Din nou, despre o plantă "minune": GINKGO BILOBA

Florentin Popa
Dr. Maria-Corina Băsceanu medic specialist în medicină de familie

Bătrânețe nu înseamnă neapărat "haine grele"

- Se știe că Ginkgo Biloba este un remediu recomandat cu precădere bătrânilor. Ce efecte are această plantă devenită "minune", asupra persoa­nelor trecute de prima tinerețe?

- Înaintarea în vârstă este un proces natural, însă nu înseamnă neapărat că, odată ce îmbătrânim, trebuie să ne îmbolnăvim sau calitatea vieții trebuie să scadă. Acest pro­ces implică tot felul de schimbări - atât pozi­tive, cât și ne­gative. Alevia a con­ceput su­plimentul alimentar Ginkana Ginkgo Bilo­ba, spe­cial pentru per­soa­nele de vârsta a doua și a treia, pen­tru a le ajuta să se bucure, în conti­nuare, de viață.
Pe măsură ce îm­bă­trânim, corpul suferă modificări. Vârsta in­fluențează toate orga­nele, țesuturile, celu­le­le și întregul metabolism. Astfel, în timp, capaci­tatea de funcționare a organelor vitale scade. Cali­tatea vaselor sanguine este o condiție de bază pen­tru funcționarea organe­lor interne și a țesuturilor, în general. Îmbătrânirea vaselor de sânge este cea care va dicta majoritatea proceselor de îmbătrânire din corp. De aceea, extractul de Ginkgo Biloba le este util atât persoa­nelor sănătoase, pentru efectul antioxidant, cât și celor cu afecțiuni cardiovas­culare și neurologice demonstrate. Iată câteva din cele mai importante efecte:
Sistemul cardio-vascular - Arterele și ve­nele devin mai groase, mai rigide. Pereții capila­relor se îngroașă treptat, scăzând schimbul de sub­stanțe nutritive la acest nivel. Tensiunea arterială crește, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge. Aceste transformări pot conduce la apariția bolilor cardiovasculare. Doza de 80-120 mg de Ginkana, luată zilnic, timp de cel puțin opt săptămâni, are o capacitate extraordinară de a sti­mula circulația sângelui la nivelul creierului și al extremităților, de a relaxa pereții vasculari și de a dilata vasele de sânge, ceea ce permite creșterea fluxului sanguin către periferie. În plus, are efect tonifiant asupra sistemului venos, facilitând o reve­nire mai eficientă a sângelui la inimă. Ginkgo Bilo­ba ajută la reducerea riscului de infarct, ische­mie cardiacă, ateroscleroză, accident vascular. E bine să știți că o bună circulație a sângelui este esențială pentru un organism sănătos și asigură o speranță de viață mai ridicată!
Metabolism - Toate procesele metabolice se desfășoară mai lent pe măsura trecerii anilor. Din cauza acestei încetiniri și a scăderii capacității celu­lelor de a produce energie, oboseala și epuizarea se instalează mai ușor; la fel și lipsa de vlagă la nivelul organismului, ca întreg.
Creierul și sistemul nervos - Procesul de îmbătrânire poate cauza schimbări în privința reflexelor și a simțurilor. Deși demența nu este o consecință normală a îmbătrânirii, e normal ca unii oameni să aibă episoade de pierdere a memoriei. Celulele din creier și nervii se deteriorează, apar depuneri de toxine care nu mai pot fi "drenate", ceea ce poate duce la instalarea demenței senile. Studiile atestă că eficacitatea extractului standar­dizat de Gingko Biloba poate fi comparată cu cea a medicamentelor de sinteză în susținerea terapeutică a pacienților cu demențe senile, inclusiv demențe tip Alzheimer, fără să prezinte interacțiuni medi­camentoase și efecte adverse.

"Tinerilor, Ginkgo Biloba le sporește capacitatea de memorare și concentrare, dar și vioiciunea și pofta de viață"

- Să vorbim puțin și despre tineri și adoles­cenți. Ginkana le este și lor de folos?

- Chiar dacă Ginkana Ginkgo Biloba se adre­sează cu precădere persoanelor de vârsta a doua și a treia, nici tinerii nu sunt feriți de problemele cir­culatorii, cardiovasculare sau de dificultăți de con­centrare. Capacitatea de memorare este "banca de date" la care tinerii apelează atunci când au ne­voie, iar capacitatea de învățare îi ajută să acumu­leze informații utile. Dar aceste procese, care se fac cu ajutorul funcțiilor cerebrale, sunt mai puțin efi­ciente în condiții de oboseală, de stres, în cazul în care organismul este slăbit sau atunci când persoa­nele traversează perioade de fluctuații emoționale. Pierderile de memorie și lipsa de concentrare apar destul de frecvent în rândul tinerilor care trăiesc în condiții de stres fizic și psihic, deoarece expunerea prelungită la niveluri crescute de cortizol - hormo­nul stresului - afectează hipotalamusul, zona din creier implicată inclusiv în procesul de învățare. Mai mult, studii recente arată că multitasking-ul prelungit aduce prejudicii constante concentrării și scade performanțele intelectuale. Specialiștii ex­plică acest efect prin faptul că, făcând două, trei lucruri în același timp, nu reușim decât să ne mutăm atenția de la o sarcină la alta. Acest lucru forțează creierul, iar suprasolicitarea conduce la diminuarea abilită­ților de gestionare a infor­mațiilor și, în final, la o gândire mai lentă și lipsită de performanță. Ginkana crește capacitatea de con­cen­trare și de memorare, vioiciunea și pofta de viață, stimulează oxigenarea cere­brală, crește efi­ciența me­tabolismului, reglează neu­rotransmițătorii (dopamina, serotonina), energizează și revigorează fizicul și psihi­cul. Eficacitatea terapeutică asupra proceselor cognitive a putut fi demonstrată prin studii științifice, după administrarea zilnică pentru o perioadă de mini­mum 8-12 săptămâni a cel puțin 80 mg de extract de Ginkgo Biloba, cu 24% gingko­flavone și 6% lac­tone terpene, condiții îndeplinite de extractul folosit de Alevia în Ginkana. Tinerilor care au se­siune de examene le sugerez să înceapă cura cu Ginkana cu cel puțin o lună și jumătate înaintea acesteia, care este, după cum știm cu toții, un efort intelectual susținut și o perioadă care implică o mare expunere a organismului la stres emoțional.

- Care sunt cele mai căutate produse din gama Ginkana, de la firma Alevia, și prin ce se dife­ren­țiază?

- Ginkana Ginkgo Biloba 80 mg este indicat tuturor categoriilor de vârstă, în scop profilactic sau pentru întreținere. Acest supliment alimentar îm­bu­nătățește funcțiile psihice în general, concentra­rea și creativitatea, ajută la o mai bună irigare cu sân­ge a ochiului, mărind acuitatea vizuală, sprijină circula­ția periferică resimțită ca mâini și picioare reci și are efect antioxidant, încetinind procesul îmbătrânirii.
Ginkana Ginkgo 50+ se recomandă persoa­nelor de peste 50 de ani. Ginkgo Biloba ajută la men­ținerea fluxului de sânge spre creier, la oxige­narea cerebrală și susține toate funcțiile psihice. Ginsengul Siberian din compoziție este un excelent adaptogen și ajută la revigorarea și "adaptarea" organismului la condițiile de stres.
Ginkana memento are în compoziție, pe lângă Ginkgo Biloba, și extract de guarana, cu efect de tonifiere, fiind o "bombă de energie" necesară per­soa­nelor care se confruntă cu perioade de stres pre­lungit. De asemenea, conține Mg și vitamina B6, cu efect de susținere antistres. Ginkana memen­to este recomandat tinerilor, elevilor și studenților, pentru a face față mai ușor activităților intelectuale și pentru asimilarea rapidă a unui volum mare de in­formații.

- D-l dr. Florin Mitocaru, managerul compa­niei Alevia, ne-a dezvăluit rezultatele unui studiu care demonstra că Ginkana este cel mai bun su­pli­ment alimentar pe bază de Ginkgo Biloba. Mai există și alte dovezi care să certifice acest lucru?

- Cea mai bună dovadă a calității produsului Gin­kana este chiar acel studiu, realizat indepen­dent. În urma analizelor, s-a descoperit că doar Ginkana de la Ale­via conține un extract pur și res­pectă toate stan­dardele.
În ce mă privește, în cali­tate de consilier medi­cal al companiei Alevia, discut cu persoane de toate vârstele, care îmi povestesc despre experiențele pe care le-au avut cu diferite suplimente alimentare. Părerile pacien­ților sunt alte dovezi valo­roase care atestă calitatea produsului Ginkana. Iată câteva dintre testimonialele adunate de noi de-a lungul timpului:

* "Folosesc Ginkgo Bi­lo­ba Alevia preventiv, de­oa­rece am o vârstă și vreau să rămân lucidă și pe viitor. Le-am găsit în oferta 1+1 gratuit și mărturi­sesc că sunt foarte încântată." Floarea B. (64 ani) - Reșița

* "Cumpăr de multă vreme Ginkgo Biloba. Mă ajută foarte mult, în sensul că se întâmplă să ramân fără tablete și atunci capul meu nu mai este atât de limpede, ba chiar simt așa ca un vertij. Prefer Alevia pentru că au Ginkgo de 40 mg, ca și alte firme, dar prețul nu are concurență." Georgeta M. (52 ani) - București

* "Soțul meu ia în fiecare zi Ginkgo Biloba de la Alevia pentru a-și îmbunătăți circulația peri­ferică. Avea mâinile și nasul reci, țiuit în urechi, dar a scăpat de toate de când face cură cu acest produs." Mihaela V. (45 ani) - București

* "Prima sesiune a fost cea mai dificilă peri­oadă din viața mea, deoarece din cauza stresului nu am reușit să mă concentrez și să învăț la toate materiile și am picat jumătate dintre examene. Văzând că nu fac față, i-am cerut părerea medicu­lui, care mi-a recomandat Ginkana memento. De doi ani iau aceste comprimate și am ajuns să pri­mesc și bursă de merit." Teodora G., studentă Medicină (25 ani) - Iași

* "De când am îmbătrânit, auzeam din ce în ce mai prost și nici ochelarii de vedere nu mă mai ajutau. Ginkana m-a ajutat să-mi recapăt simțurile (auz și vedere) și nici măcar nu e scumpă!" Maria A. (81 ani) - Constanța