Leacuri pentru nas, gât și plămâni

Rodica Demian
În ciuda microbilor!

An de an, din noiembrie și până în februarie, valul de răceli și de gripe se prăvălește peste noi. Din vâltoarea lui scapă doar cine poate, mai exact, cine are un sistem imunitar puternic, pregătit să întâmpine iarna. În rest, nas care curge, gât care ustură, febră și tuse, stare de sfârșeală și apatie. Dacă temperatura e mare, trebuie consultat medicul. Pentru o răceală obișnuită, sfaturile care urmează sunt de-ajuns.

Cura de transpirat

"Imediat ce simți că «te ia răceala» du-te și fă o cură de transpirat", le recomanda pacienților săi vindecătorul german Sebastian Kneipp. E cea mai bună metodă de a opri o răceală mai rea. Succesul e garantat de o baie la picioare, cu apă din ce în ce mai caldă (între 34-42 de grade, vreme de 10-15 minute). Acțiunea ei poate fi amplificată prin adaosul de 250 g făină de muștar. Transpirația este accelerată dacă se beau concomitent ceaiuri fierbinți de mușețel, tei sau soc. Pentru o cană, se folosesc două lingurițe de plantă uscată, opărite cu 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat și se bea cât mai fierbinte. Ultimul ceai trebuie băut în pat.

Băi contra răcelii

Băile cu adaosuri de uleiuri aromate (mentol, eucalipt, cimbru, pin) dinamizează circulația sângelui, potolesc durerile din membre și ridică temperatura corpului. Uleiurile eterice eliberează secrețiile din nas și din bronhii. Se umple cada cu apă la temperatura de 38 de grade și se stă în ea 10 minute. Cine are febră sau probleme cu inima nu trebuie să facă băi complete.

Topul ceaiurilor anti-răceală

Printre nenumăratele rețete speciale, recomandate ca amestecuri împotriva răcelilor, există și câteva plante independente cu țintă fixă, pe care ar trebui să le aveți permanent la îndemână, în cazul când vă confruntați cu simptome clare ale răcelii.
* Tuse - cimbru, nalbă, anason, mărar, mușețel, lichen de piatră (rup tusea și o calmează).
* Întărirea sistemului imunitar - măceșe, portocale, lămâi, ghimbir, cătină (bogate în vitamina C, mobilizează puterea de apărare a organismului).
* Dureri în gât - salvie, lumânărică (antiseptice, dezinflamatoare).
* Strănut - andorn (unguraș): eliberează nasul.
* Febră - coajă de salcie: scade febra, dar e foarte amară.
* Apatie, stare generală proastă - rozmarin (înviorează, stârnește apetitul).
Alegeți planta care vă place. Puteți adăuga în ceai miere și puțină lămâie.

Când curge nasul

Și-au dovedit eficiența încă din timpuri vechi - băile de abur la cap, cu inspirare profundă, preparate din mușețel, mentă, ulei de eucalipt.
Pentru eliminarea completă a mucozităților, se recomandă picături în nas cu ceai de coada-calului sau mușețel. Se prepară mai concentrat, din 3 lingurițe de plantă la o cană de apă.

Strănutul

* Aburi de oțet - puneți într-un vas un sfert de litru de oțet de mere și 125 ml apă. Încălziți compo­ziția și când încep să iasă aburi, inspirați-i cu capul acoperit de un prosop.
* Ulei de eucalipt - dezinfectează și potolește inflamațiile nazale. Puneți 20 de picături de ulei aromat pe o batistă și mirosiți cât mai des.
* Anason și mărar pe tipsie. Amestecați o linguriță de semințe de anason cu 4 lingurițe de mărar uscat și mărunțit. Puneți pe foc să se încingă o tăblie de fier (de copt vinete sau ardei) și când e foar­te fierbinte, puneți deasu­pra o lingură de amestec. Când înce­pe să fumege, stin­geți flacăra și inhalați fumul.
* Comprese cu semințe de in. Strănutul persistent sau inflamațiile nazale puternice se rezolvă prin aplicarea de ca­ta­plasme calde cu semințe de in.
Rețeta: 250 g semințe de in, 250 ml apă care fierbe.
Prepararea: se pun semințele de in în apă. Se ames­tecă bine, pentru că se îngroașă repede. După 1-2 minute, se ia o lingură din fiertură, se întinde pe o hârtie menajeră groasă (hârtie absor­bantă) și se îm­pachetează. Ca să rămână fierbinte, se pune pe dosul unui capac din metal, așezat peste o oală în care fierbe apă. Se aplică o compresă fierbinte (dar să nu ardă!) pe nas și în zona sinusurilor. Se înlocuiește imediat ce începe să se răcească. Proce­deul se repetă de mai multe ori. Compresele împiedică instalarea inflama­ției. În plus, mucusul purulent se elimină și senzația de durere încetează.
* Gargară. Chiar dacă răceala începe doar cu un strănut provocat de un virus, cel mai frecvent, urmează o a doua infecție, de data asta cu o bacterie care atacă laringele și traheea. Gâtul doare, mâncarea se înghite greu. Acum este important ca gâtul să fie ținut cald și să se bea cât mai multe lichide, indiferent dacă fierbinți sau la temperatură normală.
Rețeta - o lingură de frunze uscate de salvie, 150 ml apă clocotită.
Preparare: Se opăresc frunzele cu apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. Se amestecă încă o dată și se strecoară. Se fac gargare de mai multe ori pe zi. Dacă vreți să preparați și un ceai, puneți doar o jumătate de linguriță de salvie și opăriți-o cu un sfert de litru de apă. Lăsați să se infuzeze 5 minute și îndulciți ceaiul cu miere.
Acțiune: frunzele de salvie conțin circa 2% ulei eteric de cineol, camfor și borneol, substanțe cu puternică acțiune dezinfla­ma­toare.

Băutură energizantă pentru două persoane

Rețeta: se curăță două portocale, se taie bucăți și li se scot semințele. Se amestecă cu o lingură de mar­meladă de caise, o lingură de suc de cătină și 1/2 litru lapte. Se prepară în mixer. Conține vitamina C. Se bea de preferință dimineața, pe stomacul gol.

Gât iritat

Cinci smochine uscate se taie mărunt și se fierb într-un sfert de litru de apă, până ce se obține un sirop gros. Se adaugă sucul unei lămâi și se pune preparatul din nou pe foc, cât să mai dea un clocot. Adăugați sucul unei lămâi și mai dați lichidul o dată în fiert. Lăsați siropul să se răcească, apoi amestecați în el o lingură de miere. Din acest amestec luați din trei în trei ore o lingură, lăsând siropul să se topească în­cet în gură, astfel încât sub­stanțele active din in­gre­diente să alunece cât mai încet pe gât.

Țineți tusea sub control

Mai ales tusea seacă, fără expectorație, devine un chin. Drept leac, se recomandă câteva plante care o potolesc.
* Ceai de noapte bună. Pentru o noapte cu somn liniștit e nevoie să beți un ceai preparat din: 20 grame mușchi de piatră, 20 grame anason și 20 grame flori de tei. Pentru o cană de ceai se opăresc două lingurițe de amestec cu 250 ml apă. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea lichidul, ușor îndulcit cu miere.
* Ceai pentru înmuierea tusei. Expectorația se provoacă printr-un amestec în părți egale de pătla­gină, lumânărică și rădăcină zdrobită de lemn-dulce. Pentru o cană de ceai se opărește o lingură de amestec cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Se beau trei căni de ceai pe zi.
* Suc de ceapă și zahăr. Mai întâi se toacă o ceapă mare roșie și se presară cu zahăr candel (trei linguri). Se pune totul într-un litru de apă și se fierbe 5 minute la foc mic. Se strecoară prin presare, într-un tifon. În caz de tuse, se iau până la 5 lingurițe pe zi.
* Uleiul de măsline și de lavandă. În caz de tuse uscată, de mare ajutor este aplicarea pe piept, peste noapte, a unei țesături de bumbac mai groasă, înmuiată în ulei fierbinte de măsline. O acțiune la fel de puternică asupra bronhiilor are și frecarea ușoară a pieptului cu câteva picături de ulei de lavandă. După care se aplică deasupra un fular cald.

Răgușeală

Terci de lapte - înfierbântați un sfert de litru de lapte și fierbeți în el 2-3 felii de franzelă, până ce se transformă în terci. Puneți-l pe o cârpă curată și aplicați-l cât de fierbinte suportați (dar fără a vă arde) pe piept și gât. Puneți deasupra un prosop. Lăsați să acționeze 20 de minute.