Vești bune dinspre America

Ciprian Rus
"Angajamentul Statelor Unite pen­­­tru Ali­anța Nord-Atlantică (NATO) va ră­mâ­ne ace­lași ca și pâ­nă acum, în ciuda schim­­bării ad­mi­nis­trației a­me­­ri­ca­ne".

Secre­ta­rul de stat ame­rican John Kerry a dat aceste ga­ranții la ul­tima în­tâlnire di­plo­matică din acest an a membrilor NATO, ca­re co­in­cide cu ultima mi­siune în calitate de mi­nis­tru de ex­ter­ne a lui Kerry, la car­tierul ge­neral al Ali­anței de la Bruxelles.
"Nu există niciun secret că sunt mari ne­mulțumiri în lume, astăzi, iar co­muni­ta­tea transatlantică nu este imună la aceste ne­mulțumiri. Ne tes­tează rezis­ten­ța, scopu­rile, unitatea. Și ne testează fer­mitatea cu care sus­ținem angajamentul nostru pen­tru idealurile democratice. Dar vreau să su­bli­niez astăzi, așa cum am făcut-o și în fața colegilor, că schim­barea adminis­trației în SUA nu va schim­ba angajamentul nestră­mutat al Statelor Unite pentru aceste idea­luri sau pentru obligațiile față de NATO", a spus Kerry. "Angaja­mentul Statelor Uni­te față de NATO și Articolul 5 (care prevede că un atac asupra unui stat membru e un atac asupra tuturor, n.r.) transcende po­li­tica. Această alianță a fost sus­ținută, ori­care au fost partidele po­litice, că a fost un gu­vern sau altul, democrat sau repu­blican. Rămânem angajați față de aceste prin­cipii", a spus secretarul de stat american în exercițiu, care își va încheia man­da­tul la 20 ianuarie, odată cu întreaga admi­nis­­trație a președintelui Barack Obama. "Am încredere în unele per­soa­ne pe care le-am văzut până acum", a adăugat John Kerry, refe­rin­du-se la nomi­na­li­zarea ge­nera­lu­lui în retragere James Mattis, la con­ducerea Secretariatului Apărării de la Pentagon, o opțiune a preșe­din­te­lui ales Donald Trump, primită cu bu­­năvoință de ambele părți ale eși­chie­rului politic ameri­can, căci Mattis este un personaj foarte res­pectat în SUA.
Alegerea lui Donald Trump, des­tul de vag cu privire la obiectivele sale în politica externă, dar un critic vehement al NATO și al Articolului 5 al Tratatului, a pus presiune pe liderii europeni din ca­drul NATO. Aceș­tia au profitat de vizita lui Kerry la Bruxelles din aceste zile pen­tru a urgenta realizarea planu­rilor de co­labo­rare cu NATO, asupra cărora au convenit la Summitul de la Var­șovia, din vara trecută.
Secretarul general al Alianței Nord Atlan­tice, Jens Stoltenberg, și șefa di­plo­­­mației europene, Federica Mo­ghe­rini, au anunțat 40 de măsuri co­mune, în direcții pre­cum securi­ta­tea cibernetică, ame­nin­țările hibride sau operațiunile mariti­me, menite să fa­ciliteze cooperarea dintre UE și NATO, două organizații care au nu mai puțin de 22 de membri comuni. Proiec­tele defensive europene se do­resc a fi complementare Alianței Nord-Atlantice. Tot răul spre bine: a trebuit să se inflame­ze America, pen­­­tru ca Europa să se tre­zească la viață și să își dea seama că are și ea niște responsabilități față de pro­pria-i apă­rare...