Mâncăruri la cuptor (Bune de tratat frigul)

Redactia
Musaca de gulii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapă, 4 linguri de untdelemn, 350 g carne tocată (de vacă și porc), sare, piper proaspăt măcinat, un praf de scorțișoară, o conservă mică de pulpă de roșii (200 g), 1 ou, 600 g gulii mari, grăsime și pes­­met pentru uns forma. * Sosul: o lingură de grăsime, o lingură de făină, o jumătate de pa­har de lapte, 100 g cașcaval ras, 1 ou, pu­țină nucșoară rasă.
Mod de prepa­rare: Se curăță ceapa și se toa­că mă­runt, apoi se călește în două linguri de untdelemn. Se adaugă carnea tocată și se apasă cu furculița, lăsându-se să se pătrundă bine, până ce capătă o culoare maro. Se sărează carnea, se pi­perează, se presară scorțișoara. Se adaugă ro­șiile și se lasă să fiarbă până ce zeama dispare com­plet. Se gustă din nou și se adaugă con­dimente. Când e gata, se trage tigaia deoparte, se lasă to­cătura să se răcească ușor și se adaugă oul. Între timp se cu­răță guliile de coajă și se taie în două, apoi fiecare jumătate în felii cam de 1-2 cm. Se pră­jesc repede pe ambele părți în untdelemnul ră­mas. Se unge o formă rezistentă la foc cu gră­sime și pesmet, după care se pun în straturi alter­native guliile și carnea tocată. * Sosul: Se topește gră­simea într-o tigaie, se adaugă făina, se lasă să se rumenească ușor, apoi se pune laptele, ames­te­când întruna (ca pentru rântaș). Se lasă sosul să fiarbă 5 minute la foc mic, apoi se încorporează în el două linguri de cașcaval ras și oul. Se trage vasul de pe foc. Se gustă de sare, piper, nucșoară și se toarnă peste compoziția de carne tocată și gulii. Se presară deasupra cașcavalul rămas și se bagă în cuptorul gata încins, la treapta doi. Cam într-o oră e gata.

Budincă de mămăligă cu sos de carne

Ingrediente (pentru 4 persoane): * Mă­mă­liga - 200 g mălai grișat, 10 frunze uscate de sal­vie, 50 g cașcaval ras. * Sosul de carne: 1 le­gătură de legume pentru supă, 2 căței de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 500 g carne tocată (ames­tec), pi­per măcinat, 100 ml vin roșu sec, o con­servă de roșii decojite (400 g), 1 legătură de cim­bru, pa­prika dulce, gră­sime pentru for­mă, 100 g te­le­mea.
Mod de pre­pa­rare: * Mă­mă­liga - Se pune la fiert o ju­mă­tate de litru de apă cu o ju­mă­tate de lingu­riță de sare. Când fierbe, se trage vasul pe fla­cără mică și se toarnă mălaiul în ploaie, ames­tecând întruna cu telul sau cu un făcăleț. Se lasă să fiarbă 5 minute. Se fărâmițează bine frun­zele de salvie și se bagă în mămăligă, împreună cu cașcavalul ras. Se amestecă bine, apoi se varsă mămăliga într-un cas­tron clătit cu apă. Se lasă să se răcească. * So­sul de carne - Se curăță zar­za­vatul, se spală și se taie mărunt. Se curăță ustu­roiul și se toacă. Se încinge uleiul și se pune car­nea tocată la prăjit până se rumenește. Se gustă de sare și de piper. Într-o altă tigaie, se călesc zarza­va­tu­rile și ustu­roiul. Se amestecă carnea tocată, vinul și roșiile presate cu furculița, se adaugă legumele călite și us­turoiul, se pune puțină apă și se lasă să fiarbă pe flacără mică cca 5 minute. Se adaugă firi­șoa­rele de cimbru, sarea, piperul, pa­prika dulce (un vârf de cuțit). Se scoate mămăliga din formă și se taie în felii groase de 1 cm. Se așează în rân­duri, în­tr-un vas rezistent la foc și uns cu grăsime. Dea­supra se toarnă sosul de carne și se adaugă tele­meaua tăiată în bucățele (sau cașcaval). Se bagă la cuptor (treapta 3) timp de 25 de minute.