Lumea "post-adevăr"

Ciprian Rus
O stare tot mai accentuată de anxietate străbate discursul public din ultima vreme, într-un an din care rămânem ca evenimente majore cu Brexit-ul, decizia Marii Britanii de a se rupe de Uniunea Europeană, și cu alegerea ca președinte în Statele Unite ale Americii a contro­ver­satului om de afaceri Donald Trump.

Două evenimente cât se poate de improbabile, după logica unei lumi pe care putem deja să o numim "ve­che", în care (ne-am amăgit, oare?) adevărul și fap­tele încă mai contau. De-acum, suntem instalați con­fortabil în lumea "post-adevăr" (declarat cuvântul anului 2016, de către Dicționarele Oxford) - în care emoțiile și opiniile personale, eventual urlate pe ton apocaliptic, sunt mai influente decât faptele verifi­cabile. Dovadă este și brusca orientare spre răsărit a tot mai mulți șefi de state și pretendenți la funcții de șef de stat care afișează fățiș ideea unei apropieri de Rusia lui Vladimir Putin, ignorând invadarea Ucrai­nei și alte derapaje ale acestuia. Dar România? În acest context internațional atât de neliniștit, ce îi va rezerva anul 2017?
Analiștii din zona conservatoare încearcă să ne liniștească, că doar gura e de Donald Trump și că, ori­cum, nu e el singur la "butoane". Rămâne de vă­zut care va fi, de-adevăratelea, direcția noului pre­șe­dinte, mai cu seamă în privința care ne interesează cel mai mult, aceea a influenței SUA în cadrul NATO. Până atunci, din Europa, semnele sunt destul de neliniștitoare. Candidații cotați cu cele mai mari șanse să câștige prezidențialele din Franța, François Fillon și Marine Le Pen, sunt amândoi adepții unei apropieri de Rusia. Cum în zonă nu prea mai avem pe cine conta, în afară de baltici și de polonezi, ră­mâ­nem iarăși la mâna Germaniei și a sensibilităților de fostă RDG-istă ale Angelei Merkel (dacă va mai rămâne, și ea, la putere). Sigur că ar fi o greșeală să ne alar­măm de pe acum, în stilul deja consacrat al epo­cii "post-adevăr". Lucrurile sunt mai subtile și mai im­previzibile și ar fi superficial să mâzgălim cu roșu, "din poignet", tot spațiul din jurul României. Dar unele semnale trebuie luate în serios. Iar până ne vom lămuri ce intenții au unii și alții, ține de noi să ne alegem oameni integri și responsabili în frun­tea țării, pentru următorii patru ani. Suntem și noi parte din istoria aceasta pe care ne-am obișnuit prea mult să o judecăm, comod, din fotoliu.