Relaxare la purtător

Gilda Fildan
- Există nenumărate tehnici de relaxare. Rezultatul lor nu este, însă, egal pentru toți. Succesul depinde de specificul nostru senzorial, de simțurile care trebuie activate pentru a dobândi relaxarea. În perceperea lumii exterioare depindem mai degrabă de ochi? De pipăit? De miros? Testul care urmează vă ajută să aflați pe care dintre simțurile dvs. ar trebui să vă bizuiți pentru a obține destinderea -

Relaxați-vă conform tipului dvs. senzorial
Noi ne folosim în permanență de toate cele cinci simțuri. Totuși, recurgem cu predilecție la unul (sau două) dintre aceste canale de percepție. Pentru a obține mai mult calm și o concentrare mai bună, ar trebui să ne adresăm mai ales simțului nostru "favorit" - deci, să ne punem ochii, urechile sau cor­pul să lucreze. Vă dăm acum posibilitatea de a des­coperi care este instrumentul dvs. optim.

În ce constă dificultatea?
Oferta este imensă. Și ni se întâmplă, adesea, să încercăm, plini de speranță, una din tehnicile de relaxare, pentru ca apoi să constatăm, mai nervoși decât înainte, că nu funcționează. Vizualizările, tonalitățile sau mișcările care ne promiteau o stare de liniște suverană ni se par cumva false. Motivul este îndeobște acela că metoda aleasă nu cores­punde întru totul cu tipul nostru senzorial. Cineva care se servește cu precădere de ochi (tipul vizual) își va dobândi calmul altfel decât cei ce se încred mai curând în urechile lor (tipul acustic) sau își percep acut corpul (tipul chinestezic).

Cum vă ajută testul nostru
Întrebările ce alcătuiesc testul evocă diverse contexte, din care va reieși clar dacă în viața de zi cu zi dvs. acordați mai multă încredere ochilor, ure­chilor sau senzațiilor corporale. Aceasta nu înseam­nă în niciun caz că nu faceți uz și de miros și de pipăit. Însă unul din cele trei deține poziția domi­nantă. Testul nostru vă va arăta care este acela.

Cum funcționează testul
La fiecare dintre întrebări, bifați spontan răs­punsul care vă corespunde în cea mai mare măsură. La sfârșit, numărați de câte ori ați ales variantele A, B sau C. Evaluarea testului vă va oferi apoi o serie de informații despre tipul dvs. senzorial și metodele de relaxare care vi se potrivesc cel mai bine.

Test

Care dintre variantele de răspuns vă definesc mai exact?

Cum începeți o zi în care nu trebuie să mergeți la serviciu?
* Dau drumul la aparatul de radio. Muzica mă înviorează. = B
* Deschid fereastra și îmi plimb privirea peste împrejurimile care-mi sunt atât de familiare. = A
* Intru imediat sub dușul cald și apoi îmi ung pielea cu cremă. = C

O colegă nouă se prezintă la locul de muncă pentru prima oară. Care va fi reacția dvs., când o vedeți?
* Ce apariție spectaculoasă! Și-a găsit stilul propriu. = A
* Are o voce limpede și vorbește pe un ton prietenos. Cu siguranță, crede sincer tot ce spune. = B
* Mi-a strâns mâna cam timid. Dar se vede că face sport. = C

Cum v-ar descrie prietenii dvs. apropiați?
* Trăiește și acționează, conducându-se după instinct. Are o percepție exactă a propriului corp. = C
* E o bună observatoare, gândește și se exprimă în imagini percutante, ușor de reținut. = A
* Se interesează mereu de problemele celor din jur și îi ascultă oricând cu atenție. = B

Vă plimbați încolo și încoace printr-o librărie.Când este probabil să vă decideți pentru o carte?
* Când mă atrage pe loc culoarea și/sau fotografia de pe copertă. = A
* Când îmi sună interesant titlul și/sau numele autorului. = B
* Iau în mână mai multe cărți și, pur și simplu, îmi urmez instinctul. = C

O bună prietenă vă telefonează seara târziu. Cum vă dați imediat seama că are un necaz?
* După sunetul vocii ei. = B
* Mi se pare că-i văd expresia disperată a feței. = A
* Când telefonul sună atât de târziu, mi se pune îndată un nod în gât. = C

La ce sunteți atenți în mod special, atunci când stați de vorbă cu cineva?
* Îi observ poziția corpului și mișcările. = C
* Sunt atent(ă) la vocea lui, la ton și la rapiditatea cu care pronunță cuvintele. = B
* Mă interesează dacă stabilește și dacă poate menține contactul vizual. A

Starea dvs. de spirit ce anume influențează în primul rând?
* Felul cum mă îmbrac. = A
* Vocea mea. = B
* Poziția corpului meu. = C

Ce expresii întrebuințați frecvent?
* "Sună bine", "Îmi place să aud așa ceva" sau "Sunt numai urechi". = B
* "Îmi pot face o imagine", "Îmi imaginez" sau "A pune ceva sub lupă". = A
* "E plăcut la pipăit", "Mi se face pielea de găină" sau "Mă simt alături de tine". = C

Dintre cele enumerate mai jos, ce v-ar veni mai ușor să faceți?
* Să aranjez un colțar sau niște canapele, pe care toți invitații mei să poată sta comod și confortabil. = C
* Să pregătesc pentru o petrecere un mixaj muzical adecvat, la intensitatea sonoră cea mai potrivită. = B
* Să pun o combinație de aperitive pe un platou frumos și să le decorez. = A

Ce lucruri observați mai repede și rețineți mai bine?
* Îmi amintesc mai ales ilustrațiile, fotografiile, desenele și simbolurile. = A
* Trebuie să aud frazele sau să mi le repet singură cu voce tare, ca să le rețin. = B
* Dacă vreau să rețin ceva, trebuie să "pipăi", adică să verific personal și să înțeleg. = C

Veniți singur(ă) la o petrecere, unde nu cunoașteți decât gazdele. Cum vă comportați?
* Încerc să mă fac util(ă), de exemplu, iau în primire hainele invitaților sau dau o mână de ajutor la bucătărie. = C
* Mă mulțumesc să ascult convorbirile celorlalți musafiri. = B
* Îmi iau ceva de băut și observ ce se petrece în jurul meu. = A

Nu vă gândiți prea mult, spuneți repede ce vă vine în minte, când citiți cuvântul "mare".
* Îmi răsună în urechi vuietul valurilor, țipetele pescărușilor și sirena unui vapor. = B
* Văd apa albastră-verzuie, în care se reflectă soarele, plaja și palmierii. = A
* Stau pe salteaua gonflabilă, legănată lin de valuri și simt firele de nisip rămase pe tălpi. = C

Cum îmi găsesc eu liniștea

Cineva care practică relaxarea cu regularitate își păstrează mintea lim­pede în iureșul cotidian, iar cu timpul, va reuși tot mai bine să se transpună în starea de calm desăvârșit. Iată cele trei tipuri senzoriale și tehnicile de relaxare potrivite pentru ele.

Evaluarea testului

Simțul meu favorit - Numărați câte răspunsuri notate cu A, B și C ați bifat. Cu ajutorul tabelului de mai jos, veți avea în fiecare moment o evidență clară. Litera care predomină la dvs. vă va conduce la tipul senzorial în care vă încadrați și la metodele de care puteți profita cel mai mult.
Observație - Ați bifat (aproape) la egalitate două litere, de exemplu A și B? Înseamnă că sun­teți, probabil, o persoană care își folosește intens atât ochii, cât și urechile. De aceea, dacă vi se pare că nu vă satisface pe deplin o metodă de relaxare din cele "vizuale", o puteți schimba fără probleme cu una "acustică".
A .................
B .................
C .................


A. Tipul vizual
Este de presupus că, încă din copilărie, i-ați fermecat pe cei din jur cu ochii dvs. larg deschiși, cărora nu le scapă niciun detaliu. Pe vremea aceea vă plăcea să vă jucați cu creioanele colorate, mai târziu ați învățat să folosiți acuarelele, probabil că și acum mai pictați din când în când. Deseori vă serviți și de camera smartphone-ului, ca să foto­grafiați și să filmați lucrurile care "vă sar în ochi". Dacă aveți nevoie de o pauză ca să vă odihniți puțin, vă teleportați din cotidian într-o lume ima­ginară, visând în stare de veghe. Puteți descifra dintr-o privire chiar și un mesaj complicat, pe care îl conține o imagine sau o schiță. Când aveți în față o situație nouă, vă e suficient s-o observați un timp, ca să recunoașteți modelele care se repetă și să vă dați seama despre ce poate fi vorba de astă dată. Și în limbaj introduceți imagini, iar formulările dvs. expresive sunt ușor înțelese și reținute de cei care vă ascultă.
Cum vă relaxați cel mai bine - Pornind în călătorii imaginare. Foarte indicate pentru dvs. sunt și meditațiile pe culori sau pe chakre. Aceasta ar însemna să vă închipuiți cum trupul dvs. este în­văluit în întregime de diferite culori, de la roșu în zona inferioară a bazinului, la verde în preaj­ma inimii și violet la frunte.

B. Tipul acustic
De mic copil, erați atrasă irezistibil de poveștile istorisite pe discuri sau casete, ca și de emisiunile sau piesele radiofonice. În momentele când vi se permitea să le ascultați, toate celelalte lucruri vi se păreau dintr-odată lipsite de importanță. Chiar și astăzi, alegeți mai degrabă un audio-book în locul unei cărți tipărite sau al uneia în format digital. Pentru dvs. ar fi de neînchipuit o viață fără muzică. Discuțiile importante vă rămân în memorie aproape cuvânt cu cuvânt. Prietenii, colegii și rudele vă prețuiesc pentru faptul că vă "plecați urechea" la problemele lor și îi ascultați de fiecare dată cu aten­ție. Adesea puteți detecta instantaneu starea de spi­rit a interlocutorului numai după tonalitatea vocii. Urechile dvs. sunt niște antene sensibile, pregătite în orice moment să recepționeze mesajele celorlalți.
Cum vă relaxați cel mai bine - Practicând antrenamentul auto­gen, susținut de un CD care să vă transmită sugestii de genul: "Res­pir profund și liniștit" sau "Brațul meu drept de­vine greu și e inundat de o căldură plăcută". Când urmați aceste comenzi, sistemul ner­vos vegetativ vi se comută automat în modul de rela­xare. Studiile arată că per­soa­nelor de tip acustic le sunt de ajutor și monologurile rostite cu glas scăzut sau doar în gând (ex.: "Rămân destinsă și cal­mă"). La dvs. acționează eficient și semnalele sonore care induc starea de liniște și împăcare, cum ar fi cântecele balenelor, zgo­motul de valuri care se rostogolesc și alte sunete din natură (asemenea CD-uri se găsesc în unele ma­gazine naturiste sau pe internet).

C. Tipul chinestezic
Dvs. vă este indispensabil contactul fizic. Un braț protector, care vă strânge umerii, vă liniștește mai mult decât niște vorbe de mângâiere (tipul B) sau o carte poștală frumos colorată, pe dosul căreia un prieten v-a scris câteva rânduri încurajatoare (tipul A). Salutul însoțit de o îmbrățișare sau de un sărut pe obraz, strângerea fermă a mâinii celuilalt, gesturile largi, care subliniază ceea ce spuneți - acestea vă caracterizează. Vă cunoașteți bine și vă simțiți corpul, știți ce-i trebuie și ce încearcă să vă "spună". Citiți cu ușurință limbajul corporal al inter­locutorului dvs. și vă puteți da seama cum se simte în momentul respectiv. Când învățați ceva, memorați mai bine dacă aveți posibilitatea să atin­geți obiectele și să vă folosiți simțul tactil. Vă place mișcarea și puteți avea încredere 100% în instinctul dumneavoastră.
Cum vă relaxați cel mai bine - Cu rela­xarea musculară progresivă, o metodă concepută în anii '30 de medicul american Edmund Jacobsen. Numeroase studii îi atestă efectele. Ea constă în încordarea și destinderea succesivă a diferitelor grupe de mușchi. Explicația: stresul face să se con­tracte anumite părți ale musculaturii scheletice. Pe lângă relaxarea musculară pro­gre­sivă, tipul chinestezic poate profita optim și de exer­ci­țiile de respirație, yoga (in­clusiv yoga râsului), Tai-Chi sau Qi-gong.

5 sugestii de mare folos pentru calm și relaxare

Schimbare de tip
Provocările sunt utile din când în când, nu vă feriți de ele. Chiar dacă rezultatul testului vă spune că aparțineți tipului vizual, un automasaj vă va face bine. Sau, deși vă deconectați mai ușor cu aju­torul unor elemente acustice, încercați și efectul unor stimuli optici, de pildă fixând cu privirea flacăra unei lumânări. Combinați metodele fără teamă, căci astfel aveți șansa de a descoperi ce anu­me funcționează optim în cazul dvs.

E important să vă odihniți
Stresul prelungit ne epuizează. Toată ziua suntem tensionați, ner­voși și nici noaptea nu ne putem elibera de încordare. Însă, dacă nu avem un somn odihnitor, nu ne vom simți mai echi­li­brați nici în ziua următoare. Pentru a ieși din cercul vicios al stresului și al tulburărilor de somn, apelați la preparatele pe bază de plante, ca de pildă sunătoarea și floarea pasiunii. Ele vă vor ajuta să vă restabiliți echilibrul interior fără riscul unor efecte secundare.

De toate pentru toți
Lecturile, visarea cu ochii deschiși, pictura, scri­sul - nu numai tipul vizual, ci și celelalte două vor găsi în asemenea activități sprijinul necesar pentru a se concentra mai bine asupra propriei per­soane și a aspectelor esențiale ale vieții.

Pas cu pas
După o zi obositoare, în care v-ați enervat sau v-ați emoționat peste măsură, o plimbare poate face minuni. Zece minute sunt deja suficiente pen­tru a vă elibera și liniști mintea. Nu ezitați să ieșiți din casă pe orice vreme. Inspirați și expirați calm și profund. La fiecare pas.

Căldură binefăcătoare
Pentru a vă bucura de efectul relaxant al unei băi la picioare, nu aveți nevoie decât de un lighean cu apă caldă și, eventual, de câteva picături de ulei aromat. Parfumul lemnului de santal și cel de ylang ylang au o acțiune deosebit de liniștitoare.