Casandrele cu pene și clonț

Redactia
- "Nu încape nicio îndoială că la capitolul simțuri, animalele ne întrec. Ne bat la văz, auz și miros și au însușiri ezoterice certe, între care la loc de frunte se află premoniția și telepatia. Faptul că nu există explicații științifice nu le contestă realitatea." -

Vestitorii cutremurelor

Deja în urmă cu peste 2000 de ani, Ho­­mer spu­nea despre câini că mi­­ros erup­țiile vul­canice imi­nen­­te, iar Pli­nius susținea că ani­­ma­le­le pre­simțiseră dis­tru­ge­rea orașului Pompei. Aș­ter­nute pe hâr­tie, aces­te în­tâm­plări sunt o mărturie des­pre sen­si­bi­li­ta­tea aproa­pe miraculoasă a psi­hicului animalelor.
Înainte de declanșarea unui cutremur, câinii nu mai pot fi stăpâniți, găinile nu vor să intre în coteț, iar mai­­muțele și șerpii devin extrem de agitați. Des­pre buf­nițe se spune că ar fi foarte sensibile, dar și al­binele devin deosebit de atente la apropierea unui se­ism și nu se mai întorc acasă, în stupi. În Asia Mică, păianjenii sunt considerați cei mai si­guri vesti­tori ai cutremurelor de pământ. Cu 24 de ore îna­inte ca seismografele să în­re­gis­tre­ze ce­va, ei fug ce­te-cete din case.
Înainte cu câteva zile ca vulcanul Krakatau (In­­do­nezia) să erupă, animalele au părăsit insula sortită pie­irii, încercând să se salveze în zbor sau înot. Ani­malele de casă, elefanții, șoa­re­cii, șopârlele, păsările se căl­cau în picioare, cu­prinse de panică. Chiar și cele care nu înotau prea bi­ne au ieșit în larg. Mul­te s-au înecat, ast­fel că în­cer­ca­rea lor de-a se salva s-a do­vedit a fi fost o si­nu­cidere în masă.
În 1883, cu patru zile îna­inte de erup­ția vul­­ca­nică din Ar­­hi­pelagul Lun­­da, ca­re a distrus o insu­lă cu mii de lo­cu­i­­tori, ani­ma­lele, cu­prin­se de pa­nică, au fu­­git, în vre­me ce oamenii, ne­în­țe­le­gând ce se în­­tâm­plă cu ele, au rămas pe loc. La fel a fost și la începutul se­co­­lu­lui al XIX-lea, înainte ca vul­canul Mont Pelé (Mar­­tinica) să-și în­ceapă opera de dis­tru­gere: ani­malele săl­batice au fu­git care în­cotro, iar cele de ca­să, în­gro­zitor de agi­tate, s-au refugiat în zone mai pu­țin pe­ri­cli­tate. Ce bine-ar fi fost dacă oamenii s-ar fi luat după ele și n-ar fi avut atâta în­cre­dere în co­­misia științifică care nu pre­văzuse nicio primejdie! Urmarea: 30.000 de vic­time. Tot atât de nerațional, ba chiar barbar, au reac­ționat lo­cuitorii orașului Messina, înaintea cum­plitului se­ism. Te­mân­du-se de turbare, ei au ucis, pur și simplu, câi­­nii înnebuniți de frică.
În 1960, populația orașului Agadir a fost nevoită să plă­tească scump indiferența și ignoranța. Amăgiți de li­niștea înșelătoare insta­la­tă după primul val se­is­mic, oa­menii au rămas pe loc, nu însă și câinii, pisi­cile, caii, care, aflați în stare de alertă, au părăsit în mare gra­bă orașul.
Mult mai inspirați s-au dovedit a fi sătenii din Lu­zon (Filipine) înainte de erupția vulca­nului Taal. Strâns le­gați de natură, ei au tălmăcit corect sem­na­lele de aver­tisment date de animale - urletele câi­nilor, guițatul porcilor, nervozi­ta­tea extremă a cailor. Drept ur­mare, și-au luat ca­labalâcul și au ple­cat, îna­inte ca to­ren­tele de lavă să acopere satul.
În 1960, cu circa 11-18 ore înaintea marelui cu­tre­mur din India, ele­fanții au început să scoată sunete asur­zitoare și să-și ridice trompele în aer. Cu priviri spe­riate, se mutau agitați de pe-un picior pe celălalt, în vreme ce mai­muțele goneau neîncetat de la un co­pac la altul. Înfricoșate, vitele se strân­seseră la un loc, caii se legănau ca într-un dans încolo și-n­coa­ce, nechezând ner­voși, cu nă­rile um­­flate și, par­că declanșat de un sistem de aver­ti­zare, ci­ri­pitul pă­sărilor răsuna peste păduri și jun­gle. Pă­ian­jenii s-au mutat la mijlocul pânzelor, iar gân­dacii s-au adu­­nat în... "careu sau în cerc".
Cu 14 zile înainte de cutremurul din 1923 din Ja­ponia, urletul înfiorător al câinilor a început să se au­dă noap­te de noapte, speriind orașul. Și câinii în­fri­coșați din Turcia au prevestit producerea unui cu­tre­mur de­vas­tator, iar cei din Skopje au părăsit curțile, în­dreptându-se spre munți. Asta se întâmpla în 1963. Tot atunci, berzele au părăsit în pripă ora­șul, pre­gătindu-se - cu câteva luni mai devreme - de că­lătoria spre țările calde. O enigmă pentru orni­tologi, până la declanșarea seismului care a distrus orașul!
În 1966, cu câteva săp­­­tămâni înainte de cum­­­­plitul cu­tremur de la Tașkent, cerce­tătorii ruși au ob­servat agi­tația ani­­malelor pe ca­re le stu­diau. Iar cu puține ore îna­intea catastrofei, un pro­fesor a vă­zut furnicile ie­șind cârduri-câr­duri din mu­­șu­roaie și cărând du­­pă ele ouăle. Rușii iau foarte în serios asemenea ob­ser­va­ții. La Institutul de Geo­fi­zică din Mos­cova s-a for­mat o echipă de zoologi și alți spe­cialiști care și-au propus să stu­dieze această capa­citate de premo­niție a ani­ma­le­lor, pentru a afla dacă au, cum­va, și un al șaselea simț.
La fel de inex­pli­cabilă i s-a părut și fotografului Willy Progher pur­tarea Fox Terrier-ului său, Bobby, în vârstă de 4 ani. Aflat la București în acea zi ne­fas­tă de 14 noiembrie 1940, Bobby s-a pornit ca din senin să danseze pe labele dinapoi, cu capul în­drep­tat spre cer și sco­țând niște plânsete sfâ­șietoare. Fo­to­graful a imor­­talizat bâțâ­iala câine­lui, fără să bă­nu­ias­că im­portanța aces­tui document și, cu atât mai pu­țin, ca­tastrofa ce urma să se producă. Câ­te­va minute mai târ­ziu, sute de case se trans­for­ma­seră în ruine, în­gropând sub ele oameni nevi­no­vați. El și sensibilul Bobby au ră­mas nea­tinși în hotel...

Experimentul chinez

China, atât de des zguduită de cutremure în stră­ve­chea ei istorie, a valorificat însemnările desco­pe­rite într-un document din secolul al XIV-lea, legate de com­por­tamentul neobișnuit al animalelor, înain­tea unui seism. În 1974, când măsurătorile câm­pu­lui magnetic au lăsat să se întrevadă un cu­tre­mur cu magnitudine mare, în anul următor, în pro­vincia Liaoning, oa­me­nii de știință și au­to­ritățile și-au pro­pus să efec­tueze un ex­pe­ri­ment: studierea com­por­ta­men­tului animalelor, vreme de câteva luni, de peste 100.000 de vo­luntari. În toată această pe­rioa­dă nu s-a semnalat nimic deosebit, dar cu puține zile înainte de 4 fe­bruarie 1975, lucrurile s-au schimbat în mod ful­ge­ră­tor. Din toate colțurile provinciei se raporta că ani­malele de casă erau ca apucate: lă­tra­tul speriat al câi­nilor se auzea la distanțe de ki­lo­metri, pisicile dis­pă­ruseră fără urmă, porcii re­fu­zau hrana, găinile zbu­rau dezorientate încolo și-ncoace, gâștele și rațele o lua­seră la sănătoasa, iar iepurii se re­fu­gia­seră pe aco­pe­rișuri. Cele mai furioase erau va­cile le­gate cu lan­țuri, iar cele nelegate se năpus­teau unele asu­pra altora. Chiar și peștii și șerpii in­traseră în pa­nică: peștii s-au în­­gră­mădit la suprafața apei, iar șerpii și-au între­rupt hi­ber­narea și s-au târât pe-afa­ră, prin zăpadă, mulți fiind găsiți înghețați.
Autoritățile au luat în serios aceste infor­mații, eva­cuând zona. Curând după "exod", la 4 fe­brua­rie, ora 19:36, pământul s-a cutremurat, dis­tru­gând a­proa­­­­­­pe jumătate din clădiri, dar de murit n-au murit de­cât cei care nu ținuseră sea­ma de apelurile lan­sa­te.
Din păcate, experții ame­ri­cani au catalogat atunci acest eveniment extrem de im­por­tant drept "ne­de­mons­­trabil", deoa­rece ins­tinctele sunt "mo­dele de com­portament înnăs­cute". Și pentru că se­is­mele se produc rar, ele "nu pot lăsa urme în ma­terialul ere­ditar". Și totuși, ex­pe­ri­mentul chinez a găsit ulterior ecou în Statele Unite. Criticii au căzut pe gân­duri. În presă se pu­tea citi că seismologii din Ca­­li­fornia vor in­tro­duce în curând "ca sisteme de aver­tizare" șoarecii și șobolanii. Și exact ca în Ori­en­tul În­de­­păr­tat, și în California sunt su­pra­vegheate elec­tronic animalele aflate în bârlogurile lor sub­pă­mân­tene. Dacă, în mod anormal, acestea ies din vi­zuină și ezită să mai in­tre în ea, există pericolul de producere a unui cu­tremur.
"Explicația cea mai probabilă de până acum", co­men­tează revista "Nature", încercând să abordeze ști­ințific fenomenul, "este aceea con­form căreia ani­­malele au un simț foarte ascuțit pen­tru par­ti­cu­lele cu încărcătură electrică existente în aer, par­ti­cule care circulă libere și în sol, înaintea unui se­ism".
Să fie valabilă explicația și la distanțe mari? Leii și urșii de la grădina zoologică din Sa­rajevo se în­vâr­teau în cerc ca hăituiți. Directorul, chemat noap­tea la fața locului, se temea c-ar fi vorba de tur­bare. Agitația s-a potolit - ca prin minune - di­mineața, pe la ora 7:30. Liniștite, ani­malele s-au întins pe jos și-au ador­mit. Era exact în ziua de Paști, anul 1979, când în Mun­tenegru, la 150 km dis­tanță de Sarajevo, un cu­tre­mur puternic a produs dis­tru­geri uriașe. Puțin pro­ba­bil ca particulele electrice să fi ajuns până la Sa­ra­jevo!

Alunecări de pământ, trăsnete și inundații

Există și alte catastrofe naturale care produc ne­liniști în lumea animală. Justinus Kern, medic și scri­itor, povestește o întâmplare a fratelui său, a că­rui tur­mă ierna într-un grajd aflat în apro­pierea unei râpe. Va­cile se duceau zilnic - de bună voie - la adă­pat, dar în­tr-una din zile s-au împotrivit, re­fu­zând cu în­­că­pă­țâ­nare să mai treacă prin râpa fa­mi­liară lor. N-a ajutat nici vorba bună, nici forța, așa că au fost mâ­­nate înapoi în grajd. Abia ajunse la adăpost, pe râ­pă în jos s-a pornit o avalanșă, care a măturat în dru­mul ei adăpătoarea vitelor.
Peter Blackburn a avut și el probleme cu turma sa, după cum informează un raport al guvernului ca­na­dian, despre catastrofa produsă de o alunecare de pământ, la 4 mai 1975. Fără niciun motiv, vitele spe­ria­te au luat-o la goană, exact în direcția opusă dru­­mu­lui obișnuit, evi­tând astfel să fie îngropate sub pă­mânt.
Spre sur­prin­de­rea fermierilor din­tr-o lo­ca­li­tate din sudul Sta­telor Uni­te, în anul 1963, pi­si­cile și-au născut puii pe o co­lină ca­re, după cum s-a do­vedit ulterior, a fost ocolită de pus­tii­torul uragan "Betsy". De altfel, se pare că în se­colul al XVII-lea, locui­to­rii insu­lelor Moluce creș­teau pisicile pentru ca­pa­citatea aces­tora de a aver­ti­za iminența cu­­­tre­mu­relor. Sim­țuri ascuțite po­se­dă și pă­sările. Înainte ca o alu­necare de pă­­­mânt să distrugă o parte a ora­șului Lyon, po­rum­beii s-au în­dreptat spre alte re­giuni. În tim­pul unei furtuni, un vâ­nător a vă­zut un po­­rumbel ve­nind în zbor și în­vâr­tin­du-se, ci­ri­pind speriat în jurul cui­bului, până ce po­rum­­bița a ac­ceptat să-l în­so­țească. Vâ­nă­to­rul astfel avertizat s-a pus la adă­post. Peste câ­te­va mi­nute, trăs­netul a lo­vit co­pacul, des­­pi­cându-i trun­chiul.

Șamanul și furnicile

După cum se știe, animalele își iau măsuri de precauție în funcție de asprimea iernii care se apro­pie. Și din calea puhoaielor ele fug la timpul po­trivit.
Pastorul José Maria Lima, aflat de 30 de ani în pădurea tropicală braziliană, unde întreprinde studii de etnologie, este autorul unor observații ex­trem de prețioase. Cu mult înainte să traverseze apele, in­dienii din Acre și-au căutat niște locuri si­gure unde să se așeze. Presimțeau ei ceva? Nu ei, ci o specie de fur­nici care înainte de ploaia cea mare urcă și co­boară de mii de ori trunchiurile copacilor, după care se sta­bi­lesc pe niște dâmburi și-și rotesc ante­nele, mai întâi pe cea dreaptă, și apoi pe cea stângă. Acest fenomen se re­petă "în mii de poziții și poate fi ob­servat în toată zona lo­cuită de ele". Lima îl nu­mește "strângere de date". La sfârșit, se adună "me­teo­rologii șefi", un grup special, care vreme de câteva ore schimbă informații cu ajutorul antenelor. După care pun la curent mulțimea și își încep mar­șul, într-o for­­mație ase­mă­nătoare unui covor lat de 10 m. În frun­te, răz­boi­nicii, care înving toate obs­ta­colele. Furnicile își iau cu ele și ouăle, larvele și pro­viziile de hra­nă și su­pra­viețuiesc, fără probleme, ano­timpului ploios, în timp ce teritoriul părăsit se scufundă sub apă. Mai există o enig­mă care-l preo­cupă pe Lima: de­vorând tot ce le iese în cale, fur­ni­cile poposesc - tem­porar - și în co­libele pără­site de localnici la sosirea lor. Dar, în mod ciu­dat, niciodată în cele locuite de indieni. Li­ma și-a pro­pus să cer­ceteze per­sonal feno­menul, ob­servând ri­tua­lul unui șaman din trib. Ei bi­ne, când o armată de furnici s-a apro­piat la circa 300 m de satul de indieni, el a luat câteva insecte din primele rânduri, le-a rănit și le-a aruncat pe pă­mânt, dându-le de înțeles că n-au ce căuta în acel loc. "Când poporul de insecte aflate în marș a dat pes­te fur­nicile ră­nite, s-a produs o mare hara­babură și ime­diat în­tregul convoi a pornit într-o altă di­rec­ție." Din fericire, etnologul a avut la îndemână mag­ne­tofonul cu microfon ultra­sen­sibil. Am­pli­ficate de 2000 de ori, zgo­mo­tele produse de furnici erau ai­do­ma "țipetelor unor oameni dez­nă­dăjduiți". "Fur­ni­cile rănite țipau!", și, con­co­mitent cu ele, toată "na­ția" scotea niște vaiete care l-au făcut pe Lima să se înfioare.
Capacitatea șobolanilor de a "detecta" otrava ne­pusă încă este la fel de uluitoare. De parcă ra­fi­na­tele rozătoare ar ști ce le-aș­teap­tă. Altfel, cum s-ar putea ex­plica "exodul" des­pre care re­lata presa mon­dială în ur­mă cu câțiva ani? Mulțimi imen­se de șo­bolani îno­tând au blo­cat portul capitalei nor­ve­giene. Mo­ti­vul? Primăria din Oslo, generoasă, pu­­­­sese la dis­po­zi­ția autorităților por­­tu­are, mai multe to­ne de otravă pen­tru șo­­bolani. Dar îna­inte ca a­ceas­­­ta să fie îm­prăștiată, ener­van­tele "per­so­naje" au șters-o, ceată după ceată.
Șefa Institu­tu­lui parizian pen­tru combaterea epi­de­mii­lor, Luzienne Corre-Hurts, spune despre șobo­la­nii care au imigrat în secolul al XVIII-lea din Asia la Pa­ris că sunt "niș­te ani­ma­le age­re și in­­te­li­gente". Pen­­tru a de­mon­stra acest lu­­cru, cer­ce­tă­toa­rea dă do­uă exemple:
- Un șobolan s-a ur­cat pe un ou de găină și l-a imobilizat, strân­gân­du-l cu ghea­rele. S-a ră­sucit apoi pe spate cu oul în brațe, iar alți șo­bolani s-au apropiat repede și au târât "hoțul" în­tr-un as­cun­ziș sigur - cu pradă cu tot!
- "Cum de s-au golit pe ju­mătate sticlele cu ulei?", s-a întrebat șeful unui depozit de alimente, până ce a descoperit, spre surprinderea lui, că unul dintre șobolani, urcat pe spi­na­rea unui "cumătru", își vâra coada în sticlă și o scotea apoi afară, îm­bibată cu ulei. Se mai spune des­pre șobolani că au un ascuțit "simț social" și că, prin­tre altele, își hră­nesc confrații bătrâni și orbi.
Aici, ex­pli­cațiile obișnuite nu mai au nicio vala­bi­litate. Au drep­­tate psihologii "descuiați", care spun că, în ase­menea ca­zuri, în joc este mai mult decât o simplă in­tuiție. Aici intră în acțiune cel de-al șaselea simț, as­cuns adânc în subconștientul ma­teriei vii.

LIVIU ȘUTEU