi (Gabi și cu mine), suntem la fel. Avem momente când ne pupăm mi­nute-n șir, toți patru, de nu se mai știe cine pe cine pupă, e o în­văl­mășeală, dar ne distrăm grozav.

Doi pe un balansoar

- Tu și Gabi formați un cuplu foarte armonios, se citește în fiecare clipă dragostea în privirile voastre. Multe perechi încep la fel ca și voi, dar au pro­bleme imediat ce apar copiii. Intrați și voi, câteo­dată, în umbră?

- Să știi că noi suntem un cuplu colorat, în care coexistă soțul cu soția, prietenul cu prietena, mana­gerul cu artista, mami și tati. Norocul face să avem o gândire consensuală, nu am avut divergențe în ceea ce privește copiii sau cariera. Amândoi suntem în­clinați către soluții pașnice, rezolvări neconflic­tuale. Ne-am confruntat cu doze enorme de stres și de oboseală, lucruri care au mai dus la tensiuni, însă noi știm că sunt trecătoare și că nu ne caracterizează. Sigur că sunt și puncte slabe în orice cuplu, în ca­zul nostru ele sunt toc­mai asemănările din­­tre noi. Și eu sen­si­bilă, dar și el. Și eu mândră, dar și el. Și eu, și el, obosiți, stre­sați. Și uite-așa, se iscă scân­tei. Mă amu­ză cu­plu­rile care afirmă că nu se ceartă. Adică, te cerți și cu tine uneori și vrei să spui că o altă per­soană nu reușește niciodată să te... de­clan­șeze? Greu de cre­zut. Iar cearta matură, asumată, este chiar bene­fică. Răcorește. Nu vorbesc de jigniri și de "e vina ta!", ca mod de comunicare, ci de pus cărțile pe masă, cu delicatețe, iubire, și res­pect. Adică, să nu pierdem din vedere că persoana cealaltă este persoana iubită, aliatul, nu dușmanul.

- Înapoi la muzică: ce urmează pentru tine, ce planuri muzicale ai? 

- Pentru mine urmează ceea ce stă în legea firii să urmeze, fiindcă, în afară de familie, o dragoste mai mare decât muzica nu cunosc: creez, scriu, cânt, nu știu ce poate fi mai frumos de atât pe lumea asta. Și sunt atât de recunoscătoare pentru acest dar! Există momente în care mă simt copleșită, mă minunez de frumusețea care ne este îngăduită în acest plan te­res­tru.

- Unde te pot vedea și auzi admiratorii? 

- De văzut, sunt destul de activă pe pagina de artist, "Cristina Bălan", mai puțin pe pagina per­so­nală, din lipsă de timp (și, ca să fiu sinceră, nu mă pa­sionează postatul des și statul pe rețele de so­cializare). Soțul meu, mărturisesc, se ocupă de aceste lucruri, fiindcă ele trebuie făcute, sunt un fel de obligație a vremurilor. Celor care-mi scriu, însă, le răs­pund personal, deși nu reușesc s-o fac mereu, și nu tuturor. În rest, la televiziuni nu prea apar, în lipsa unor formate de emisiuni care să se plieze pe co­municarea mea, ca artist. Nu mă consider prețioasă, doar nepotrivită în unele contexte actuale. De auzit, pot fi auzită în con­certe și la radio. Pre­gătim un turneu, des­pre care vom da amă­nunte când totul va fi organizat. Am făcut o colaborare inedită cu Damian Drăghici, lu­cru care m-a scos din zona de confort și m-a inspirat atât de mult, încât a doua zi am com­pus o piesă. Pre­gă­tim lansare de single, de clip... Toate la tim­pul lor. 

Foto: PETRU IVU