Bisericile din lemn - cântecul de pe urmă

Cristian Curte
Am vizitat zilele acestea, într-un sat de câmpie, o bise­rică veche de aproape 300 de ani, monument istoric, cu câ­teva straturi de frescă valoroasă descoperite la o analiză făcută de specialiști.

Era în 1990 și de atunci zidurile aproape s-au surpat. Stau aninate de câțiva stâlpi de lemn, puși de pă­rintele satu­lui, ca să nu se prăbușească de tot.
Nici nu are importanță unde se află această biserică, pentru că povestea ei este, cam peste tot, aceeași. Avem lăcașe de o valoare inestimabilă, aflate în pragul dispariției. Dacă la bisericile de zid situația mai poate fi, uneori, salvată, la cele de lemn, nu mai e aproape nimic de făcut. Multe din ele s-au culcat, definitiv, în țărână. De vină sunt, în primul rând, documentațiile tehnice stufoase, care urcă prețul restaurării la cer. Dacă la o biserică de zid poate că accepți un cost exorbitant, gândindu-te la restaurarea migăloasă a frescelor, la bisericile din lemn banii ceruți pen­tru expertiză sunt așa de mulți, încât par a ascunde interese găunoase. Iar sursele mele îmi spun că acele inte­rese au reușit să lege firmele de expertiză de buzunarele angajaților din minister.
Pentru un preot de țară e foarte simplu să repare o grindă putredă sau acoperișul de șiță de la o biserică de lemn foarte veche. E nu numai simplu, ci și foarte ieftin, pentru că are pădurea aproape și meșterii în sat. Dar când studiul pentru înlocuirea unei grinzi sau a unui acoperiș costă mai mult decât o casă, majoritatea renunță. Sunt și slujitori ai Domnului care și-au asumat riscul, salvându-și lăcașele. Au făcut-o însă sub amenințarea pușcăriei, pentru că renovarea unui monument istoric fără documentație la zi este caz penal.
La despărțire, părintele de care v-am vorbit la început mi-a povestit despre întâlnirea de la Ministerul Culturii cu oficialul responsabil de avizarea restaurării.
"Omul cu pricina, care avea o funcție înaltă, mi-a spus direct, în față - «Părinte, ca să restaurezi biserica asta te costă un milion de euro!». Dar eu pot să o repar cu mult mai puțin și să o salvez! «Dacă o salvezi fără documentație, intri la pușcărie!». Și dacă nu o repar, pentru că nu am de unde să scot un milion de euro într-un sat de câmpie, iar ea se prăbușește, intri dumneata la pușcărie? «Nu părinte! Dacă nu o repari, iar ea se prăbușește, nu intră nimeni!»."