Întristata poveste a unei prințese... MIGNON

Marius Petrescu
Cel de-al treilea copil al Regelui Ferdinand (pe atunci doar prinț moștenitor al Tronului României) și al viitoarei Regine Maria, Principesa Maria, alintată Mărioara sau Mignon, a avut parte de o viață zbuciumată și un destin cu dezno­dământ dramatic. Într-o Europă în care tronurile rega­le erau răsturnate unul după altul de valurile istoriei, prințesa de Hohenzollern, deve­ni­tă Regină a Serbiei, a cunoscut mă­rirea și decăderea, trăindu-și soar­ta până la capăt cu resem­na­re. Iată, pe scurt, întristata sa po­veste, așa cum a putut fi ea recon­stituită din rarele documente păstrate din tim­purile de-atunci.

"La Belle Époque"

În toamna anului 1934, din fru­mosul castel de la Bled, aflat pe țărmul Mării Adriatice, îi adresa Prințului Nicolae, mult iubitul ei frate din România, o scrisoare pli­nă de amăraciune și nostalgie. "Toc­mai acum, când m-a lovit soarta atât de crud, mă întreb, dra­gul meu Nicky, unde s-au risipit anii pierdutei noastre copilării de la Cotroceni, dulceața pastorală a vacan­țelor petrecute la Pelișor și toată acea lume pe care nu ne-o mai poate dărui nimeni înapoi?! Tu te mai uiți spre trecut vreodată, căci eu una am întors spatele viitorului de-acum în­co­lo, pentru totdea­u­na..." Dar istoria aces­tei tristeți princiare în­ce­pea cu 34 de ani în urmă...
Prințesa Mignon s-a născut la Gotha, în Ger­mania, pe 27 decembrie 1899 (8 ianuarie 1900, după calendarul de stil nou), în castelul bunicii sale materne, ducesa Ma­­ria Alexandrovna de Saxa-Coburg-Gotha, un­de viitoarea Regină Ma­ria se afla într-o vi­zită în­tâmplătoare. La in­sis­tențele tatălui, Prin­țul Ferdinand de Hohen­zollern, deja anunțat de Re­gele Carol I drept moștenitor al tronului, micuța Mărioara a fost adusă în România după numai câteva luni, fiind botezată în religia ortodoxă. Dar iată cum o des­crie regina-mamă pe cea de-a treia progenitură a sa: "Veselă, zâmbitoare și uimitor de drăgăstoasă din cea mai fragedă copilărie. A fost mai mult decât o mângâiere pentru mine. A fost o revelație, iar eu o iubeam cu o pasiune ce nu se poate descrie. Nu puteam s-o las o clipă din ochi, căci era pentru mine o solie de pace și de nădejde." ("Povestea vieții mele") Subțirică și "pisicoasă", motiv pentru care a și fost alintată Mignon, mica prințesă a copilărit într-o lume parfumată cu paciuli, colorată discret de mătăsuri și brocarturi, călcând șovăitor pe uriașele covoare persane, în lâna cărora i se afundau piciorușele, sub privirile severe ale strămoșilor, care o scrutau din ramele tablourilor atârnate pe pereți. Prietenul apro­piat al acelor ani de neuitat a rămas fratele său, cu trei ani mai mic, Prințul Nicolae. Amândoi au avut aceeași doică, aceeași guvernantă și același majordom. În intimitatea familiei princiare sau la mesele de gală, Mignon și Nicky erau așezați unul lângă altul și își șopteau rugăciunea deodată, cu mânu­țele împreunate. Ve­rile, cortegiul regal pleca de la Cotro­ceni într-o suită de câte zece trăsuri sau, mai târziu, cu trenul regal, ajun­gând după câteva ore la Sinaia. În vacanțe, Mignon și Nicky luau lecții de călărie prin poie­nile din jurul Peleșului, învățau limbi străine sau exersau la ma­rele pian Bluthner cu coadă, aflat în salonul de zi al castelului Pelișor. Până la majorat, amân­doi au urmat școala "în privat", având profesori iluștri, în frunte cu tânărul Nicolae Iorga. Refu­giul curții regale în Moldova, în timpul ocupației germane din vremea Primului Război Mondial, a spulberat defi­nitiv liniștea acelor ani de început, pe care Mignon îi evoca fugar, mai târziu, în scrisoarea către fratele său. "La Belle Époque" a crinolinelor dantelate, a valeților în livrea, a "five o'clock"-urilor de la Cotroceni sau Peleș și a valsurilor lui Chopin se năruia în bubuit de tunuri și în mirosul prafului de pușcă. Pe ruinele fumegânde ale acelei lumi aristocratice, Europa își schimba geografia granițelor și apărea România Mare, mai vremelnică decât și-ar fi închipuit-o orice istoric. La puțin timp după încheierea războiului, Mignon se despărțea de Nicky, care pleca să-și urmeze studiile în Anglia. Cei doi nu aveau de unde să știe că se vor mai revedea abia peste un sfert de secol, fără blazon, fără coroană și fără țară...

De la Principesă la Regină

La 9 iunie 1922, în vârstă de 23 de ani, Prințesa Mărioara se căsătorea cu Alexan­dru I Karagheorghevici, Regele Serbiei. Cei doi tineri se cunoscuseră doar cu un an mai devreme, cu ocazia unei vizite făcute în Ro­mânia de familia regală a noii țări înveci­nate. După prăbușirea celor două mari im­pe­rii, Austro-Ungar și Țarist, câteva dintre tinerele monarhii europene încercau să-și strângă rândurile prin alianțe nobiliare, în tentativa de a face un front comun în fața pericolului comunist ce apăruse la răsăritul bătrânului continent.

Mărturii din epocă

Cu patru luni înainte de nunta regală, a avut loc la București logodna dintre Regele Serbiei, Alexandru I Karagheorghevici și Principesa României, Maria de Hohenzollern, în prezența unei numeroase și aristo­crate asistențe. Vă prezentăm câteva fragmente din cronica acestui eveniment, așa cum au fost publicate ele în revista "Ilustrațiunea Română". Fotografiile sunt reproduse după aceeași sursă.

George Costescu
"(...) în a douăzecea zi a lunei lui Făurar, Ale­xandru I, Regele Serbiei Mari, cu alaiul de nuntă, descăleca în capitala Românilor Uniți și - alături de Regele și Regina României, de Domnița mireasă și logodnică, precum și alături de frații și surorile ei - a mers să aducă Domnului Dumnezeu slavă în Biserica Mitropoliei din București. În după-amiaza aceleiași zile de 20 februarie, Înalt Preasfințitul Mitropolit Primat al României, Miron Cristea, a slujit un Te Deum, urmat de oficierea ceremoniei religioase a logodnei Alteței Sale Regale cu Principesa Mărioara, cea de-a doua fiică a Regelui Ferdinand I al Româ­nilor și a Reginei Maria, în prezența trimișilor tuturor națiunilor civilizate la Curtea Noastră Regală. Tot atunci, ca o dovadă a frăției româno-sârbești, întărită prin acest act familial, Majestatea Sa Regele Ferdi­nand I-ul a oferit simbolic Majestății Sale Regelui Alexandru I-ul comanda regimen­tului al 9-lea de Vânători, ce a primit astfel și numele Său. A doua zi, după recepția de la Palatul Re­gal din București, a urmat parada militară în care Suveranul nostru a defilat în fruntea armatei Sale, în fața M.S. Regelui Alexandru I-ul. Cu acest prilej - ne-au spus-o ga­zetele zilnice - «urmând să treacă în pas de paradă regimentul al 9-lea de vânători, al cărui coman­dant onorific fusese numit Regele Alexandru, Majestatea Sa, Regele Serbiei Mari, a trecut chiar în frun­tea regimentului și a defilat în fața M.S. Regelui Ferdinand și a Fami­liei Regale. Numerosul public a izbucnit în urale ce nu se mai sfâr­șeau». Seara, un supeu de gală a întrunit, la vechiul Palat Regal, pe toți membrii Familiei Regale Ro­mâne, împreună cu Misiunea Sâr­bă la București și o seamă de invitați iluștri. La toastul ridicat de Majestatea Sa, Regele Ferdinand, Oaspetele-Logodnic, răspunzând, a ținut să-și deschidă inima, cu emoție, și a amintit de clipele fericite ce au născut dragostea Sa regală pentru princiara noastră Domniță, confirmând, încă o dată, bucuria nemărginită poporului sârbesc, la un gând cu Suveranul său, și însemnătatea, de atâtea ori seculară, a amiciției celor două neamuri vecine. (...) Câteva zile după toate acestea, Majestatea Sa, Regele Alexandru I-ul al Serbiei Mari, s-a întors în țara Alteței Sale spre a pune la cale sărbătorirea nunții oficiale ce se va face în mijlocul poporului sârbo-croato-sloven la 9 iunie 1922. Tot drumul Lui spre casă, Suveranul Mire a fost întâmpinat și însoțit de mărturia dragostei celei mai sincere a poporului nostru, înveselit și el de această nuntă regală viitoare."

Toastul Regelui Alexandru I (fragment)
"Sire, la numai o zi după logodna cu fiica mult iubită a Majestății Voastre, cu inima plină de bucurie, aș dori să găsesc cuvinte pentru a mulțumi Alteței Voastre Regale de bunăvoința atât de cordială și afec­tuoasă cu care M-a salutat în țara Sa. Reîntor­cân­du-mă de la Sinaia, după câteva zile neuitate pentru mine, am avut marea satisfacție să constat bucuria ce a fost în țara mea, la aflarea veștii că ambele noastre Case Regale s-au unit, aceeași bucurie găsind-o și la București. (...) Să ne ajute Dumnezeu pe acest nou drum!"
Nicolae Iorga
"Bucureștenii au primit cu o simpatie nefățărnicită pe Regele Alexandru I-ul al Sârbilor, Croaților și Slo­venilor. Pe lângă amintirea unui lung trecut de lupte comune contra dușmanilor păgâni (...), ceea ce a câști­gat pe românii capitalei noastre au fost figura și felul de a fi ale regelui logodnic, venit să strângă, printr-o relație de familie între cele două dinastii, soarta viitoare a popoarelor vecine. Alexandru I-ul al Serbiei Mari e un tânăr gingaș, cu ochii negri, catifelați, foarte blânzi, iar prin vorba lui prevenitoare și plină de bunăvoință vădește o distincție naturală pe care i-ar putea-o invidia scoborâtorii autentici ai celor mai vechi dinastii. (...) A plăcut și respectul său pentru dati­nile de acasă, ceea ce poate fi cel mai frumos pen­tru un Suveran care se identifică deplin cu neamul pe care îl reprezintă. Ne-a emoționat pe toți făina de grâu adusă din țara lui, colacii cu porumbei simbolici, rugă­ciunile slavone ale Liturghiei sârbești și - mai ales - frumosul act democratic de a împărți poporului, fără deosebire de clasă, frânturile marelui colac de logod­nă. (...) Alexandru I-ul a făgăduit să revină la noi, împreună cu principesa Mărioara, care va fi atunci Regina Serbiei, pentru a revedea pretutindeni poporul nostru românesc, onest și muncitor, primitor, călduros și bun, ce trăiește într-o țară ca o grădină a Raiului."
"Ilustrațiunea Română", februarie 1922

*

Nunta prințesei românce cu regele sârb s-a oficiat în palatul regal de la Belgrad, în prezența mai multor capete încoronate. Gazetele vremii din cele două țări scriau că festivitățile au avut un fast demn de curțile basileilor, dacă ar fi să ne gândim doar la brâul Regi­nei Mărioara, bătut cu 400 de briliante "ce-ți luau ochii", după cum scrie "Adevărul" din acea perioadă, "pe lângă diadema de mireasă, încrustată cu smaralde, safire și topaze". După cununia de la catedrala orto­doxă, banchetul regal de la palat a durat mai mult de 16 ore, având aproape 500 de invitați. Marele absent de la ceremonie a fost Prințul Nicolae, reținut la studii în Anglia...
Pentru Mignon, fire sensibilă și melancolică, înce­pea o viață cu totul nouă, printre străini, chiar dacă se afla atât de aproape de casă. Trebuia să învețe limba sârbă, să participe la ceremonii publice și să-și arate devotamentul față de noul ei popor. Se spune că sârbii, în general, dar belgrădenii, în mod special, au iubit-o încă din prima zi, spre deosebire de augustul său soț, care avea obiceiuri cam dictatoriale. După 1929, când Serbia a anexat Croația și alte provincii învecinate, Alexandru I și soția sa, Maria, au devenit regii Iugo­slaviei. Cei doi monarhi au avut trei băieți, anume pe Petru al II-lea, care a domnit între 1934 și 1945, sfâr­șindu-și zilele în exil, în anul 1970, pe Tomislav, năs­cut în 1928 și mort de timpuriu, și pe Prințul Andrei, care și-a încetat viața la 61 de ani, în 1990. Dar norii negri nu au întârziat să întunece orizontul destinului fragilei și grațioasei Mignon... La 9 octombrie 1934, în timpul unei vizite oficiale în Franța, Regele Ale­xandru I al Iugoslaviei a căzut victimă unui asasinat la Marsilia, comis de un terorist croat, împreună cu ministrul Afacerilor Externe francez, Louis Barthou. Până la majoratul lui Petru al II-lea, în 1941, Iugosla­via a fost condusă de Regentul Paul Karagheor­ghe­vici, fratele mai mic al defunctului rege asasinat. Re­gi­na Maria, mama întristatei Regine Mărioara, și Re­gina Elena, soția Regelui Carol al II-lea al României și mama viitorului Rege Mihai, se aflau la Paris chiar în zilele atentatului. Ele au vegheat la căpătâiul Rege­lui Alexandru până la urcarea sicriului în trenul spre Belgrad și au însoțit coșciugul până în capitala Iugo­slaviei, unde au participat la ceremonia funebră. Era pentru ultima oară când mama și fiica aveau să se mai întâlnească... În schimb, cu aceeași nefericită ocazie, Mignon și Regina Elena, mama viitorului Rege Mihai I, au legat o afectuoasă prietenie, ce avea să dureze până în anii exilului. Începând din toamna anului fatidic 1934, când Mărioara îi adresa fratelui mai mic, Nicky, acea scrisoare plină de întristare și melancolie, Mignon nu a mai râs niciodată și a purtat "marele doliu regal" pentru tot restul zile­lor, dovadă ca și-a iubit so­țul. Ea s-a retras în castelul de la Bled până la plecarea în exilul forțat, fără a mai fi văzută vreo­dată în public. În corespondența pe care a între­ținut-o în toți acei ani tulburi care au urmat, cu Prințul Nico­lae și Regina Mamă Elena, Mă­rioara își mărturisea singu­ră­tatea, consolată palid cu lec­turi din Baudelaire, Ver­laine sau Ronsard și cu "după-amie­ze aurite de soarele ce se înea­că în Adriatica, numărând fie­care zi ce mi-a mai trecut din viață. Nici nu mai pot să cânt Chopin la pianul din salon, căci mi se întorc gându­rile în copilărie și ud cla­pele de lacrimi...". Dar Mărioara nici nu știa câte mai are de pătimit până la deznodământul destinului său!

Între mărire și decădere

În 1941, Hitler i-a ce­rut regentului Paul Ka­ragheorghevici să ac­cep­te tranzitarea prin Iu­go­slavia spre Grecia a unei mari cantități de ar­ma­ment, de trupe și blin­date. Consimțământul cumnatului ei a provocat neașteptate proteste din partea ei, îndoliata Regi­nă a Iugoslaviei făcân­du-și publică poziția, după câțiva ani de ab­senteism. Atitudinea surprinzătoare pe care a avut-o Mignon a stârnit reacția curentului antimonarhist din țară, cu­nos­cute fiind simpatiile germane pe care le aveau croa­ții. După o serie de mari manifestații de stradă, Regentul este înlocuit la 27 martie 1941 cu Prințul moș­tenitor Petru al II-lea, fiul cel mare al Mă­rioarei, care va urca pe tronul Iugoslaviei pentru nu­mai trei săptămâni, chiar dacă va rămâne rege, cu numele, până în 1945. Dar rocada era tardivă, căci fu­ria lui Hit­ler se dezlănțuise deja... Peste o săptămână, Ger­mania nazistă începe să bombardeze Belgradul, uci­gând peste 17.000 de civili. În câteva zile, țara este ocu­pată, armata regală a Iugoslaviei capitulând la 17 aprilie. Familia regală și guvernul reușesc să fu­gă în străinătate, for­mând un nou guvern în exil. Pen­tru că nu a avut înțelep­ciu­nea ro­mâneas­că de a face o alianță con­junctu­rală cu germa­nii, Iugo­sla­via era îm­păr­țită între cel de-al III-lea Reich, Italia lui Mu­sol­lini și Ungaria lui Hor­thy, dis­părând pentru toa­tă pe­ri­oada războiu­lui de pe harta Europei! Dar, mai mult decât atât, pentru că o nenorocire nu vine niciodată sin­gură, în Croația încep lupte fra­tricide între sângeroșii "ustasi" ai lui Ante Pavelici, grupul comunist condus de Iosip Broz Tito, și rezistența regalistă a generalului Mihailovici. Spre disperarea Mărioarei, care asista neputincioasă din Elveția alături de fiul ei cel mare, care era încă rege constituțional, la acest măcel, nu­mă­rul victimelor apropiindu-se de incredibila cifră de un milion de morți... în cele din urmă, vicleanul Tito, fă­când un joc politic dublu, prin care reușește să-i amă­gească atât pe britanici, cât și pe Stalin, pune mâna pe putere, imediat după încheierea războiului. El inter­zice revenirea familiei regale în țară și organizează un fals plebiscit, în urma căruia, la 29 noiembrie 1945, a fost proclamată Republica Populară Federativă Iugo­slavia. Într-o scrisoare disperată către Regina Mamă Elena, al cărei fiu, Mihai I, se mai afla încă pe tronul României, în primăvara anului 1947 Mignon deplânge soarta foștilor săi supuși și se arată resemnată în fața istoriei. Cuvintele sale de regină fără coroană și de mamă a unui fiu lipsit de tron sună azi de-a dreptul profetic. "Am pierdut totul, definitiv! Am pierdut țara părinților, țara supușilor, soțul, coroana, tronul fiului și cea mai mare parte din averea moștenită. Nu-i mai am decât pe cei doi băieți, mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoși, o libertate nefolositoare și o vârstă prea târzie pentru bucuriile vieții. Așa o să pățiți și voi, dacă nu vă grăbiți să scăpați! Doamne, oare ce se va întâmpla cu această lume cotropită de Antichrist? Nu știu dacă noi vom mai apuca să vedem Regatele noastre dezrobite vreodată...".

Sfârșitul

De la data acestei epistole răscolitoare, pentru Mignon au urmat încă 14 ani de exil, petrecuți pe unde a apucat, în Italia, Germania, Elveția, Spania, Anglia sau chiar Statele Unite ale Americii. Această pribegie umilitoare a obosit-o și a îmbătrânit-o înainte de vre­me. Nu a mai putut revedea nici Peleșul sau Cotroce­niul, nici castelul de la Gotha, distrus de bombar­da­mentele aliaților în timpul celui de-al Doilea Război. A locuit o vreme în Spania, împreună cu iubitul ei frate Nicky și soția aces­tuia, care plăti­se­ră tribut greu pen­tru a­morul lor și că­să­toria morgana­tică din România, că­zând în dizgrația Re­gelui Carol al II-lea, care îi alun­gase în surghiun cu mult îna­inte de ab­dicarea sa din 1940. A trecut chiar și pe la Ver­soix, prin Elveția, după mai mulți ani de exil, prin casa nepotului ei, Mihai de Hohen­zollern, ulti­mul mo­narh al României. A stat un timp și în An­glia, la reșe­dința unor verișoare din partea celebrei sale mame, frumoa­sa și controversata Regină Maria. În Italia și-a îngă­duit să închirieze o modestă căsuță de țară, în provin­cia Toscana. Dar bijuteriile, scoase trep­tat la vânzare, au început să se împuțineze, iar contul bancar din El­veția a rămas aproape gol. În ultimii ani de viață, Mig­non putea fi întâlnită la câte o reuniune de familie, la care participau mai multe foste capete în­co­ronate din Europa, îmbrăcată din ce în ce mai mo­dest și întot­dea­una cu straie cernite, fiindcă păstra în continuare "marele doliu regal". Această situație pre­cară a hotă­rât-o pe sora sa mai mica, Principesa Ilea­na, care se călugărise în America și devenise Mai­ca Alexandra, fon­dând chiar o mânăstire, să o cheme pe Mignon peste Ocean. Tot acolo, la Denver, locuia de câțiva ani și fiul ei cel mare, Petru al II-lea, ultimul Rege al Iu­goslaviei. Mignon a vândut cele din urmă pietre preți­oase din diadema pe care o purtase în chip de mireasă regală la nunta ca-n basme ce avusese loc la Belgrad, pe vremea când mai era tânără, frumoasă și plină de speranțe. Cu o parte din banii obținuți și-a plătit biletul de vapor la clasa a II-a, pentru a-și păstra o mică rezervă de "economii". Cea care fusese prin­cipesă și re­gină, înrudită cu toate marile familii regale ale Eu­ropei, pără­sea "Lumea Veche" și se îmbar­ca pe un uriaș trans­ocea­nic, por­nind, la sfârșitul vie­ții, tocmai spre "Lu­mea Nouă"! Această călătorie, cea din urmă din exis­tența sa, avea semnificația dure­roasă și simbolică a unei des­păr­țiri defi­nitive de trecut. În urma sa rămâ­neau oameni, lo­curi și întâmplări, o întreagă viață pierdută pentru totdeauna. Înaintea sa nu se mai afla decât sfârșitul... La puțin timp după sosirea sa în America, Mignon, în vârstă de 61 de ani, își sfârșea zilele, în 1961, departe de lumea în care cunoscuse mărirea și decăderea și care pierise îna­intea ei.