Dr. FLORIN MITOCARU - Atenție la calitatea suplimentelor alimentare!

Florentin Popa
- managerul general al companiei de suplimente alimentare și ceaiuri "Alevia" -

"Degeaba se investește în utilaje ultramoderne și în procese de producție la cele mai înalte standarde, atât timp cât materia primă este slabă din punct de vedere calitativ"

În interviul publicat săptămâna trecută în revista "Formula AS", d-l dr. Florin Mitocaru punea în discuție o problemă de sănătate abor­dată, din păcate, prea rar: calitatea extrac­telor obți­nute din plante medicinale care intră în compoziția pre­para­telor na­tu­rale din farmacii. O problemă extrem de im­portantă, având în vedere orientarea tot mai puter­nică a oame­nilor spre tratamentele alternative. Un fe­no­men pozi­tiv, dacă oferta producătorilor de su­plimente alimen­tare ar fi la înălțimea așteptărilor.

"Numai un extract din plante pur poate avea un bun efect asupra sănătății"

- D-le doctor, ați demarat o amplă campanie de informare a publicului, numită "Manifest pentru extracte de calitate". Ce vă mână în luptă?

- Rolul producătorilor de suplimente alimentare este să pună pe piață produse eficiente pentru consu­matori. Dar puțini oameni știu că numai un extract din plante pur, de înaltă calitate, poate avea un bun efect asupra sănătății. Și cum diferențele dintre extracte pot fi constatate doar în laboratoare specializate, este bine ca înainte de a cumpăra un supliment alimentar să citim cu atenție informațiile de pe ambalaj. Su­pli­mentele alimentare de slabă calitate dău­nea­ză în pri­mul rând consumatorilor, care nu vor înre­gistra niciun efect pozitiv. Dar prin recul, dău­nea­ză și pro­du­că­torilor onești, deoarece odată confruntați cu o expe­riență negativă, consumatorii își vor pierde încre­de­rea în produsele naturale și le vor evita în viitor. Mo­tivul pentru care am demarat această cam­panie ma­nifest este, de fapt, tragerea unui semnal de alarmă cu privire la consecințele pe care le are pro­ducerea de suplimente alimentare de slabă calitate și impunerea folosirii extractelor pure din plante în compoziția su­pli­mentelor alimentare.

- Credeți că demersul dvs. va avea succes? Va înțelege lumea diferența dintre produse?

- Dorim să susținem campania cu discuții în spațiul public despre importanța utilizării materiei prime de înaltă calitate la producerea suplimentelor alimentare în România și necesitatea declarării produ­cătorilor care o furnizează. Degeaba se investește în utilaje ultramoderne și în procese de producție la cele mai înalte standarde, atât timp cât materia primă este slabă din punct de vedere calitativ. Indiferent de concentrația substanțelor active folosite în compoziție și de gramajul unui produs na­tural, calitatea lui e dovedită numai prin efectul tera­peutic pe care-l are asupra organismului uman. Dar pentru a fi sănătoși, oamenii trebuie să fie în primul rând bine informați! "Manifest pen­tru extracte de calitate" pornește de la premisa că dacă toți producă­torii vor folosi numai extracte de calitate, atunci supli­mentele alimentare își vor face efectul și consumatorii vor avea curajul să încerce noi produse sau le să folo­sească în cure mai îndelungate.

"Citiți cu atenție informațiile de pe ambalaj"

- Cum poate un om fără cunoștințe în domeniul medical să aleagă un supliment alimentar de cali­tate?

- În prezent, pe piață există o gamă foarte variată de suplimente alimentare. Consumatorii au la înde­mână nenumărate opțiuni de tratament natural pentru orice afecțiune, însă nu prea știu care sunt diferențele dintre diferite produse și, de regulă, aleg în funcție de preț, de cele mai multe ori în detrimentul calității. O regulă de bază, înainte de a cumpăra un supliment ali­men­tar, trebuie să fie citirea cu atenție a informațiilor de pe ambalaj. Un aspect foarte important pentru com­poziție este să conțină extract standardizat din plante, nu plante tocate sau extracte prea slabe, ca să poată avea efect terapeutic. Întot­deauna, dozajul substan­țelor active dintr-un prepa­rat face diferența. Numai în extractele standardizate se regăsesc dozele optime de substanțe naturale benefice organis­mului uman!

- Pe piața suplimentelor alimentare, concurența este acerbă. Cum reușiți să vă diferențiați de com­pe­titori?

- În primul rând, prin efi­ciența te­rapeutică a produselor noastre. Reușim să oferim cali­tate înaltă la prețuri ac­cesi­bile! Alevia folosește doar ex­trac­te standardizate de înaltă ca­li­tate, fur­nizate de liderul mon­dial Naturex, din Franța. Pen­tru a fi siguri că materia pri­mă este de cea mai bună calitate, o tes­tăm încă o dată în labora­toare in­de­pen­dente din Spania și Marea Bri­­­tanie. Pro­cesul de produc­ție Alevia este certifi­cat de "Lloyd's Register" din Marea Britanie. Multe din­tre formu­lele noastre au fost concepute în colaborare cu reputați medici homeo­pați, iar compoziția produse­lor Adap­tonic, Montant, Incitante și Imunitate forte au fost dez­voltate împreu­nă cu cu renumitul botanist și explo­rator american Chris Kilham. De-a lungul timpului, Kilham - su­pra­numit de CNN "Indiana Jones al medicinei naturiste" - a cercetat plantele me­dicinale din peste 45 de țări și a conceput produse care conțin plante ca: maca, rho­diola, schizandra sau cat's claw. Datorită eficienței de­monstrate a acestor pro­duse, Chris a fost invitat la peste 1500 de emi­siuni radio și a avut mai mult de 500 de apariții în emisiunile televi­ziu­nilor CNN, Dr. Oz Show, The New York Times, ABC News Nightline sau Good Mor­ning America. Eforturile depuse pentru fabrica­rea unor suplimente alimentare de înaltă calita­te costă mult timp și mulți bani, însă ne preocu­pă sănătatea consumatorilor și rezultatele pe care le obțin cu produsele noas­tre. Am construit cinstit și cu multă pasiune acest brand și nu vrem să ne facem de rușine.

- Puneți un accent deosebit pe puritatea extrac­telor din plante, pentru efectul lor tera­peutic. Dar calitatea unui produs finit nu este influențată și de celelalte substanțe din com­poziție?

- Toate ingredientele care se regăsesc în com­­­po­ziția unui produs natural trebuie să fie de calitate, altfel formula lui va fi afectată. Pen­tru a obține pro­duse calitativ superioare, noi lucrăm cu furnizori recunoscuți în domeniu, iar materia primă pe care o folosim este de înaltă calitate, la standardele legislației europene. Naturex folosește tehnologii superioare și sol­venți care nu denaturează materialul vegetal extras și este liderul mondial în pu­ri­tatea ex­tractelor - iată de ce ne luăm de la ei extracte din circa 50 de plante. De la firma olandeză Corbion, lider mondial în derivați ai acidului lactic, achizi­țio­năm lactatul de calciu folosit la suplimentele alimen­tare pentru copii. Vita­mi­nele și mineralele ne sunt furnizate de DSM din Elve­ția. Un alt furnizor impor­tant este Scora din Franța, de la care obținem calciul și magneziul. Scora este o companie cu mare expe­rien­­ță în cercetare, pre­cum și în tehnologia de produ­cere de calciu și mag­neziu cu proprietăți excepționale. De la Frutarom din Elveția ne aprovizionăm cu Coen­zima Q10 - 100% naturală și bio-identică cu cea pro­dusă de corpul uman. Așadar, calitatea produselor Alevia și efectele lor terapeutice se bazează, în primul rând, pe calitatea materiei prime.

"Ne propunem să intrăm pe șapte piețe noi, cu 150 de produse"

- Sezonul rece a început să se facă simțit. Ce su­­plimente alimentare de la Alevia le recomandați citi­torilor noștri pentru această perioadă?

- De regulă, în anotimpul rece, oamenii se con­frun­tă cu gripe, răceli și boli respiratorii, dar fiind un anotimp de tranzit, persoanele sunt pre­dis­puse și la stări de tristețe sau chiar la depre­sii. De aceea, Ale­via vine în ajutorul pa­cien­ților cu o gamă variată de pro­duse. Gripalin re­duce ma­nifes­tările respiratorii neplă­cute date de gripă sau de răce­lile sezoniere. * Vita­mi­ne și minerale oferă vi­talitate și ener­gie, com­ba­te obo­seala, creș­te re­zis­tența fizică și tonu­sul men­tal. * Pro­polis Vita­mi­na C cu echinacea crește re­zis­tența sistemului imunitar în lup­ta cu in­fec­țiile, fiind foarte eficient în la­ringite, amigdalite și rinofa­rin­gite. * Imu­ni­tate forte crește rezis­tența or­ganis­mului la infecții, pre­­­gătește cor­pul pentru sezonul de iarnă și îl re­face după perioadele de boală. * Antitu­sin ajută la calma­rea tusei, la menținerea fluidității secrețiilor căilor respiratorii și la eliminarea lor. * 5-HTP liniștește sistemul nervos, induce con­fortul psihic și hrănește fibra nervoasă.

- Ce planuri de viitor aveți?

- Nu stăm pe loc, evoluăm continuu. Anul acesta am achiziționat o hală cu o suprafață totală de aproxi­mativ 2000 m2, pentru extinderea companiei. Investi­ția totală este de circa 1 milion de euro și ne dă posibi­li­tatea să mărim capacitatea de producție cu noi linii de procesare și ambalare a suplimentelor alimentare și a ceaiurilor. Investim și în utilaje noi, menite să du­bleze capacitatea actuală de producție. În baza acestei investiții, până în anul 2021, ne propunem atingerea unei cifre de afaceri de 10 milioane euro anual. Pentru următorii doi ani, obiectivele de dezvoltare Alevia vi­zează creșterea vânzărilor și intrarea pe șapte noi pie­țe, prin lansarea a 150 de produse dedicate. Nu uităm nici de responsabilitatea față de angajați și de socie­tate. Noi le oferim angajaților Alevia oportunități de dezvoltare, recompensându-i pentru performanță și loialitate. Susținem dezvoltarea comunității printr-un program de responsabilitate socială devenit deja tra­diție, prin intermediul căruia oferim produse natu­rale și ceaiuri centrelor de bătrâni și copii. Armonia, echi­librul și empatia sunt valorile de bază ale com­paniei noastre.