1 decembrie zdrențuit

Cristian Curte
De-a lungul timpului, am fost ca jur­na­list la multe dintre sărbătorile noastre na­țio­nale.

Mica și Marea Unire, ori mai re­centa Zi a Drapelului, prilejuiesc, de obicei, celebrări oficiale și populare. Cu mai multă sau mai puțină pompă, însoțite de parti­ci­parea armatei, ele au pentru națiune, nu numai la noi, ci peste tot în lume, un rol de ana­mneză benefică. Ne adu­cem aminte de drumul, de­loc ușor, pe care am mers pentru a ajunge la ziua de azi, un drum închegat din multe jertfe, gra­ție cărora noi, românii, putem să fim astăzi, împreună, în aceleași granițe. Desigur, nu toți am avut șansa asta. Frații noștri de pes­te Prut au rămas de izbeliște, la fel ca și Bu­covina istorică. Din toate aceste pricini eu cred că sărbătorile naționale au rost. Cu atât mai mult acolo unde identitatea și unitatea statului român se cer subliniate cu o tușă mai groasă. De pildă, în autointitu­latul Ținut Secuiesc.
Nu știu dacă v-ați nimerit vreodată pe-acolo de 1 decembrie. Dacă ați fi trecut, cred că ați fi rămas cu un gust amar. Toată fala, toată pompa, tot ceea ce fac auto­ri­tățile noastre la București ori Alba Iulia, aici se face cu "luminile stinse". Ai fi ispitit să zici că e firesc să fie așa - e provincie, orașele din zonă sunt de fapt foarte mici, aproape depopulate, cu posibilități și am­biții la fel de mici. Dar dacă e să faci o com­parație cu manifestările care se țin în zonă pe 15 martie, de ziua maghiarilor, când, cel puțin teoretic, autoritățile locale dispun de aceleași bugete, gustul amar ți se întețește. Radiografiate în trecere, zilele noastre naționale din „ungurime" sunt mult mai pipernicite decât ale ungurilor, lipsite de patosul și strălucirea care ar trebui să le dea românilor din zonă un soi de încredere în ei și steaua lor. În ambele județe, atât în Covasna cât și în Harghita, autoritățile sta­tului nu trag la aceeași căruță. Ce orga­ni­zează prefecturile e sabotat de primarii ma­ghiari, care nu numai că se ascund pe 1 decembrie, dar refuză până și arborarea drapelului românesc în localitățile lor. În schimb, pe 15 martie, tot ei se îngrijesc ca întreg ținutul să arate impecabil, devenind o mare de cocarde, drapele și imagini colorate roșu-alb-verde.
Până și monumentele noastre simbol sunt date uitării. La Miercurea Ciuc, de unde scriu acum, Monumentul Ostașului Ne­cunoscut, simbol vizibil al sutelor de mii de ostași care au murit pentru țara asta, loc în care se depun la fiecare eveniment co­roa­ne de flori și unde garda dă întotdeauna onorul, are plăcile de marmură căzute. Be­tonul gri, care se ițește de sub ele, e cu­loa­rea întregului ținut, să nu uităm, chiar ini­ma geografică a României. Marmura a­ceas­ta care lipsește este însă și rana indi­fe­ren­ței noastre. Ne-am obișnuit cu țara noas­tră frumoasă și întreagă ca un dat fi­resc, am luat unirea ca pe un dar ireversibil. În realitate, cu Marea Unire e ca și cu ma­rile iu­biri. Ca să existe, se cere cultivată, îngri­jită, prețuită. Fără o dragoste atentă, unii față de alții și toți față de țară, neamul ro­mânesc se poate destrăma încet, pier­zân­du-se în magma istoriei, așa cum se destra­mă Monumentul Soldatului Necunoscut de la Miercurea Ciuc.