Toamna, când vine frigul...

Redactia
- Cum să ne adaptăm la vreme -

Mersul prin frig

Poate vă mai amintiți afirmația care spune că "Nu există vreme prea friguroasă, ci nu­mai haine nepotrivite". Așa că, să ne luăm haine potrivite, even­tual și o umbrelă, și să facem zilnic o plim­bare în natu­ră de măcar 30 de minute, iar benefi­ciile nu vor fi deloc de neglijat. În primul rând, lumina natura­lă va avea un efect deo­sebit de sti­mulare a siste­mului ner­vos și a psi­hi­cului, care sunt primele afec­tate de scă­derea brus­că de lu­mi­no­zi­tate din aceste zile de toam­nă. Apoi, faptul că mâi­nile, fața, pielea, orga­nele noas­tre respiratorii intră în con­tact cu frigul de afară de­termină orga­nismul să se adap­­teze încet, dar si­gur, evitându-se astfel sensi­bi­lizarea sa în condi­țiile ceva mai protejate din casă. S-a ob­ser­vat, de altfel, că frigul de afară este mult mai bine tolerat decât frigul din lo­cuințele slab încălzite.

Jumătatea plină a paharului


La marea majoritate a oamenilor, vremea rea creea­ză un gen de frustrare, de revoltă inconștientă îm­po­triva naturii. "Iar plouă? Iar e umezeală și frig?" Ins­tinc­tiv, evităm să mai ieșim din casă, iar atunci când o facem suntem prea puțin receptivi la stimulii naturii în aer liber, benefici chiar și pe vreme de ploaie, sim­țin­du-ne mai degrabă in­dis­puși și ursuzi. Acest reflex de închi­dere în fața na­turii nu este deloc în favoa­rea noas­tră. Mai de­gra­bă sun­tem avantajați de o ati­tu­dine opti­mistă, în care ve­dem ju­mătatea pli­nă a pa­ha­­rului, o jumă­tate care exis­tă (și care ne poate fi de fo­los). A­dop­tați următorul scenariu: în loc să vă plân­geți tot tim­pul și să vă retra­geți în casă ca niște arici, gân­diți-vă că ex­pu­ne­rea treptată la ume­zeală și ploaie, la frig și la pre­siune atmosferică joasă este un exercițiu util, me­nit să vă călească organis­mul și să îl adapteze la va­ria­țiile climatice. Prac­ticat ca un exercițiu de să­nătate, plimbatul în aer liber va de­veni, chiar și pe o ploaie torențială, o îndeletnicire relaxantă și tonică.

Cât mai multă lumină!

Mai ales în zilele întunecoase, tonusul psihic este foarte mult afectat de lipsa de stimulare opti­că, iar consecințele se văd foarte rapid. Stările de somnolență, incapacitatea de concentrare, indispo­ziția sau chiar depresia sunt la ordi­nea zilei. Ele pot fi însă con­tracarate cu mijloace simple. Tre­buie să asigurăm în spațiul unde trăim cât mai multă lumină: folosirea în încăpere a două sau trei corpuri de iluminat, fie și de putere mai mică, este de natură să asigure o atmosferă plăcută și opti­mistă. Un truc: puneți oglinzi în spatele veiozelor din odaie și camera va semăna cu o sală de bal. Reflectate în luciul argintului, abajururile vor se­măna cu niște aștri suspendați între mobile. În timpul zilei, ridicați ja­lu­zelele pentru a lăsa lumina naturală să pă­trun­dă în locuin­ță. Flo­rile așezate în casă, în culori cât mai vii - ro­șii, galbene și por­to­calii -, su­plinesc și ele absența lu­minii, acțio­nând ca un stimulator de op­ti­mism. Vesti­mentația, la rândul ei, joacă un rol foarte important pentru men­­ți­nerea tonusului psi­hic. Hainele în culori cal­de (gal­ben, portocaliu, roșu, verde-pas­tel), bine asortate, au un efect sti­mulent extrem de eficient, mărindu-ne starea de bună dispoziție.