Cu obrazul la doctor

Redactia
Pielea este oglinda sufletului și a sănătății noastre.

Ea ne aver­ti­zea­ză că ceva nu este în ordine și că tre­buie să luăm măsuri. "Pielea nu se îm­bol­năvește de la sine. Ea nu face decât să reflecte starea psihică și orga­nică a unei persoane", spun medicii derma­to­logi.
În cele ce urmează, veți afla care sunt cauzele cele mai frecvente ale mo­­dificărilor pielii și cum pot fi ele com­­bătute.

1. Când pielea e ba fierbinte, ba rece
...ea reacționează spontan: culoa­rea variază între roșu ca focul și alb-gălbui. Când procesul durează, apar vinișoare roșii, în special pe nas, obraji și bărbie (cuperoza).
Cauza: schimbările de temperatură, fumatul și excesul de alcool.
Ce ajută: trebuie evi­tat tot ce irită pielea (de exemplu: peelingul) și, de asemenea, băile foarte calde și sauna. Drenajul limfatic și masajele ușurează vasele san­g­uine. Cea mai recentă me­todă: în­de­părtarea vinișoarelor cu aju­torul la­serului.

2. Când apa atacă mâinile
...pielea reacțio­nea­ză iritându-se: între de­gete sau pe do­­sul pal­melor apar ec­ze­me cu noduli mi­nus­culi, bă­șicuțe și supurări. Pie­­lea se usu­că și se cojește.
Ce ajută: un sis­tem de îngijire a mâi­nilor compus din curățare de­licată (ulei) + protejare (glicerină).

3. Când sufletul e împovărat
...pielea reacționează adeseori prin apariția de eczeme și pete roșii pe față. La stresul de durată, tenul devine cenu­șiu și se încrețește. Uneori, apar mân­cărimi pe tot corpul.
Ce ajută: programarea ceasului in­terior pe calm și liniște, cu ajutorul câ­torva exerciții de respirație și al miș­cării în aer liber. În plus: ceaiul de su­nătoare.

4. Când hormonii o iau razna
...pielea reacționează prin: acnee, pete de pigment, zone aspre pe mâini și pi­cioare.
Ce ajută: împotriva acneei - un­guentul Mi­bazon, tam­po­nările cu bitter sue­dez și propolis diluat cu apă. Studii recente confirmă: cremele cu vitamina E în doză concentrată dau rezul­tate foarte bune.

5. Dacă pielea nu e bine hrănită
...reacționează prin: uscare, infla­mații (dermatite), crăpături la colțurile gurii.
Ce ajută: alimentația e­chilibrată, bo­gată în mine­rale, multe fructe și le­gume. Ea pre­vi­ne și apariția mico­zelor. De asemenea, cremele hidra­tante (even­tual cu alge) dau tenului prospețime.

6. Dacă la mijloc sunt medicamentele
...pielea reacționează: cu pete roșii, erupții, urticarie (cu mâncărime), schim­­­barea culorii (la soare).
Ce ajută: întreruperea tratamentu­lui - la primele reacții ale pielii - și in­for­marea medicului. Pentru primă urgență - comprese calmante cu trei-frați-pătați sau ceai (negru) diluat.