Cum scăpăm de grăsime?

Gilda Fildan
- Din doi europeni, unul și-ar dori să slăbească. Cei ce se ambiționează să ardă depozitele de grăsime din anumite zone ale corpului au nevoie de o strategie specifică. Vreți să știți ce cunosc în prezent specialiștii despre nutriția corectă și doza optimă de mișcare? Citiți mai jos și veți afla -

Cât de des trebuie să mâncăm?

Specialiștii recomandă între trei și cinci mese pe zi. Potrivit con­clu­ziilor formu­late de studiile re­cente, pentru metabolism sunt fa­vorabile mesele clar delimitate în timp, cu pauze de trei-patru ore între ele. Cei ce-și propun să scape de kilogramele de prisos ar trebui să renunțe la cină. Căci o masă copioasă, luată seara, spo­rește depozitele de grăsime mai degrabă decât un mic dejun bogat în calorii.

Este de preferat o dietă cu durata limitată sau o schimbare a alimentației pe termen lung?

Calea cea mai sigură de reducere a greutății cor­po­rale este adoptarea, chiar de la început, a unei alimentații variate, care să cu­prindă multe legume, fruc­te, pro­duse din făină inte­grală, pește și carne slabă. Dacă vom reuși să ne impu­nem o astfel de modificare a nutri­ției cu caracter perma­nent, nu mai avem motive să ne preocupăm de grăsi­mea depusă pe abdomen. De cele mai multe ori, ea se întoarce cu timpul între limitele normale.

În ce măsură ne ajută postul intermitent?

Una din tendințele de ultimă oră ale industriei moderne a dietelor de slăbit este și postul intermi­tent: se mănâncă normal cinci zile pe săptămână, după care se flămânzește alte două zile, cu numai 500-600 de calorii. Se spune că acest regim ar face kilogramele să dispară ca prin farmec. Obser­vațiile știin­țifice sunt totuși contra­dictorii, mai ales în ceea ce privește depo­zitul de grăsime de pe bur­tă. Potrivit unor studii, ar fi chiar posibil ca el să crească. Prin urmare, metoda nu este nici pe departe imbatabilă.

Alimentele iuți ard grăsimile?

Este falsă afirmația că ghimbirul ar topi grăsimea, însă el face ca senza­ția de sațietate să apară mai curând, însoțită de o căldură plăcută. Motiv pentru care specialiștii consideră că acest condi­ment ar putea să aibă totuși un rol de adjuvant în curele de slăbire. În schimb, capsaicina din ardeii iuți con­tribuie, realmente, la arderea grăsimi­lor și, totodată, îi ajută pe cei ce țin regim să-și învingă foamea.

Există băuturi care ne fac supli?

Ceaiul verde și cafeaua au o in­fluență favorabilă asupra meta­bo­lismului, susținând efectele obținute prin respectarea unei diete. Patru cești de cafea pe zi, ca și de ceai verde sau negru, se consideră a fi cantitatea maximă, încă lipsită de riscuri pentru sănătate.

E adevărat că slăbim în somn?

Medicii ne sfătuiesc insistent să renunțăm la mesele copioase înainte de culcare și, cu atât mai mult, la furișările până la frigider în toiul nopții. N-ar trebui să mai mâncăm nimic cu minimum trei ore înainte de a ne băga în pat. Cine își umple stomacul seara formează foarte ușor "pernițe" pe șolduri.

Temperaturile scăzute ajută la arderea grăsimilor?

O cură de expunere repetată la frig (o plimbare prin aerul geros al iernii sau o baie în apă rece) ajută la transformarea rezer­velor de grăsime într-un fel de "calorifere" ale corpului. Dar atenție: organismul în­cearcă imediat să anuleze acest efect, declanșând drept contra­pon­dere un apetit e­norm. Dacă nu izbutim să-i rezistăm, caloriile pe care abia le-am ars se recâștigă, cât ai clipi.

Antrenamentul corect: care este el, cât de des trebuie practicat și pe ce durată de timp

Nimeni nu e obligat să se epui­zeze, pentru a scăpa de o burtă diz­grațioasă. Colăceii de gră­sime pot fi micșorați mai degrabă cu un exercițiu fizic moderat, cum ar fi joggingul, înotul, dru­mețiile, plimbările cu bicicleta sau mersul pe jos. Însă aceasta necesită cel puțin jumătate de oră de mișcare zilnic. Cei ne­deprinși cu un program regulat de mișcare ar trebui să avanseze prudent, suplimentând mereu cu câte 500 numărul de pași făcuți în ziua prece­dentă.