Descifrați mesajele corpului: Ținuta, forma, greutatea, articulațiile

Andrei Cheran
- În filozofia orientală, corpul omenesc e descris drept "templul sufle­tului". Ca să ai un suflet frumos, e nevoie, deci, să ai și un trup pe măsură. Sănătos și armonios. Obișnuiți cu "carapacea" în care trăim, nu prea îi băgăm în seamă defectele. Iar ele sunt numeroase și-adesea semna­lizează și prezența unor boli. Iată de ce este extraordinar de important ca, din când în când, să ne acordăm un răgaz pentru a ne privi, asculta, pipăi și simți trupul care ne adăpostește orga­nele. Forma și talia corpului, postura și mersul, oferă nume­roase informații despre starea noastră de sănătate -

Un trup în formă de măr
Un proverb din bătrâni spune că "mărul este mătu­rica stomacului". Din contră, dacă trupul dvs. este în formă de măr, adică dacă aveți grăsime de jur-îm­prejurul taliei, este bine să țineți un regim alimentar. Adipozitatea centrală sau "viscerală", este periculoa­să, în măsura în care grăsimile acumulate pe talie eliberează acizi grași, care se aglomerează în stomac, ceea ce încetinește metabolizarea zaharurilor, sporind riscul de diabet.
O talie voluminoasă anunță și un sin­drom metabo­lic ("sin­dromul X"), ce grupează diferite tul­bu­rări proprii dia­betului și maladiilor cardiovasculare: rezistența la insulină, tensiunea arte­rială, glicemia și co­lesterolul. Persoa­nele al căror corp este în formă de măr au de trei ori mai multe șanse să facă o criză cardiacă decât persoanele care au corpul în for­mă de pară (grăsime acumulată la ni­velul feselor). De asemenea, și riscul de cancer la colon este mai ridicat. De fapt, grăsimea acu­mulată la nivelul burții este atât de curentă la subiecții suferind de o ma­la­die cardio­vasculară sau altă patologie, încât, pentru ei, a-și mă­sura circumferința taliei este la fel de banal ca a se măsura și a se cântări, rezultatul fiind mult mai elocvent.
Studiile arată faptul că circumferința taliei spune mai mult despre o eventuală problemă cardiovascu­lară decât greutatea sau orice alt tip de măsură, cum ar fi raportul dintre coapsă și talie. Din nefericire, la multe dintre femeile intrate la meno­pauză, cu cât anii trec, cu atât kilogramele se acumulează din ce în ce mai mult. O creștere în greutate cu peste 20 de kilo­gra­me la o femeie aflată la menopauză sporește riscurile de dez­voltare a unui cancer la sân sau al unei boli de inimă.

O schimbare bruscă de greutate
Când acul cântarului se înclină spre stânga, este un semn al reușitei în ce privește lupta cu kilogramele. Din contră, orice variație de greutate, pierdută sau câș­tigată foarte brusc, înseam­nă că ceva nu funcțio­nează normal. Sigur, o pierdere rapidă de greutate, chiar dacă dorită, poate fi consecința directă a unei tulburări de comportament alimentar, de exemplu, o anorexie sau o bulimie. În schimb, o scădere de greutate neașteptată, cu sau fără lipsă de apetit, poate fi legată de o depresie, de diabet, de hipertiroidie, insuficiență cardiacă, ba chiar și can­cer.
Conform unui studiu recent, o pierdere de greutate inexplicabilă, la femei, este de multe ori semnul unei demențe, ce nu va fi diagnosticată decât zece ani mai târziu. De multe ori, o pierdere de greutate bruscă sur­vine în urma unui tratament medicamentos greșit sau a con­sumului de droguri, inclusiv antidepresive sau amfetamine. La subiecții mai în vârstă, o pierdere de greutate bruscă este unul dintre simptomele cele mai frecvente ale unei demențe.
Cu trecerea anilor, este normal ca o persoană în vârstă să slăbească, dar dacă pierderea de greutate este bruscă și rapidă, trebuie consultat neapărat docto­rul pentru a elimina orice risc de tulburare neurolo­gică.
O retenție de lichid (edem) explică, de asemenea, o creștere în greutate rapidă (în una sau două zile). Multor femei li se umflă burta și sânii chiar înainte de venirea ciclului menstrual. Dar dacă retenția de lichid din țesuturi are, de multe ori, o origine hormonală, ea poate fi și semnul unei insuficiențe cardiace, inima nemaiputând să pompeze corect. Dacă picioarele um­flate sunt un lucru obișnuit la persoanele ce suferă de o insuficiență cardiacă, ede­mele la nivelul abdome­nului sunt, de multe ori, legate de o patologie cardio-vasculară.
Dacă vă îngrășați rapid și slăbiți tot la fel, fără să vă schimbați obiceiurile alimen­tare, este foarte probabil să aveți tulburari fizice sau psihologice. Printre ele se pot număra: o problemă cu tiroida, o infecție puter­nică, o problemă de nutriție sau o tulburare a com­portamentului alimentar.

Scăderea în înălțime
Chiar dacă a pierde câțiva centimetri este un lucru normal, odată cu trecerea anilor, când acest lucru se întâmplă brusc, poate fi grav. Un studiu britanic a demonstrat că, dacă un bărbat de peste 60 de ani pierde mai mult de 2,5 centimetri înălțime pe an, el are un risc crescut de a deceda în urma unor pro­bleme cardiace sau respiratorii. A scădea în înălțime este și un semn tipic al osteoporozei, boală gravă care duce la o pierdere de capital osos la femei, dar și la bărbați. Din cauza ei crește riscul fracturilor mi­nuscule, la nivelul coloanei vertebrale. În acest caz, este vorba despre fracturi vertebrale prin compresie. Vertebrele fracturate își pierd din înălțime, de unde rezultă și scăderea în înălțime a persoanei respective.

Curbarea laterală a coloanei vertebrale
Una dintre deformările cele mai curente ale coloa­nei vertebrale este scolioza. În general, doctorul este cel care diagnosti­chează o scolio­ză, cerându-i pacien­tului să stea în picioare, cu spatele drept, apoi să se aplece în față, fără să îndoaie genunchii. Mai rar, chiar pacientul își dă seama, ui­tându-se într-o oglindă, că unul dintre umeri este mai sus decât celălalt sau că bazinul nu este aliniat. Cel mai des, scolioza apare în timpul copilăriei. Deformarea se accentu­ează cu trece­rea timpului. Se în­tâm­plă însă ca o scolioză să se dez­vol­te la maturitate, din cauza unor puternice constrân­geri exer­citate asupra coloanei vertebrale, sau din cau­za unei maladii degenerative a articu­lațiilor. Oricare ar fi originea deformării, o scolioză duce în general la dificultăți în mișcări și la dureri mari.

Spate îndoit
Ați văzut, cu siguranță, per­soane în vârstă, mai ales femei, mergând cu spatele în­doit și având o um­flătura pro­eminentă între umeri. Această deformare a coloanei verte­bra­le poartă numele de ci­fo­ză. Spre deo­sebire de persoanele care au scolioză și se apleacă din­tr-o parte în alta, cei ce suferă de cifoză au corpul puternic aplecat înainte. Cifoza este una dintre conse­cințele osteoporozei. Diag­nos­ticul este de multe ori pus după o căzătură și rupe­rea unui picior. O umflă­tură la nivelul umerilor este, de ase­menea, frecventă la per­soa­nele care au tuberculoză, o tu­moră sau afecțiuni la ni­velul coloanei vertebrale sau care suferă de artrită degenerativă.

Mersul înțepenit, rigid
O persoană care stă dreaptă ca un țăruș și care atunci când merge seamănă cu un soldat de plumb, suferă, în general, de sindromul omului înțepenit. Este vorba despre o tulburare neurologică rară, care îi vizează atât pe bărbați, cât și pe femei. Sin­dromul se caracterizează prin crize recurente (mușchi înțepeniți și spasme). Se crede că această tulburare este o mala­die autoimună. Ea atacă în principal persoanele care suferă și de alte maladii autoimune, cum ar fi anemia pernicioasă, diabetul insulino-dependent și hiper­tiroidia. Boala afec­tează în primul rând mușchii trun­chiului, apoi se extinde și la cei ai membrelor, ducând la o defor­mare a articulațiilor, cât și la alte probleme la nivelul scheletului, provocând chiar un handicap grav. Crizele se produc în general când subiectul este stresat sau fragil pe plan emoțional și apare, de exemplu, în urma unui zgomot puternic, al unei stări de panică puternică sau a unei surprize. Din nefericire, diagnosticul sindromului persoanei înțepenite este greu de pus, de cele mai multe ori, această tulburare prezentând numeroase simili­tudini cu alte patologii neurologice: scleroză în plăci sau Parkinson, ceea ce întârzie aplicarea tratamenului adecvat.

Mersul dizgrațios
Dacă bunica dvs. pare să nu se poată ține bine pe picioare sau are tendința să se aplece pe spate atunci când stă în picioare sau jos, este probabil să su­fere de o tulburare a posturii numită "sin­dromul dezadaptării psihomo­to­rii". A avea un mers nesigur, a face pași mici sau a-ți târâi picioarele, din teama de a cădea, sunt niște caracteristici de­fini­torii ale acestei tulbu­rări. Ea este confundată de multe ori cu maladia Par­kin­­son. Când sindromul dezadap­tă­rii psihomo­torii este legat de îm­bă­trânire, el scoate câteodată în evidență tul­burări grave: maladii car­dio­vasculare, deshidra­tare, hipo­glicemie și alte pro­ble­me metabo­lice. Acest sindrom poate să ducă la diag­nosticarea unei schim­bări în structura micilor vase de sânge din creier, ba chiar o tumoră cerebrală.

Articulațiile hipermobile
Persoanele care reușesc să își lipească degetele de dosul palmei și care își îndoaie corpul ca șerpii, su­feră, în general, de sindromul hipermobilității liga­men­tare. Ligamentele și mușchii din jurul articula­țiilor sunt hipermobile, ceea ce ex­plică de ce pacienții se pot îndoi sau întinde precum acrobații de circ. Această anomalie benignă este ereditară, apărând încă din copilărie. Totuși, ea se poate datora și unei răniri a ligamentelor, unei slăbiciuni sau unei hiperextensii a lor. Oricare ar fi originea, hiper­mobilitatea este de multe ori cauza unor răni la nivelul articulațiilor și a unor dureri mari.

Articulațiile rigide
În timp ce unele persoane sunt prea mobile, altele suferă de o înțepeneală a articulațiilor. Dacă nu mai reușiți să vă mișcați articulațiile și aveți impresia că sunt înțepenite, există două posibilități: fie v-ați forțat prea mult, în timpul unei activități fizice, fie, din con­tră, nu sunteți suficient de activi. Problema este că aceia care suferă de o rigiditate a articulațiilor nu au curajul să le solicite, ceea ce agravează situația și mai mult. În cazul acestei tulburări însoțită de dureri, tre­buie neaparat să consultați medicul.
După 50 de ani, mulți oameni spun că simt o înțe­peneală în articulații, ceea ce este, sigur, ne­plăcut, dar nu periculos. Cu trecerea anilor, lichidul sinovial care lubrifiază articulațiile este secretat din ce în ce mai puțin. Articulațiile sunt mai rigide dimi­neața sau după câteva ore de stat jos (de exemplu la teatru), indi­ferent de vârstă. Este nevoie de mișcare pentru ca articu­lațiile "să se lase". Articula­țiile rigide la trezire ne spun fie că este nevoie de o sal­tea nouă, fie că trebuie să consultăm doctorul în probleme de ar­trită sau de osteoartrită, cunoscută sub numele de ar­tri­tă dege­ne­rativă, cea mai frecventă formă de artrită. Simp­tomul cel mai flagrant este o rigiditate a articu­lațiilor, care dispare la o jumătate de oră după trezire.
Osteoartrita distruge cartilagiul din­tre două articu­lații. Acestea se freacă atunci de oase, ducând la dureri mari, deformarea articulațiilor și pierderea mobilității. Cele mai atinse sunt în ge­ne­ral coapsele, genunchii, picioarele și degetele. Înainte de 45 de ani, bărbații fac mai des boala în comparație cu fe­meile, dar ten­dința se inversează după 55 de ani. Dacă după o jumă­tate de oră de la trezire, vă sim­țiți în continuare arti­cula­țiile înțepenite, vă puteți aș­tepta la o poliartrită reu­matoidă. Această boală auto­imună invalidantă atinge nu numai articula­țiile, ci și alte părți ale corpului, printre care canalele lacrimare și glandele salivare.
Rigiditatea articulațiilor în orice moment al zilei se poate datora unor tulburări musculare, scheletice sau neurologice, inclusiv patologii inflamatorii pre­cum lupus, sarcoidoză sau o maladie ce afectează muș­­chii (fibromialgia). Articulațiile rigidizate pot fi și rezultatul efectelor secundare ale diferitelor me­dicamente, precum antibioticele și inhibitorii de aro­ma­tază (prescriși la cancerul de sân).

Genunchii care trosnesc
Când nu sunt însoție de dureri, trosniturile în ge­nunchi sunt, în general, cauzate de o problemă tem­po­rară de me­canică. Trosniturile pot fi cauzate și de bule de aer care se sparg. Dar ele pot fi și pri­mele sem­ne ale unei osteoartrite sau artrite dege­nerative, care, spre deosebire de alte maladii ce atacă genun­chiul, este mai frecventă la femei decât la băr­bați și tinde să se agraveze în momentul meno­pauzei, din cauza scăderii nivelului de estrogeni.