RODICA CULCER despre... Viitorul penal al țării

Redactia
- Cel mai vitriolant om politic din actuala cam­panie electorală, președintele ALDE, Călin Po­pescu-Tăriceanu, va trebui să-și mute discursul ag­itator în fața Justiței, care a hotărât începerea ju­decății pe fond a dosarului său, în care este acu­zat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptui­to­rului. Presupunând că ar putea fi activate și alte dosare ale unor poli­ti­cieni aflați în vizorul justiției, vor schimba aceste de­cizii opiniile alegătorilor ro­mâni, pe ultima sută de metri a campaniei par­lamentare?

- Dacă judecăm după ceea ce s-a întâmplat la ale­gerile locale, când persoane cu dosare penale au fost alese în funcția de primar sau de președinte al consi­liului județean, probabil că efectul dosarelor penale asupra rezultatului votului nu va fi devas­ta­tor. Din păcate, o bună parte din electorat, fie s-a obișnuit cu practicile corupte, considerându-le im­posibil de stârpit, fie s-a lăsat modelată de pro­pa­gan­da televi­ziunilor deținute de persoane cu pro­bleme penale (aproape toate) și nu mai este sigură de vinovăția politicienilor trimiși în judecată de DNA. Aceștia din urmă au devenit adevărate vede­te de televiziune, invitate să-și pledeze cauza aproa­pe în fiecare seară, în fața unor moderatori și co­men­tatori complezenți. Pe de altă parte, pe 11 de­cembrie vom vota liste, nu candidați individuali, astfel încât performanțele individuale ale politi­cienilor vor conta doar pentru cei informați și ani­mați de principii, adică o mică parte a electoratului. În mediu rural și în orașele mici se va întâmpla, pro­babil, ce s-a întâmplat de fiecare dată: majoritatea va vota cum îi indică primarul. Există, de asemenea, județe captive ale PSD, în care opoziția este practic inexistentă. Astfel, indiferent câte dosare penale are Victor Ponta, nu cred că nu va obține un mandat de deputat în Gorj. Toate aceste considerații se aplică însă doar celor care se vor duce la vot și care nu se anunță a fi numeroși. De altfel, aici se va vedea și efectul dosarelor penale: electoratul anti-PSD este atât de scârbit de calitatea clasei politice și de ab­sența unei opoziții reale, încât nici nu se va duce la vot, exact cum s-a întâmplat și la alegerile locale. În aceste condiții, rezultatul va fi decis de elec­to­ratul captiv și de cel manipulat de televiziunile penalilor. Avem deci toate șansele să-l regăsim pe domnul Tări­ceanu și în viitorul parlament. Cel puțin până se va încheia procesul și vom afla verdictul judecătorilor.

- Vă adresăm aceeași întrebare și în legătură cu Mișcarea civică Inițiativa România, care în urma unei ample analize a dezvăluit faptul că trei partide politice: ALDE, PMP și PSD vor avea circa 50% deputați și senatori cu dosare penale...

- Presa a semnalat demult această situație, dar partidele au invocat prezumția de nevinovăție, care le-ar permite să includă pe liste, pe locuri eligibile, persoane care nu au fost condamnate definitiv de instanță. Putem chiar suspecta că partidele au recurs la o practică binecunoscută - dar nerecunoscută - și anu­me, de a acorda locuri eligibile, în funcție de contribuțiile financiare pe care doritorii le fac partidului. Nu contează deci dacă personajul penal va fi în cele din urmă condamnat, din moment ce partidul a încasat banii. Întrebarea mai interesantă care se pune însă în lumina avertismentului lansat de Inițiativa România este dacă partidele care și-au curățat - de bine, de rău - listele de candidați, cum este PNL, sau care candidează pentru prima dată la alegerile parlamentare, cum este USR, vor convinge electoratul să le prefere pe ele și să nu-i voteze pe adversarii lor nărăviți în rele. În fond, dacă românii do­resc o clasă politică reformată, ar trebui să res­pingă la vot partidele care promovează persoane cu pro­bleme penale. Sondajele nu sunt însă încura­ja­toare, PSD fiind cotat la 40% din intenția de vot, iar ALDE și PMP, cu scoruri care le vor permite ac­ce­sul în viitorul parlament. Motivele pentru care ro­mânii încă votează penali le-am expus mai sus. Adaug doar că PNL și-a pierdut credibilitatea, din ca­u­za com­promisurilor din trecut, iar prestația sa în cam­­panie este neinspirată. Cât îi privește pe can­di­dații USR, care ar putea beneficia de un vot de pro­test, sunt extrem de slabi. În tot cazul, intrarea pe­na­li­lor în par­la­ment pune în pericol viitorul țării, pen­tru că ei vor că­uta să modifice drastic legislația pe­na­­lă în fa­voa­rea lor. Riscăm deci să pierdem prin aban­don lupta pentru statul de drept și pentru combaterea corupției.