Războiul oamenilor frumoși

Ciprian Rus
M-am pierdut, duminică la amiază, preț de jumătate de oră, la Universitate, printre miile de oameni veniți să comemoreze un an de la tragedia din clubul Colectiv, în care și-au pier­dut viața peste 60 de tineri.

Cu doar un an înainte, ace­iași oameni, și încă mulți alții, ieșiseră în stradă, re­vol­tați contra unui sistem care se do­vedise, o dată în plus, cri­mi­nal, prin super­ficialitatea și delăsarea sa. "Corupția uci­de!", au stri­gat ei atunci, iar strigătul lor a dus la de­misia urgentă a cabinetului Victor Ponta și la numirea unui guvern interimar, care să asigure, pe cât posibil, buna gospo­dărire a țării și buna organizare a alegerilor parla­men­tare din luna decembrie. Mesajul străzii către clasa politică era cât se poate de clar: aveți la dispoziție un an ca să vă reformați și ca să veniți cu o ofertă elec­torală mo­dernă și onestă. Dar ceea ce se vede astăzi cu ochiul liber este că singurele "capete" care au căzut au fost cele care au intrat pe mâna DNA, în vreme ce altele, mai agre­sive ca oricând, le-au luat locul pe plato­urile de filmare ale talk-show-urilor po­litice. Cât despre pocăința mimată de par­lamentari vreo șase luni, nu mai are nici un sens să discutăm: după ce au făcut zid în fața corupților, acum votează, cu două mâini, pomeni electorale, în prag de alegeri. 1% din PIB, în numai câteva săptămâni, echivalentul unui minister mai mic pe un an de zile!
Știam bine cum se "schimbase" clasa politică în ultimul an. Dar îmi doream să văd, mai ales, cum se schimbaseră oamenii într-un an în care, deși ar fi avut destule bune motive să mai iasă în stradă, nu au făcut-o - și, oricum, nu în număr mare. Era aceeași lume frumoasă, civilizată și colo­rată, pe care o știam încă de la protestele pentru apărarea Roșiei Montane, o "masă critică" de la a cărei presiune și de la al cărei vot se așteaptă o nouă șansă a schim­bării pentru România. Și atunci, la mo­men­tul războiului cu cianura, și acum, multe îi despărțeau pe cei ieșiți în stradă. Câteva zile de proteste și câteva manipulări bine or­ches­trate au avut imediat efectul hârtiei de turnesol. Unii s-au dovedit fanatici de stân­ga, corporatiști "ultras", alții, erau liberali în sensul mai larg al cuvântului, alții erau mai tradiționaliști și mai conservatori. În timp ce clasa politică aflată la putere a ră­mas, în mare, aceeași, râpa dintre oamenii fru­moși, civilizați și colorați s-a lărgit în ul­timul an. Oameni care se credeau, de când se știau, în aceeași barcă, au ajuns în­tre timp să se certe și să se ocărască, să se pri­vească cu neîncredere și să se bănuiască de interese suspecte. Pe mulți dintre ei îi știu și pe mulți dintre ei i-am găsit acolo, în piață. Sunt, cu toții, lumea frumoasă de la care așteptăm o schimbare. Au lucruri mult mai importante și mai serioase în comun, decât să se certe, tocmai acum, pe nuanțe ideo­lo­gice. Câțiva ani să mai stea uniți, până pun țara pe roate... Dar fiecare tabără crede că acum e momentul să pună piciorul în prag: e praf de pușcă în aer, și la noi, și în Eu­ropa, și în lume. De războiul oamenilor frumoși de la Universitate profită, cel mai mult, alte tabere. Cele care s-au zguduit acum un an, când manifestanții ieșiți în ini­ma Bucu­reș­tiului strigau pe aceeași voce.