Viața emoțională a SCORPIONULUI

Tana Rosca
Cele trei zodii supranumite "de apă" sunt Racul, Scorpionul și Peștii.

Denumirea Racului și a Peștilor este ușor de înțeles, deoarece acestea sunt ființe care trăiesc într-un mediu acvatic. Nedumerirea apare însă în momentul în care ne uităm la Scorpion. Departe de a se simți ca la el acasă în apă (există și un banc, în care Scorpionul roagă o broscuță să-l tra­ver­seze apa), Scorpionul trăiește într-un mediu deșertic. Și atunci, cum a ajuns el să dea numele unui semn de apă, ele­mentul care întruchipează emoționa­li­tatea?! Asta s-a întâmplat pentru a arăta că Scorpionul absoarbe apa, o con­cen­trează în el, sub forma acelor emoții de o intensitate de nebănuit, ascunse în dosul unui chip care nu lasă să se citească nimic din furtunile care îl consumă în interior.
Verbul zodiei Scorpionului este "a dori", iar ceea ce își doresc nativii acestei zodii fixe de apă, cu toată ardoarea, este să dețină putere emoțională asupra celor din jur. Unii dintre Scorpioni nu sunt pe deplin con­știenți de magnetismul pe care-l emană și care atrage automat atenția celor din jur. Cei care sunt conștienți de acest atu îl folosesc pentru a atrage din ce în ce mai multă afectivitate din partea celor care-i înconjoară. Atunci când Scorpionul nu reușește să obțină acest tip de putere, se concentrează asupra banilor, pe care îi obține mai lesne decât alte zodii ( ajunge să ne gândim la faptul că băncile sunt guvernate de Scorpion). Pentru el, nu banii în sine înseamnă mare lucru, ci faptul că aceștia pot fi folosiți ca un instrument prin care pot să obțină...putere emoțională asupra altora.
Puterea politică sau executivă constituie altă variantă prin care Scorpionul poate să-și atingă do­rința, pentru că aici își poate exer­cita influența asupra gru­purilor mari de oameni. Mulți Scorpioni se pricep de minune să-și folo­seas­că charisma cu inteligență emo­țio­nală. Dar dacă Scorpionul se în­dreaptă către acest gen de putere în urma unei frustrări în viața personală, și apetența pentru putere nu este susținută de principii, ar face mai bine să nu se avânte în această arenă, căci jocul acesta îl poate duce la pierzanie.
Mult mai productivă poate fi aplecarea Scorpio­nului către descifrarea misterelor și științele oculte, căci, după cum scria în secolul I d.Chr. autorul roman Manilius: "Cu primejdioasa țeapă din coadă, Scor­pionul deschide măruntaiele Pământului și îm­bo­gățește brazdele cu semințe noi". Iar dacă nu se sădesc semințe noi, de unde o nouă recoltă? Aceasta este asigurată tocmai de forța Scorpionului de a pătrunde în profunzimea lucrurilor, iar datorită energiei pe care o investește astfel, poate scoate de acolo roade în­zecite. Pentru Scorpioni nu există relații de formă sau pur pragmatice. El întotdeauna pune o parte din sine, o "sămânță", cum spunea Manilius, în tot ceea ce face. Preocuparea față de latura ascunsă a vieții îl face să dorească să descifreze cele trei mari mistere: nașterea, sexul și moartea. Toate trei reprezintă treceri dintr-o lume în alta, care implică o transformare radicală a fi­inței: prin naștere, fătul trece dintr-un univers în altul, un mediu lichid într-unul al aerului și al pământului. Prin sex, două persoane devin una și pot da naștere unei noi vieți. Prin moarte, sufletul se desprinde de existența terestră, ducându-și experiența dobândită în tărâmuri invizibile.

Ce își dorește Scorpionul de la o relație

Scorpionul își dorește ca relațiile sale să-l transforme atât pe el, cât și persoana iubită. Să-și consume redutabila intensitate pe care o aduce cu sine, până la capăt. Acela este de regulă un moment în care relația trece printr-o criză. Dar criza odată depășită, duce la o sudare și mai profundă a celor doi, întreaga energie a cuplului se reînnoiește, iar atunci relația poate trece la un alt nivel. Într-un asemenea tip de relație, e evident că nu are cum să se instaleze rutina sau plictiseala.
Oricine a avut o relație cât de cât apropiată cu un Scorpion știe cât de profunde sunt trans­formările pe care o asemenea in­terac­țiune le atrage după sine. Pornind de la preocuparea Scorpionului pentru mister, ne putem da seama că persoanele super­ficiale sau previzibile nu prea au cum să-­i trezească interesul, decât, eventual, pen­tru o aventură pasageră. Îi plac na­turile complexe, capabile de trăiri pro­funde. De multe ori, Scorpionul alege să se apropie de persoane aflate într-o suferință pro­fundă și să le însoțească pe calea pe care o parcurg, ajutându-le. El știe că astfel, la capătul drumului, amândoi vor fi pre­schimbați și că participarea la o astfel de că­lătorie creează legături mult mai pro­funde și mai durabile decât relațiile care debutează cu întâlniri romantice și multe mesaje pline de emoticoane. Acestea din urmă nu au cum să nu descrească, de la un punct încolo, pe când cele pe care știe să le construiască un Scorpion nu pot decât să creas­că, precum sămânța simbolică pe care Scor­pionul implicat o plantează la rădăcina unei re­lații.
Metamorfoza pe care o putem suferi în contact cu un Scorpion poate fi sfârșietor de dureroasă sau, dimpotrivă, eliberatoare, căci el nu-și ascunde opiniile de dragul armoniei în cuplu. E de părere că într-un parteneriat real jumătățile de adevăr și complimentele de circumstanță nu-și au locul. Dacă partenerul îi cere părerea, ar trebui să aibă și forța s-o digere. O laudă, în schimb, este la fel de onestă și de validă ca și o observație cri­tică. Pentru cei slabi de înger, onestitatea brutală a Scor­pionului poate fi prea greu de dus. În schimb, pen­tru cineva puternic și echilibrat, obser­vațiile lipsite de mena­jamente ale Scorpionului pot fi elibe­ratoare, pentru că ies la iveală laturi ascunse, pe care greu le-ar fi putut descoperi singur. Două dintre exi­gen­țele Scorpionului sunt tare greu de satisfăcut. Prima e nevoia unui partener devotat dar nu slab, care să simtă când e cazul să opună rezistența necesară, pen­tru ca Scorpionul să nu-și piardă respectul față de el. Cea de-a doua exigență se referă la capacitatea respectivei per­soane de-a fi capabilă să susțină nivelul de inten­sitate pasională pe care-l aduce Scorpionul în viața intimă și care i-a adus reputația nemeritată de a fi un ahtiat după sex. Acesta nu este un scop în sine pen­tru Scorpion, dimpotrivă, prin intermediul apro­pie­rii fi­zice, în care vine cu acea încărcătură emo­țio­nală spe­cifică, el caută o uniune la un nivel mult mai profund. Odată formată această unitate, legătura devine stabilă. Iar dacă relația trece și de testul celui de-al doilea an, când se stabilesc raporturile de putere în cuplu, e greu de crezut că se mai poate întâmpla ceva ce ar putea să o afecteze.

Ce aduce Scorpionul într-o relație

Viața alături de un Scorpion nu este niciodată un serial despre nimic. Fiecare zi are consistență, tot ce se întâmplă este luat în serios. Asta nu înseamnă că viața alături de el nu cuprinde și distracție. Momentele de destindere pe care le oferă Scorpionul se dovedesc, cel mai adesea, savuroase, odată - pentru că știe să le pregătească și pentru că, atunci când își permite să se relaxeze, își arată din plin farmecul personal. Scor­pionul bine-dispus își transmite starea întregului grup, fără să se străduiască în mod special.
Un dar neprețuit pe care-l aduce cu sine Scor­pionul, atunci când iubește pe cineva (romantic sau ca prieten), este devotamentul. În anumite cazuri, acesta poate ajunge până la sacrificiul de sine. Cum ase­me­nea situații sunt rare, ar trebui să pomenim doar faptul că Scorpionul face parte dintre puținele persoane capabile să-și lase deoparte propriile interese (pe care altfel le urmărește cu atenție și perseverență), pentru a ajuta o persoană dragă, aflată la ananghie. La fel de fru­mos este faptul că nu așteaptă mari gesturi de recunoștință - îi ajunge să simtă senzația de gratitu­dine a omului pe care l-a ajutat. Și o simte dintr-o simplă privire sau expresie a chipului care pentru el poate valora mai mult decât o mulțime de vorbe.
Cine așteaptă o expresie plină de adorație pe chipul Scorpionului, gesturi demonstrative sau vorbe dulci, poate să aștepte mult și bine. Modul în care-și sem­na­lizează Scorpionul interesul este minimalist, cu oca­zionale izbucniri pasionale. Chipul îi poate rămâne im­pasibil, în dosul măștii stăpânirii de sine, dar în dosul ei clocotesc sentimente nebă­nuite. Multă lume se lasă înșelată de această aparentă nepăsare, care ascunde un simț al observației atât de ascuțit, încât ne face să înțelegem de ce Scorpionul este asociat cu spio­najul. Pe lângă această capacitate de percepție ieșită din comun, Scor­pionul mai este dotat și cu un radar pentru min­ciuni. Cine se numără printre prie­tenii săi, dar mai cu seamă persoana iubită, poate beneficia de acest dar, căci Scorpionul îi va avertiza fără greș atunci când simte că în jurul celor dragi se țese vreo înșelătorie. Dar când un asemenea radar este activ într-o relație, se poate dovedi adesea o adevărată pacoste, pentru că va sesiza orice fals. Se va consuma enorm, în asemenea situații, și nu va ezita să verifice adevărul celor spuse. În cazul în care suspiciunile sale se confirmă, poate declanșa o furie de temut sau, mai rău, se poate re­fugia într-o detașare glacială. În primul caz, se mai poa­te ajunge la împăcăciune, în cel de-al doilea, aproa­pe niciodată.
Scorpionul are o calitate pe care se străduiește din greu s-o ascundă. Este vorba despre to­leranța față de slăbiciunile oamenilor. Pentru că el însuși este în per­ma­nență conștient de propriile sale defecte, are cali­tatea de-a accepta imperfecțiunile celor dragi. Mai mult decât atât, când iubește pe cineva, Scorpionul iubește întreaga persoană, nu doar acele câteva calități care-i fac lui viața mai frumoasă. Cu condiția, desigur, ca persoana res­pec­tivă să aibă curajul moral de-a i le des­tăi­nui. O asemenea dragoste care nu în­cear­că să decupeze doar o parte din personalitatea par­tenerului, ci e dispusă s-o accepte pe de-a-ntregul, se găsește rar.

SCORPIONUL ȘI CELELALTE ZODII

Scorpionul bărbat și femeia Berbec
Ambii sunt animați de puternica energie a planetei Marte și atracția între ei poate fi instantanee și pu­ternică. Și bine gestionată, poate dura o viață. Pro­ble­mele apar dacă Berbecul încearcă să ia, așa cum e obișnuit, frâiele în mână. Cele două zodii formează un cuplu dinamic, în care mereu se întâmplă ceva.

Scorpionul femeie și bărbatul Berbec
Berbecul fiind o zodie masculină, iar Scorpionul numărându-se printre cele feminine, rolurile sunt împărțite ca la carte. Scorpioanca e cea care dă tonul vieții emoționale, având încredere în capacitatea decizională a partenerului. Un cuplu redutabil, în care cei doi se susțin reciproc.

Scorpionul bărbat și femeia Taur
Cele două zodii stau față-n față în cercul zodia­cului, formând o axă care exprimă fie comple­men­taritate, fie opoziție. Ca să reziste, e nevoie să lucreze la flexibilitate, căci el e încăpățânat în problemele emoționale, ea pe probleme practice. El e gelos, ea, posesivă. Dacă relația se se sudează, cei doi formează un cuplu clasic, conservator.

Scorpionul femeie și bărbatul Taur
Scorpioanca se poate folosi de forța ei de se­duc­ție, pentru a depăși momentele în care bărbatul ei se pune de-a curmezișul și nu vrea să cedeze niciun milimetru. El obține același lucru, aducându-i ca­douri de bun-gust. Formează un cuplu de gospodari bine organizați. Pericolul îl reprezintă ca, tocmai din acest motiv, să se instaleze rutina.

Scorpionul bărbat și femeia Gemeni
El încearcă s-o descifreze cu ajutorul radarului emoțional și nu prea reușește. Ea încearcă să-l analizeze mental - nicio șansă. Dacă există o atracție fizică, se poate lăsa cu o aventură, ra­reori se leagă mai mult. În schimb, dacă se apucă de afaceri și câștigă încredere unul în celălalt, s-ar putea să se îmbogățească reciproc. Ca amici, își pot oferi unul altuia o perspecitvă nouă asupra respectivelor lor probleme.

Scorpionul femeie și bărbatul Gemeni
Pentru că Gemenii sunt zodie masculină, iar scorpionul feminină, această combinație are ceva mai multe șanse să se transforme în cuplu, dar nu multe. Geamănului îi vine greu să suporte stările grele prin care trece uneori Scorpioanca lui, ea poate să-l perceapă ca fiind rece. Preocuparea pentru ocult și flerul la afaceri pot furniza liantul.

Scorpionul bărbat și femeia Rac
Aici sentimentele sunt profunde, de ambele părți, și cei doi intră ușor în rolurile respective. Scorpionul e mândru cap de familie, susținut de o parteneră că­reia acest rol îi vine mănușă. Ambele zodii atrag bunăstarea și, adesea, devin o familie-model, un cen­tru pentru o întreagă comunitate. Excesele emo­ționale trebuie ținute sub control.

Scorpionul femeie și bărbatul Rac
Între aceștia doi se țes le­gă­turi puternice și delicate în ace­lași timp. Iar pentru că bărbatul este, în această combinație, cel ale cărui stări de spirit oscilează în acord cu fazele Lunii, Scor­pioanca este cea care trebuie să centreze relația. La un moment dat, devine obositor. Devotamentul ambilor față de familie îi ține împreună.

Scorpionul bărbat și femeia Leu
Forța și voința Leoaicei îi trezesc adesea in­te­resul Scorpionului, pentru că îi plac firile puternice. Dar când apa (elementul Scorpionului) se întâlnește cu focul (elementul Leului), tensiunea poate deveni extenuantă. Atunci când între cei doi nu intervine rivalitatea, pot conlucra bine.

Scorpionul femeie și bărbatul Leu
Fără doar și poate, Scorpioanca admiră mascu­linitatea și forța Leului, pe care îl poate seconda într-un mare fel. Leul, la rândul său, se mândrește cu partenera sa atractivă și senzuală. Dar el așteaptă de fiecare dată să fie lăudat pentru reușitele sale. Este o satisfacție pe care Scorpioanca nu e dispusă să i-o acorde. Nu e deloc stilul ei.

Scorpionul bărbat și femeia Fecioară
Iată un cuplu deopotrivă armonios și interesant. Scorpionul nu e vorbăreț, dar știe să asculte cu aten­ție. Fecioara are nevoie să comunice, să-și exprime ideile, și o face astfel încât îl determină pe Scorpion să se implice. Fecioara analizează, Scorpionul sinte­tizează. Simțul critic, în care excelează ambii, ar trebui ținut însă sub control.

Scorpionul femeie și bărbatul Fecioară
Fecioara e mai senzuală decât pare, dar emoțional nu se investește cine știe ce într-o relație. Se ocupă însă conștiincios de aspectele practice. Aici putem vedea alchimia produsă de femeia Scorpion, care reușește să-i trezească sentimente profunde. Simțul practic și modestia Fecioarei îi transmit stabilitatea de care are nevoie.

Scorpionul bărbat și femeia Balanță
În ciuda faptului că apa și aerul nu se potrivesc neam (dacă aplicăm canoanele clasice ale compa­ti­bilității), există totuși o excepție, care privește sem­nele alăturate. Scorpionul (apa) și Balanța(aerul) sunt zodii vecine și asta le face să-și înțeleagă reciproc problemele. E ca la școală, unde ne înțelegem ușor cu cei din clasa precedentă sau următoare.

Scorpionul femeie și bărbatul Balanță
Dat fiind că Balanța se numără printre zodiile mas­culine, iar Scorpionul printre cele feminine, această uniune are potențialul de-a reuși. Un plus este talentul Balanței de-a întreține o relație, de-a juca corect. Scorpioanca a­pre­ciază aceste calități, dar și-ar dori ca în­tre ei doi să existe mai multă pasiune, o pro­blemă care îl cam sperie pe bărbatul Ba­lanță.

Scorpionul bărbat și femeia Scorpion
De regulă, nativii aceleiași zodii nu se înghesuie să formeze un cuplu. Între Scor­pi­oni, în schimb, relațiile sunt frecvente, pentru că nici unul, nici altul nu se sperie de in­tensitatea legăturii lor. Totul e să supraviețuiască celui de-al doilea an, când luptele pentru dominația emo­țio­nală pot fi grele. Ulterior e greu să-i mai des­partă ceva.

Scorpionul bărbat și femeia Săgetător
Deși regula spune că două semne alăturate ajung să se înțeleagă, în cazul de față, aceasta este o com­bi­nație improbabilă. Scorpionul are nevoie de sta­bi­litate și de trăirea la un nivel cât mai profund a sen­timentelor sale. Poate fi și peste măsură de gelos. Săgetătoarea, în schimb, are nevoie de mișcare și schimbare, iar gelozia o urăște din străfundul inimii.

Scorpionul femeie și bărbatul Săgetător
Dacă Scorpioanca are curajul de a-i acorda bărba­tu­lui ei încrederea și independența fără care nu re­zis­tă mult, va avea mult de câștigat, pentru că vioi­ciu­nea minții sale și umorul o fac să se destindă, ceea ce e o adevărată performanță. Săgetătorul respectă se­rio­zitatea și profunzimea Scorpioancei.

Scorpionul bărbat și femeia Capricorn
Iată o uniune magică. Există o legendă potrivit căreia în trecut, Scorpionul și Capricornul formau un singur semn, atât de armonios, încât celelalte zodii, cuprinse de invidie, s-au decis să le despartă. Un simbol al acestei unități e coada de pește, cu care este reprezentat în mod tradițional Capricornul.

Scorpionul femeie și bărbatul Capricorn

Fiecare are ceea ce-și dorește celălalt, dar ambele zodii sunt atente și prudente, deci poate dura ceva timp până când să se lege ceva. Spre deosebire de scenariul obișnuit, între aceștia doi, realitatea poate întrece lesne așteptările. Și pentru că trăiesc o ase­menea apropiere sufletească, devin, adesea, un cuplu exclusivist, închis celor din afară.

Scorpionul bărbat și femeia Vărsător
Cei doi nu au mai nimic în comun și tocmai asta îi face să se studieze cu interesul cu care s-ar scruta două specii extraterestre. Combinațiile stabile sunt rare. De obicei, Scorpionul, care confundă pasiunea de moment a Vărsătorului cu cea pe care el o poate susține mult și bine, iese rănit dintr-o asemenea în­tâl­nire de gradul trei.

Scorpionul femeie și bărbatul Vărsător
Improbabilă combinație, deși fascinația reciprocă e mare. Ar putea funcționa în cazul în care e o relație de la distanță, pentru că altfel, el s-ar putea simți sufocat, iar ea, frustrată. Curiozitatea mentală a Văr­să­torului îl poate îndemna să nu fugă, ci să trăiască ex­perimentul până la capăt.

Scorpionul bărbat și femeia Pești
Aceștia doi pot fi eroii principali care să inspire o te­lenovelă, cu toate întorsăturile și schimbările dra­ma­tice ce caracterizează povestea lor. Relația lor le permite să-și trăiască sentimentele, să se abandoneze lor și să se schimbe în urma acestor furtuni emo­țio­nale, motiv pentru care acest parteneriat își poate păstra prospețimea.

Scorpionul femeie și bărbatul Pești
Soarta acestei relații se găsește în mâinile Scor­pi­oan­cei, care va trece prin destule momente de exas­perare, când nu va găsi la partenerul ei puterea de decizie de care are nevoie, pentru a trăi liniștită. Dar ceea ce primește emoțional compensează, de cele mai multe ori, aceste momente.