SCRISORI CARE AȘTEAPTĂ RĂSPUNS

Cititor Formula AS
"Poți iubi doi bărbați în același timp?" (F. AS nr. 1236)

"Iubirii îi este de-ajuns iubirea"

Dragă Tania,
Și eu iubesc acum două femei. Una îmi este soție. În inima mea cu multe cicatrici sunt încă pre­zente toate femeile pe care le-am iubit vreo­dată. Doar cine iubește e viu și poate greși. Ci­ne încetează să iu­beas­că e deja mort, un zombi fără respon­sa­bilități și fără greșeli. Iubirea are diferite ni­vele de cuprindere, de bucurie și de înțe­le­suri. Cu cât iubești mai mult, cu atât cuprinzi mai mult, înțelegi mai mult, unifici mai mult. Doar Domnul cuprinde totul, înțelege totul și iubește nemărginit. Cum să te rogi contra ta, a sufletului tău, care caută să cu­prindă? De ce te învino­vă­țești? Ce este de ales între a fi vie și a nu fi fericită? Ce ai de pierdut? Roagă-te doar ca Domnul să te ajute să cuprinzi mai mult în inima ta expansionată, ca să înțelegi mai mult, ca fericirea ta să-i unească pe cei iubiți și pe cei din jurul tău, des­chiși către iubire.
"Toate acestea vi le va da Iubirea, pentru ca, astfel, să vă puteți cu­noaș­te tainele inimii și astfel să deveniți o parte din inima Vieții.
Dar dacă, stăpâniți de teamă, veți căuta doar tihna și plăcerea dra­gos­tei,
Atunci e mai bine să vă aco­pe­riți goli­ciunea și să ieșiți din treierișul Iubirii,
Spre a vă în­toarce în lumea fără de ano­tim­puri, unde veți râde, dar nu cu în­treaga voastră bucurie, și unde veți plânge, dar nu cu toate la­cri­mile voastre.
Iubirea nu se dăruie decât pe sine și nu ia decât de la sine.
Iubirea nu stăpânește și nu vrea să fie stăpânită,
Fiindcă Iubirii îi este de ajuns Iubirea.
Când iubiți, nu trebuie să spuneți: "Creatorul e în inima mea", ci mai degrabă: "Eu sunt în inima Creatorului",
Și să nu credeți că puteți croi singuri drumul Iubirii, fiindcă Iubirea, dacă o meritați, vă va ară­ta drumul ea însăși.
Iubirea nu are nici o altă dorință decât aceea de a se împlini.
Dar dacă iubești și trebuie să ai dorințe, fie ca ele acestea să fie:
Să te topești și să devii izvor ce sursurul în noap­te - și cântă,
Să cunoști durerea prea marii duioșii,
Să fii rănit de înțelegerea Iubirii,
Să sângerezi de bunăvoie și bucurându-te,
Să te trezești în zori cu inima întraripată și să înalți mulțumire pentru încă o zi de Iubire,
Să te odihnești la ceasul amiezii și să cugeți la extazul Iubirii,
Să te întorci împăcat acasă la ora amurgului,
Și apoi să dormi, înălțând în inimă o rugă pen­tru cel iubit, iar pe buze un cântec de laudă."
(Kahlil Gibran, "Vorbește-ne despre iubire")
A.C.

"Cine-și clădește fericirea pe nefericirea altora plătește un preț cumplit"

Se întâmplă, uneori, să iubim două persoane în același timp. Da, se poate întâmpla! Dar întotdeauna dezvoltăm un asemenea simțământ față de o a doua per­soană, pentru calități diferite ale uneia față de alta. Și, de asemenea, ceea ce simțim va fi mai pu­ternic pentru una dintre ele, de obicei pentru cea de-a doua (iubirea mai recentă). Aceasta se întâmplă din mai multe motive, de altfel foarte logice, dar pe care nu are rost să le analizăm acum. Important este că anumite cutume morale ne împiedică să dăm frâu liber inimii. Aceleași cutume care îl fac pe parte­ne­rul nostru (iubirea mai veche) să fie intolerant la simțămintele noastre. Pentru că fiecare dintre noi considerăm, în subconștient, că atunci când iubim dăruim tot, trup și suflet. Deci, nu mai poate fi loc pentru altcineva... Și chiar așa ar trebui să fie.
Din păcate, în zilele noastre, tentațiile sunt foarte multe. Sentimentele noastre nu mai ajung să atingă profunzimea necesară, care să ne ferească de ispită. Dacă ar exista, oricât de mult am admira un om, oricât i-am dori prietenia, și i-am fi devotați, nu i-am putea dărui acea iubire unică, pentru că ea a fost deja dată.
Vedeți? Dragă doamnă Tania, dacă vi se în­tâmplă acest lucru, înseamnă că ceva lip­seș­te din relația dumneavoastră cu acel om minunat, alături de care trăiți de opt ani. Lipsește exact ceea ce ați găsit la colegul dumneavoastră. Dar atracția aceasta poate distruge două căsnicii, fără să aveți nicio garanție că va fi de durată, măcar opt ani, cât a ținut prima pasiune. Dacă una dintre familii sau chiar amândouă au copii, atunci situația e și mai gravă, fiindcă poate sa­cri­fica sufletele copiilor. Un lucru este clar: în situația când un om se implică în așa ceva, un sentiment puternic și nestă­vi­lit, și în cazul când cedează acestei re­lații, nu trebuie să afecteze și familiile, oricât de mult l-ar mistui dorința. Cine își clădește fericirea pe nefericirea alto­ra mai devreme sau mai târziu va avea de plătit un preț cumplit.
Poate că ar fi de încercat să vă sensi­bi­­lizați soțul și să-l determinați ca, în timp, să ajungă să aibă acele calități care v-au cucerit la altul. O fe­me­­ie care vrea ceva cu tot dinadinsul poate găsi și me­­todele și momentele cele mai potrivite pentru a-și atin­ge scopul, mai ales atunci când e vorba de parte­ne­rul ei. Nu uitați de această putere a femeii. Nu este deloc de neglijat! Cu stimă
PAUL

"Ale tinereții valuri"

Aș dori să vă mul­țu­mesc, în primul rând, pentru prietena de fiecare joi: "Formula AS". Pen­tru Tania din Suceava, în legătură cu dragostea pen­tru doi bărbați, din pro­prie ex­periență îi spun că trăirile ei sunt ale tinereții valuri și că un înotător experimentat nu se lasă doborât de ele! Ba chiar le evită cu "ele­ganță".
Cu respect pentru mun­ca dumneavoastră și cu mult drag,
LUMINIȚA