Remedii pentru bolile respiratorii - ULEIURILE ESENȚIALE

Florentin Popa
- Puterea lor concurează antibioticele. Folosiți-le preventiv sau în tratament, la primele semne de răceală. Fac adevărate minuni! -

Dr. CARMEN NONN, medic specialist medicină de familie cu competență în api-fitoterapie, director medical Fares Bio Vital

"Biomicin Forte are eficiență terapeutică confirmată clinic la 97% din pacienții cu infecții respiratorii"


- Toamna, când vremea devine friguroasă și umedă, primele zone ale organismului care se pre­dau inamicului sunt nasul, gâtul și bronhiile. De ce o luăm mereu de la început?

- Într-adevăr, infecțiile căilor respiratorii supe­ri­oare sunt foarte des întâl­nite în această perioadă. Se pot declanșa oricând, indi­ferent de sezon, însă sunt mai frecvente sau chiar epidemice în sezonul rece și în perioadele de trecere de la un anotimp la altul, când oscilațiile termice din mediu sunt permanente (frig, umiditate, vânt, cea­ță). În aceste condiții, imu­nitatea scade, căile respi­ratorii își pierd capacitatea de apărare și devin "porți de intrare" pentru agenții infecțioși. Primele semne ale bolii sunt cunoscute: stare de apatie, indispoziție, lipsa poftei de mâncare, strănuturi și frisoane. După această perioadă în care nu prea știm ce ni se întâmplă, pot să apară alte simp­tome neplăcute: febră, nas înfundat sau rinoree, dureri cu multiple localizari (ceafă, frunte, pomeți, urechi, gât) ori tuse - cu sau fără expectorație.

- Gripele și răcelile au cauze diferite. Trata­men­tele naturiste sunt un remediu universal?

- Virusurile sunt principalii factori răspunzători de apariția îmbolnăvirilor căilor respiratorii superioare - peste 80% dintre infecții sunt de etiologie virală: rinovi­rusuri, adenovirusuri sau virusuri paragripale. Numai în 20% dintre infecții întâlnim bacterii! Așa cum s-a observat încă din momentul descoperirii lor, antibioti­cele acționează doar asupra bacteriilor, nu și asupra virușilor. Așadar, în primul rând, este important să diferențiem infecțiile virale de cele bacteriene, pentru a evita efectele secundare date de antibiotice și pentru a preveni o viitoare rezistență la tratament. Dacă ne confruntăm cu o infecție virală, pu­tem să apelăm liniș­tiți la re­mediile naturale, pen­tru că avem la în­demână plante medicinale cu efecte antivirale dovedite. Iar pe primul loc se si­tuează uleiurile esențiale, care se izolează din matricea vegetală a plantelor și sunt cele mai con­centrate extracte din plante medi­cinale (spre exemplu, din 100 kg de cimbru se obțin doar 500 ml de ulei esen­țial). Un ulei esențial este compus din zeci de substanțe na­turale care se absorb foarte repede în orga­nism și a căror combinație gene­rează proprietăți terapeutice mul­tiple. Acest fapt face ca bacte­riile să nu poată dezvolta rezis­ten­ță la uleiurile esențiale, așa cum se petrece la antibioticele de sinteză, care sunt formate dintr-o singură substanță activă.

- Există studii care atestă efectele terapeutice ale uleiurilor esențiale?

- Acțiunea antiinfecțioasă foarte puternică a ule­iurilor esențiale a fost demonstrată științific cu ajuto­rul aromatogramelor, studii clinice și de laborator. Toa­te au concluzionat că uleiurile esențiale sunt o alter­nativă naturală, lipsită de efecte secundare, în afecțiunile generate de o gamă foarte largă de ger­meni patogeni. Totodată, reprezintă o alternativă tera­peutică pentru pacienții cu intoleranțe, alergii sau rezistență la antibiotice. Există peste 3000 de uleiuri volatile, multe dintre ele cu proprietăți antibacteriene, antifun­gice și antivirale. Dintre uleiurile cu cel mai puternic efect antiviral și antibacterian se remarcă uleiul esen­țial de cimbru și cel de cuișoare.

- Exact uleiurile pe care le folosiți în rețeta pro­dusului BIOMICIN, o formulă cu efecte terapeu­tice deosebite, care se bucură de mare trecere în redacția noastră.

- Mă bucur că ați remarcat acest lucru! Într-ade­văr, la Fares Bio-Vital Orăștie, noi am combinat ule­iurile esențiale de cimbru și de cuișoare în formula acestui remediu cu puternice proprietăți vindecă­toare, care au o adevărată poveste.
De pildă, uleiul esențial de cimbru care este bogat în carvacrol și thymol - două substanțe cu ac­țiune anti­bacteriană asupra unui spectru larg de bac­terii, a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în scop medicinal. În perioada epidemiei de ciumă care a de­vastat Europa (secolele XV-XVII), cimbrul a fost utilizat ca germicid. În timpul Primului Război Mon­dial, thymolul obți­nut din cimbru era folosit ca anti­sep­tic pentru dezin­fectarea rănilor soldaților și pentru purificarea aeru­lui în spitale. Dar uleiul de cimbru mai conține și alte substanțe cu efecte anti­virale, antifun­gice, antiin­flamatoare și antispastice. Conform stu­diilor științi­fice, compușii uleiului esen­țial de cimbru acțio­nează la nivelul membranelor celulare ale bacte­riilor, alterându-le permeabilitatea, ceea ce duce la distru­gerea lor. Totodată, studiile atestă că uleiul de cimbru potențează activitatea unor antibiotice. Așadar, corela­rea tratamentului alopat cu ulei esențial de cimbru duce la evitarea cazurilor de rezistență a bacteriilor la tra­tament sau de recidivă a infecțiilor. Și uleiul esen­țial de cuișoare are celebritate. El a fost utilizat multă vreme în stomatologie, pentru eugenolul din compo­ziția sa, care are un bun efect anestezic. Studiile au demonstrat că acest ulei are proprietăți anti­bacteriene asupra bacteriilor gram pozitive și gram negative, dar și efecte antivirale, antifungice, anti­inflamatoare, sti­mulente generale și antine­vralgice. De asemenea, uleiul esențial de cui­șoare protejează flora intesti­nală, nu creează rezistență și întă­rește imunitatea.

- Ce ofertă de uleiuri esen­țiale are Fares?

- Echipa noastră de cercetare din Orăștie a realizat o întreagă ga­mă de remedii naturale din ule­iuri esențiale de cimbru și cui­șoare. Dintre acestea, în sezonul rece re­comand remediul natural sub for­mă de capsule moi Bio­micin For­te, foarte eficient în tratarea infec­țiilor respiratorii (viroze, gripă, sinuzită, faringo-amigdalită, tra­heo-bronșită, astm bronșic, pneu­monie virală, supu­rații bronho­pul­monare), a infec­țiilor digestive (enterocolite bac­teriene, candidozice sau virale, para­zitoze intestinale) și a infecțiilor uro-genitale (ure­trite, cistite, pielonefrite, prostatite, anexite).
Împreună cu un grup de medici, am făcut nume­roa­se studii clinice pentru a testa eficiența produsului Biomicin Forte în afecțiunile căilor respiratorii superioare. Au fost incluși în evaluare 44 de pacienți cu patologie respiratorie superioară: faringoamigdalite acute și cronice sau rinofaringoamigdalite acute. Pacienții au fost examinați de medici de familie și medici specialiști ORL, care au stabilit diagnosticul și au inițiat tratamentul cu Biomicin Forte - câte o capsulă de 3-4 ori pe zi, timp de 10-14 de zile, în func­ție de diagnostic. (La 30% dintre pacienți, exudatul faringian a decelat prezența Streptococului beta he­molitic (46%) sau a Stafilococului auriu (54%).) La sfârșitul tratamentului, s-a constatat negativarea agen­ților bacterieni la 70% dintre bolnavi. Tratamentul fitotera­peu­tic a fost suficient pentru dispariția tuturor semnelor și simptomelor clinice la 80% dintre pa­cienți. Produsul a fost bine tolerat de toți bolnavii. Așadar, Biomicin Forte capsu­le poate fi considerat un produs de elecție pentru pa­cienții cu patologie respira­torie superioară - atât acută, cât și cronică, de natură bac­teriană sau virală, și constituie o alternativă via­bilă la trata­mentele antibiotice clasice pentru infec­țiile căilor respiratorii superioare.
Biomicin Forte capsule are eficiență terapeutică confirmată clinic la 97% din pacienții cu infecții respi­ra­torii și urinare. Formula "forte" are mai multe atuuri: * este o alternativă antibiotică naturală, cu eficiență confirmată clinic și paraclinic; * reprezintă tratamentul de elecție la pacienții care nu mai răspund la antibiotice sau prezintă intoleranțe și reacții aler­gice; * nu scade imunitatea și nu afectează flora intes­tinală; * administrarea repetată nu produce rezistență.

- Am citit în broșura de prezentare a produselor că Biomicinul are eficiență terapeutică și în otite.

- Otitele, mai ales la copii, reprezintă o patologie frecventă, cu numeroase recurențe. Pentru otite, reco­mand alternativa naturală de tratament, cu două produse pe bază de uleiuri esențiale: Biomicin soluție și Biomicin capsule moi. Ambele sunt realizate din uleiuri esențiale de tee-tree și cuișoare - remedii naturale foarte eficiente.
Se administrează timp de 10 zile unul dintre pro­duse, în funcție de vârsta copilului: * la copiii cu vârste peste 7 ani - Biomicin capsule moi (o capsulă de două ori pe zi, la o oră după masă); * la copiii cu vârste cu­prinse între 3 și 6 ani - Biomicin soluție (2-3 pică­turi, de două ori pe zi, la o oră după masă).
Și în acest caz, am făcut studii clinice care să ateste efi­ciența produselor. S-a constatat că tratamentul a fost suficient pentru ameliorarea, până la absența tota­lă a simptomelor, la toți cei 50 de copii cu otite nesu­purate monito­rizați. Produsele au fost bine tole­rate și nu au dat reacții adverse. La copiii care au dezvoltat recidivă după administrarea antibioticelor de sinteză, afecțiunea s-a remis complet cu acest tratament, admi­nistrat timp de 10 zile. Pacienții au mai fost monitori­zați timp de o lună, perioadă în care nu s-au înregistrat recăderi.

- Vă felicit pentru rezultatele obținute! Sperăm ca și cititorii revistei noastre să le utilizeze cu mult succes.