Sănătate cu alimente: Sindromul de colon iritabil

Gilda Fildan
Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afec­țiune greu de definit, cu cauze încă neelu­cidate, dar suficient de răspândită - ea se întâlnește la o persoană din trei.

Se manifestă prin dureri intestinale intermitente, însoțite de modificarea tranzitului și alte neplăceri. La intervale neregulate, revin mereu constipația, diareea, crampele abdomi­nale și balonările. Reactivarea simptomelor se află în strânsă legătură cu ingerarea anumitor alimente, totuși factorii declanșatori sunt diferiți de la un pa­cient la altul. Medicii cred că o alimentație sănă­toasă, supravegheată cu strictețe, reprezintă moda­litatea op­timă de a ține sub control sindromul de colon iritabil, împiedicând apariția unor noi episoade.

Grăsimi versus fibre alimentare

De obicei, simptomele colonului iritabil se intensi­fică ori de câte ori intestinul este obligat să presteze "ore suplimentare" pentru digerarea grăsimilor, pe care europenii (și mai ales occidentalii) le consumă în cantități enorme. Mâncărurile grase provoacă spas­me intestinale, dureri puternice și o stare generală pre­cară. Limitarea consumului de grăsimi poate îm­piedica revenirea simptomelor. Mâncarea cu multă grăsime este în același timp săracă în fibre, iar acestea constituie elementul esențial al unei gestionări eficiente a sindromului de colon iritabil.
Există două categorii de fibre: solubile și insolu­bile. Cele solubile se aseamănă cu un gel lipicios. Căptușind interiorul intestinului cu un strat protector, ele nu mai permit substanțelor iritante din hrană să creeze probleme suplimentare (cum ar fi crampele și balonările) unui intestin deja vulnerabil. Fibrele insolubile absorb apă și se umflă în stomac, înmuind conținutul intestinului și mărind volumul materiilor fecale. Ambele tipuri de fibre sunt importante, deoa­rece lucrează împreună, determinând o trecere mai rapidă a alimentelor din stomac în intestin, apoi pe traseul acestuia și, în final, evacuarea promptă din organism.
În cazul când suferiți de colon iritabil și intențio­nați să creșteți consumul de fibre, ar trebui s-o faceți cu prudență. Căci, dacă veți ingera o cantitate mai mare decât cea cu care s-a deprins corpul dvs., vă pu­teți agrava tulburările digestive. Dați organismului timpul necesar, ca să se obișnuiască. Sporiți ponderea fibrelor în alimentația dvs. treptat, în decurs de cîteva săptămâni sau luni. Și nu uitați să beți multă apă, pentru că în lipsa ei fibrele nu pot funcționa corect.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva sindromului de colon iritabil


În cele ce urmează, vom vedea ce alimente pot contribui la ameliorarea principalelor simptome ale colonului iritabil - constipația, diareea, crampele și balonările. În momentul când vă veți alege din lista noastră de propuneri unele pe care doriți să le încer­cați, ar trebui să aveți în vedere, în primul rând, acele simptome care vă provoacă neplăceri maxime. Fie­care pacient cu colon iritabil reacționează altfel. Probabil va fi necesar să experimentați o vreme, până veți ști care dintre remediile naturale dau rezultate mai bune la dvs.

Pentru constipație

*** Merele

Merele sunt un aliment cu acțiune duală: ajută la normalizarea consistenței unui conținut intestinal prea fluid, dar pe de altă parte, au și calitatea de a combate cu succes constipația. Ele reprezintă o sursă bogată de fibre, atât solubile, cât și insolubile, și de aceea sunt un remediu foarte eficient împotriva constipației.

*** Fructele-boabe
Fructele cărnoase de felul bacelor conțin multe fibre, care asigură îmbibarea con­ți­nutului intestinal cu suficient lichid și transportarea lui mai rapidă și mai ușoară prin tubul digestiv. Poziția de lider apar­ține boabelor de soc, cu 5 grame de fibre la o porție (jumă­tate de cană), urmate de zmeură cu 4 grame la o porție. Locul al treilea este ocupat de mure, cu peste 3 grame la o porție. Afinele și căpșunile sunt și ele de mare folos. Dintre sucurile proaspete, mai ales cel de dude are un efect laxativ moderat.

** Legumele-frunze de culoare închisă
În lupta împotriva constipației, o salată mixtă cu diverse legume-frunze colorate în verde închis con­stituie o alegere excelentă. Ele vă pun la dispoziție în cantitate mare acizi grași Omega-3, iar aceștia asigură o mișcare continuă a conținutului intestinal. În special frunzele de păpădie au efectul sigur al unui laxativ natural: fac ca secreția biliară care ajunge în intestin să devină mai abundentă și astfel previn constipația. Dacă nu descoperiți păpădia în salatele combinate, oferite în pungi închise ermetic, în raioanele de le­gume și fructe din supermarketuri, uitați-vă mai bine prin curtea dvs. Cu siguranță o veți găsi.

** Ghimbirul
Virtuțile tămăduitoare ale ghimbirului sunt cunos­cute de foarte multă vreme. Prin­tre altele, el se reco­mandă și ca un mijloc garantat de com­batere a con­stipației, gustul lui bun fiind un avantaj în plus. Con­ține substanțe care favorizează digestia și sti­mulează peristaltismul, acele mișcări ritmice ale intes­ti­nului, menite să împingă în lungul său lichidul rezultat din digerarea alimentelor, numit chil. Din acest motiv, rădă­cina de ghimbir este deo­sebit de utilă în sindro­mul de colon iritabil. Cu cât e mai proaspătă, cu atât are un efect curativ mai puter­nic. Totuși, în restau­rantele asiatice se servește dese­ori lângă sushi un ghimbir conservat, despre care se spune că n-ar fi cu nimic mai prejos decât cel proas­păt.

** Dovleacul
Fibrele, prezente din belșug în miezul portocaliu sau galben închis al dovleacului de iarnă, sunt un ajutor neprețuit la constipație. În schimb soiurile de vară, de un galben palid, oferă o cantitate mai mică de fibre și de aceea produc efecte ceva mai modeste.

** Semințele de in
Semințele de in sunt extrem de bogate în fibre și conțin o cantitate apreciabilă de acizi grași Omega-3, ambele fiind de mare ajutor împotriva constipației. Trei linguri de semințe furnizează aproximativ 3 gra­me de fibre. Gustul lor dulceag aduce cumva cu ­acela al miezului de nucă și le face potrivite pentru aproape orice combinații. Sunt delicioase în salate, müsli, fierturi de legume sau introduse în aluatul din care se coace pâinea. Înghițite întregi, ele nu ne pot fi de folos, din păcate, căci cuticula lor dură se păstrează intactă în procesul digestiei (iar tot ce ne-ar fi nouă util se ascunde în miez). De aceea, este de preferat să întrebuințați semințele de in măcinate - mai mare sau mai fin, după preferință. Pe lângă gustul plăcut și proaspăt, marele avantaj constă în faptul că, mărunțite astfel, se pot digera. Și vă sfătuim să nu luați în serios afirmația, pe care o auzim adesea, că uleiul de in ar avea aceleași efecte pozitive. El are valoarea sa nu­tritivă incontestabilă, firește, însă îi lipsesc fibrele, care sunt indispensabile pentru combaterea consti­pației și a hemoroizilor.
Dacă vă hotărâți să încercați semințele de in, reți­neți că va trebui să beți multă apă, pentru a menține conținutul intestinului permanent în mișcare. Să mai adăugăm că, în afară de in, și semințele de chia, perilla și cânepă, ca și nucile sunt surse foarte bune de acid alfa-linolenic, unul din membrii grupului de acizi grași Omega-3.

** Reventul
Medicina populară cunoaște și întrebuințează de multă vreme tulpinile acestei plante (atenție: nu și frunzele!) ca leac împotriva constipației. Rudă cu hrișca (împreună fac parte din familia Polygonaceae), reventul este deosebit de bogat în fibre. Dar trebuie consumat cu măsură, deoarece conține mult acid oxalic, o substanță toxică și iritantă pentru mucoasa gastrică.

** Prunele uscate, stafidele și smochinele
Prunele uscate reprezintă un aliment-medicament eficace împotriva con­sti­pației, prin trei dintre proprie­tățile lor prin­ci­pale. În primul rând, sunt foarte bogate în fibre - nu mai puțin de trei grame se găsesc în doar trei prune uscate. Apoi, conțin compuși care stimu­lează peristal­tismul intestinal și astfel asigură un scaun regu­lat. Importantă este și pre­zența sorbitolului, un zahăr natural care, ase­menea fibrelor, absoar­be mari cantități de apă în tractul digestiv, faci­li­tând transportarea fără probleme a conținutului intes­tinal. În majoritatea fructelor, nivelul sorbitolului nu depășește 1%, pe când în prunele uscate ponderea lui urcă până la 15%.
Și celelalte fructe uscate - cum sunt stafidele și smo­chinele - fac adevărate minuni pentru suferinzii de constipație. Stafidele conțin acid tartric, care este un laxativ natural. Smochinele, la rândul lor, sunt o sursă excepțională de fibre - 5 grame în numai trei fructe uscate sau proaspete.

Pentru diaree

*** Merele
Merele conțin atât pectină, cât și taninuri, din care cauză sunt un leac ideal pentru tratarea diareei, fiind­că aceste substanțe active acționează sinergic, dând consistența necesară conținutului intestinal și cal­mând tractul digestiv. Nu numai pulpa fructului are efecte binefăcătoare, ci și coaja, de aceea merele în­tregi, dar și pasta de mere (indicată pentru sugari) se folosesc în mod obișnuit ca aliment cu valoare tera­peutică împotriva diareei.

*** Ceaiul
Ceaiul procurat din comerț, oferit în pliculețe simple (fără niciun adaos de plan­te sau mirodenii), este unul dintre cele mai bune remedii naturale cu acțiune astringentă. Puteți face uz de el cu în­credere, atunci când vă chinuie dia­reea. El vă aduce multe taninuri, care fac conținutul intes­tinal mai puțin fluid și îi întârzie evacua­rea.

** Rodia
Acest fruct biblic este întrebuințat frecvent în tratamentul diareei. Semințele cu sucul dulce-acrișor ajută conținutul intestinal să devină mai compact și să se elimine, având aspectul de scaun format. Se poate bea și suc de rodie, deoarece produsele din co­merț includ adesea și o parte din coaja fructelor, ceea ce sporește procentul de taninuri.

** Afinele
Micuțele boabe vineții sunt deosebit de eficiente contra diareei, datorită conținutului lor ridicat de pectină și taninuri. Fructele uscate vă folosesc chiar mai mult decât cele proaspete.

** Morcovul
Este cunoscut faptul că morcovul fiert poate fi consumat pentru calmarea tractului digestiv și nor­malizarea tranzitului. El mai are însă și calitatea de a restitui organismului nutrienții pe care acesta i-a pier­dut din pricina bolii. În America de Nord, locui­torii din munții Apalași au obiceiul de a pune și un morcov în vasul în care fierb fasole. Ei previn în acest mod ba­lo­narea provocată de leguminoase.

** Usturoiul, ceapa și prazul
Administrarea de prebiotice - substanțe care spri­jină proliferarea bacteriilor benefice din flora intes­tinală - poate împiedica eficient diareea. Prebiotice naturale se găsesc, printre altele, în usturoi, ceapă și praz. Mâncând aceste legume în cantități îndestu­lătoare, vă veți întări sistemul imunitar, ajutându-l să distrugă bacteriile care declanșează diareea. Din stu­diile efectuate de cercetătorii indieni reiese că acțiu­nea combinată a usturoiului și a bacteriilor intestinale "bune" ameliorează digestia și mărește rata de asimi­lare a mineralelor, ceea ce reprezintă un avantaj deloc neglijabil, în timpul și după un episod grav de diaree.

Pentru balonări și crampe

Medicamentele care favorizează evacuarea gaze­lor din intestin reduc la minimum balonarea și liniș­tesc tractul digestiv se numesc carminative. Există însă și zeci de plante care au același efect. Este desi­gur imposibil să le enumerăm pe toate, așa încât le vom aminti aici doar pe cele mai valoroase.

*** Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir este un ajutor prețios pentru digestie, deoarece calmea­ză crampele și reduce balonarea. Ea elimină acumularea de gaze din tubul di­gestiv, readuce abdo­menul la dimensiu­nile lui normale și li­niș­tește intestinul. Preparați-vă un ceai de ghimbir, tur­nând o cană de apă clo­co­tită peste jumătate de linguriță de rădă­cină proaspăt rasă.

*** Menta
Aceasta este o plantă utili­zată de secole pentru tratarea unor tul­burări di­ges­tive dintre cele mai dife­rite. E un re­mediu tradițional împotriva balonărilor și a crampelor abdominale. Cu ajutorul ei pot fi ameliorate și arsurile la stomac.

** Diverse alte plante
Așa cum spuneam, există o multitudine de plante cu acțiune carminativă. Vă mai recomandăm câteva, cu care se pot atenua simptomele neplăcute ale sin­dromului de colon iritabil:
Mărarul, feniculul, cardamomul, coriandrul, chi­me­nul, nucșoara, cuișoarele, ienibaharul, salvia, cim­brul, scorțișoara.

Alimente de consumat cu prudență

Fiecare pacient cu colon iritabil reac­țio­nează în modul său propriu, însă ali­mentele prezentate mai jos pot determina o reactivare a simptomelor la cei mai mulți dintre suferinzi.
Fasolea - Nu este de mirare faptul că persoanele diagnosticate cu sindromul de colon iritabil nu tole­rează înde­obște fasolea, având în vedere că ea pro­voa­că balonări. Prin încer­cări repetate, veți constata în timp dacă suportați unele soiuri mai bine decât altele sau dacă nu vă rămâne decât să evitați cu totul fasolea. Condi­mentați-o cu ghimbir proaspăt sau us­cat și transformat în pulbere. Este un laxativ natural, care vă poate reduce balonarea. Puteți apela și la alte plan­te din categoria celor cu efect carminativ.
Cafeaua - Ambele sorturi de cafea, atât cea obiș­nuită, cât și varianta ei decofeinizată, pot spori sensi­bilitatea intestinului. Concluzia ar fi una singură: ca­fea­ua agravează sindromul de colon iritabil. În ca­zul în care nu reușiți să renunțați complet la ea, în­cercați să vă limitați consumul la una sau două cești pe zi.
Porumbul - S-a constatat că, sub toate formele lui (ex. fulgii crocanți etc.), porumbul și alimentele care îl conțin irită intestinul la 20% dintre pacienții cu colon iritabil.
Laptele și produsele lactate - Deși au reputația de a fi constipante, lactatele pot provoca și diaree la unele persoane, din cauza lactozei pe care o conțin. Unii suferinzi cu colon iritabil nu pot digera acest zahăr natural (intoleranța la lactoză este relativ răspândită în zilele noastre). Iaurtul are un conținut de lactoză mult mai redus decât alte produse lactate și din acest motiv este mai ușor digerabil. El ne oferă și culturi vii de bacterii benefice care, odată ajunse în tractul digestiv, le vor combate pe cele "rele", res­ponsabile pentru tulburările gastrointestinale.
Dulciurile - La sindromul de colon iritabil, ali­mentele cu mult zahăr natural (fructoză) nu sunt o alegere prea bună. De pildă, sucul de fructe proaspăt stors și mierea pot ajunge nedigerate în intestinul gros, unde vor provoca balonări și diaree. Și îndul­citorii sintetici din guma de mestecat sau din bom­boane sunt cel mai adesea greu digerabili.

Din cămara cu ierburi de leac

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)
- Lemnul dulce are în compoziția lui o serie de substanțe care protejează mucoasa gastrointestinală. Un preparat cu conținut redus de acid glicirizinic poate fi remediul optim pentru unele tulburări de digestie. El determină mărirea concentrației anumitor com­puși în salivă, ceea ce favorizează refacerea celule­lor la nivelul stomacului și al intestinului. Pentru calmarea tractului digestiv, amestecați jumătate de linguriță din pulberea de lemn dulce cu conținut redus de acid glicirizinic în ceaiul dvs. de plante pre­ferat.
Semințele de psyllium (Plantago ovata) - Semințele minuscule de psyllium sunt introduse în formula multor laxative, ca una din componentele lor principale. Ele conțin fibre de un tip special, așa-numitele mucilagii, care absorb foarte mult lichid în interiorul intestinului, se umflă, măresc volumul scau­nului și combat constipația, frecvent întâlnită în sin­dromul de colon iritabil. Dacă doriți să încercați acest remediu, va fi neapărat necesar să beți multe lichide. Iar dacă sunteți alergici, ar fi mai bine să renunțați la experiment. Medicii au raportat diferite cazuri de reac­ții alergice, printre care și crize grave de astm, după inspirarea acci­dentală a pulberii de psyllium.