Unanimitate în demagogie

Ciprian Rus
102 taxe a tăiat, dintr-o lovitură, Parlamentul României, la propunerea șefului PSD, Liviu Dragnea.

Amănuntul că ideea îi vine liderului majorității par­lamentare tocmai cu două luni înainte de alegeri și nu cu trei ani în urmă, nici nu e, până la urmă, relevantă: așa le vin parlamentarilor ideile bu­ne, înainte de alegeri. Ce deranjează, însă, până la analiza fondului pro­ble­mei, este faptul că legea - amendată în comisii și în spațiul public, măcar din punctul de vedere al reglementării taxei radio-TV - a trecut cu unanimitate de voturi. Mă număr printre cei care au o oroare de unanimități, moștenită de pe vremea Partidului Comunist. Deși, chiar și atunci, alegerile se mai câștigau cu 99,8%. Experiența anilor de tranziție mi-a întărit această oroare, și nu pentru că ea se manifestă într-o societate pe ca­re ne-o imaginăm liberă, în care fiecare voce contează, ci pentru că se ma­ni­festă, la noi, în fix două situații: când e vorba de propriile interese și privilegii ale parlamentarilor (salarii, pensii spe­cia­le etc.) ori când e rost de puțin popu­lism la mijloc, mai cu seamă înainte de alegeri.
Nu e prima oară când PSD lasă, abil, PNL-ul în ofsaid, cu propuneri cu tentă liberală, în care ascund, la fel de abil, tot felul de "șopârle", cum e acum cea cu taxa radio-TV. De fiecare dată, în loc să gândească cu propriul cap și să-și impună propriile viziuni, reacția PNL e aceeași: de a vota cu două mâini pro­pu­nerile PSD, de teamă, vezi, Doamne, să nu-și dezamăgească electoratul. O scu­ză care nu face decât să jignească inteli­gența unui electorat de dreapta, care știe, în principiu, ce vrea, și pe care, ori­cum, PNL nu l-a ajutat cum se cuvine nici cât a fost la guvernare, darmite acum, când e în opoziție parlamentară. Așa că, în loc să facă o opoziție de prin­cipiu - arătând slăbiciunile și capcanele legii și venind cu soluții mai bune - PNL caută soluții de conjunctură.
Spre deosebire de PNL, electoratul pe care, zice-se, îl reprezintă, chiar și-a bă­tut capul să analizeze legea celor 102 taxe. A ieșit că vreo 40 de taxe, ori­cum nu le plătești, pentru că e imposibil să te încadrezi în categoria respectivă, iar alte vreo 30 de taxe sunt, iarăși, im­probabil de plătit. Altele se dau o dată în viață și le-a dat, deja, tot omul, sau nu se mai plătesc: una e taxa de livret mi­li­tar. Mai sunt câteva taxe pe care le plă­tești doar dacă ai firmă, vreo opt taxe care se plătesc anual și ceva mai puține care se plătesc la 5-10 ani. Mai sunt câ­teva deja scoase de guvernul Cioloș, iar totalul dă până în 90, nicidecum 102. Cam asta e cu marea demagogie legată de reducerea taxelor. Nu e prima oară când o chestiune cât se poate de se­rioa­să e bagatelizată prin confiscarea ei de către anumite cercuri de interese sau prin proasta ei aplicare. Dacă, însă, tot a intrat în această horă cu PSD-ul, PNL putea să contribuie barem cu iden­ti­fi­carea unor surse de venit, care să aco­pe­re gaura lăsată de unele dintre aceste taxe, căci așa se fac legile responsabil, cu calcularea impactului bugetar și cu soluții alternative, când se propun scă­deri de taxe. Nu de alta, dar Dacian Cio­loș a ridicat deja serioase amenda­men­te la "Legea Dragnea", iar dacă li­be­ra­lii îl vor premier după alegeri (din con­vin­ge­re, sau tot ca soluție de con­junc­tu­ră?!), așa cum declară, s-ar putea să ai­bă pro­bleme cu legea asta, cât de cu­rând...