Din rețetele d-lui farmacist BOBARU - Bolile respiratorii ale copiilor mici

Redactia
- Remedii cu PĂTLAGINĂ, TEI, PIN și IEDERĂ -

Pătlagina

Siropul de pătlagină se poate obține în casă astfel:
* Din frunze uscate: 2 linguri de frunze uscate de pătlagină mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul obținut se a­mes­tecă în cantități egale cu miere.
* Din frunze proaspete: frun­zele de pătlagină proaspăt culese se zdrobesc cu ajutorul unui blender sau cu o mașină de obținut sucuri din fructe. Zeama rezultată prin stoarcere se amestecă cu un volum egal de miere. Se grăbește obținerea sucului dacă frunzele proas­pete sunt lăsate câteva zile la congelator, după care mărunțesc și se storc bine, într-o bucată de tifon împăturită. Amestecul de suc și miere se fierbe 20 de minute, se toarnă apoi în sticle bine închise, putând fi păstrat timp îndelungat, în bune condiții. Preparatul nu mucegăiește datorită principiilor anti­bacteriene conținute în frunze.
Se administrează câte 3 lingurițe pe zi.
Siropul de pătlagină poate fi folosit și ca edulco­rant (îndulcitor) pentru alte ceaiuri cu proprietăți ex­pectorante sau antitusive. Această asociere poten­țează efectul emolient al ceaiului respectiv.

Teiul

Se folosesc florile de la diferite specii de tei.
Se bea ceai din flori tei, câte 2-3 cești pe zi.

Pinul

Se folosesc mugurii de pin (Turio pini).
Se prepară un sirop din muguri de pin după următoarea rețetă: 100 grame mu­guri de pin sau brad, uscați și mă­cinați, se infuzează 30 minute cu 500 ml de apă cloco­tită. Infuzia rezultată se ames­tecă cu 500 grame zahăr tos și se dă în 2-3 clocote. Se filtrează înainte de a se răci com­plet, dacă este nevoie.
Se administrează câte 2-3 lingurițe pe zi.

Iedera

Siropul de iederă se poate obține ast­fel: 50 grame frunze de iederă mărunțite groscior se fierb câteva minute, cu 500 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează. Se adaugă 500 grame de zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, preparatul se filtrează, pentru înde­părtarea eventualelor impurități din zahăr.
Se administrează câte 2 lingurițe pe zi.