Sărbătoare creștină la Mediaș

Camelia Starcescu
- Festivalul Culturii Ortodoxe -

Într-o zonă a Ardealului înțesată pe tot par­cursul sezonului estival de manifestări ale comunității săsești, a luat naștere o inițiativă inedită a credincioșilor ortodocși. Este vorba despre Festivalul Culturii Ortodoxe, ce se va desfășura la Mediaș, în zilele de 22 și 23 octombrie. Organizatorii evenimentului sunt Protopopiatul Ortodox Român Mediaș și Asociația Culturală "Mediașul nostru". Unicat, la nivel național, festivalul a fost inițiat cu scopul de a aduce în atenția publicului medieșean forme mai puțin cunoscute de manifestare a culturii ortodoxe, și se bucură de binecuvântarea Mitro­politului Ardealului, ÎPS Dr. Laurențiu Streza, a cărui prezență este așteptată cu mare bucurie de credin­cioși.

Bisericile nevăzute

Cea mai veche biserică ortodoxă din Mediaș pare să fi fost construită din nuiele, pe la 1500. Pe la 1700, o alta i-a luat locul, distrusă de un incendiu, un secol și jumătate mai târziu. În urmă cu 81 de ani, a fost sfințită Catedrala Ortodoxă, pe un amplasament obți­nut în urma unor procese de orgolii, cu comunitatea săsească din oraș. Acum, ortodoxia construiește mai puțin biserici de zid, cât mai ales dintr-acelea nevă­zute, în sufletele credincioșilor săi. Festivalul Culturii Ortodoxe este una dintre ele.

Protopop Ioan Ovidiu Găban,
Protopopiatul Ortodox Român Mediaș:


"Orice proiect care aduce comunității un plus de valoare intelectuală, culturală, spiri­tuală e de nerefuzat! Am ac­ceptat fără rezerve par­te­ne­riatul cu Asociația Culturală «Mediașul nostru» în orga­ni­zarea acestui festival, pentru că știam, din colaborări anterioare, că această aso­ciație e una dintre cele căreia îi pasă în ce fel de socie­tate trăim. Sunt oameni serioși, onești, ale căror activități nu vizează o imagine instituțională. Acest festival chiar sperăm să fie un câștig pentru cei ce vor participa la momentele artistice. Trăim într-un spațiu binecuvântat, în mijloc de Românie, cum pu­tem refuza să-l punem în valoare, după puterile noastre? Ne-am gândit să încercăm să aducem un plus de căldură, de lumină, de prietenie, valori care nu se mai prea găsesc în societatea contemporană. Misiunea duhovni­cească a noastră, a preoților, nu trebuie să se rezume la ceea ce se întâmplă în interiorul bisericii, la oficierea Sfintelor Taine. Cuvintele «Cu pace să ieșim!» chiar asta trebuie să însemne: o pace dusă dincolo de zidurile bisericii, litur­ghia din afara liturghiei. Un cântec, o poezie, o pu­nere în scenă a unui text care zidește nu pot decât să sensibilizeze anumite corzi ale sufletului".

"Ortodoxie" și "festival". Da, se poate


Asociația Culturală "Mediașul nostru" împlinește, anul acesta, 15 ani de la înființare, timp în care și-a pus semnă­tu­ra pe cele mai impor­tante evenimente cul­turale derulate în mu­nicipiul de pe Târnava Mare.

Mircea Hodârnău,
președintele Asociației Culturale "Mediașul nostru"


"Organizarea a­ces­tui Festival al Culturii Ortodoxe a fost o ade­vărată provocare, o aventură. Spun aventură, pentru că este vorba de o premieră în peisajul cultural al țării, iar lumea te privește cu uimire când ală­turi cei doi termeni, festival și ortodoxie. Evenimentele cul­tu­rale, în general, sunt un liant pentru comunitatea me­dieșeană. Trist este că unii nu își dau seama de acest lucru și tratează cultura ca pe o Ce­nu­șăreasă. Un astfel de festival, care include evenimente pre­cum conferințe, expoziții de arte plastice neconvenționale și de fotografie, concerte de pricesne și piese de teatru țărănesc, implică o de­rulare de forțe mai ma­re. Sperăm să trans­formăm acest eveniment într-o tra­­diție la Mediaș, un oraș în care, de 750 de ani, trăiesc alături ro­mâni, sași, ma­ghiari și alte naționalități. Nu e prima oară, în cei 15 ani de existență a aso­cia­ției, când organizăm acțiuni în colaborare cu Protopo­piatul Ortodox Român Me­diaș și cu comunitatea cre­dincio­șilor ortodocși din oraș. Cele mai nu­meroase, până în prezent, au fost ac­țiunile cari­ta­bile or­ganizate cu ocazia săr­bă­torilor de iarnă. De fiecare dată, aproximativ 400 de copii au beneficiat de acțiunile noastre caritabile, iar con­certele de colinzi au umplut până la refuz sălile de spectacole".

Momente inedite

Programul Festivalului Culturii Ortodoxe include câteva momente ine­dite, prota­go­niș­tii acestora aflân­­du-se pentru pri­ma dată pe o scenă din Mediaș. Is­to­ri­cul Marius O­prea, creator al Institu­tului de In­vesti­gare a Cri­me­lor Comunismului Bu­­curești, va sus­ține o conferință intitu­lată "Martirii creș­tini ai Rezis­ten­ței anticomu­niste". La începu­tul aces­tui an, Ma­rius Oprea a început o serie de conferințe itinerante în țară, având drept subiect atât victimele regimului comu­nist, cât și aspecte inedite din istoria pre și post de­cembristă a securității în România.
De departe, cele mai neobișnuite momente ale festivalului sunt piesele puse în scenă de două trupe de teatru de amatori, cele mai vechi din Europa, și unicat, fiecare în felul său: Trupa de Teatru Nescris "Constantin Iugan" din comuna Șanț (jud. Bistrița Năsăud) și Trupa de Teatru "Neica" din Coștei (Banatul Sârbesc, Serbia). Membrii celor două trupe nu au niciun fel de studii de actorie, iar ceea ce pun în scenă nu sunt piese cu texte scrise, ci improvizații de moment, inspirate de întâmplări din realitatea imediată.
Pe scena festivalului vor mai evolua Corala "Gheorghe Șoima" a Protopopiatului Ortodox Ro­mân Mediaș, singura corală bărbătească din Arhi­episcopia Sibiului, dar și Corul Catedralei Ortodoxe Române Mediaș, precum și câteva trupe de teatru de copii din parohiile ortodoxe Ernea, Valea Viilor și din Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni. Programul va fi întregit de două expoziții, deschise, timp de două zile, în foaierul Sălii Traube. Este vorba de o expoziție de icoane pictate pe pietre de râu, realizate de Anna Ionașcu (83 ani, Deva) și una de fotografii de la Mun­­­tele Athos și din Țara Sfântă, aparținând pro­fesorului dr. Petre Beșliu Munteanu (Muzeul Bruc­ken­thal Sibiu).
Gazda festivalului este Sala Traube din Mediaș, iar intrarea este liberă. Parteneri: Primăria Mu­ni­ci­piului Mediaș și Revista "Formula AS".