Un obraz de smalț

Iulia Vlad
- Cură de toamnă cu fructe -

Vreți un leac contra poso­mo­relii provocate de ceață și frig? În clipele libere, drăgăliți-vă obrazul cu preparate de frumusețe cum­părate de la piață: fructe proas­pete. Indiferent ce alegeți, mere, pere sau struguri, aplicarea lor pe obraz are efectul unui institut de cosmetică. Secretul stă în vitaminele și enzimele care-i dau pielii fermitate și luciu de smalț.

Strugurii

Sucul proaspăt din struguri este o binecuvântare pentru pielea obosită.

Mască pentru ten îmbătrânit și obosit
Ingrediente: o lingură de suc proas­­­păt de struguri albi, o linguriță de miere, o lin­guriță de făină de ovăz.
Amestecați sucul de stru­guri cu ovăzul și cu mierea și întindeți pre­paratul pe față și pe gât. După 20 de minute, spălați-vă cu ceai de mușețel.

Loțiune tonică cu struguri
Ingrediente: suc de struguri și suc de lămâie.
Combinați în părți egale suc de struguri și suc de lămâie și aplicați amestecul pe față, cu un tampon de vată. După câteva minute, clătiți. Un­geți-vă apoi cu o cremă hidratantă.

Merele

Sucul de mere este foarte folo­sitor pentru prevenirea ridurilor.

Masaj cu măr
Ingrediente: suc proas­păt de me­re sau felii de mere proaspăt tăiate.
Se masează fața și gâtul cu felii de măr tăiate subțire, sau cu un tampon de vată înmuiat în suc de mere, timp de câteva minute. Se lasă sucul pe față 5 minute, apoi se clă­teș­te cu apă rece. Este un procedeu ex­ce­lent pentru a preveni și trata lăsa­rea pielii. Se recomandă de 2-3 ori pe săptămână. Se folosește cu bune re­zul­tate și pentru gât, decolteu și sâni.

Scrub cu mere și zahăr
Ingrediente: o lingură de zahăr (de preferat brun), o linguriță de suc de mere.
Amestecați cele două ingrediente și, cu ajutorul unui tampon de vată, masați zahărul umezit cu suc de mere, pe fața proaspăt spălată și ume­dă. Faceți mișcări circulare ușoa­re, până când zahărul se topește. Aju­tă la curățarea în profunzime a pori­lor, relaxează mușchii faciali și pre­vine apariția ridurilor.

Loțiune tonică cu mere
Ingrediente: o lingură de suc proas­păt de mere, 4-5 picături suc de lămâie.
Amestecați sucul de mere cu pică­turile de lămâie. Aplicați loțiunea pe față cu ajutorul unei bucăți de vată și lăsați-o să acționeze 15 minute. Clă­tiți-vă apoi cu apă rece. Are efect tonifiant și de albire a tenului, de ase­menea, previne îngrășarea pielii.

Perele

Mască hrănitoare cu pere și lapte

Ingrediente: o jumătate de pară bine coaptă, o lin­guriță de lapte căl­duț.
Transformați pulpa de pară în piure cu ajutorul unei furculițe, adău­gați laptele și amestecați bine. Apli­cați pasta obținută pe față, lăsați să acționeze 20-25 de minute, apoi spă­lați-vă cu apă călduță. Are efect de netezire și redare a supleții pielii.

Mască pentru protejarea tenului împotriva frigului
Ingrediente: jumătate de pară bine coaptă, câteva picături de ulei de migdale dulci, o linguriță de mie­re.
Transformați pulpa de pară în piu­re, cu ajutorul unei furculițe, adă­u­gați mierea și uleiul, amestecați bine. Aplicați preparatul pe față, lăsați să acționeze 20-25 de minute, apoi spălați-vă cu apă călduță. Este de ajutor mai ales pentru tenul sensi­bil și uscat, care se înroșește și se irită pe vreme friguroasă.

Prunele

Mască cu prune

Ingrediente: prune coapte.
Alegeți o prună bine coap­tă, tăiați-o în două și masați ușor fața cu partea interi­oară. Lăsați 10 minute să acționeze. Clătiți cu apă re­ce. Se poate aplica trata­men­tul în fiecare seară, timp de 2 săp­tă­mâni, cu rezultate de excepție pen­tru tenul gras și mixt.