Cele 9 trepte ale iubirii

Gilda Fildan
- Secretele unei căsnicii fericite -

Trăim vremuri stăpânite de ne­răb­dare. Mașinile de spălat nu mai țin, ca îna­inte, douăzeci de ani. Au­to­­mobilele se strică și ele mai repede. Nici căs­niciile nu mai sunt cum erau. Din trei perechi "uni­te pe viață", una divor­țează, ba chiar, în marile ora­șe, una din două. Iar dintre cuplurile ce rămân căsătorite, nu toate sunt fericite împreună. Pe mulți îi leagă de tovarășul de viață mai degrabă o co­mu­nitate de in­terese, se simt confortabil în această formă de conviețuire, dar certificatul de la oficiul stării civile nu-i împie­dică să-și caute stimulentele erotice sau iubirea în alte părți.
Oare mai există în zilele noastre căsnicia fe­ricită pe termen lung, în care ambii parteneri își gă­sesc îm­plinirea și n-ar renunța cu niciun preț unul la celălalt? "Da", răspunde Judith S. Waller­stein, pro­fesoară de psihologie la Universitatea din San Fran­­cisco, celebră în lumea întreagă pen­tru cerce­tările ei în domeniul di­vor­țurilor. De astă dată, ea a moni­to­rizat pe o perioadă de aproape trei ani cincizeci de cupluri ce afirmă că au o re­lație per­fectă. Remarcând o serie de caracte­ris­tici comune, le-a analizat într-o lucrare publicată sub titlul "Căs­nicii durabile - Cum și de ce dăi­nuie iu­bi­rea". Cartea conține îndrumarul unei alianțe fe­ricite și stabile până la sfâr­șitul vieții. Ea contrazice pre­ju­de­cata de largă circulație potrivit că­reia rutina atrage obligatoriu după sine plic­tiseala, iar aceasta - moar­tea lentă a relației. "Din ob­ser­vațiile noastre am extras nouă pro­be, la care cuplurile sunt supuse zi de zi. Căsniciile fe­ricite sunt cele ce reu­șesc să depășească aceste în­­cer­cări", spune Judith Wallerstein. "Da­că a­mân­­doi par­­tenerii trec exa­menul, legătura lor conjugală se consolidează."
Mai jos, vă prezentăm în rezu­mat aceste "pietre de încercare", dân­­du-vă astfel posibilitatea să adu­ceți un suflu nou în căsnicia dvs.

1. Uitați trecutul
"În căsniciile fericite, ambii parteneri s-au de­tașat total de pro­blemele sentimentale ale trecu­tu­lui". Acest proces este in­dis­­pen­sabil pentru a se face loc senti­men­tului de solidaritate și apar­tenență re­­ciprocă dintre soți. Abia după ce au luat su­fi­cientă distanță față de co­pi­lărie, de fostele iubiri și de familia din care pro­vin, partenerii se pot ocupa unul de celălalt, cu deplină concentrare. Din acel mo­­ment, legătura dintre ei de­vine mai puțin vulne­rabilă la atacurile din exterior.

2. De la "eu" la "noi"
Toate cuplurile ches­tio­nate au folosit expresia "căsnicia noastră", care indică disponibili­tatea lor pen­tru viața în doi. "E­sen­­țial este faptul că, din­colo de această preo­cu­pare pentru coe­ziu­ne, oa­menii se per­cepeau pe si­ne ca doi tovarăși de drum. Pe­re­chile fericite sunt ca­pa­bile să traseze fără niciun fel de dificultate granița foarte subțire dintre «eu» și «noi». Cine nu stă­pâ­nește mersul în echilibru pe această muchie îngustă nu va fi în stare să con­viețuiască armonios pe termen lung".

3. Kilograme de pupături
E complet falsă afirmația că dragostea fizică se banalizează cu tim­pul și ceea ce contează este doar înrudirea su­fletească dintre doi oameni. În­tr-o căsnicie bună, func­ționează ambele. "Nu exis­tă o con­tra­pondere mai eficientă la so­li­ci­tă­rile vieții coti­die­ne decât sexul", subliniază Wal­ler­­­stein. "O relație fizică bună com­­pen­sează mul­te din difi­cultățile unei căsnicii. În schimb, viața in­timă ne­satis­fă­cătoare nu poa­te fi vreodată te­melia unei căsnicii du­rabile".

4. Nu vă lăsați despărțiți de copii
Bineînțeles că viața se schimbă atunci când micuții, drăgălașii de ei, vă țin treji cu urletele lor toa­tă noap­tea sau vin să bată cu pumnișorii în ușa dor­mitorului, tocmai când vouă v-a venit chef să fa­ceți dragoste. Totuși:
"Într-o căsnicie bună, parte­nerii izbutesc să facă loc copi­lu­lui, însă fără a ceda controlul asu­­pra propriei lor vieți". Nu­mai cine știe să-și ce­lebreze din când în când iubirea cu pros­pe­ți­mea din lunile ei de început (chemați un baby-sitter!) își va păstra calmul în fața modi­fi­că­rilor intervenite în relația de cu­plu, după nașterea unui copil.

5. Mânia face parte din viață
O criză nu trebuie să fie în­ce­putul sfârșitului. Dimpotrivă: aveți prilejul să învățați că și mânia îm­­potriva partenerului, ca și grija pen­tru el, fac par­te din viață.
"Căsniciile reușite și ce­le ne­reușite trebuie să fa­că față ace­lo­rași situa­ții. De­o­sebirea constă doar în faptul că în căs­niciile fe­ri­cite, oa­menii încearcă să de­­pă­șeas­că îm­pre­ună cri­ze­le exis­ten­țiale. În căs­­­ni­ciile ratate, ele de­vin fac­torul de­clan­șator al unei crize de du­rată a relației".

6. Certați-vă, dar fără să jigniți
Ceartă da, însă luptă nu.
"Partenerii fericiți intuiesc foar­te corect sta­rea de spirit a celuilalt, chiar și în timpul unei cer­te - ca și cum ar avea la dis­poziție un ins­tru­ment de măsură - astfel încât nu-l jignesc nicio­dată".

7. Râsul aduce soarele
Numai cei ce râd cu poftă îm­preună convie­țuiesc bine. Aproape toate cuplurile participante la studiu au insistat asupra faptului că umorul cons­tituie unul din prin­cipalii piloni ai relației lor.

8. Nu încercați să vă modelați partenerul
Mulți oameni cunosc acest prin­ci­piu și totuși procedează mereu in­vers: nu veți obține niciun rezultat încercând să vă modelați partenerul după gustul dvs. Fie îl veți găsi după aceea din cale afară de plicticos, fie îl veți distruge. Când cel mai pu­ter­nic nu acceptă slăbiciunile celuilalt, criza e ca și programată. Izbucnesc certuri și se ajunge la jig­niri. Pers­pec­tiva va fi una singură: eșecul căs­niciei, cu o suferință imensă pentru unul dintre soți, dacă nu pentru amândoi.

9. Admirație fără sfârșit
În numeroase cupluri, convie­țuirea echiva­lea­ză cu o permanentă luptă pentru putere. Iar uneori ea este afișată doar în prezența altora, pentru a crea o anumită impresie obser­va­torilor din afară. Dar cine credeți că vă va lua în nume de rău faptul că vă admirați partenerul și îl considerați un om de­o­se­bit? În fond, din acest motiv l-ați ales și aveți drep­tul să vă re­afirmați opțiunea. Cine păs­trează ne­al­terată această în­sușire își în­tă­reș­te pro­priul ego. Iar ceilalți sunt de­seori invidioși, chiar dacă n-o re­cunosc.

Foto: DREAMSTIME