Festivalul de Muzică Veche

Dana Ene
- București, ediția a XI-a -

Deși afară e frig și plouă cu frunze moarte și nu-ți vine ușor să te lași dus din casă, pro­ducătorii de evenimente autumnale își pof­tesc publicul la concerte-gigant, desfășurate aproape pe întreg parcursul lunii noiembrie. Este și cazul Fes­tivalului de Muzică Veche, ediția a 11-a, găzduită în București. Oare ce-i mână în luptă pe temerarii autori ai evenimentului? Cu ce momesc publicul, an de an? Răspunsul e fără echivoc: "Nou­tatea muzicii vechi" constă în existența unui public cu gusturi mai rafinate, care înfruntă toamna cea ploioasă și gri, ca să asculte sonuri medievale, baroce, renas­centiste, îmbinate armonios cu dans și film. Consi­derat cel mai important eveniment de muzică veche din sud-estul Europei, începând din anul 2015, festi­valul bucureștean a devenit și membru al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA). O carte de vizită care obligă.

Early Music Winds
(1-4 noiembrie)


Prima parte a festivalului, intitulată Early Music Winds, este realizată în parteneriat cu Comuni­tatea Flamandă (Belgia) și Koninklijk Conserva­torium din Bruxelles, și constă într-o serie de patru concerte consecu­tive, dedicate familiilor de instrumente istorice de suflat. Patru seri la rând, la Palatul Braga­diru (ridicat lângă fa­brica de bere Bragadiru, la finele lui 1800, clă­direa și-a regăsit strălucirea după 2003, când a fost câștigat și renovat de către descendenții familiei Bra­gadiru), câțiva din cei mai renumiți interpreți, profe­sori și colecționari de instrumente de suflat, acom­paniați de ansamblul belgian de muzică veche Il Gar­dellino vor depăna o serie de povești muzicale prin care au trecut instrumentele lor, de-a lungul timpului. Și dacă sunteți pasionați sau doar curioși să auziți ce muzică poate produce un corn, mai puteți să prindeți un loc la concertul de vineri seară (4 noiembrie) al muzi­cia­nului Jean Pierre Dassonville, profesor de corn mo­dern, la Conservatorul Regal din Mons, și corn natu­ral, la Conservatorul Regal din Bruxelles.

Movie Gala Clavecinissimo
(7-12 noiembrie)


La această a doua parte a festivalului puteți participa fără emoții, chiar dacă sunteți neini­țiați în muzica veche, căci veți fi introduși în atmosferă cu ajutorul imaginilor proiectate cine­matografic.
Sunteți invitați să vedeți pe marele ecran cinci povești muzicale... vechi: "Numele meu este Bach", un film elvețian (din 2003) în regia lui Dominique de Rivaz, "Toate diminețile lumii" (1991) de Alain Corneau, cu Gérard Depardieu, fiul său Guillaume Depardieu, Jean-Pierre Marielle și Anne Brochet, "Fari­nelli (Il Castrato)", un film care i-a adus regi­zorului Gérard Corbiau "Globul de aur", în 1995, dar și "Regele dansează" (2000) - o altă capodoperă a aceluiași regizor; și nu în ultimul rând "Cronica Annei Magdalena Bach" (1968) - un film în regia lui Danièle Huillet și Jean-Marie Straub. Puteți viziona aceste adevărate bijuterii cinematografice și muzicale în unele dintre cele mai frumoase spații de proiecții din București: Institutul Cervantes, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Universitatea Națională de Muzică București - Studioul de Operă și la Cinema Elvira Popescu.
Această a doua parte a festivalului se va încheia pe 12 noiembrie cu un concert de gală - Clavecinissimo, organizat la Muzeul Național de Artă al României, în Sala Auditorium.
"Movie Gala Clavecinissimo" are și un scop caritabil, și anume, strângerea de fonduri pentru restaurarea clavecinu­lui Ruckers - Taskin, o adevărată biju­terie, păstrat în Muzeul Național Peleș.
(Dacă sunteți interesați să contri­bu­iți cât de puțin la salvarea a­cestui instru­ment minunat, puteți achizi­țio­na bilete - ti­chete de dona­ție, cu valori variabile, sau puteți dona pe earlymusic.ro.)

Baroque Concerts
(14-28 noiembrie)


Cea de-a treia parte a Festivalului de Muzică Veche de anul acesta - Baroque Concerts, prezintă șase evenimente de înaltă ținută: muzică și dans cu parfum baroc. Cu această ocazie, puteți vedea, pe 14 noiembrie, la Sala Atelier de la Teatrul Național București - "Baroq'eMotion", un spectacol de dans contemporan desfășurat pe acorduri de muzică veche. Trei zile mai târziu, pe 17 noiembrie, sunteți poftiți la un alt concert, de această dată al Orchestrei baroce a Uniunii Europene (EUBO), la Sala Radio. Pe 21 noiembrie, Ansamblul de muzică veche Codex (din Sfântul Gheorghe) va susține împreună cu grupul de dansatori "Passeggio" (din Cluj) spectacolul "Iter in tempore" - un show ce combină dansul contemporan cu muzica veche. Spec­ta­colul se va desfășura la Sala Atelier de la Teatrul Național Bu­cu­rești.
Trupa bucureșteană Trei Parale va prezenta, în premieră, pe 23 noiem­brie, în Sufrageria Regală de la Muzeul Național de Artă, concertul "Balade vitejești și alte cântări", urmând ca vineri, 25 no­iembrie, la Muzeul Națio­nal Cotroceni, în Marele Salon de Recepție, muzi­cianul Xavier Diaz-La­torre să susțină concertul "Stolen Roses". Solistul are origine spaniolă, studii muzicale prestigioase la Basel (Elveția), și este profesor de instrumente cu coarde ciupite, muzică de cameră și basso continuo la ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) și profesor invitat la universități de muzică sau cursuri de specializare din SUA, Coreea, Japonia, Europa. Cu Xavier Díaz-Latorre vă puteți întâlni și în ultima zi de festival, luni, 28 noiembrie, la Muzeul Național de Artă al României, tot în Sufrageria Regală, unde va susține, alături de harpistul Andrew Lawrence King, concertul "Sones de Pala­cio".
Andrew Lawrence King este cel mai apre­ciat harpist al tuturor timpurilor, un virtuoz al harpelor istorice, conducător de ansambluri orchestrale. A dirijat la Scala din Milano și la Sydney Opera House și este câștigătorul prestigioasei distincții "Golden Mask" (2012). Împreună cu Jordi Savall, este câștigătorul unui premiu Grammy (2011) și al distincției "Australia's Help­mann" (2013).
(Detalii suplimentare despre program și bilete puteți găsi online pe earlymusic.ro.)