Frigul și circulația sângelui

Elena Josan
- Buna funcționare a celulelor noastre depinde de calitatea sângelui. La persoanele care suferă de dereglări ale circulației sanguine, o scădere cât de mică de temperatură a aerului provoacă suferințe și dureri -

Cauzele îngroșării sângelui

Anotimpul rece aduce mai multe pericole, prin­tre care și îngroșarea sângelui, cu dereglări de cir­cu­lație sanguină. Care sunt cauzele principale?
* Sângele este alcătuit din peste 90% apă. Iarna consumul de apă scade, organismul se deshidra­tează și sângele se îngroașă. La fel de nociv este și consumul de apă care conține clor, care provine din surse neigienice, e bogată în săruri care schimbă formula sângelui, dereglează metabolismul sau frânează asimilarea optimă a lichidului.
* Creșterea acidității (schimba­rea pH-ului) or­ganismului prin consum exagerat de carne și gră­simi provoacă în­gro­șarea sânge­lui.
* Lipsa de vitamine și mine­rale, cum ar fi vitamina C, leci­tină, seleniu, zinc și altele, care sunt implicate activ în producția de enzime și hormoni, poate duce la îngroșarea sângelui. Ca rezul­tat - funcționarea proastă a fica­tului, care este principalul labo­rator bio­chimic al organismului uman, aglutinarea eritrocitelor - pericol de formare a cheagurilor de sânge.
* Încă un motiv - consumul exagerat de mic sau renunțarea totală la sare (sângele este o so­luție salină).
* Persoanele ce țin cură de slăbit sau post negru își provoacă îngroșarea sângelui, dacă nu consumă multă apă.
* Și unele medicamente pot avea ca efect secundar îngroșarea sângelui: diureticele, contra­cep­­tivele, hormonalele, Viagra.

Remedii cu plante

* Sulfina galbenă - are un efect deosebit, poate înlocui aspirina, utilizarea sa este indicată pentru profilaxia accidentelor vasculare cerebrale, infarct miocardic și tromboflebită. Planta are, de ase­menea, un efect sedativ, îmbunătățește funcțio­narea inimii, circulația cerebrală și periferică, crește tonusul venelor, are un efect calmant asupra sistemului nervos. De regulă, o linguriță de flori amestecate cu frunzulițe se infuzează timp de 2 ore, în 200 ml de apă fiartă, și răcită la temperatura camerei. Pentru profilaxie, se beau câte 50-70 ml seara, înainte de culcare. Persoanele hipertensive trebuie să bea câte 100 ml, de 2-3 ori pe zi.
* Florile de castan sunt de neînlocuit în pre­ve­nirea infarctului miocardic (reduc vâscozitatea sângelui) și a accidentului vascular cerebral.
- Decoct din flori de castan. O linguriță de inflorescențe uscate se fierbe într-o cană de apă, timp de 15-20 de minute. Se bea după masă, înainte de culcare.
- Infuzie din fructe de castan - se prepară din 500 ml apă clocotită și o lingură de fructe tocate. Se infuzează în termos minimum 2 ore, se stre­coară. Se beau câte 100-150 ml, de 4 ori pe zi.
- Tinctură de castan - în 500 ml de țuică se pun la macerat 50 g de flori, fructe sau scoarță tocată de castan, timp de 14-21 de zile. Se admi­nistrează câte 25-30 de picături, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
* Fructe de pădure - zmeura, afinele, fragii, păducelul, măceșul - sunt benefice pentru sănăta­tea sângelui. Proaspete sau uscate, se folosesc în amestec pentru prepararea de infuzii la care se adau­gă rădăcină de odolean, roiniță, scorțișoară, ghimbir, usturoi, lămâie. Se amestecă 3-4 fructe din cele enumerate și câte 3 plante, se infuzează 2 lingurițe de amestec în 300 ml de apă fierbinte, în termos sau pe baie de abur, timp de 25 de minute. Infuzia strecurată se bea în timpul zilei, în 4-5 reprize, timp de 21 de zile. Se poate îndulci cu puțină miere de albine, sirop de arțar sau de ștevie. După o pauză de 7-10 zile, cura se repetă.

Îmbunătățirea circulației sângelui în caz de ateroscleroză

* Usturoi cu mușețel. Se curăță și se spală 50 g de usturoi, se toacă mărunt și se pisează. Ter­ciul se amestecă cu 120 ml de țuică și se pune la macerat, în recipient închis er­metic, timp de 7 zile. Separat se opăresc 2 lingurițe de flori de mu­șețel cu 200 ml apă clocotită, se adaugă 1,5 lingurițe de tinc­tură de usturoi și se infuzează 10 minute. La final, se adaugă o jumătate de linguriță de miere de tei și se bea încet, cu înghițituri mici. Se consumă câte un pahar, de 2 ori pe zi, timp de o lună.
* Măceș cu scorușe. Se aduc până la fierbere 1,2 litri de apă, se adaugă 50 g de măceșe și 400 g boabe de scorușe roșii și se lasă să fiarbă pe foc slab, în vas acoperit cu capac, timp de 1,5-2 ore. Decoctul se răcește, se strecoară. Se bea câte o lingură, cu 15 minute înainte de masă. Se fac 4-5 cure, câte 10 zile, cu pauze de 5 zile.
* Rădăcină de păpădie. Două linguri de rădăcină de păpădie uscată și sfărâmată mărunt se pun în 500 ml de apă fierbinte și se fierb pe baie de aburi, până ce cantitatea de apă scade la 250 de ml. Se lasă să se răcească și se strecoară. Se beau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, cu 30-40 minute îna­inte de masă, timp de 21 de zile.

Regimul alimentar

Pentru asigurarea circulației sângelui în condiții optime, trebuie să-i oferim organismului cantitățile ne­cesare de lichid și alimentele potrivite. Pentru prevenirea infarctului miocardic, scăderea hiper­ten­siunii și îmbunătățirea circulației, medicii reco­mandă câte un pahar de apă la fiecare 2 ore. O parte de apă se poate înlocui cu legume și fructe ce conțin mult li­chid, cum ar fi castraveți sau pepene roșu.
Alimente interzise: zahăr, alcool, bere, băuturi carbogazoase, carne, gră­simi, mezeluri, alimente sărate, supă de carne, cartofi, banane, pâine albă, tot ce conține amidon, linte, banane și mango.
Alimente recomandate: fructe de pădure, fructe și legume, ardei iute, piper, smochine, usturoi, ulei de măs­line, portocale, lămâi, sfeclă, rodii, se­mințe de floarea-soarelui, ghimbir, măsline, ulei din semințe de in, oțet de mere, cacao și ciocolată amară, fructe de mare, ulei de pește și pește, tomate, suc de roșii, fulgi de ovăz, căpșuni, cireșe, mere, zarzavat.
Dacă suferiți de tromboflebită, va fi foarte util să includeți în dieta dumneavoastră un amestec de usturoi, ceapă, lămâie și miere. Rețeta: se ames­tecă 200 g de ceapă, 100 g de usturoi, 50 g de lămâie și 100 g de miere de albine. Se ia 1 lin­guriță, de 3 ori pe zi.
* Sucuri proaspete din fructe și legume. Un pahar de suc proaspăt pe zi îmbunătățește for­mula sângelui. Rețeta: 4 portocale, 3 lămâi și 3 grepfruituri se storc și sucul se amestecă cu 2,5 litri de apă de izvor. Băutura fluidizează sângele, curăță ficatul și sistemul limfatic, reduce nivelul de stres.
* Sucul de roșii, proaspăt stors și băut fără sare, este un anticoagulant și un antioxidant ex­celent. În loc de sare, puteți adăuga puțin turmeric sau pulbere din alge marine uscate.
* Uleiul din semințe de in - reglează coa­gularea sângelui, contribuie la inactivarea coleste­rolului rău și a trigliceridelor, fapt pentru care scade riscul de infarct miocardic. Se bea dimineața pe nemâncate o lingură de ulei. Se poate amesteca cu puțin lapte bătut sau se unge pe pâine zilnic, fără pauze. (Metoda este contraindicată persoanelor cu litiază biliară și diaree cronică.)
* Oțetul de mere sau oțetul Kombucha - scade vâscozitatea sângelui prin detoxifiere. Oțetul (2 lingurițe la un pahar de apă caldă) se bea zilnic, dimineața, de la 2-3 până la 10-12 luni, cu pauze la fiecare 2 luni. Tratamentul este contrain­dicat persoanelor cu gastroduodenită și ulcer sto­macal. În asemenea cazuri, se bea suc de lămâie, care are reacție alcalină.
* Rădăcina de ghimbir - este recomandată pe timp de iarnă, când organismul suferă de frig. E suficientă 1 linguriță de ghimbir ras, care se infu­zează în 700-800 ml de apă fierbinte și se bea în timpul zilei, între mese. (Nu se recomandă consu­mul preparatelor din ghimbir concomitent cu ad­ministrarea medicamentelor cardiace, anticoagu­lante, în cazuri de afecțiuni grave renale și hepa­tice, temperatură ridicată sau pe timp de arșiță.)
* Usturoiul are o acțiune puternică de liche­fiere a sângelui. Se consumă crud. Se înghite câte un cățel pe zi minimum, sau sub formă de condi­ment. Dar și usturoiul are contraindicații: hemo­roizi, gastrită, sarcină, alăptare.

Aromaterapie

În crema de masaj pentru picioare se adaugă piper negru, câte 3 picături de ulei de rozmarin și 3 de ulei de măsline. Se freacă bine tălpile, apoi se încalță șosete de lână. Femeilor însărcinate le este contraindicat uleiul de rozmarin, mai ales în prima lună de sarcină.