Descifrați mesajele corpului: Pete pe piele

Andrei Cheran
- Cu excepția dinților și a ochilor, pielea acoperă fiecare centimetru pătrat din trup. Un înveliș de securitate, care ne protejează de agresiunile mediului și de infecții și care ne face sensibili la pipăit. Suficiente motive pentru ca atunci când dă semne ciudate, să reacționăm rapid -

Pete mari, albe

Nu ați văzut niciodată un om care să aibă pielea pătată ca a unui dalmațian? Dacă ați văzut, este foarte probabil ca omul acela să sufere de vitiligo. Această ma­ladie este în unul din trei cazuri ere­ditară, manifestându-se înainte de vârsta de 20 de ani. Urmele albe sunt benigne, dar în mă­sura în care ele sunt cauzate de o lipsă de mela­nină (substanța care îi dă pielii culoare), pielea foar­te sensibilă este agresată repede de soare, riscul de cancer fiind foarte ridicat.
Vitiligo poate fi un prim semn al unei maladii tiroidiene autoimune, mai ales boala Base­dow. De fapt, una din trei per­soane suferind de boala Base­dow sau de tiroidita Hashimoto, ambele fiind ere­ditare, au astfel de pete pe corp.
Tot vitiligo se numără și printre semnele pre­mer­gătoare ale altor boli autoimune, precum dia­be­tul, anemia Biermer (sau anemia pernicioasă), pelada sau chiar boala Addison, cauzată de o pro­ducție insuficientă de cortizol a glandelor supra­renale.

Urme negre și albastre

Cu toții ne-am lovit la un moment dat la o mână sau la un picior, așadar, știm ce înseamnă o con­tuzie sau o echimoză (în termeni medicali). O vânătaie se formează atunci când vasele capilare se sparg în urma unui traumatism. Sângele se răspân­dește în țesuturi, în jurul zonei vătămate. Spre deo­sebire de pielea normală, atunci când apăsăm pe o vânătaie, pielea nu se albește. Se mai poate întâm­pla ca sângele să formeze un hematom mare sub piele. Aceasta capătă o nuanță neagră-albăstruie și pielea este tumefiată.

Purpură

Se numește "purpură" o vânătaie care nu este cauzată de un traumatism fizic, ci este consecința directă a unei sângerări sub piele. Când apăsam pe ea, pielea nu se albește. Sângerarea provine uneori de la o reacție medicamentoasă, mai ales de la anti-coagulante, precum aspirina sau warfarina. Unele plan­te medicinale și suplimente alimentare, precum ginkgo biloba, ghimbirul, uleiul de pește și ustu­roiul fac pielea mai sensibilă, putându-se învineți mai repede. Vânătăile permit de multe ori diagnos­ticarea carenței în vitaminele C, K sau B12, în acid folic sau în bioflavonoide (substanțe prezente în citrice, dar și în alte fructe și legume).
Apariția frecventă sau inexplicabilă a vânătăilor poate fi și semnul premergător al unor boli grave, cum ar fi leucemia. Paloarea, obo­sea­la, res­pi­ratul greu în timpul unei activități fizice, infecțiile frecvente și sângerările inex­plicabile sunt alte semne ale acestei maladii.
Vânătăile se numără și printre sem­nele și simptomele sindromului Cushing sau hi­percorticismul, tulburare care apare ca urmare a unei supra-pro­duc­ții de cor­tizol de către glandele suprarenale. Oa­menii care suferă de această boală se plâng de slăbiciune musculară, oboseală per­ma­nentă și sterilitate. Femeile sunt de multe ori atinse de hirsutism, pilozitate exce­sivă pe față, pe piept și alte părți ale corpului. Ele sunt uneori obeze și au un ciclu menstrual nere­gulat.
Numeroase vânătăi pe corp semnalează uneori o ciroză și alte maladii ale ficatului, un cancer al sistemului limfatic, un lupus și o hipotiroidie.

Urme violacee

Dacă pe pielea dumneavoastră apare un desen violaceu, ca o dantelă, se poate să aveți livedo. Mi­cile vase sanguine de pe tors și de pe membre sunt, în mod anormal, foarte vizibile, desenând pe piele modele care dispar la frig, dar care revin imediat ce temperatura crește. Când liniile violacee sunt continue, pa­tologia este benignă. Când ele sunt discontinue, se pot suspecta mai multe patologii sistemice: poliartrita reumatoidă, febra reumatismală, lupus și trom­bocitemie, producerea în exces de plachete sanguine (trom­bo­cite). Livedo favorizează pier­deri de sarcină, în proporție de 20%.

Urme închise la culoare

Dacă aveți urme închise pe corp și în aceleași locuri pielea este mai groasă și mai rugoasă, se poa­te să suferiți de o hiper-pigmentare sau acan­toză, în vocabularul medical. La început, bolnavii își freacă energic pielea pentru a îndepărta petele, până să își dea seama că nu este vorba despre mur­dărie. Culoarea urmelor variază între maro-închis și negru, iar dimensiunea lor diferă. Se formează, în general, pe ceafă, la axile, pe fese, în locurile unde corpul asudă. Uneori, în interiorul urmelor se for­mează mici excrescențe cutanate. Ele pot să apară pe orice parte a corpului. Acantoza pare să fie o boală ereditară, cu evoluție lentă. Ea se nu­mără printre reacțiile la anumite medicamente, mai ales corticosteroizii, contraceptivele orale, hormo­nul de creștere și insulină. Această maladie cuta­nată este destul de frecventă la persoanele obeze și permite de multe ori identificarea unei rezistențe la insulină (semnul unui diabet). La femeile cu sur­plus de greutate, maladia este de multe ori semnul premergător al sindromului ovarelor polichistice, tulburarea hormonală cea mai frecventă la femeile aflate la vârsta de a procrea și prima cauză a ste­rilității.
Urmele negre pe piele, mai ales pe încheieturile degetelor, pe mameloane, la subțiori și în zona pubiană, pot semnala, de asemeni, o disfuncție a glandelor suprarenale, precum boala Addison. În general, ele apar la început în zonele expuse la ra­zele de soare, dezvol­tându-se mai târziu sub brațe, în jurul mameloanelor, pe palme și laba picioarelor, în jurul zo­nelor genitale și al anu­sului, ba chiar în gură. Printre alte simp­tome ale acestei boli se nu­mără: vitiligo, căderea părului din zona pubiană și de sub braț la femei, o stare de slăbiciune, scădere de greutate și tulburări gastro­intestinale. Acantoza permite uneori descoperirea unui can­cer la stomac sau a unei alte părți a sistemului di­gestiv, subiecții atinși având tendința să fie mai slabi și să pară mai în vârstă decât cei care nu sunt atinși.

Urmele roșietice

Multe maladii benigne, precum apariția coșu­rilor, sunt responsabile de mici urme sau puncte de culoare roșie pe piele. Din nefericire, și alte proble­me, cu mult mai grave și mai persistente, prezintă același simptom. De exemplu, aceste urme mici și roșii, acoperite de o peliculă scuamoasă argintie, sunt tipice pentru psoriazis, o maladie cutanată care atinge în general pielea capului, coatele, ge­nun­chii, spatele și fesele. Psoriazisul este consi­derat o maladie autoimună ereditară. Ea poate să dureze o viață întreagă, dar unele persoane au doar crize temporare. Cam 20% dintre persoanele sufe­rind de psoriazis au și artrită sau reumatism pso­riazic.
O urmă izolată, roșiatică și scuamoasă poate anunța o keratoză solară ori actinică (leziuni pre­canceroase). Uneori, ele pot evolua către un carci­nom celular scuamos, al doilea tip de cancer al pielii cel mai răspândit, imediat după carcinomul bazocelular. Melanomul este mai rar, dar și cel mai mortal dintre cancerele de piele. Carcinomul celu­lar scuamos este ușor de recunoscut. Urmele roșii, inflamate, acoperite cu cruste sau pelicule scua­moase și cu marginile neregulate sunt foarte vizibile. Uneori, ele sunt rezistente la orice formă de tratament. La fel ca și în cazul altor tipuri de cancer de piele, carcinoza celulară scua­moasă este datorată în principal unei expuneri la razele ultraviolete ale soarelui sau la lămpile de bron­zat din so­larii. Ele se localizează în ge­neral pe față, pe gât, pe pielea capu­lui (dacă nu este păr), pe mâini, umeri și pe spate, de fapt, pe toate părțile expuse la soare. și decolteul este o zonă foarte sensibilă. Lobul urechilor și buza supe­rioară sunt și ele atinse uneori de cancere. Ca și în cazul cancerelor de piele, persoanele cu pielea, părul și ochii de culoare deschisă sunt mai des atin­se de această boală, la fel ca și acelea care, de la prima rază de soare, au pielea acoperită de pistrui, dar nu se bronzează.
Dar oricare ar fi culoarea pielii, un carcinom celular scuamos este mai frecvent la pielea care a fost arsă grav, care are cicatrici sau leziuni ce se vin­decă greu, mai ales când sunt localizate pe părți ale corpului expuse la razele soarelui sau la sub­stanțe toxice. Chiar dacă evoluția bolii este lentă, o pată netratată poate invada țesuturile vecine, du­când la leziuni serioase sau la desfigurare. Pata se poate propaga până la ganglionii limfatici sau o altă parte a corpului, punând viața subiectului în pericol. Un cancer celular scuamos poate fi și reac­ția unei terapii imunosupresive, mai ales după un transplant de organe, un tratament împotriva dia­betului sau orice altă maladie cronică.