Leacuri din cămara de alimente: Cartofii și varza

Rodica Demian
Cămara de alimente - farmacie la domiciliu

Oare există cineva care să nu se confrunte cu ele? Problemele de sănătate pe care ni le scoate-n cale viața, începând cu bolile copilăriei, continuând cu răcelile, afecțiunile stomacale și intestinale, durerile articulațiilor și câte și mai câte. Dulapul pentru medicamente este plin cu cele mai impor­tante tablete, picături și plasturi. Dar merită să aruncăm o privire și în cămară sau în frigider, unde se află alimente naturale, de toate zilele, care ne fac bine și pe care le avem mereu la-ndemână. Folosite corect și bine dozate, remediile naturale pe care le avem în propria "farmacie" ne pot ameliora - blând - calitatea vieții și starea de bine.

CARTOFUL

Cartoful este un aliment de bază, ce nu poate fi omis din meniurile noastre. E hrănitor și bun la gust și a săturat, în vremurile de sără­cie, mulțimi de oameni. Poate și de aceea nu ne prea gândim la cartof ca fiind un remediu de sănătate, deși el își are locul lui bine stabilit în medicina populară și poate ameliora și vindeca o serie întreagă de afecțiuni.

Poftiți la cartofi
În farmacia noastră de acasă, cartofii pot fi fo­losiți pentru tratarea unor probleme diverse de să­nătate. În cazul afecțiunilor de stomac, se reco­mandă, de pildă, sucul de cartofi cruzi, proaspăt stors. Substanțele componente ale cartofilor leagă acidul gastric, ajutând, astfel, și la calmarea ar­surilor stomacale: sub formă de suc, cruzi și rași, sau fierți.
Foarte puțin cunoscut este și efectul tera­peutic calmant asupra pielii, niacina conținută în cartofi regenerând celulele acesteia. Mâinile crăpate și aspre devin delicate și moi, înmuiate în apa în care au fiert cartofii pe care, de obicei, o aruncăm. Iar cartofii cruzi și dați pe răză­toare, aplicați pe față și decolteu, asigură umi­ditatea pielii. Se aplică pur și simplu un strat de cartofi rași, se lasă să acționeze 20 de mi­nute și se îndepărtează cu un prosop umezit.

Aburi de cartofi
Cartofii se pot folosi și pentru combaterea su­purării sinusurilor frontale: se fierb cojile de car­tofi vreme de 15 minute și se lasă apa în care au fiert să se răcească puțin apoi se fac cu ea aburi la față.

Împotriva ochilor obosiți
Persoanele care se confruntă frecvent cu inflamații ale ochi­lor, se pot trata cu cartofi: feliile de cartof crud aplicate pe ochi ameliorează problemele. Același remediu poate fi folosit și pentru dureri de cap, doar că feliile de cartof se aplică, în acest caz, pe tâmple. Și ca să acționeze mai bine, persoanele în cauză ar trebui să stea culcate circa 15 minute.

Cataplasme calde
Cataplasma "clasică" cu cartofi fierbinți și-a dovedit pe deplin eficiența, în cadrul medicinii naturale. Cataplasmele sau compresele calde ajută în caz de contracturi musculare, dureri de gât, tuse persistentă, reumatism, dureri de stomac și dureri de urechi la copii. Ele stimulează irigarea sangvină, încălzesc și pot fi folosite oriunde este nevoie de căldură. Cataplasma este foarte ușor de realizat: se zdrobesc - pur și simplu - câțiva cartofi fierbinți, fierți în coajă, se învelesc într-un prosopel uscat și se țin pe locurile bolnave, până ce cartofii se răcesc.

Împachetări cu cartofi
Pentru o împachetare se folosesc circa 5 cartofi cu coajă, bine spălați și apoi fierți, până ce se înmoaie. Imediat după ce s-a scurs apa, se pun la mijlocul unui șervet de bumbac sau de in. Se pliază marginile și se terciuiește cartoful. Se fixează șer­vetul cu plasturi sau cu bandă adezivă, ca să rămână cartoful înăuntru, se aplică pe zona dureroasă și se lasă până ce se răcește complet.

VARZA - o "căpățână" sănătoasă

În ultimii ani, varza și rudele ei au redevenit populare, după ce s-au descoperit nume­roasele substanțe active sănătoase pe care le con­țin. Erau cunoscute, de fapt, și înainte, pentru că varza - ca aliment - se folosea deja cu 3000 de ani în urmă. Dar a existat o perioadă în care a căzut în "dizgrație", fiind considerată o "legumă a oa­me­nilor nevoiași". Medicina populară o recomandă, însă, de foarte multă vreme, ca remediu pentru tra­tarea unor probleme de sănătate. Căpitanul James Cook (1728-1779) cunoștea efectul întăritor și tămăduitor, mai ales pe cel al verzei murate, cu care își alimenta echipajul în timpul călătoriilor în largul mărilor. Și varza acră și-a demonstrat pe deplin eficiența: se poate păstra vreme îndelungată și conține o cantitate mare de microorganisme, de importanță vitală, care întăresc sis­temul imunitar și ne protejează de boli.

Sucul de varză
Se obține simplu, cu ajutorul storcătorului de fructe și legume. În caz de ulcer gastric, se bea zilnic 1 l de suc. Iar pentru prevenirea ba­lonă­rilor, se adaugă și câteva semințe de chimen.

Împachetări și cataplasme cu varză
Se iau câteva frunze de varză, li se îndepărtează ner­vurile și se apasă apoi cu su­citorul (sau cu o sticlă) până ce se înmoaie, devenind ușor transparente și până ce iese zeama din ele. Se aplică frun­zele pe zonele afectate și se acoperă cu un prosop. Efi­ciență maximă o au frunzele de varză aplicate pe răni.
În cazul durerilor de urechi se procedează la fel. Pentru combaterea varicelor se pun mai multe straturi de frunze (unul peste altul) și se acoperă cu prosoape. Tratamentul ar trebui să dureze trei-patru ore.

Foi de varză împotriva inflamației la sâni
Inflamațiile sânilor în perioada de alăptare sunt deosebit de dureroase și, în plus, influențează ne­gativ starea sufletească. În perioada de după naș­tere, adeseori dificilă și istovitoare, infla­mațiile pot fi și o urmare a stresului. În acest caz, se recomandă - mult prea des și prea repede - înțărcărea. Există un re­mediu "de casă" bun și eficient: terapia cu cataplasme de varză, care stimulează ga­lac­­toreea (cursul laptelui) și reduce infla­mația. Pentru aceasta se folosesc frunze de varză fără nervuri și înmuiate cu su­ci­torul, până ce zemuiesc. Se așează frunzele la mijlocul unui șervet de bumbac, se plia­ză ușor marginile și se încăl­zește prosopul cu ajutorul fie­ru­lui de călcat. Se aplică pe sâni și se lasă să acționeze apro­ximativ o oră. Dacă înce­pe să se simtă un miros neplă­cut sau dacă frunzele își schim­­bă culoarea, devenind ma­ronii, se îndepărtează cataplasma mai repede și se înlocuiește cu alta proaspătă.