Cu sufletul pe obraz

Rodica Demian
Tainele frumuseții

Visul la tinerețea veș­nică există de când lumea și pământul. Generații întregi de medici, chimiști, farmaciști și pro­du­cători de cosmetice nu ostenesc să ne promită că într-o bună zi el se va realiza, cu ajutorul unor pro­duse din ce în ce mai per­fecționate. Dar cum ră­mâne, oare, cu acele persoane care de ani de zile au urmat cu sfințenie fel de fel de programe de în­tre­ținere și care cheltuiesc o gră­madă de bani pe cos­metice, ba chiar se supun unor repetate ope­­rații estetice, și cu toate astea, arată cu mult mai în vâr­stă decât sunt în realitate? Și în ce con­stă secretul acelora care, fără să treacă săptămânal pe la coa­for, visagist, cosmeticiană etc., debor­dează de vitalitate și șterg barierele vârstei printr-o ira­die­re perpetuă, seducătoare? Răs­punsul este destul de simplu: cei din urmă și-au făcut bine - cu măsură, dar regulat - atât trupului, cât și su­fle­tului.
Frumu­se­țea vine din in­te­rior. Sen­ti­men­te ca in­vi­dia sau ura, o ade­vărată otravă pen­tru suflet și chip, se văd în primul rând pe obraz. Pe o durată în­delungată, ele îmbol­năvesc psihicul, fac să dis­pară strălucirea ochilor și influen­țează trăsăturile feței. De altfel, cum ar putea arăta bine o femeie sau un bărbat cu fața cris­pată de invidie?
Secretul frumuseții se află în cre­dință și-n dra­gos­te. În con­vin­gerea că omul face parte din armo­nia uni­ver­sală, că este o mi­că părti­cică a na­turii menită să trăiască în pace și bună veci­nătate cu toate făp­tu­rile de pe pământ. Lim­bajul uni­versal pe care tre­buie să-l deprindem e dragostea. Ea ține locul vorbirii și o exprimă cu mult mai bine, mai ales când e vorba de plante și animale, de stele și soare, de mediul în care trăim. Priviți-vă într-o zi în o­glin­dă, înainte de a con­tem­pla o pa­jiște înflo­rită, un apus de soare pe mare sau, pur și simplu, măreția unui copac. Și priviți-vă din nou după aceea. De unde a răsărit pe chi­pul dvs. acel zâmbet mis­terios, acea ira­diere senină? A­celași lucru se întâmplă când izbutim să ros­tim o rugă­ciu­ne pro­fundă, când partici­păm la o sluj­bă reli­gioasă, când ascultăm o muzică liniș­titoare... Sufletul se des­tin­de, se regăsește, vor­bește, își ex­pri­mă preaplinul pe fețele noas­tre, întinzându-ne trăsătu­rile mai bine ca orice mască cos­­metică.

Măști cu singurătate

Îngăduiți-vă mai multă sin­gurătate. Stați mai multă vreme în compania gândurilor dvs. in­terioare și lăsați-le să vorbeas­că. Lăsați-vă mintea să zboa­re, să se elibereze de constrângerile cotidiene. A­ceasta este, de fapt, meditația. Celebra soluție prin care înțelepciunea orientală îi ajută pe oameni să-și găsească echilibrul și pacea interioară. Nu e nevoie să stați cu picioa­rele încrucișate, nici să vă suiți pe o culme de munte pentru a pu­tea medita. Meditația în­seam­­nă un lung și benefic mo­ment de solitudine. O în­tâl­nire cu noi în­șine, în afara ori­căror alte pre­o­cupări. Să te plimbi agale prin­tr-o pă­dure, la o mar­gine de oraș unde poți zări ori­zontul, să te rogi, să ții ochii în­chiși și să lași li­niștea să te pă­trun­dă, iată câ­te­va ex­celente re­țete de fru­mu­se­țe. Să fa­cem pace cu noi și vom ști să facem pa­ce cu res­tul lu­mii.

Farfuria cu tinerețe

Vitaminele A (din untură de peș­­te, unt, găl­be­nuș de ou și le­gume - sub for­mă de caro­ten), C (din coacă­ze­ negre, ardei grași și car­tofi noi) și E (din cereale integrale, varză de Bruxelles și ulei din ger­meni de grâu) pot readuce scli­pirea ti­nerească în ochii obosiți. Pen­tru men­ținerea elas­ti­cității pie­lii, cercetătorii reco­mandă Bio­tina (de ex. în fulgi de ovăz, fasole verde și lapte). Iar fap­tul că în meniul zilnic trebuie in­clu­se cruditățile și fructele proas­­pete este de la sine înțeles. Dar omul nu trăieș­te numai din mâncare. Ca să se simtă în for­mă, activ și bine dis­pus, el are nevoie și de iu­bire.

Lifting cu dragoste

Cuplurile armonioase, în ca­re nu lipsesc dra­gostea și nici mângâierile, trăiesc mai mult de­cât persoanele singure. Iar fap­­tul că o îmbrățișare sti­mu­lea­ză producerea hormonilor, întărind în același timp imu­ni­tatea, este la fel de îmbucurător ca și strălucirea din ochi și zâm­betul acela fer­mecat de după o noapte de amor pasional...

Șapte rețete de întinerire

* Invidia și ura se reflectă negativ pe chipul dvs., iar pute­rea de atracție scade în mod im­plicit. Eliberați-vă conștiința de gândurile rele.
* Conduceți-vă după în­dem­­nul: "Trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască!". În mod au­to­mat, veți fi mai calmi și mai tole­ranți în relația cu dvs. înșivă și cu cei­lalți. Este o condiție pen­tru o iradiere pozitivă.
* Programa­ți-vă zilnic o oră de singurătate totală: plim­ba­ți-vă agale, de preferință într-un spațiu verde sau o pădure; stați acasă, într-un colț liniștit, și în­cercați să nu vă gândiți la ni­mic, lă­sându-vă gândurile să o ia raz­na: în­chi­deți o­chii și as­cul­tați o muzică înălță­toa­re...
* Dacă lucrul acesta este po­si­bil, folosiți-vă week­end-urile pentru o mică retragere din mij­locul lumii zgo­motoase și obo­si­toa­re. Turismul ru­ral ne oferă acum posibilita­tea de a ne re­trage la țară, în plină natură; sau duceți-vă la o mâ­năstire, unde veți fi găzduiți cu suflet des­chis. Acolo veți pu­tea trăi în li­niște și rugă­ciu­ne, departe de lu­mea dezlănțuită, în afara tim­pului sufocant.
* Citiți și recitiți texte fun­­damentale care liniștesc și des­chid porțile sufletului: Bi­blia, ver­suri din Eminescu și Bla­ga sau din cele ale altor au­tori pre­­ferați.
* Înconjura­ți-vă de obiecte ca­re să vă ajute să vă concen­trați și să vă liniștească spiritul: icoane, o candelă aprinsă, plan­te, obiecte vechi, cărți.
* Fiți mai in­dulgenți cu ceea ce vă înconjoară. Blândețea dvs. va uimi la început, apoi oa­menii și ani­malele vă vor răspun­de cu o ne­­aș­teptată tan­drețe. Ast­fel va porni me­canismul ca­re vă va per­mite să trăiți în to­ta­lă ar­monie cu lumea din jur: dra­gostea. Odată pornită, ea se reînnoiește conti­nuu, asemenea unui pârâu de munte, curat și neîn­tinat. Fiți siguri că nimeni nu va mai re­marca ridu­rile dvs. sau kilogra­mele în plus. Nu va mai exista decât acea aură pe care o au toți oamenii care și-au găsit liniștea interioară.