ZODIACUL LUNII DECEMBRIE

Tana Rosca
- Un nou an se apropie de sfârșit. Un an pe parcursul căruia visurile lui Neptun s-au trezit confruntate cu realismul lui Saturn. Un an în care Marte ne-a verificat capacitatea de-a lua decizii și a face față adversităților. Și iată, ca un dar de Crăciun, chiar pe data de 25, se desenează pe cer o configurație numită cortul, care ne promite că, dacă ne filtrăm cu obiectivitate ideile și facem primii pași către concretizarea lor, vom putea evolua frumos. Proiectele creative puse în aplicare acum cu încredere, dar și cu prudența inteligenței, ne pot duce departe. Mercur retrograd, din 20, ne spune că nu vom sta grozav cu comunicarea verbală de sărbători, dar există și alte forme de comunicare. Tot acum, focosul Marte intră în Pești, unde nu se simte prea grozav și devine retras și emoțional. Opoziția Jupiter-Uranus de la sfârșitul lunii (și revenirea la mișcarea directă a lui Uranus pe 30) ne asigură că perioada sărbătorilor de iarnă va fi una plină -

BERBEC
Trei pași înainte, doi înapoi


În mod cert sunteți motorașul grupului de prieteni până pe 19, fie venind cu idei, dar mai pro­babil organizând diferite acțiuni di­namice. Țineți cont de părerile ce­­lorlați, mai ales în preajma Lunii pline din 14, când emoțiile stau să dea pe afară și conversațiile se pot transforma în veritabile dispute. Din 20, când Marte trece în Pești, com­portamentul dvs. se poate schim­ba. Simțiți nevoia să vă retrageți din viața socială și să vă interiorizați atenția. Unii dintre dvs. vor dori doar să fie singuri, alții să se im­pli­ce în acțiuni caritabile ori practici spirituale. Alții vor prefera să plece în străinătate.
BANI: 3-7 este intervalul în care discuțiile cu șefii se pot finaliza printr-o bonificație sau chiar o mărire de salariu.
CARIERĂ: Începând din 20, Mercur retrograd poa­te provoca neînțelegeri (la pro­priu sau la figurat) cu șefii sau per­soa­ne în poziții de autoritate.
DRAGOSTE: Traiul în cuplu e dulce în decembrie, când simțiți că împărtășiți aceleași credințe și aceleași interese. E bine să vă luați timp pentru activități, cum ar fi spectacole de calitate sau că­lătorii către destinații neobișnuite.
SĂNĂTATE: Mâinile și pi­cioa­rele mereu reci pot fi un semn că ar trebui să faceți ce­va pentru îmbunătățirea cir­cu­lației periferice. Starea generală se îm­bu­nătățește după 20.

TAUR
Tandrețe și ninsori


În decembrie s-ar putea să vă în­tâl­niți cu prieteni din străinătate sau să legați prietenii cu oameni plăcuți, în­tâl­niți la drum. Cele mai plăcute in­teracțiuni se anunță până pe data de 7. Situația se schimbă însă din 20, când Mercur intră în mișcare retrogradă și vi se poate întâmpla să uitați diferite lu­cruri prin hotel sau să aveți altercații cu oamenii pe care îi întâlniți. Ar fi o idee bună să-i che­mați pe cei apropiați la dvs., de săr­bă­tori, căci Marte vă dă energia necesară să vă ocupați de pregătiri.
BANI: Începutul de lună poate coincide cu o propunere avan­tajoasă de afaceri, venită din par­tea unui colaborator sau a unei per­soa­ne cu care ați lucrat. S-ar putea să fructificați o investiție mai veche.
CARIERĂ: Puteți fi surprinși să aflați, la început de lu­nă, că mulți dintre cei cu care lucrați vă iau drept model, în timp ce dvs. sun­­teți conștienți de propriile slăbiciuni.
DRAGOSTE: Începutul de lună vine cu tandrețe și îm­păcare, mai ales în jurul datei de 9, dar în preajma lui 28 pot interveni di­sen­siuni între persoana iubită și pri­eteni.
SĂNĂTATE: Gambele vă amor­țesc, iar gleznele pot fi fragile, până pe 29 inclusiv, lucru de care ar fi bine să țineți cont dacă vă plac sporturile de iarnă.

GEMENI
Pace în familie


Pacea se reinstalează în fa­milie, la început de lună. În jurul datei de 7 puteți avea discuții productive și împăciuitoare cu cei de acasă. Atenție însă să nu apară din nou sămânță de ceartă undeva către finele anului, mai pre­cis în jurul datei de 28. Tot la început de lună beneficiați de o crea­tivitate sporită și sun­teți puși pe distracție. Chef de treabă însă nu prea aveți, deci nu vă pro­puneți obiec­tive se­rioase, care să ne­cesite multă concentrare sau efort pre­lun­git. Venus și Marte vă îmbie la că­lă­torii, care pot fi plăcute și ins­­truc­tive, cu începere din 8. Și exa­menele decurg fără probleme acum.
BANI: Afacerile produc su­ficient ca să vă răsfățați puțin, ceea ce vă puteți permite până pe 7. Zăpăceala poate interveni după 19, când vă pot scăpa anumite infor­mații, deci n-ar fi indicat să semnați contracte.
CARIERĂ: Către finele anului pot apărea frecușuri cu șefii. Răbdarea poate lip­si de ambele părți, deci păs­trați-vă calmul, în special pe 28.
DRAGOSTE: Armonia domnește atât între cei proaspăt în­dră­gostiți, cât și în cuplurile con­­sacrate. În cazul al doi­lea ar fi bine să lăsați partenerul să conducă, în jurul datei de 10.
SĂNĂTATE: Probleme minore pot să apară după 19 la nivelul încheieturilor, pielii sau dentiției.

RAC
Fortuna vă zâmbește


Sunteți iubitori ai tradițiilor care reunesc familia, cum e și Crăciunul, și nu prea agreeați ideea de-a fugi în decembrie către țările calde, dar anul acesta vă puteți tre­zi cuprinși de un neașteptat dor de ducă. De vină e Mar­te, care intră în Pești pe 20 și vă poate deter­mina să ple­cați în străinătate. Poate fi bine, dar mai puțin pe 28, când anu­mite fleacuri vă pot strica cheful. S-ar putea să fiți și cam ui­tuci, ceea ce vă poate speria, fi­indcă de obicei aveți o memorie ex­ce­lentă. Nu vă temeți, e ceva tre­cător. O alternativă ar fi să vă invitați ru­dele și prietenii care trăiesc în stră­inătate să petreacă Cră­ciunul acasă la dvs.
BANI: Acționați în primele zile ale lunii pen­tru câștigul bănesc. Puteți în­cer­ca și un loz, zeița Fortuna vă poate zâmbi.
CARIERĂ: Cei din familie vă pot fi ex­ce­lenți sfă­tuitori, mai ales în privința re­lațiilor de muncă. Efectele se vor face simțite cât de curând.
DRAGOSTE: Foarte bine vă simțiți în cu­plu până pe 7, când par­te­nerul este motivat de micul benefic Venus să-și manifeste tan­dre­țea. Mai greu e după 19, când Mercur re­tro­grad îl poate determina să spună vru­te și ne­vrute. Nu luați personal tot ce spu­ne.
SĂNĂTATE: Faceți mișcare, da­că vreți să pre­ve­niți pe­ricolul de-a înțepeni după 3, dar pe­ricolul maxim e pe 10.

LEU
Alegeți dansul și cântecul


Sigur, Crăciunul e o sărbătoare de familie, dar vă va veni greu să rezistați invitațiilor venite de la vecini sau rude mai îndepărtate de-a ieși în oraș, mai degrabă decât de-a sta în jurul mesei sau la televizor. Mergeți acolo unde se cântă și se dansează și vă simțiți mai confortabil în mij­locul unui grup eterogen decât în intimitatea familiei. S-ar pu­tea să vă treziți pe nepusă masă și cu prieteni din străinătate sau cu un bilet de avion, care să vă du­că la ei. Permiteți-vă să fiți spontani.
BANI: Ați început să ieșiți din starea de confuzie care v-a zăpăcit finanțele luni întregi. Din 20 vă poate apuca ambiția de-a căuta noi surse de câștig. E însă mai bine să amâ­nați acest demers.
CARIERĂ: Pe cât de bine vă în­țelegeți cu echipa pâ­nă pe 7, pe atât de deranjante pot deveni micile discuții în con­tra­dic­toriu, despre cine trebuia să facă și când, care pot izbucni în ultimele zile ale anului.
DRAGOSTE: Aveți de-a face cu un partener destul de tem­pe­ra­mental în primele șapte zile ale lunii, dar apoi vine Venus și-l îmblânzește pentru tot restul lunii. Sfârșitul de an poate coincide cu începutul unui amor, după Luna nouă din 29.
SĂNĂTATE: Vă merge bine până pe 20. După aceea sunt de evitat eforturile mari, iar în­che­ie­turile ar trebui lucrate.

FECIOARĂ
Tot înainte!


La început de lună vă simțiți mai puțin la cheremul des­ti­nu­lui decât v-ați simțit din pri­mă­vară încoace, și așa vă recâștigați încrederea în propriile forțe. Cei din familie vă ajută în acest sens. Cei mai acerbi critici ai dvs. se pot trans­­forma în cei mai convinși sus­ți­nători. La nevoie, vă pot oferi și sprijin material. Dvs. înșivă puteți ajunge la concluzia că experiența lor vă e de folos. După Luna nouă din 29, puteți porni un proiect nou legat de casă, sprijinit și de restul familiei.
BANI: Cei care au o afacere de familie își pot da seama acum că au făcut bi­ne când au pornit-o, pen­tru că acum intră în etapa de creștere.
CARIERĂ: Nu vă ba­zați prea mult pe protecția pe care v-o acordă tacit un personaj influent care preferă să rămână în cu­­lise, pen­tru că, în ultimele zile ale lunii, pot fi răsturnări de situație.
DRAGOSTE: Sentimentele fru­moa­se cu care vă în­tâmpină o persoană dragă până pe 7 nu trebuie să vă facă să credeți că o aveți în buzunar. Abaterile vă pot costa după 19. Pe 28, în cuplurile stabile pot izbucni certuri.
SĂNĂTATE: Energia vă revine, dar acesta nu e un mo­tiv să trageți de dvs. pe final de lu­nă.

BALANȚĂ
Echilibru


Cu marele benefic Jupiter alături, sfârșitul de an arată bine. Nu vă predispune la excese, deoarece este bine aspectat de marele malefic Saturn. Veți da do­vadă deci de bu­nă-dispoziție și optimism, dar și de justa măsură. Acest echilibru vă va fi de folos în ultima parte a lunii, când vă puteți confrunta cu situații neprevăzute. Vă simțiți apropiați de familie, până pe 7, dar în apropierea sărbătorilor, mici ne­în­țelegeri pot afecta comunicarea. Cei mai tineri membri ai fa­miliei pot fi deplasați, dar nu-i cazul să vă puneți la mintea lor.
BANI: Cel mai bine ar fi să luați pe cineva cu dvs. la cumpărături, după data de 7, când există riscul de-a slobozi prea tare băierile pun­gii. Vă vine greu să nu-i răsfățați pe cei dragi.
CARIERĂ: Atenția vă este absorbită luna aceas­ta de familie, care se pare că se bazează pe dvs. ca să organizați petrecerile. S-ar mai putea să aveți de făcut reparații prin casă chiar în preajma Crăciunului și toți să le lase în seama dvs. Când să vă mai ocupați de carieră?
DRAGOSTE: Partenerul vă poate necăji în jurul datei de 28, când Uranus în Berbec redevine direct pe cele ceruri. Nu-l cooptați în activitățile dvs., să nu vi le dea peste cap.
SĂNĂTATE: Îngrijiți-vă bine până pe 19, ca să fiți feriți de belele de sărbători.

SCORPION
Alianță secretă


Drumurile zilnice decurg plăcut și puteți rezolva efi­cient probleme adminis­tra­tive, până pe 18. Puteți întâlni fără veste prieteni sau puteți lega noi prietenii, cu per­soane pe care le cunoașteți prin intermediul rudelor sau al vecinilor dvs. Ar fi bine ca până atunci să fiți gata și cu pregătirile pentru sărbători, pentru că Mercur devine retrograd pe 20 și de­pla­sările zilnice pot fi pline de complicații. Lucrurile mici, dacă se adună, tot vă toacă nervii. Vă re­comandăm atenție sporită la volan. După Luna Nouă din 29 s-ar putea să vă decideți să faceți pu­țină ordine prin anturaj.
BANI: Până la Luna Plină din 14, un proiect nou început după 29 noiembrie poate lua avânt. După 14 e bine să vă apucați de con­so­lidare, eventual cu ajutorul unui consilier discret.
CARIERĂ: Aveți o alianță secretă sau pe ci­neva care vă protejează din umbră. Cu colegii vă vine greu să faceți distincția corectă între prietenie și relația de muncă, ceea ce poate duce la tensiuni în jurul datei de 28.
DRAGOSTE: În weekendul 10-11 sau tocmai în seara de Revelion s-ar putea să în­tâlniți o persoană dezirabilă.
SĂNĂTATE: Vă vine mai ușor decât în lunile tre­cute să rezistați ispitelor culi­na­re hipercalorice, până și de sărbători.

SĂGETĂTOR
Alegeți prietenii


Aspectul pozitiv care îl unește pe marele benefic Jupiter, planeta dvs. gu­ver­na­toare, cu marele malefic Saturn, vă este favorabil din multe puncte de vedere. În alți ani, probabil că prietenii erau cei care vă temperau să nu faceți excese, pe când acum, dvs. îndepliniți rolul per­soa­nei ponderate. Ar fi bine să vă planificați săr­bătorile astfel încât să fiți mai mult în compania prietenilor, decât cu familia. Motivul îl poate constitui cineva din familie, care s-a identificat cu rolul de victimă. S-ar putea ca în jurul datei de 28, să puneți lucrurile la punct. Una este să dați o mână de ajutor și altceva să duceți pe ci­neva în cârcă.
BANI: Cele mai productive zile ale lunii sunt primele 7. Mai puteți negocia și semna contracte fără probleme, până pe 18, dar apoi aveți de descurcat probleme din urmă.
CARIERĂ: Ar fi bine să fiți pregătiți ca, în ultima săptămână a anului, să fiți convocați la serviciu în timp ce aveți de rezolvat și o urgență casnică ori familială.
DRAGOSTE: În cuplurile consolidate apare un echi­libru stabil, adică totul merge bi­ne. Poveștile de dragoste stau în schimb sub sem­nul imprevizibilului, deci nu vă grăbiți cu an­gajamentele.
SĂNĂTATE: Totul merge bine cât timp aveți un regim de viață rezonabil.

CAPRICORN
Sentimentali, dar și vulnerabili


Porniți în ultima lună a anu­lui cu avânt, flancați până pe 7 de Venus, ca­re vă îndulcește relațiile, și de co­mu­nicativul Mercur, începând cu data de 3. Se poa­te ca înainte de asta, niște inamici să pună în cir­culație bârfe despre dvs., dar vă vine ușor să le demontați, până pe 19. Tocmai înainte de sărbători, Mercur retro­grad vă poate face împrăștiați în co­mu­ni­care. E mai bine să ascultați, decât să vorbiți. E de asemenea o idee bună de-a vă pune la punct co­res­pondența restantă, de-a relua legătura cu per­soanele, pe care le-ați neglijat în ultimele trei luni.
BANI: Mulți dintre dvs. se aruncă cu multă energie într-un proiect nou și ambițios, care prinde viteză în primele zile ale lunii. Primele rezultate concrete se pot vădi deja după 7.
CARIERĂ: Inamicii dvs. din culise pot afla pe pielea lor adevărul proverbului "Ci­ne sapă groapa altuia, cade singur în ea". Luați tot ce se întâmplă ca fiind ceva firesc.
DRAGOSTE: Sunteți sentimentali și tandri, până pe 7, sub influența lui Venus, dar anumite fleacuri vă pot deranja la partener, din 19 în­colo, ceea ce v-ar putea afecta atmosfera de sărbători.
SĂNĂTATE: Oboseala cronică e parcă mai ușor de suportat dar nu v-ar strica o cură cu un tonic.

VĂRSĂTOR
Evitați bârfele


Să dați crezare prietenilor dvs., mai ales ce­lor mai experimentați, care vă spun că une­le dintre ideile dvs. năstrușnice sunt fezabile. S-ar putea să vi le expuneți public și să stârniți reacții pozitive. Unii dintre dvs. s-ar putea decide să plece să studieze în străinătate sau să scrie materiale le­gate de descoperirile lor. Călătoriile de sărbători ar trebui întreprinse înainte de 19, căci ulterior (mai ales pe 28), pot apărea ceva neplăceri.
BANI: Sunteți mai în clar în privința ches­tiunilor bănești, dar nu încercați să re­zolvați toate problemele restante deodată, căci for­­țarea notei nu poate decât să vă dea din nou situația peste cap, mai ales în preajma zilei de 28.
CARIERĂ: Uneltirile dușmanilor dvs. ascunși, mai ales ale celor mai tineri dintre ei, se pot înteți după 19. Evitați să participați la bârfe, se pot întoarce împotriva dvs.
DRAGOSTE: La începutul lunii puteți fi prea temperamentali sub influența lui Marte, însă Venus vine din 8 în semnul dvs. și toate relațiile se îmbunătățesc până la finele anului.
SĂNĂTATE: Începând din 20 e bine să vă în­grijiți atent dinții și pielea și să vă protejați încheieturile, în special umerii și ge­nun­chii.

PEȘTI
Fentați emoțiile


În fine beneficiați de as­pec­te mai blânde. Planeta Neptun, aflată în semnul dvs., va naviga în linie dreaptă până în iunie, anul viitor. Totuși mai aveți un hop de trecut după 20, când Marte intră în Pești, unde nu se simte bine. Sentimente de in­fe­rioritate se pot transforma în agresivitate, vă pu­teți simți inspirați brusc, dar la fel de brusc starea dvs. se poate transforma în una de descurajare. Cel mai bine ar fi să încercați să vă detașați de aces­te emoții, fără a le reprima. Puteți să le de­pă­șiți mai ușor dacă ascultați muzică liniștitoare, vă rugați sau meditați. Zilele cele mai dificile sunt cele din preajma Revelionului.
BANI: Justa măsură face diferența între Peștii care reușeșc să aplice idei originale, care le vin la început de lună, și cei care nu re­u­șesc să le deosebescă pe cele inspirate, de cele trăsnite.
CARIERĂ: Calea dvs.profesională se sta­bi­lizează luna acesta, în urma repu­tației pe care o câștigați prin felul în care ges­tionați niște resurse. Șefii vă vor aprecia, în sfârșit.
DRAGOSTE: De-abia se liniștesc lucrurile în cuplu, că intră Marte peste dvs. și puteți avea unele ieșiri. Zile critice pot fi 28 și 31.
SĂNĂTATE: Vă simțiți mai bine după 8, dar mai aveți de trecut hopul de pe 28, provocat de insomnii și circulație periferică de­ficientă.